1940 Rhythm & Blues
Rhythm & Blues is een beetje een verzamelnaam voor populaire hippe muziek die door jonge, vooral donkere mensen in Amerika wordt gemaakt. Vroeger bestond R&B uit soul, blues, jazz en een beetje gospel. Nu is het meer een mengsel geworden van hiphop en soul.
Instrumenten - Ook R&B wordt voor het grootste deel met computer-achtige apparaten gemaakt: synthesizers, keyboards, drumcomputers en samplers.
Artiesten - R&B is een vage naam. Het is moeilijk uit te leggen wat R&B is en wat niet. Maar het is zeker dat R&B-liedjes erg lekker klinken. Je kunt er ook goed op dansen. Soms klinkt R&B zelfs een beetje zwoel! Deze artiesten maken het: Destiny's Child en Brandy. Natuurlijk zijn er nog veel meer. Ook beroemde zangeressen zoals Mariah Carey en Janet Jackson maken R&B.
1950 Rock ‘n Roll
Door de rhythm & blues muziek kwamen de blanke en zwarte muziek dichter tot elkaar. De ‘zwarte’ invloed op de rock & roll was vooral de energie, die nieuwe ritmes en de openheid in de teksten.
Door de grote openheid in de teksten begon men in de muziek langzamerhand taboes als seks te doorbreken. Niet alleen omdat de muziek dansbaar was geworden straalde rock & roll seksualiteit uit maar ook omdat de teksten vaker over seks en aanverwante onderwerpen ging. Op het eerste gezicht lijken de meeste teksten niet over seks te gaan maar bij betere bestudering van de teksten komen er vaak andere betekenissen naar boven. Zelfs de woorden rock & roll is Amerikaanse slang voor de geslachtsdaad.
Onder andere door dit sexy karakter werd de rock & roll muziek als snel een doorn in het oog van de ouders die het bestaan van seksualiteit het liefst wilden ontkennen. Maar ook de zwarte invloed van de muziek werd als iets negatiefs gezien. Het was de muziek van de zwarte bevolking die nog steeds als minder beschouwd werd. Rock & roll werd door gezien als een verwerpelijk soort ‘negermuziek’ en een aanslag op het fatsoen van hun kinderen.
Aan het eind van de jaren ‘50 kwam het rock & roll tijdperk tot een eind. Door middel van de muziekstijl in die periode waren jongeren in staat geweest zich af te zetten tegen hun ouders. Dit gebeurde onder andere met de muziek van de Rolling Stones en The Doors
1950 Soul
Soul is oorspronkelijk de naam voor een muziekstijl, ontstaan uit rhythm and blues en gospelmuziek. Het kwam op onder de Afro-Amerikaanse bevolking in het zuiden van de Verenigde Staten in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw. Bij de soul figureert veelal een enkele zanger(es) met ondersteuning van een traditionele band met ritmesectie en koperblazers. Inmiddels wordt de term ook vaak gebruikt als algemenere naam voor Afro-Amerikaanse muziek. Bekende artiesten: Sam Cooke, Aretha Franklin, Al Green ,Otis Redding , Edwin Starr.
1963 Rock
Rock-muziek is vaak ruige gitaar-muziek. Het klinkt rauw. De gitaren klinken snoeihard en de zanger schreeuwt soms heel hard.
Instrumenten - Bij rock gaat het vooral om gitaren. Voor een rockband heb je een drummer, een gitarist en een bas-gitarist nodig. En een zanger natuurlijk!
Artiesten - Bekende rockbands zijn bijvoorbeeld U2 [spreek uit: joe-toe], Bon Jovi, Kane, De Heideroosjes en Anouk. Rock is eigenlijk altijd wel populair geweest. Je komt dan ook altijd rock in de Top 50 tegen.Rock is een algemene term voor alle popmuziek die in het verlengde ligt van de oorspronkelijke rock & roll: stoere muziek met een opstandig, tegendraads karakter en gitaar, bas en drums als voornaamste instrumentarium. Stijl, imago en inhoud zijn belangrijke onderscheidende factoren. Rockmuziek maakt vrijwel exclusief gebruik van vierkwartsmaat en elektrische versterking en ontwikkelde zich in de jaren zestig via stijlen als beat, surf en psychedelica tot latere vormen als hardrock/metal, progressive rock, punk en alternative rock. Voorbeelden: Anouk, The Black Crowes, David Bowie, Herman Brood, Eric Clapton, Eagles, Golden Earring, Jimi Hendrix, Normaal, Queen, The Rolling Stones, Santana, Bruce Springsteen, Toto, U2, The Who, Melissa Etheridge.
1968 Punk & Funk
De punkcultuur heeft een grote impact gehad op verschillende aspecten van andere culturen. De punk is binnen het sociale milieu aan constante verandering onderhevig geweest, zoals de meeste culturen binnen de westerse samenleving.
Naast de grote verscheidenheid van moderne elementen van de punk, is het een vaststaand feit dat de punk begonnen is in 1976 tot ongeveer 1981 in Engeland.
De punkmuziek was niet iets typisch Engels.
De bands die uiteindelijk Malcolm McLaren inspireerden tot het oprichten van The Sex Pistols in 1976, waren Amerikaans. Zo waren er eerder de New York Dolls, die het imago en gedrag hadden dat typerend was voor de punk, en de Stooges, die de basis legde voor de punkmuziek.
De punk was een reactie tegen de bestaande populaire massabands van de jaren ’70. De punkbands waren progressieve rockbands die songs schreven die zo doordringend en onacceptabel waren voor de samenleving van toen, dat er een permanente verandering ontstond in de toenmalige jeugdcultuur.
Funk is gesyncopeerde, strak gespeelde dansmuziek, eind jaren zestig voortgekomen uit een samengaan van eerdere zwarte muziekvormen als jazz, rhythm & blues en soul.
Het ritme is allesoverheersend en de basgitaar heeft een hoofdrol. De structuur van Funk wordt gekenmerkt door herhaling, het refrein bijvoorbeeld uit een unisono gezongen zin die een paar keer herhaald wordt. Een ander kenmerk van deze stijl is dat elk akkoord eg lang aan wordt gehouden, zodat het armonische verloop erg traag is.
Dance To The Music van Sly And The Family Stone, Sex Machine van James Brown en
Theme From Shaft van Isaac Hayes kunnen gezien worden als de eerste grote hits die essentieel waren voor de doorbraak van de funk.
Het showelement was onlosmakelijk verbonden met funk. Bands als the Commodores, the Isley Brothers en Earth, Wind & Fire dosten zich elke show uit in exclusieve glitteroutfits en maakten gebruik van een ongewone hoeveelheid special effects.
Dit alles heeft het voortbestaan van de funk niet kunnen redden, halverwege de jaren tachtig stierf het een langzame dood. Funk heeft wel zijn stempel op hedendaagse stromingen als dance en vooral r&b en hiphop gedrukt.
1968 Reggae
Kenmerkend voor reggae is de offbeat, waarbij het ritmische accent valt op de derde tel van de vierkwartsmaat. De instrumentale dub, ritmetracks met ruimtelijke geluidseffecten, groeit uit tot dancehall. De combinatie met hiphop en digitale techniek levert ragga(muffin) op. Voorbeelden (reggae/ragga): Buju Banton, Beenieman, Black Uhuru, Burning Spear, Culture, Israel Vibration, Gregory Isaacs, Bob Marley & The Wailers, Morgan Heritage, Lee Perry, Postmen, Shabba Ranks, Sly & Robbie, Toots & The Maytals, UB40, Beef, Shaggy, Sean Paul, Elephant Man, Postmen. Voorbeelden (ska): Laurel Aitken, Desmond Dekker, Mark Foggo, Jammah Tammah, Madness, Prince Buster, Skatalites, Specials, Toots & The Maytals
1974 Disco
Disco is een vorm van populaire dansmuziek die in de vroege jaren 1970 vanuit New Yorkse discotheken de wereld veroverde. Disco borduurt voort op soul en funk maar legt, meer nog dan die muzieksoorten, de nadruk op het ritme en de groove. In Newyorkse homo-clubs ontstond de gewoonte om discomuziek visueel aan te vullen met camp-elementen als gekleurde lampen, glamoureuze kleding, een lichtgevende dansvloer en de legendarische, met spiegeltjes beklede discobol. De commerciële hoogtijdagen van de disco begonnen in 1974 met de hit Never can say goodbye van Gloria Gaynor. Met het uitkomen van de disco-film Saturday Night Fever in 1977 was de rage op zijn hoogtepunt. Zelfs artiesten als de Bee Gees, Rod Stewart, Kiss en de Rolling Stones bekeerden zich korte of langere tijd tot het genre.
1985 House.
House is een stroming in de popmuziek. Het staat bekend om zijn vierkwartsmaat beat, die vaak op een snelheid van 120 beats per minute of sneller loopt, en de solide bassline. Beiden worden meestal op electronische apparatuur gegenereerd. Hierover heen worden onder andere synthesizers en samples gebruikt.
House is halverwege de jaren '80 ontstaan in de Warehouse in Chicago (waar house-muziek ook zijn naam aan dankt), waar Frankie Knuckles draaide, en in de Paradise Garage (waar de term Garage vandaan komt) in New York, waar Larry Levan zijn draaikunsten vertoonde.
De samenvatting gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden