hoofdstuk 8 aandelen en dividend

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas havo | 736 woorden
  • 11 maart 2018
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 8
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting M&O

Hoofdstuk 8

 

Als je een aandeel koopt ben je aandeelhouder. Je neemt dan deel in het eigenvermogen van een nv of bv. Je hebt recht op dividend en op een stem in de algemene vergadering.

 

Bij een NV zijn de aandelen vrij verhandelbaar op de beurs. Als een NV failliet gaat zijn de aandeelhouders alleen het geld kwijt waarvoor ze aandelen hebben gekocht. De aandeelhouders zijn meestal anoniem. Daarom heet een NV een naamloos vennootschap.

 

Een BV is verplicht bij te houden van wie de aandelen zijn in het aandeelhoudersregister. Ze worden dus ook niet vrij verhandeld op de beurs. En aandeelhouders kunnen hun aandelen niet zomaar verkopen.

 

Elke aandeelhouder heeft het recht op stemmen in de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA). Meestal is de mate van zeggenschap gebaseerd op bijvoorbeeld de hoeveelheid aandelen.

 

Er zijn gewone aandelen en bevoorrechte aandelen. Er zijn twee soorten bevoorrechte aandelen, namelijk

© Preferente aandelen. Dit zijn aandelen waarbij de houder voordelen heeft op het gebied van winstuitkering

§ Financiering preferente aandelen; een vast dividendpercentage, ondanks het resultaat van het bedrijf

§ Cumulatief preferente aandelen; niet uitgekeerde winst in verliesgevende jaren wordt alsnog uitgekeerd in winstgevende jaren

© Prioriteitsaandelen. Dit zijn aandelen met extra zeggenschap. Dit zeggenschap kan over verschillende zaken gaan.

 

 

Bij de oprichting van een NV en een BV is het verplicht om statuten op te stellen. Daar staan belangrijke basisafspraken in. De statuten worden vastgesteld in de notariële acte.

 

Een van de afspraken in de statuten gaat over het maatschappelijk aandelen kapitaal (mak). Dit is het aantal aandelen dat maximaal kan worden uitgegeven. De nominale waarde van zo’n aandeel is de waarde volgens de statuten. De aandelen die nog niet verkocht zijn zijn de aandelen in portefeuille(aip). Het mak min de aip is dus het geplaatst aandelen kapitaal (gak).

Het eigen vermogen bestaat vooral uit het gak maar er behoren nog meer dingen toe zoals reserves. Als een deel van de winst niet wordt uitgekeerd is dit het winstreserve. Ook nog niet verdeelde winst hoort bij het eigenvermogen. Als de waarde van bijvoorbeeld gebouwen stijgt stijgt het vermogen. Dit noem je een herwaarderingsreserve en valt ook onder het eigenvermogen. Ook bij de emissie van aandelen kan een reserve ontstaan; het agioreserve.

 

De prijs waarvoor een aandeel wordt verkocht heet de emissiekoers. Als de emissiekoers even hoog is als de nominale waarde dan heet dit à pari. Is de emissiekoers hoger dan de nominale waarde, dan heet dit boven pari. Wordt het aandeel verkocht voor een prijs lager dan de nominale waarde, dan heet dit beneden pari. Het verschil tussen de emissiekoers en de nominale waarde is het agio reserve. Als de emissiekoers lager is dan de nominale waarde dan is er een disagio.

 

Een aandeel heeft ook een theoretische waarde, de intrinsieke waarde. Die bereken je door het eigenvermogen te delen door het geplaatst aantal aandelen.

 

Voordat beleggers aandelen kopen beoordelen ze de verwachtingen van het bedrijf. Ze schatten in of het berdrijf het goed of slecht gaat doen in de toekomst. Ook kijken ze naar de koers-winstverhouding. Dat is de koers per aandeel gedeeld door de winst per aandeel.

 

Factoren die invloed kunnen hebben op de prijsvorming van een aandeel zijn;

© De rente, is die hoog of laag. Als de rente stijgt wordt het aandeel voor beleggers aantrekkelijker

© De vooruitzichten in een bedrijf

© De vooruitzichten van de economie

 

Geld via aandelen kan verdient worden door dividend en door het aandeel voor een hogere koers te verkopen dan te kopen (dividend wordt uitgekeerd na aftrek van de vennootschapsbelasting). Dividend is een percentage van de nominale aandelenwaarde; dividendpercentage. Over dividend betalen aandeelhouders dividendbelasting. Ondernemingen streven vaak naar dividend stabilisatie. Dat houdt in dat ze graag een vast percentage of bedrag aan dividend willen uitkeren. Dat kunnen ze doen door in jaren van hoge winst de reserves te verhogen en die te gebruiken in jaren van lage winst. Zo zijn ze dus altijd stabiel. Dit reserve heet het dividend reserve. Dividend dat wordt uitgekeerd in geld heet cashdividend. Dividend dat wordt uitgekeerd in aandelen heet stockdividend. Dividendbelasting is een som van beide maar wordt afgetrokken van het cashdividend. Het dividend is een percentage van het nominaal aandelenvermogen.

 

Dividendrendement; dividendpercentage x nominale waarde / aankoopkoers x 100%

Aandelenrendement; dividend per aandeel + koerswijziging aandeel/aankoopkoers x 100%

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.