Recht en rechtvaardigheid
Maarschappelijke normen: komen voort uit het geloof, tradities en gewoonten. Bijvoorbeeld: dat je iemand een hand geeft.
Rechtsnormen: zijn gedragsregels die door de overheid wettelijk zijn vastgelegd. Ze kunnen ontstaan vanuit het oogpunt van doelmatigheid en ordening (vb: dat iedereen aan de zelfde kant van de weg fietst), andere rechtsnormen komen voort uit normen en waarden die in de samenleving gedeeld worden (vb: recht van een bijstandsuitkering omdat we vinden dat iedereen recht heeft op een inkomen)
Door rechtsnormen zo veel mogelijk overeen te laten stemmen met de opvattingen van die de burgers hebben over goed en kwaad, zullen mensen zich er eerder aan houden.
Publiekrecht: regelt de inrichting van de staat en de relatie tussen burgers en de overheid. Dit rechtsgebied kan worden verdeeld in:
1. Het staatsrecht; hierin staan de regels voor de inrichting van de Nederlandse staat. Vb: welke bevoegdheden de ministers hebben.
2. Het bestuursrecht; hierin staat de verhouding tussen burger en overheid centraal. Tot bestuursrecht behoren ruimtelijke ordening en het belastingsrecht maar bevat ook allerlei bepalingen die je beschermen tegen de overheid. Vb: bijvoorbeeld als je een café wil beginnen, dat je eerst een vergunning moet aanvragen.
3. Het strafrecht; bestaat uit alle wettelijke strafbepalingen.
Privaatrecht: regelt de betrekkingen tussen burgers onderling. Tot privaatrecht behoren:
1. Het personen- en familierecht; regelt zaken als het sluiten van een huwelijk, echtscheiding, geboorten en het adopteren van kinderen.
2. Het ondernemingsrecht; regelt bijvoorbeeld de voorwaarden waaronder je een stichting, vereniging of bv kan oprichten. Dit soort organisaties noemen we rechtspersonen*.
3. Het vermogensrecht; regelt alle zaken die te maken hebben met iemands vermogen en in geld zijn uit te drukken. Vb: je krijgt met dit recht te maken als je een huurovereenkomst sluit.
Voorbeelden van plichten die je hebt door het recht van een ander:
- belastingspicht; want iedereen heeft recht op een inkomen
- leerplicht
- identificatiepicht
- DNA-plicht
* Rechtspersonen zijn juridische constructies waardoor organisaties op kunnen treden als volwaardige en handelingsbekwame personen met rechten en plichten. Dit betekent dat rechtspersonen bezittingen en schulden kunnen hebben, contracten mogen sluiten, rechtszaken kunnen aanspannen of aangeklaagd kunnen worden.
REACTIES
1 seconde geleden