Maatschappijleer tentamen hoofdstuk 1 Politiek
Politiek: houdt zich bezig met het nemen van beslissingen over wat er met de samenleving moet gebeuren.
Politici: dat zijn mensen die tot taak hebben verantwoorde keuzen te maken bij maatschappelijke kwesties.
Het politieke bestuur in ons land kent 3 niveaus: - het hele land - de provincie - de gemeente
Politici in ons land kunnen over kwesties niet zo maar besluiten wat ze zelf willen: - ten eerste moeten zij zich houden aan de grondwet - ten tweede wordt de politiek op de voet gevolgd door journalisten van de kranten en de tv - ten derde wordt de vrijheid van politici ook beperkt door de kiezers
Gezag: is macht die: - wettelijk is geregeld - wordt gecontroleerd door de bevolking - wordt geaccepteerd door de burgers
Als inwoner van ons land kun je op verschillende manieren invloed uitoefenen op de politiek: - stemmen - lid worden van een politieke partij - contact opnemen met politici - een verzoek indienen - de pers benaderen - lid worden van een actiegroep - overgaan tot burgerlijke ongehoorzaamheid
Ideologie: het geheel van ideeën over de mens, menselijke relaties en de inrichting van de samenleving.
Ideologieën hebben duidelijke standpunten over: - normen en waarden ( bv. Vrouwen mogen zelf beslissen over abortus) - de gewenste sociaal- economische structuur ( bv. Iedereen heeft recht op een minimuminkomen) - de gewenste machtsverdeling ( bv. Werknemers hebben recht op inspraak via de ondernemingsraad)
Progressief: heeft in de politiek de betekenis van vooruitstrevend. Ze benadrukken de gebreken in de samenleving en pleiten voor grondige veranderingen
Conservatief: heeft de betekenis van behoudend. Ze benadrukken met name datgene wat al is bereikt. Zij hebben daarom meer aandacht voor traditionele waarden en hebben bijvoorbeeld meer contacten met kerkelijke organisaties en gezaghebbende instanties. Ze benadrukken de traditionele waarden en normen als gehoorzaamheid en trouw en houden graag de regelingen in ons land bij het oude.
Links: sluit direct aan op de progressieve uitgangspunten. Maar daarbij benadrukt links ook het principe van gelijkwaardigheid. Links komt met name op voor mensen met een achterstandspositie omdat deze partijen nadruk leggen op gelijke kansen voor iedereen. Links gaat er van uit dat de overheid actief moet optreden, vooral om de zwakkeren in de samenleving te beschermen.
Rechts: sluit vaak aan bij conservatieve uitgangspunten. Rechts legt daarbij de nadruk op vrijheid. Individuele burgers en het bedrijfsleven moeten zoveel mogelijk hun eigen zaakjes kunnen regelen. De overheid moet zich zo min mogelijk bemoeien met het dagelijks leven, en alleen ingrijpen wanneer het echt nodig is.
Liberalisme: de liberalen richten zich vooral op het ideaal van de vrijheid, omdat ze vonden dat de mensen teveel werden onderdrukt. De mensen moesten de kans hebben om zich in vrijheid te ontwikkelen en hun leven zelf richting te geven. De staat moest zo min mogelijk beperkingen opleggen en slechts dienstbaar zijn aan de burgers. In ons land is de VVD de meest kenmerkende liberale partij.
Socialisme: zowel liberalen als socialisten streven naar het welzijn van de mens. De liberalen leggen daarbij de nadruk op individuele vrijheid. De socialisten zijn echter bang dat dan het recht van de sterkste gaat gelden. Teveel vrijheid betekent dat de sterken de zwakken gaan overheersen. De socialisten kiezen daarom voor gelijkheid of gelijkwaardigheid als uitgangspunt. De grootste socialistische partij is PvdA. Omdat deze partij naar het midden is opgeschoven, zijn er links van de PvdA andere partijen ontstaan zoals GroenLinks en de Socialistische Partij.
Christen- Democratie: deze richting streeft naar een samenleving op christelijke grondslag. In deze ideologie is niet de mens het belangrijkste, maar God. De overheid dient de door God aan de mens 'in bruikleen' gegeven aarde op zorgvuldige wijze te beheren.
Van links naar rechts kennen we de volgende partijen in de Tweede Kamer:
Partij van de Arbeid ( PvdA) - staat links van het midden en is een socialistische partij. - vindt dat de kennis, macht en inkomen eerlijk moeten worden verdeeld - vindt dat de overheid de economie moet sturen om massale werkloosheid tegen te gaan - vindt dat lage inkomens sneller moeten stijgen dan de hoge - vindt dat buitenlanders die langer dan 5 jaar legaal in ons land verblijven, kiesrecht moeten krijgen voor alle politieke organen.
Christen Democratisch Appel ( CDA) - staat in het politiek midden en vindt dat het gezin de basis vormt van onze samenleving - vindt dat mensen meer voor elkaar moeten zorgen. Ze kunnen pas een beroep doen op de overheid als hun vrienden of familie hen onvoldoende kunnen helpen - vindt dat een vrouw niet alleen mag beslissen over abortus - vindt dat ouders in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor goede kinderopvang
Volkspartij voor Vrijheid en Democratie ( VVD) - staat rechts van het midden en is een liberale partij - is voor persoonlijke en economische vrijheid van mensen en bedrijven - vindt dat de overheid zo min mogelijk moet ingrijpen in de samenleving, zodat de persoonlijke en economische vrijheid niet wordt aangetast - is een groot voorstander van bezuinigingen op overheidsuitgaven - vindt dat grote inkomensverschillen zijn toegestaan - is van mening dat autobezitters niet extra zwaar moeten worden belast voor de luchtvervuiling.
Democraten 66 ( D66) - staat iets links van het midden - is in 1966 opgericht door mensen die vonden dat de Nederlandse politiek was vastgelopen - vindt dat de mensen meer moeten worden betrokken bij de politiek. Ze wil dat burgers de burgemeester rechtstreeks kiezen en in een referendum hun mening kunnen geven over belangrijke besluiten - meent dat gevangenisstraffen, waar mogelijk, moeten worden vervangen door alternatieve straffen - wil dat burgers direct de minister- president kiezen, die vervolgens zijn eigen ministers aanwijst.
GroenLinks - staat links van de PvdA en is in 1989 ontstaan door het samengaan van 3 kleine partijen - vind de bescherming van het milieu belangrijk en werd daarom lange tijd een 'one- issue' partij genoemd - vindt dat bedrijven moeten worden gedwongen schoner te produceren - is voorstander van het matigen van de economische groei en bezuinigen op defensieuitgaven - is van mening dat er gratis openbaar vervoer moet komen als alternatief voor de auto - vindt dat homoseksuele relaties precies dezelfde wettelijke status moeten krijgen als heteroseksuele relaties.
De samenvatting gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
B.
B.
tnx
21 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
ik vind het een super saai hoofdstuk
en ook erg stom
ik zou over dit onderwerp nooit een werkstuk houden
21 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Ik wou alleeen eventjes melden dat ik je geweldig vind omdat je die samenvatting van Hoofdstuk 1 van ma had ingestuurd. Ik heb daar ontzettend veel aan gehad.
dankje en groetjes van de gefrustreerde havo leerling.
21 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
mooie samenvatting hoor, bedangt
21 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Eyyyyy smurf
leuke samenvatting, ik heb 'm ook (=zeer boeiende mededeling (NOT))
had ff zin om iets te sturen
mzzzzzl ikkuh
20 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
hai "smurf",
ik zit nu 4 havo en in mijn tentamenweek...ik heb vrijdag ma. en nu hoef ik het niet allemaal samen te vatten.. thanx!!het is echt goed bruikbaar..
op welke school zit je?
20 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
mijn vriend noem ik ook zo en je samenvatting heeft ons echt geholpen
20 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Het was een zeer goede samenvatting je verdient een pluim!!!!
20 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Hallo Smurf,
Hardstikke bedank voor je samenvatting over Politiek !! Ik kan het erg goed gebruiken !!
Dus compliment !!
Groetjes Stephanie (Spijkenisse, 4 HAVO)
20 jaar geleden
Antwoorden