Hoofdstuk 7, 8 en 9

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas vmbo | 583 woorden
  • 20 augustus 2008
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
15 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Samenvatting H7

Macht is dat je regels over iemand kunt maken bijv. als je directeur van een bedrijf bent of gewoon in eigen huis. Macht is verdeeld in veel macht en weinig macht. Zo heeft de overheid veel macht en een gewone burger weinig macht. In ons land is macht verdeeld op de volgende manier: de regering maakt wetten, dit is een vorm van macht omdat je dan regels maakt voor een ander in dit geval Nederland. De mensen in Nederland vinden over het algemeen dat de macht goed verdeeld is, er zullen altijd verschillen blijven. Regels kunnen veranderen maar de grondwet niet. Mensen kunnen meer macht krijgen door op te klimmen in de maatschappij, ook wel status. Mensen kunnen zich gaan verzetten tegen de overheid je kunt dan een andere machtsverdeling krijgen.

Samenvatting H8


Een dictatuur is een land waar 1 persoon of een klein groepje de baas is en alles zelf regelt, kortweg de bevolking heeft het niet voor het zeggen,kunnen niet stemmen, en ook niet protesteren omdat daar wel eens nare gevolgen zouden kunnen komen. De voordelen van een dictatuur zijn dat 1 persoon(of een klein groepje) de baas is. Je weet dus waar je aan toe bent. Een democratie is een land waar mensen de regering kunnen kiezen door te stemmen, het volk heeft dus stemrechten. Vanaf 18 jaar kun je gaan stemmen op een partij, je hebt linkse partijen, rechtse partijen en extreem-rechtse partijen. De voordelen van een democratie: je kunt stemmen dus je eigen mening telt in een land met een democratie mee, je kunt ook protesteren als je ergens niet mee eens bent, Minderheden worden beschermd en je hebt veel vrijheid. De nadelen van een democratie: langzame besluitvorming. Sommigen vinden dat er te veel vrijheid is anderen vinden dat er te weinig vrijheid enzovoorts. De invloed van politieke besluiten kunnen heel ver gaan. Meestal ben je er mee eens of er mee oneens. Het succes van politieke besluiten is dat er (meestal) rekening word gehouden met de bevolkingsgroepen en verschillende culturen, niet altijd werken de besluiten van de politiek. Problemen in de samenleving kun je verklaren door te kijken naar de politieke besluiten die zijn genomen.

Samenvatting H9


Een politieke partij bestaat uit een groep mensen met dezelfde ideeën om een land te besturen. Politieke partijen die er nu zijn: CDA, PVDA, GROENLINKS, D66, VVD, SGP, CHRISTEN UNIE, LIJST PIM FORTUIN, er zijn nog veel meer partijen. Je hebt liberale partijen dat zijn partijen die vinden dat er zoveel als mogelijk moet kunnen in het land. Voor sociaal democraten is gelijkwaardigheid heel belangrijk. Voor christen-democraten is de zorg en verantwoordelijk voor elkaar erg het uitgangspunt. De grootste partijen momenteel CDA en PVDA hebben het meeste macht omdat ze veel stemmen en dus ook veel zetels hebben. Zij hebben de machtsmiddelen van het aantal zetels, als zij ergens mee eens zijn en nog wat kleine partijen ook, en bijv. 48% is tegen dan gaat het plan van de meerderheid door. In een democratie mag iedereen opkomen voor zijn belangen. Belangengroepen proberen de politiek onder druk te zetten/ De ene groep heeft meer invloed dan de ander. De ene groep heeft meer invloed dan de andere op mensen. De overheid geeft informatie d.m.v. voorlichting. Erg eenzijdige voorlichting noem je propaganda. De financiële prikkels van de overheid zijn het heffen van belasting en subsidies. Als je je aan geboden en verboden van de overheid niet houd kun je gestraft worden door boete of in ergere gevallen gevangenisstraf.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.