Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

H5

Beoordeling 8.5
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 1313 woorden
  • 1 juli 2008
  • 78 keer beoordeeld
Cijfer 8.5
78 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!
Samenvatting MA Hoofdstuk 5 Delphi

Belangrijk kenmerk van de Nederlandse samenleving: pluriformiteit.
Pluriformiteit= Letterlijk; veelvormigheid; meestal gebruikt in de betekenis van veelvormigheid qua culturele, politieke, religieuze en levensbeschouwelijke groepen in een samenleving.

Paragraaf 1;
Een pluriforme samenleving is een samenleving waarin mensen leven met verschillende culturen, tradities en leefstijlen. Een cultuurkenmerk is bijvoorbeeld religie.
Opstand (Tachtigjarige Oorlog) 1568-1648, tijdens deze opstand werd Nederland een toevluchtsoord voor mensen die elders in Europa werden vervolgd vanwege hun religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen. De nieuwkomers droegen bij aan de zeventiende-eeuwse bloeiperiode, de Gouden Eeuw.


In de jaren 60 groeide de arbeidsmarkt zo snel dat er gastarbeiders uit Middellandse Zee gebieden nodig waren.
In 1975 groeide de werkloosheid en Nederland sloot zijn deuren voor gastarbeiders. Dat is nu nog steeds zo behalve voor leden van EU lidstaten.
Gezinshereniging en gezinsvorming is onder voorwaarden wel toegestaan.

Indien mensen op basis van verdragsregels van de Verenigde Naties als vluchteling worden erkend, stellen de VN-lidstaten zich garant voor hulp en opvang. Hebben ze die erkenning niet, dan worden ze gekwalificeerd als asielzoekers. In de tweede helft van de jaren 90 zijn de voorwaarden voor asielzoekers in Nederland veel strenger geworden en is het aantal asielzoekers sterk gedaald.
Vluchtelingen= In termen van internationale verdragsbepalingen mensen die hun land of woongebied hebben moeten ontvluchten wegens vervolgingen om redenen van politieke of religieuze aard, of wegens (burger)oorlog of honger en die op grond van die bepalingen ook als zodanig worden erkend.
Asielzoekers= mensen die vanwege vervolging, honger, oorlog en/of armoede proberen elders (meestal West-Europa) een heenkomen te zoeken, maar niet officieel volgens internationale verdragsbepalingen als vluchteling worden erkend.

Allochtonen= Alle in Nederland gevestigde migranten en hun afstammelingen tot en met de tweede generatie. Niet Westerse allochtonen worden ook wel etnische minderheden genoemd.

Autochtonen= Nederlanders van wie ten minste twee generaties voorouders in Nederland gevestigd waren.
Etnische minderheden= in Nederland gevestigde migranten en hun afstammelingen, afkomstig uit landen met een niet westers cultuur.
2006 - 4 grootste groepen minderheden in Nederland; Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen/Arubanen.

Paragraaf 2;
Vrijheid en gelijkheid zijn verbonden met pluriformiteit. Vrijheid en gelijkheid zijn grondrechten en staan in de grondwet. Grondrechten brengen morele verplichtingen met zich mee.
Morele verplichtingen= Zaken die burgers onderling van elkaar verwachten, zoals de verzorging van zieke familieleden,vrienden of buren, maar niet wettelijk verplicht zijn.
Om in een pluriforme samenleving te kunnen leven moet en sprake zijn van voldoende tolerantie (verdraagzaamheid).

Paragraaf 3;
Van de ruim 1 miljoen mensen die behoren tot de 4 grootste etnische minderheden, woont de helft in de 4 grootste steden. Daarbinnen woont weer de helft in een beperkt aantal stadswijken. Er is dus spraken van concentratie: in een klein deel van Nederland wonen relatief veel mensen die behoren tot de minderheden en in het grootste deel van Nederland relatief weinig.

Die concentratie valt te verklaren uit meerdere factoren. De eerste gastarbeiders werkten in fabrieken in de grote steden. Latere nieuwkomers trokken ook naar die wijken, daar hadden ze landgenoten die de taal spraken en advies konden geven.

Ondanks de stop op de gastarbeiders groeien de etnische minderheden harder dan de autochtone bevolking. Dit komt door twee oorzaken:
• Voortgaande immigratie, die vooral bestaat uit gezinsvorming: Turken en Marokkanen kiezen vaak een huwelijkspartner uit land van herkomst.
• Een hoger geboortecijfer onder vooral Turken en Marokkanen in Nederland.

Remigratie= De terugkeer naar het land van herkomst.

De relatief slechte sociaaleconomische positie van etnische minderheden is door meerdere factoren te verklaren:
• Het gemiddeld lage opleidingsniveau. En ook het aantal voortijdige schoolverlaters.
• Technologische ontwikkelingen, die veel arbeidsplaatsen voor laag- en ongeschoold personeel verloren doen gaan. Door automatisering zijn veel arbeidsplaatsen verdwenen.
• Discriminatie, met name discriminatie op de arbeidsmarkt.


Paragraaf 4;
Cultuur= Het geheel van voorstelling, symbolen, opvattingen, kennis, waarden en normen, dat mensen als lid van een samenlevingsverband verwerven en overdragen door middel van bewuste en onbewuste leerprocessen.
Cultuur heeft een regulerende functie: uit cultuur volgen regels voor omgang tussen mensen, denk aan regels over wat fatsoenlijk geacht wordt en wat niet.

Subcultuur= Een cultuur die afwijkt van de dominante waarden en normen in een samenleving en die waarden en normen afwijst.

Stereotypen= Een beeld van een groep, opgebouwd uit gegeneraliseerde oordelen, dat nauwelijks recht doet aan de werkelijkheid. Bijvoorbeeld: Nederlanders zijn gierig.
Revitalisering van cultuur= Een bijzonder verschijnsel onder een kleine groep immigranten en hun directe afstammelingen.

Paragraaf 5;
Waar vooroordelen voorkomen, komt meestal ook discriminatie voor. Discriminatie leidt tot achterstalling en isolering van de gediscrimineerde groep. En dus tasten vooroordelen en discriminatie de sociale cohesie aan.
Sociale cohesie= Onderlinge verbondenheid van mensen, binnen groepen en tussen groepen.


Paragraaf 6;
Vicieuze cirkel: achterstand begint met achterstand

Demoralisatie= Werkloosheid en het besef weinig kans te maken op een volwaardige maatschappelijke carrière leiden tot verlies van gevoel van eigenwaarde.

Paragraaf 7;
Nederland heeft het VN-vluchtelingenverdag ondertekend, dit houdt in dat Nederland erkende vluchtelingen uit de VN opvang en hulp moet bieden totdat hun situatie in het eigen land weer veilig genoeg is om terug te keren.
Een asielzoeker is niet erkend als vluchteling, hij komt dus Nederland niet in. Als hij wel aan de voorwaarden van vluchteling voldoet, word dit uitgezocht (wat een jaar kan duren) voldoet hij er dan alsnog niet aan, wordt hij alsnog het land uitgezet.
Een tijdelijke verblijfvergunning kan worden beëindigd als de regering meent dat het gevaar in het land van herkomst voorbij is.


Illegalen= Asielzoekers of mensen in Nederland zonder verblijfsvergunning. Illegalen die worden aangehouden worden eruit gezet.

Er is sinds 2000 een minimumleeftijd ingesteld voor gezinsvorming van 18 jaar.
In Nederland verblijvende niet-Nederlanders kunnen zich laten naturaliseren. Dat betekend dat zij de Nederlandse nationaliteit verkrijgen. Voorwaarden daarvoor zijn:
• Tenminste 5 jaar legaal in Nederland verbleven hebben.
• In eigen onderhoud kunnen voorzien.
• Afstand doen van de niet-Nederlandse nationaliteit.
• Voldoende beheersing van de Nederlandse taal.
• Voldoende kennis van de Nederlandse staatsinrichting en maatschappij.
Taalbeheersing en kennis van Nederland wordt getoetst.
Kinderen die in Nederland worden geboren krijgen standaard een Nederlandse nationaliteit. Maar kunnen ook bijvoorbeeld in Turkije of Marokko een nationaliteit aanvragen, daar mag je wel twee nationaliteiten hebben.

WIN= Wet Inburgering Nieuwkomers; de wet die elke nieuwkomer verplicht tot het ondergaan van inburgeringsonderzoek, op basis waarvan een cursus inburgering wordt samengesteld, die de nieuwkomer moet volgen.

Eerste versie van deze wet 1998.

Als je vind dat je ongelijk behandeld wordt of gediscrimineerd kan je een klacht in dienen bij de Commissie Gelijke Behandeling. Veel mensen vinden de juridische weg van aangifte doen een te hoge drempel. Daarom werd deze commissie opgericht.

Politieke partijen hebben verschillende standpunten over de pluriforme samenleving:
• De LPF en de VVD bepleiten een strenge aanpak en consequente toepassing van de regels.
• Het CDA, de kleine christelijke partijen en de D66 zijn het niet oneens met de regels, maar vinden dat humanitaire overwegingen soms tot soepelheid moeten leiden.
• PvdA, GL en SP pleiten voor enige versoepeling van de regels.

Politieke partijen over integratiebeleid:
• De LPF en VVD bepleiten een strengere aanpak, waarbij het overheidsbeleid gericht moet zijn op betere aanpassing van etnische minderheden aan Nederlandse regels, waarden en normen.
• Het CDA, de kleine christelijke partijen, D66 en de linkse partijen bepleiten een actief en uitgebreid integratiebeleid, maar vinden meer dan de LPF en de VVD, dat etnische minderheden recht hebben op hun eigen culturele identiteit.

Fundamentalisme= Een radicale stroming of beweging binnen een geloofsrichting, die alleen een letterlijke interpretatie van de leefregels van het eigen geloof toestaat en alle andere opvattingen volstrekt afwijst.


Paragraaf 8;
De EU heeft afspraken gemaakt, die gelden voor alle lidstaten. Alle lidstaten worden geacht te streven naar:
• Tegengaan van discriminatie.
• Verbetering van de rechtspositie van etnische minderheden.
• Bevorderen van een betere sociale positie van etnische minderheden.

Een van de belangrijkste doelen van de EU is het scheppen van een gemeenschappelijke Europese markt voor producten, diensten en arbeidskrachten.

Paragraaf 9;
Er ontstaat een voedingsbodem als groepen maatschappelijk worden uitgesloten of zich uitgesloten voelen. Met andere woorden: Zo’n voedingsbodem ontstaat wanneer de overheid en samenleving falen in het schappen van gelijke kansen voor alle groepen en dus ook voor etnische minderheden.

REACTIES

A.

A.

Revitalisering van cultuur (paragraaf 4):
het verschijnsel dat simmige migranten hun oorsponkelijke culturele identiteit zoveel mogelijk nieuw leven inblazen en strikt gaan leven volgens de regels van die cultuur (veel strikter vaak dan in hun land van herkomst gebruikelijk is).
Staat letterlijk in het boek in de begrippenlijst, ze heeft zelf geen definitie van het begrip gegeven, alleen dat het "een bijzonder verschijnsel" is.

13 jaar geleden

A.

A.

bedankt voor deze geweldige samenvatting

13 jaar geleden

H.

H.

Bedankt voor deze samenvatting. hier heb ik echt wat aan voor mn examens

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.