De Puttense Moordzaak

Beoordeling 9
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas havo | 1173 woorden
  • 1 februari 2023
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 9
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

De Puttense Moordzaak: Van A tot Z

Voorwoord

Wij hebben gekozen om een (zo goed mogelijke) samenvatting te creëren over de Puttense moordzaak. Er valt zoveel te vinden over deze zaak op internet en Peter R de Vries die de 40+ afleveringen heeft gemaakt op de Nederlandse televisie.

Waarom dan een samenvatting?

Wij konden alleen niet één beknopt verhaal vinden die toch wel alle benodigde informatie met zich meebrengt. Wij hebben daardoor de uitzendingen bekeken van Peter R de Vries, vele interviews bekeken van o.a. de families Du Bois en Viets en artikelen gelezen over deze zaak. Vandaar onze titel: “Van A tot Z”.

Wat is de Puttense Moordzaak?

In de afgelopen 40 jaar zijn er maar liefst 6 geruchtmakende gerechtelijke dwalingen ontstaan in Nederland, namelijk de Hilversumse showbizzmoord uit 1981, de Rotterdamse carnavalsmoord uit 1984, Ina Post uit 1986, de Schiedammer parkmoord uit 2000, Lucia de Berk uit 2001 en de Puttense moordzaak uit 1994 waar wij het over gaan vertellen.

De Puttense moordzaak staat bekend als één van de grootste rechterlijke dwalingen uit de Nederlandse geschiedenis. Twee mannen uit Putten, Wilco Viets en Herman Du Bois, werden onterecht veroordeeld tot tien jaar cel voor de verkrachting van en de moord op Christel Ambrosius.

Wat is er gebeurd met Christel?

Christel Ambrosius van 23 jaar was werkzaam als stewardess bij United Airlines. Tijdens haar 14-daagse vakantie verbleef ze bij haar moeder in het centrum van Putten.

Op zondag 9 januari 1994 verliet Christel op de mountainbike haar moeders huis. Ze wilde haar oma bezoeken die aan de rand van het Veluwse dorp woonde. Toen ze daar aankwam, rond 16.15 uur, bleek het huis leeg te zijn; haar oma was op bezoek bij een zieke kennis. Om ongeveer 18.00 uur kwam haar oma thuis en trof ze haar kleindochter dood aan in de woonkamer. Christel werd verkracht, gewurgd met een snoer en haar keel was vervolgens nog doorgesneden.

De aanhouding van...

Na ongeveer een maand nadat de moord op Christel was gepleegd, werden Herman Du Bois en Wilco Viets als verdachten voor het misdrijf gearresteerd. Bijna ieder weekeinde gingen de zwagers samen met twee vrienden met een oude Mercedes touren in het bos om vervolgens ergens een biertje te drinken en de hond uit te laten. Een aantal wandelaars beweerden op de zondagmiddag van de moord een oude Mercedes stapvoets hebben zien rijden in het bos. De politie ging er hierdoor vanuit dat het viertal iets te maken zouden hebben gehad met de moord. Ze werden alle vier aangehouden, maar door de verklaringen van de twee vrienden werden zij weer vrijgelaten en bleef Herman met Wilco vast te zitten. Tijdens de verhoringen beschuldigden ze elkaar en hebben zelfs bekend, omdat ze onder druk werden gezet tijdens de verhoringen, vertelden de mannen later. Na het bekennen, ontkenden ze de moord weer en daar bleven ze ook bij.

DNA-onderzoek

Na het DNA-onderzoek van de spermadruppel en de twee haren die op het lichaam van het slachtoffer waren gevonden, kwam daaruit dat dit niet afkomstig was van Viets en/of Du Bois. Tevens werden ze alsnog vastgehouden als verdachten. Justitie hield hier namelijk destijds een verrassende en nogal vreemde theorie op na: het sperma was afkomstig van een veel eerder seksueel contact van Christel met een vriendje. Zijn sperma zou in Christels lichaam zijn gebleven en tijdens de verkrachting door Viets en Du Bois naar buiten zijn gesleept en als een druppel op haar been zijn achtergebleven.

Hoewel het verhaal zeer ongeloofwaardig overkomt en het 'vriendje' nooit wordt gevonden, geloofde de rechter het verhaal waardoor het tweetal achter de tralies verdween. Dit verhaal wordt ook wel de sleeptheorie genoemd. Ze werden veroordeeld tot tien jaar celstraf. De kern van het bewijs vormden de bekentenissen die ieder had afgelegd. De advocaat van de zwagers, genaamd G. Knoops, vond dat deze kern geen enkele waarde had, omdat het onderzoek van de politie niet zou hebben gedeugd. Ook vermoed de advocaat dat tijdens het verhoren details uit verklaringen van de andere verdachten werden voorgehouden. In het proces-verbaal lijkt het alsof dergelijke informatie spontaan is verstrekt.

Eerherstel

Omdat de zogenaamde sleeptheorie sterk in twijfel werd gebracht door misdaadverslaggever Peter R. de Vries en oud-hoofdcommissaris Jan Blaauw uit Rotterdam, werden er aanvullende en uitgebreide onderzoeken uitgevoerd. Zij geloofden zwaar in de onschuld van de zwagers en er worden talloze tv-uitzendingen gemaakt over deze zaak. De Vries en Blaauw zorgden onder andere voor een DNA-onderzoek naar de haren op Christels been. Er waren immers ook haren gevonden op het lichaam van Christel. Eerst kon men daar nog geen onderzoek naar doen, maar nu was dit wel mogelijk.

Uit dit DNA-onderzoek concludeert men dat de verklaringen van justitie onmogelijk konden kloppen. De haren zijn van dezelfde man als de spermasporen. Deze waren volgens de justitie van een zogenaamd vriendje. Maar de haarsporen konden onmogelijk zolang op het been van Christel gezeten hebben. Dat beaamde ook het gerechtshof in Leeuwarden, dat de zaak moest overdoen. Op 24 april 2002 kregen Wilco Viets en Herman du Bois op alle fronten eerherstel: hun betrokkenheid bij de moord op Christel Ambrosius wordt niet bewezen geacht. Ze hebben hun straf al wel uitgezeten. De twee kregen ieder een schadevergoeding toegewezen van ruim 900.000 euro.

De echte dader

Nadat de rechter Wilco en Herman gerechtelijk had vrijgesproken, bleef er in Nederland een groot deel van de bevolking niet in hun onschuld te geloven. Ook de burgemeester van Putten heeft geen contact opgezocht met de zwagers, wat zij wel verwacht hadden.

In 2005 wordt een 33-jarige man uit Delft veroordeelt voor mishandeling van zijn partner. Zijn naam is Ronald Pieper. Hij werd toen gevraagd om DNA-materiaal af te staan, maar dit weigerde hij. Op 1 februari 2005 ging echter een nieuwe wet in. Dankzij deze wet was hij verplicht om DNA af te staan en kwamen ze er hierdoor erachter dat zijn DNA overeen blijkt te komen met de sporen die in 1994 op het lichaam van Christel waren gevonden. Hij werd op 20 mei 2008 in Delft aangehouden. Wilco en Herman werden gevraagd om naar het politiebureau te komen om te kijken of ze Ronald zouden herkennen, wat niet zo bleek te zijn. Wel hebben ze de vader van Ronald gesproken, waarbij de vader zijn excuses heeft aangeboden aan de zwagers voor alle moeilijke tijden waar zij door zijn gegaan en zei nergens vanaf te weten.

Nooit meer hetzelfde

Eind augustus 2009 eist het Openbaar Ministerie 15 jaar cel tegen Ronald Pieper. De rechtbank in Zutphen achtte bewezen dat Pieper wel Christel heeft verkracht en vermoord en nam de eis over. Toch blijft Ronald Pieper dit ontkennen.

Achteraf bleken de zwagers samen met Ronald in de gevangenis te hebben gezeten, maar de zwagers hebben nooit geweten dat zij in de plaats van Ronald vastzaten. Er werd gespeculeerd dat zij elkaar gesproken zouden hebben in de gevangenis, maar zowel Wilco als Herman beweren Ronald nooit gesproken te hebben. Na de vrijlating van Herman en Wilco was er veel blijheid, maar ook veel woede. Het is bijna onmogelijk om na zo veel jaar vast te hebben gezeten je leven weer op te pakken als hoe het was en zal het nooit meer hetzelfde zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.