2. Waarden en normen
Waarden: doelen in je leven waar je altijd naar zult blijven streven
Normen: gedragsregels, ongeschreven regels.
§ Religieuze normen
§ Morele normen
§ Fatsoensnormen
Codificatie: het vastleggen van normen door de overheid in wetten.
Rechtsnormen of rechtsregels: Al deze normen, zowel geboden als verboden, dwangmaatregelen en strafsancties
De betekenis van rechtsregels § Geven zekerheid § De samenleving zo doelmatig mogelijk te ordenen § Maken onafhankelijke rechtspraak mogelijk. § Kunnen conflicten voorkomen of ze op vreedzame wijze beslechten § Bijdrage aan het voortbestaan van een groep of samenleving
3. Wat is criminaliteit?
Criminaliteit: Alle strafbaar gestelde gedragingen
Overtreding: schending van de regels die onze maatschappij ordenen.
Misdrijf: strafbare gedragingen die als moreel onaanvaardbaar worden beschouwd
Legaliteitsbeginsel: iemand mag alleen gestraft worden op grond van strafbepalingen die opgeschreven staat in de door de overheid vastgestelde wetten .
De hoge raad: het hoogste rechtscollege van Nederland.
Arrest: de beslissing van de hoge raad in een zaak.
Jurisprudentie: uitspraken van rechters die gevolgen kunnen hebben voor toekomstige rechtszaken
· Agressieve criminaliteit (mishandeling vernieling) · Seksuele criminaliteit (aanranding verkrachting) · Vermogenscriminaliteit (diefstal fraude belastingontduiking) · Verkeerscriminaliteit (rijden onder invloed doorrijden na een ongeval) · Overige criminaliteit (drugshandel verboden wapenbezit) · Kleine crimi: bedreigingen, vechtpartijen, fietsendiefstallen, inbraken
Overheid gebruikt ipv kleine criminaliteit: veel voorkomende criminaliteit
Criminaliteit verschilt in tijd en in plaats.
4. Cijfers en andere onderzoekgegevens over criminaliteit Politiestatistieken: alle door de politie registreerde overtredingen en misdrijven die gemeld worden of die ze zelf zien. Ophelderingspercentage: alle strafbare feiten die bij de politie bekend zijn en dat is opgehelderd . Transactie: verdachten mogen politie of OM een bepaald bedrag betalen zodat ze niet verder worden vervolgd. Seponeren: Officier v. Justitie ziet af van verdere vervolging (vanwege eerste keer, leeftijd of overbelasting). Rechtbankstatistieken: de door de rechtbank geregistreerde veroordeelde verdachten. Slachtofferenquêtes: representatieve groep mensen wordt door CBS ondervraagt of ze ooit slachtoffer zijn geweest. Self-report onderzoeken: representatieve groep mensen word ondervraagt over misdrijven die ze hebben gepleegd.
Kritiek op politiestatistieken: - veel slachtoffers doen geen aangifte - politie besteedt niet evenveel aandacht aan alle vormen van criminaliteit - zichtbare criminaliteit komt eerder bij politie dan onzichtbare - toename van aantal wetten zorgt voor toename criminaliteit - hoe meer mensen, hoe meer criminaliteit, dus moeten de cijfers gekoppeld worden aan demografische cijfers - veel strafbare feiten worden nooit ontdekt.
Kritiek op slachtofferenquêtes: - slachtoffers van moord kunnen niet ondervraagt worden. - sommige slachtoffers willen gevoelens niet uiten (verkrachting e.d.). - Veel misdrijven leveren geen duidelijk slachtoffer op (vernieling v. bushokjes e.d.)
Kritiek op self-report onderzoek: - als de misdaad zwaar is, wordt deze niet verteld. - beroepscriminelen werken niet mee
6 Criminaliteit als sociaal en politiek probleem Rechtsorde: alle leefregels die in een gemeenschap gelden voor zover die bepaald worden door rechtsregels. Rechtsstaat : een gemeenschap waarbinnen de verhouding tussen overheid en burger en tussen burgers onderling in wetten wordt geregeld. De rechtsorde die hierdoor ontstaat wordt door iedereen geëerbiedigd. Democratische rechtsstaat: wetgeving komt tot stand in samenwerking met de volksvertegenwoordiging.
Materiële schade - Overheid moet een politieapparaat en justitieel apparaat betalen. - Burgers en bedrijven geven veel geld uit aan beveiliging van hun eigendommen. Bedrijven rekenen hun kosten door in hun producten, dus uiteindelijk wordt alles duurder voor de burger. - Hoe meer criminaliteit, des te meer uitkeringen voor verzekeringsmaatschappijen en dus hogere premies. - Overheid loopt belastinggelden en sociale premies mis.
Immateriële schade - Slachtoffers van criminaliteit worden vaak bang en krijgen trauma’s. - Criminaliteit veroorzaken verontwaardiging. Mensen winden zich op over misdaden. - Gevoel van onveiligheid. Mensen worden in hun bewegingsvrijheid beperkt. - Eigenrichting: het recht in eigen handen nemen. - Criminaliteit kan leiden tot vervaging van het normbesef. Als anderen handelingen verrichten die niet mogen en er niks tegen wordt gedaan, waarom zou ik dan nog wel me netjes aan de regels houden? - Criminaliteit leidt tot verlies aan vertrouwen in mensen en organisaties.
De massamedia heeft een grote rol in het onveiligheidgevoel van mensen. Zij spelen ook een belangrijke rol bij het vormen van meningen. De massamedia kan invloed uitoefenen door over bepaalde onderwerpen meer te berichten dan over andere. Ze laten bijv. vaak mensen laten zien die vinden dat er strengere straffen moeten komen. Vervolgens neemt het publiek de mening over en vinden ze de straffen te laag. Men gebruikt de massamedia ook vaak als bevestiging van hun mening: mensen horen iets wat in hun straatje past en luisteren niet meer naar de rest.
Kenmerken van een rechtsstaat: - Er is een grondwet die de betrekkingen tussen overheid en burgers regelt en deze zal gerespecteerd worden (rechtszekerheid). - De overheid moet de rechtsorde handhaven met de middelen die de wet de overheid geeft. - Er is een duidelijke scheiding van machten. - De wetgeving komt tot stand met de volksvertegenwoordiging. - De regering (uitvoerende macht) moet zich houden aan de voorschriften van de wet. - Een onafhankelijke rechter beslist in geschillen tussen burgers onderling en tussen burgers en overheid. - Grond en vrijheidsrechten van burgers zijn omschreven en gewaarborgd.
Manieren waarop de overheid betrokken kan zijn bij het probleem van de criminaliteit: - Stelt vast wat strafbaar is en langs welke wegen strafvervolging dient plaats te vinden. - Daarnaast zetten regering en parlement criminaliteit op de politieke agenda en bepalen dat het een beleidsprobleem is. - Politiek en Openbaar Ministerie zijn verantwoordelijk voor het opsporen van strafbaar gedrag. Ook is het OM verantwoordelijk voor het vervolgen van strafbare feiten. De burgemeester mag opdrachten geven aan politie en wordt gecontroleerd door de gemeenteraad.
7. Het strafrecht
Wederrechterlijk: in strijd met de rechtsorde
Strafuitsluitingsgronden: rechtvaardigingsgronden en schulduitsluitingsgronden wel een delict, geen straf.
Poging: wanneer iemand begonnen is met het uitvoeren van de misdaad, maar om een andere reden buiten zichzelf, het misdrijf niet afmaakt. Bij poging tot plegen van een delict wordt de maximumstrafmaat met eenderde verminderd.
Medepleger: je pleegt een misdrijf samen met een ander. Bij deelnemen aan een misdrijf kan de medepleger het ook het strafmaximum krijgen.
Medeplichtigheid: een misdrijf uitlokken of hulp verlenen bij het misdrijf.
De samenvatting gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden