Wegen van de tora

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas havo | 850 woorden
  • 6 november 2003
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
46 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Tora

De tora bestaat uit de eerste vijf boeken (tenach) het woord tora betekend heel lettelijk onderwijzing, de joden moeten deze onderwijzing volgen. De joden zijn in drie groepen verdeeld; Orthodoxe-, Liberalen- en niet godsdienstige joden. De orthodoxe joden houden zich streng aan de voorschriften van de tora, de liberalen houden zich wel een beetje aan de voorschriften maar passen zich aan in de cultuur waar hun leven, de niet godsdienstige joden zijn wel joods maar doen bijna of helemaal niets aan de voorschriften die in de tora staan, 50 tot 60% is niet godsdienstige jood.
De joodse wereld
Er leven naar schatting ongeveer 13 miljoen joden over de hele wereld verspreid, buiten israel wonen er zelfs nog meer dan in israel zelf.
In de VS wonen 5,6 miljoen joden, en in israel 4,7 miljoen joden dit zijn de twee landen waar de meeste joden leven.
De synagoge
Eeuwenlang geleden stond er in Jeruzalem een centraal joods heiligdom, de tempel, maar doordat de joden zijn verbannen naar babylonie en de tempel is verwoest zijn er nu over de hele wereld synagoge's geplaatst waar de joden zich even kunnen terug trekken, Synagoge betekend letterlijk: plaats van samenkomst. In de synagoge staat altijd een eeuwig brandende lamp, vroeger een olielamp maar tegenwoordig een elektrische lamp. Het betekent dat god altijd aanwezig is. Als is de synagoge uit de tora word voorgelezen heet deze man een Chazan.
De sabbat
De sabbat is een wekelijkse rustdag in de week: de zaterdag. Op deze dag mag je niet schrijven of iets doen wat moeite kost. De orthodoxe joden doen streng aan deze dag. De sabbat begint vrijdags als de zon onder is en eindigt wanneer de zon weer onder gaat op zaterdag. Op vrijdagavond vind de eerste sabbatdienst plaats in de synagoge, op zaterdagmorgen de tweede.
Elke sabbatdag word er weer een stuk uit de tora gelezen zodat het boek uit zal zijn in 1 jaar.
De joodse kalender
De joodse jaartelling loopt niet zoals de christelijke jaartelling. Zij tellen volgens maanjaren en wij volgens zonnejaren. Maanjaren tellen 12 maanden, en 29,5 dagen per maand.
Hun nieuwjaarsfeest word gedaan op de eerste dag van de 7de maand dus september of oktober.
Leren
Leren in de joodse cultuur is heel belangrijk, de kinderen beginnen al vanaf een jonge leeftijd met het leren van de tora in het hebreeuws. De tora wordt gezien als een gegeven grondwet van god waar iedereen zich aan moet houden. In de tora komen 613 voorschriften voor waarvan onder andere het wel en niet eten van sommige producten, en natuurlijk is nummer 1 voorschrift: naast god geen andere goden aanbidden.
Regels
Er zijn veel regels waar je je aan moet houden als (orthodoxe) jood zijnde Bijv. het bidden en de deelname aan de synagoge en zo zijn er nog veel meer dingen. Een orthodoxe jood houd zich aan het wel en niet eten van bepaalde producten wat er in de tora staat beschreven. Je mag bijv, geen onreine dieren eten dit houdt in dat de dieren herkauwers moeten zijn of gespleten hoeven moeten hebben. Dus geen varken. Je mag geen vlees eten waar nog bloed in zit. Het vlees word daarom dus ook geslacht door een speciaal opgeleide slachter. Vlees en zuivelprodusten mogen niet samen bereid of gegeten worden. Sommige joden hebben daarom ook een gespreiden keuken.
Voedsel wat een jood wel mag eten word kosjer genoemd dit betekend geoorloofd.
Rituelen bij het leven
Bij de geboorte van een jongen in het joodse geloof moet de jongen besneden worden op de 8ste dag. Dit betekent dat de jongen officieel deel uit maakt van het joodse volk. Als er een jongen word geboren krijgt hij pas zijn naam op die 8ste dag. Die word uit gesproken door de besnijder.
Meisje ontvangen hun naam op de eerste sabbatmorgen na de geboorte. Als een jongen dertien jaar word, wordt hij bar-mitswa. De jonge is vanaf deze dag verantwoordelijk voor het al of niet naleven van de geboden. Hij wordt dan in de synagoge als volwassen gezien. De huwelijkssluiting
bij de joden word choepa genoemd. Als bruid zijnde moet je de dag voor het huwelijk een bad nemen om je zelf helemaal te reinigen. Dit wordt gezien als heiliging voor het huwelijk. De man moet op de dag van het huwelijk een glas wijn drinken, die hun door een van de ouders word aangereikt, dit betekend dat de geliefde voor eens en altijd hun leven samen delen. Bij de joden word een dode zo snel mogelijk begraven. Bij de begrafenis word er aarde van israel op de kist gestrooid. Bij de dood word het lichaam en geest van elkaar gescheiden in het joodse geloof.
Feest- en gedenksdagen
Drie feestdagen van de joden zijn: Pesach, Wekenfeest en Loofhuttenfeest.
Twee bijzondere dagen zijn: Nieuwjaarsdag en de Grote Verzoendag.
Twee half-feesten zijn: Chanoeka en Poerim.
Pesach is het joodse paasfeest. Wekenfeest is het tweede pelgrimsfeest. Loofhuttenfeest is het derde pelgrimsfeest. Nieuwjaar is de 1ste dag van de 7de maand. Grote Verzoendag is het meest heiligste feest van het joodse jaar. Chanoeka is het joodse lichtenfeest in de winter, Chanoeka betekend inwijding. Poerim is een ander half-feest dat betekend loten.

REACTIES

M.

M.

ok.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.