New Age

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 697 woorden
  • 20 maart 2006
  • 33 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 33 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Dit artikel staat in een New Age blad over een New Age boek:
Stel je eens voor: een boek op je bureautafel of je nachtkastje waarin het antwoord staat op elke vraag die je jezelf stelt. Voorwaarde is wel dat het een duidelijk vraag is, en dat hij met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord kan worden, én dat je bereid bent je open te stellen voor je eigen intuïtie. Geen uitgebreide overwegingen in dit boek, maar korte, heldere ‘slagzinnen’ die je kunnen helpen bij het nemen, overdenken of herzien van beslissingen. Mooi uitgevoerd en mooi geboden; een geinig geschenk voor de new-ager.

Je hebt er vast al van gehoord, misschien heb je er wat van gelezen of gezien: New Age-winkels, -boeken, -muziek, - cursussen. New Age, het Nieuwe Tijdsdenken, neemt in betekenis toe. In ons land, in West-Europa, wereldwijd. Wat is New Age eigenlijk?

New Age is geen sekte. Ook geen beweging. Je kunt er ook geen lid van worden. Het heeft ook geen stichter. Wat is het dan wel?
New Age is een hele brede stroming van allerlei mensen die zeggen dat een nieuw tijdperk bezig is aan te breken. Het oude tijdperk, waarin we nu leven, heeft afgedaan, de structuren en religies die we nu hebben moeten zo gauw mogelijk aan de kant, er is een nieuw tijdperk nodig, en dat tijdperk breekt gelukkig ook aan.
Tweeduizend jaar christendom heeft weinig goeds gebracht in de wereld. Andere religies, zoals het jodendom en de islam trouwens ook niet.
Het nieuwe tijdperk zal vrede brengen, harmonie, geen uitbuiting meer, geen overheersing van het verstand, maar aandacht voor het gevoel en voor de verborgen krachten in de mens en in de natuur. De mens zal contact hebben met de geestenwereld. De geestenwereld, waar we veel te weinig aan gedacht hebben, zal de mensheid in alles leiden, zo denken de New-Agers.
New Age komt voor een groot deel uit het oosten. Je kunt er gerust van op aan, dat allerlei oosterse goeroes het bewust of onbewust hebben voorbereid. Vooral de gedachte dat alles bezield en goddelijk is.

Hoe denkt een New-Ager?
Een New Ager denkt vindt dat de wereld te mechanisch is geworden, te veel draait er om werken, winst en geld. Iemand die in de New Age gelooft, hoopt op een nieuwe tijd. De New Agers hebben een soort haat-liefde verhouding met de natuurwetenschap. Ze bestempelen de wetenschap als te rationalistisch aan de ene kant, maar ze gebruiken haar aan de andere kant om hun eigen theorieën te 'bewijzen'. Verder is New Age een verzamelnaam geworden voor oosterse geneeswijzen, de zucht naar het mystieke en het mysterieuze. Kortom, een wereld die minder zakelijk en kil is dan de onze.

Wat is New Age-muziek?

New Age-muziek is in het algemeen heel rustige muziek en beslist geen rock- of popmuziek. Je hoort bijvoorbeeld natuurgeluiden, zoals de golfslag van de zee of het zingen van vogels. Of het ritme is gebaseerd op de hartslag van de ongeboren baby in de moederschoot. Als je daarnaar luistert, geeft je dat een geweldige innerlijke rust, zeggen aanhangers van new Age. Op zichzelf valt van New Age-muziek geen kwaad woord te zeggen. Je wordt heus niet door de new Age-gedachte beïnvloed als je naar New Age-muziek luistert, hoewel klassieke muziek veel boeiender is. Als je maar goed in de gaten houdt, wat de achtergrond van New Age-muziek is, dat is een heel andere manier van aankijken tegen de aarde en de natuur.

Hoe moeten wij als reformatorische mensen hier tegenaan kijken?
Laat ik het maar ronduit zeggen: New Age is antichristelijk en uiterst gevaarlijk.

Het is verleidelijk, want wat is religieuzer dan contact hebben met geesten en je door hen laten leiden?
New Age verkondigt zichzelf niet luidkeels. Dat zou hard zijn en dat kan niet in New Age. New Age doet het geruisloos, door samenzwering. New Age is niet werkelijk nieuw. Het zijn oude gedachten, die allang leefden in de eerste christelijke eeuwen. New Age, het nieuwe tijdperk is niet nieuw. Werkelijk nieuw en nieuws is wat 2005 jaar geleden gebeurd is in Bethlehem en op Golgotha en in de hof van Arimathea. En dat God zegt: ‘Zie, Ik maak alle dingen nieuw’.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

new age staat ervoor dat mensen meer bewustzijn ontwikkelen door meer bewust te zijn. Hierdoor leer je jezelf beter kennen. liefde en acceptatie voor jezelf en de ander is de boodschap. de boodschap van Jesus sluit hier helemaal bij aan. new age is niet antichristerlijk en ook niet gevaarlijk en zeker geen samenzwering.

10 jaar geleden

R.

R.Veel groeperingen, religies en geneeswijzen hebben hun oorsprong niet bij de enige ware God.
Het is belangrijk dat wij onze kinderen waarschuwen voor de (verborgen) gevaren van occultisme (en andere vormen van afgoderij). waaronder new ages beweging

9 jaar geleden

R.

R.

New Age heeft te maken met een vibrationele verschuiving, die ons allemaal min of meer raakt. De mens als creator van zijn/haar eigen realiteit!

4 jaar geleden