3.1
Tot de 16e eeuw veranderde er weinig aan de kerk en de manier van leven van de geestelijken. De hoge geestelijke leefde als vorsten, de lagere waren alleen maar bezig met missen e.d.
Door de ontwikkeling van o.a. wetenschap en politiek, veranderde het geloof ook. Er waren ineens dingen uit de Bijbel en de kerk waarvan bewezen kon worden dat het niet (helemaal) waar was. Dit werd ook wel de Renaissance genoemdnieuwe/wedergeboorte
Uit deze Renaissance kwamen de Humanistische christenen voort. Ook leidde de Renaissance tot conflicten omdat het nieuwe testament nu opnieuw vertaald werd. Een van de mensen die hieraan meewerkte was Desiderius Erasmus. Hij studeerde Grieks en Latijn door heel Europa heen. Toen hij de Bijbel ging bestuderen kwam hij erachter dat geloof meer was dan wat uitspraken geloven. Hij vond dat de rituelen je niet in navolging van Jezus konden brengen. Dit kan alleen op basis van wat er in de evangelie staat. In 1516 bracht hij het Griekse nieuwe testament uit. Deze werd naar vele talen vertaald. Alleen door deze te lezen kon je echt geloven. In zijn boek, Lof der Zotheid, nam hij alle aspecten van het geloof onder de loep.
3.2
Omdat er, in de Middeleeuwen, veel mensen bang waren voor de dood was er een grote belangstelling voor dingen om de dood heen. Zo werd geloofd dat je, als je dood ging, naar het vagevuur ging. Na je straf voor je zonden hier uitgezeten te hebben ging je door naar de hel of naar de hemel. Door een aflaat te kopen ging jij, of degene waar je hem voor kocht uit het vagevuur. Een bekende uitspraak van de aflaatverzamelaar Tetzel was: “Als het geld in het kistje klinkt, het zieltje in de hemel springt”. Je moest dus veel geld betalen, wat uiteindelijk naar de St. Pieter ging.
In 1483 werd Maarten Luther geboren, een man die later monnik in Erfurt werd waar hij naar zijn priesterwijding Theologie ging studeren. Vrij snel mocht hij op de Universiteit van Wittenberg lesgeven. Hij kwam erachter dat de aflaathandel, net als meerdere dingen uit het katholieke geloof, in strijd met de bijbel waren. Met zijn kritiek tastte hij niet alleen de positie van de paus aan, maar ook het gezag van de kerk en de economische belangen van de aflaathandel. Op 31 oktober 1517 timmerde hij 95 stellingen op de deur van de Slotkerk. Deze dag wordt gezien als de 1e dag van de reformatie, en wordt in vele kerken hervormingsdag genoemd.
Luther kon zijn standpunten niet verder toelichtten omdat hij in 1518 in de ban werd gedaan en nik meer mocht doen dat met de kerk te maken had. Zijn reactie hierop was dat hij in het openbaar de brief en het pauselijke wetboek verbrandde. In 1521 verklaarde de paus en Karel V dat Luther gedood mocht worden. Maar Fredrik de Wijze bood hem bescherming in zijn slot, waar Luther de Lutherbijbel schreef, wat de Duitse vertaling van het Nieuwe Testament was. Hij overleed in 1546 en werd bijgezet in de slotkapel waar zijn graf nog jaarlijks door vele protestanten wordt bezocht.
In korte tijd ontstond de ‘evangelische’ of de ‘Lutherse’ kerk. Hier voegde mensen van alle rangen en standen zich bij. Hier staat de bijbel centraal, waren maar 2 sacramenten en hoefde de predikant niet in celibaat.
In 1509 werd in het Franse stadje Noyon iemand geboren die veel invloed op de godsdienst van tegenwoordig zou hebben, Johannes Calvijn genaamd. Hij vond dat kerken die geen ruimte voor Luthers denkbeelden hadden, niet deugden. Hierdoor moest hij op een gegeven moment Parijs ontvluchten en kwam hij een tijd later in Geneve terecht. Dit zou een soort ontmoetingspunt voor protestanten worden. Door een aantal redenen heeft hij veel invloed gehad op het huidige protestantisme in Nederland gehad.
1. Zijn boek ‘De institutie, onderwijzing in de christelijke godsdienst werd in vele talen uitgebracht.
2. Hij heeft de protestantse predikantenopleiding in Genève gestart.
3. Zijn houding naar de overheid was ronduit opmerkelijk omdat hij vond dat de kerk in opstand mocht komen tegen een overheid die zich niet aan de bijbel hield.
Vooral dit laatste kwam overeen met de Nederlandse denkbeelden, zij waren in opstand gekomen tegen koning Filips 2 van Spanje. Toen zij onafhankelijk werden kregen de Calvinisten steeds meer invloed, en werd hun ‘Gereformeerd protestantisme’ de heersende religie in Nederland
REACTIES
1 seconde geleden
D.
D.
Haha nice!
kan mijn aandacht nooit bij dat hele boekje houden... maar een samenvatting wil denk ikk nog wel lukken!!
14 jaar geleden
Antwoorden:.
:.
zeker nice xd ben mn boek kwijt :|
14 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Chill, veel duidelijker en handiger dan dat kut boekje!
14 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Heey echt super bedankt.
Veel korter ;) en leerbaarder!
14 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
THANKS.
14 jaar geleden
Antwoorden<.
<.
zo handig, heb morgen toets maar ben me boek kwijt!
14 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
super goeddd, ik moest zelf ook een samenvatting maken, kopieren, plakken en klaaaaar, scheelt mij weer wat werk
13 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
dank u, nu de rest van het boekje nog ;)
12 jaar geleden
Antwoorden