Hindoeïsme
Brahmanen (priesters) hoogste klasse in maatschappij. Genoemd naar god Brahma, die schepper van heelal is. Volgens verhalen kwamen zij uit mond van Brahma tijdens schepping. Hele grote verschillen tussen mensen. Sommige groepen mogen niet bij priesters in buurt komen en kunnen nooit naar tempel en leven in grote armoede.
In elk dorpje staat kleine tempel, vaak gewijd aan 1 god (meestal vruchtbaarheidsgod). In de tempel vinden overal dezelfde riten (godsdienstige gebruiken met diepere betekenis) plaats. Het beeld van de godheid wordt als een mens behandelt. ’s Morgens gewekt en aanbeden met mantra’s (heilige spreuken). Het krijgt eten en wordt gezalfd. Op feestdagen worden er veel grotere plechtigheden gehouden, waar honderden gelovigen op afkomen. Ook tempels die gewijd zijn aan Vishnoe of Shiva of andere god die in heel India vereerd wordt.
Voor zonsopkomst ochtendpoeja (poeja = rite). 1 god gekozen die ze speciaal vereren. Vrouwen maken beeld schoon kleden het en schenken het rijst en bloemen. Mantra’s opgezegd daarna gaat iedereen eten. Voor volgende maaltijd opnieuw rite. Daarmee laten zien dat voedsel een goddelijk geschenk is. In veel huizen gekleurde afbeeldingen van goden vooral Shiva en Krishna, ook ganesje ( god van wijsheid die problemen uit weg ruimt) en Laksmi (godin van geluk en rijkdom) Veel rijke laten dagelijkse plechtigheden uitvoeren door brahmaan.
Leven bestaat uit verschillende fasen. Op iedere nieuwe fase moet je voorbereid worden met samskara’s (overgangsriten) uitgevoerd als vrouw zwanger is, kind geboren is, als het voor 1st vast voedsel krijgt, voor het 1st geknipt. Dan riten die kids voorbereiden op volwassenheid. Jongen gaat rond 10e in leer bij een goeroe, die godsdienst onderwijst. Verschillende inwijdingsriten. Leertijd vaak maar enkele dagen. Dan jongen weer naar huis. Een meisje wordt volwassen als ze voor het eerst ongesteld is. Ook inwijdingsriten. Man kiest niet zelf vrouw en andersom. Huwelijk wordt door vaders geregeld. Zij bepalen ook bruidsschat. Geld en goederen die bruid meekrijgt naar nieuwe huis. Als 2 vaders eens zijn gaan ze naar astroloog. Aan de hand van sterren doet astroloog voorspelling over toekomst. Als het goed is gaan ze trouwen. Laatste overgangsrite is als iemand sterft. De door wordt gezien als overgang naar nieuwe leven. Mensen die lijk aanraken, zijn onrein. Meestal crematie. Dan keren aanwezigen terug naar het leven: ze nemen een bad, mannen scheren zich gezamenlijke maaltijd.
Ieder mens heft wensen. Hindoes zoeken steun bij goden door iets plechtig te beloven bijv. zware pelgrimstocht maken. Zo’n belofte vrata. Veel Hindoes minstens 1maal toch naar heilige plaatsen, rivieren of tempels. Ze bezoeken godenbeelden en vereren de goden met poeja. Ook offers met mantra’s. Benares 1 van belangrijkste plaats Ganges een heilige rivier. Het water reinigt ziel. Zieken willen daar sterven en as wordt in rivier uitgestrooid. Het zuiverende vuur bevrijdt volgens de hindoes de ziel van het lichaam.
Begin 13e eeuw vielen Ariërs het Indiase schiereiland binnen. De geloofsopvattingen van Ariërs leidden tot nieuwe maatschappijvorm: 4 standen. 1. Brahmanen 2. Krijgers 3. Handwerkslieden 4. Boeren. Er vormden zich aparte klassen binnen stand, kasten. Daarbinnen weer nieuwe groepen, onderkasten. Het kastenstelsel heeft vroegere standen vervangen.
Het staat bij geboorte vast of hoge of lage plaats in maatschappij hebt door je kast. Beroepen erfelijk. Elke kast eigen kleiding en eigen rechten en plichten. Onderlinge rangorde wordt bepaald door verhoudingen met priesters. Leden van verschillende kasten gaan nauwelijks met elkaar om.
Er zijn ook kastelozen (paria’s). Zij vormen verschillende groepen maar ze worden door allen als onrein beschouwd. Beroepen van hen zijn ook onrein, omdat het smerig is
Of met dood te maken heeft. Als ze door schaduw van Aria lopen is Aria onrein.
In 1950 kastenstelsel opgeheven, alle mensen zijn gelijk. Dankzij Gandhi, hij zei dat alle mensen harijans waren (kinderen van god). In praktijk veranderde er weinig, zeker in dorpen. In steden is wel vooruitgang merkbaar.
Er is duidelijk verband ts kastenstelsel reïncarnatie en karma: datgene dat de mens door al zijn goede en slechte daden tot stand brengt. Hindoes geloven in ziel, als mens of dier sterft, verlaat ziel het lichaam en wordt in ander lichaam herboren. Dit kan 1000en malen plaatsvinden: elk wezen is gevangen in een kringloop van leven en sterven, die samsara genoemd wordt. Wie zich gehouden heeft aan plichten van kaste en veel goeds gedaan heeft, wordt in een hogere kaste herboren. En andersom. Als je je heel erg hebt misdragen, wordt je paria of dier. Karma zegen worden of vloek. Karma maakt veel duidelijk bij vragen als waarom zit het sommige mensen mee en ander tegen enz. is het antwoord hoe je je in je vorige leven hebt gedragen. Hierdoor weinig zorg voor armen en zieken, want dat hebben ze aan zichzelf te danken. Door karma armen niet in opstand. Gandhi was 1 van eersten die zich hiertegen verzette. Hij heet Mahatma (grote ziel).
Alle Hindoes streven naar moksja: verlossing uit eindeloze kringloop. Ze willen 1 worden met Brahman, goddelijke oerkracht, die in ieder wezen aanwezig is. Die zien ze als ziel van wereld. In zijn diepste wezen, atman genoemd, maakt ieder mens deel uit van wereldziel. Zichtbare wereld is niet meer dan droom, waar mensen uit ontwaken als ze ontsnappen aan wet van het karma. Hij kan pas verlost worden als hij erin slaagt zijn blindheid van droomwereld te baas kan. Hindoes zien dat als paradijs.
Hindoes kunnen verlossing van Karma op deze manieren bereiken: - verichtten van goede daden (offers of rechtvaardig leven) - volledig vertrouwen op en zichzelf volledig over geven aan 1 of meer goden, zonder uit te zijn op beloning. Dit heet bhakti. Filosofen kiezen meditatie: het zich losmaken van alledaagse werkelijkheid. - Door grondige bestudering van heilige geschriften, zoals veda’s. Je krijgt dan inzicht in diepste wezen. - Door lichamelijke en geestelijke oefeningen. Je moet kunnen afzien van elke vorm van genot. Yoga (oefening, evenwicht, eenwording) is verzamelnaam voor alle oefeningen om begeerten de baas te worden.
De koe is in India een heilig dier, het is een goddelijk symbool van moederlijkheid en vrijgevigheid. Koe zal daar nooit voor veeteelt gebuikt worden of geslacht worden. Veel mensen zeggen dat Indiërs wat met koeien moeten doen om armoede en honger te bestrijden, maar geloof is belangrijker dan welvaart. Ze zien ook over het hoofd at koe als trekdier word gebruikt en dat mest wordt benut. Slangen en apen zijn ook heilig.
De samenvatting gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
W.
W.
leuk en saai
10 jaar geleden
Antwoorden