Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Godsdienst VHZ Over normaal gesproken H2par3+H3

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas havo | 1629 woorden
  • 18 april 2013
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
6 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

H2 par. 3

Artikel 1: recht op gelijke behandeling-  Iedereen in NL moeten gelijk worden behandeld. Daarom is discriminatie van ras, godsdienst, afkomst enz. niet toegestaan.

Artikel 6: Recht op vrijheid van godsdienst- Iedereen mag geloven wat hij wilt geloven. Als het binnen de wet blijft. De wet mag wel regels hieraan stellen ter bescherming van gezondheid en verkeer.

Artikel 7: Recht op vrijheid van meningsuiting- Vrijheid van drukpers. Geen vooraf toezicht op radio en televisie. Je hoeft geen toestemming te hebben van iets of iemand als je ergens een mening over hebt en uitspreekt.  Er zijn hier wel weer grenzen aan. Als je liegt of iemand beledigd dan gaat dit naar de rechter en bepaald hij of je te ver bent gegaan of niet.

 H3 par. 1

Godsdiensten hebben hun eigen voorschriften voor de aanhangers. Een groot deel  zijn dit puur godsdienstige zaken. Bv richting Mekka bidden. Deze regels hebben geen invloed op de samenleving. Maar sommige voorschriften wel.  Ziekenhuizen, weeshuizen en scholen zijn godsdienstig ingesteld.

Positief: In bijbel staat- heb je naaste lief.                                                                                                         Negatief: 7e dag rustdag. Dit gaat in botsing met het algemene moraal van NL.                                                                                                                                          

De 7 werken van barmhartigheid( de zevende kwam er later bij)

  1. Honger                        - mensen gaven me eten.
  2. Dorst                    - mensen gaven me drinken
  3. Vreemdeling     - mensen accepteerde me
  4. Naakt                   - mensen gaven me kleding
  5. Ziek                       - mensen verzorgde mij
  6. Gevangen          - mensen kwamen naar me toe
  7. Begraven            - begraven van doden

 

Aalmoes- vrijwillige gift aan armen.                                                                                                                      Zakaat    - verplichte gift: 2,5% van de bezittingen aan de armen.(liefdadigheidsbelasting)

Hindoeïsme- In deze godsdienst staat centraal dat alle levende wezens gelijkwaardig zijn aan elkaar omdat ze geloven in reïncarnatie. Dus een koe kan vroeger een mens zijn geweest. Dit wordt ahimsa genoemd. Mensen nemen dit zo serieus dat ze niet een schelden naar levende wezens. De regels worden ook niet allemaal hetzelfde nageleefd. Dit ligt aan de plek waar je bent.

H3 par. 2

Eer is erg belangrijk voor islamitische mensen. Het is een grote eer als je met een goede man of vrouw trouwt. Homo zijn is een schande en overspel ook. Daarom komt eerwraak(=eermoord) voor en is een gewoonte in sommige landen. Dit betekent dat de schuldige wordt gedood en de familie-eer wordt gezuiverd. 

   Ritueel slachten- Dit is een ritueel dat voor de islam en het Jodendom geldt. Er zijn bepaalde tradities aan gebonden en

  • Dier is niet verdoofd.
  • Met een scherp mes de slokdarm, luchtpijp en slagaderen in één beweging doorsnijden.
  • Het hart blijft nog werken terwijl het bloed eruit stroomt.
  • Dit ritueel is gebaseerd op teksten uit de Tora en de Koran.

H3 par. 3

Humanisme.

Humanisme: levensbeschouwing die de mens centraal stelt en uitgaat van de waarde van de mens. De mens weet zelf wat goed en kwaad is en kiest dingen op basis van zijn verstand en richt zijn eigen leven in.                                                                                                                                                          Atheïst: gelooft niet in goden en God.                                                                                                       Agnost: Deze zeggen dat het niet wetenschappelijk bewezen kan worden dat God bestaat.

Socrates(470-399 v.c.j.)- Een van de eerste filosofen die het belangrijk vond dat mensen zelf nadachten. Hij zei dat je moet durven vragen te stellen over het leven. Door zijn uitspraak: Vertrouwen op je eigen verstand is belangrijker dan op God of goden te vertrouwen is hij ter dood veroordeeld. Hij was de eerste Humanist.

Plato(427-347 v.c.j.)- Leerling van Socrates. Hij heeft een boek gemaakt: Politea(de staat).  Plato vind dat rechtvaardigheid de kern is van de ideale staat. Je moet niet op iemands handeling op rijkdom, macht of eer letten, maar op rechtvaardigheid. Hij zegt dat een rechtvaardige samenleving is dat elk mens taken en verantwoordelijkheden krijgt dat het geschiktst voor hem is.

Aristoteles(384-322 v.c.j.)- leerling van plato’s Academie. Hij heeft 2  boeken gemaakt: Politica en Ethica . Hij had hele andere ideeën dan Plato over ethiek en politiek. Hij schrijft inzijn eerste boek dat een mens pas gelukkig is als hij deel neemt aan een samenleving. In zijn tweede boek schrijft hij dat een mens gelukkig  pas gelukkig is als hij een tevreden besef heeft en een volwaardig leven leidt, niet gelukkig zijn van lust en genot.                                                              Aristoteles had het ook over de 4 deugden: moed, matigheid, wijsheid en rechtvaardigheid.

Aristoteles zegt dat je een goed mens bent als je jezelf laat leiden door je verstand. Een goed mens zal dus een verstandig leven leiden. Je verstand weet jezelf te ervan te weerhouden niet een extreme kant op te gaan op gebied van deugden( bv. Deugd= bescheiden, extreme kant arrogant, te weinig verlegen). De extreme zeiden zijn ondeugden.     

De deugden leer je ‘door schade en schande’. Dit betekend dat je in de loop van je leven achter ondeugden komt en je leert van je miskleunen. Soms moet je je fout ondergaan om er van te leren.  Pas als iedereen van de samenleving goed en rechtvaardig met elkaar omgaan, kunnen de grote waarden van de rechtstaat zoals vrijheid, tolerantie en solidariteit tot hun recht komen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.