Godsdienst

Beoordeling 3.7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 565 woorden
  • 10 februari 2004
  • 84 keer beoordeeld
Cijfer 3.7
84 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Arabie Vroeger was Arabie een land van nomaden, ook wel bedoeïenen genoemd. Alleen in het zuiden en langs de kust waren kleine stukjes landbouwgebied te vinden. Daar kon men ook havens en steden aanleggen. De steden waren met elkaar verbonden door karavaanroutes. Deze karavaan routes werden door nomaden gebruikt en voor het handelsverkeer. Bekende producten uit die tijd waren: dadels specerijen en aromatische producten (bijvoorbeeld wierook). De rondtrekkende stammen in die tijd waren ´polytheistisch`, dat betekend dat ze meerdere goden vereerden. Men vereerde bijvoorbeeld de zon en de maan of de planeet venus. Maar ook een bron, heilige boom of een heilige steen kon een plaats van verering zijn.Daarnaast had elke stad zijn eigen goden. De stad Mekaa was al eeuwenlang een belangrijke handelstand. Maar er was ook een bijzondere heilige steen te vinden. Die steen had men ingemetseld in de muur van een gebouw, de ‘kaaba’. Door dat heiligdom werd Mekka als het belangrijkste godsdienstige centrum van Arabie. Mohammed Mohammed werd geboren in het jaar 570, in Mekka. Zijn vader was toen al overleden en toen hij zes jaar was stierf ook zijn moeder. Hij gaat eerst bij zijn grootvader wonen en dan bij zijn oom aboe talib. Als Mohammed 25 jaar oud is komt hij als karavaanleider in dienst bij een rijke weduwe. die heet chadiedja en heeft een bloeiende handelszaak. Zij geeft Mohammed leiding over haar karavanen die naar verschillende landen trekken. Na korte tijd gaan Mohammed en Chadiedja en krijgen vier dochters. Het verhaal gaat dat er in het jaar 610 iets bijzonders is gebeurd. Mohammed hoort, in de stilte van de bergen plotseling een stem. Het is de engel Gabriel die hem roept om iets te lezen. Gabriel laat Mohammed een doek zien waarop staat : Lees voor in de naam van jouw Heer, die heeft geschapen. Geschapen heeft Hij de mens uit een bloedklonter. Lees voor! Jouw Heer is de edelmoedigste, die onderwezen heeft met de pen. Hij heeft de mens onderwezen dat hij niet wist. Na deze ontmoeting verschijnt Gabriel vaker an Mohammed. Hij geeft hem ook een opdracht : Ga de mensen in Mekka vertellen dat er maar één god is die ze moeten aanbidden. Mohammed gehoorzaamd en vertelt de inwoners van mekka dat ze maar in één god moeten geloven en dat is Allah en wees goed voor de armen en de zwakken. Maar op de meeste mensen toont dat weinig indruk.
Van Mekka naar medina In het jaar 619 overlijden Chadiedja Mohammed zijn vrouw en Aboe Talib de oom van Mohammed. Dat is een grote klap voor Mohammed en word het voor hem nog moeilijker in Mekka De rijken werkten hem in alles tegen en dreigden hem zelf te vermoorden als hij niet ophield. Naar drie jaar geeft Mohammed het op en verlaat de stad Mekka en gaat in het jaar 622 naar Medina en dat is het keerpunt in zijn leven geweest. In Medina krijgt Mohammed veel aanhangers, zodat er na korte tijd de hele stad Islamitisch is. Veel moslims beschouwen daarom het jar 622 als het startjaar van de islam. Het wordt het eerste jaar van de islamitische jaartelling. In 630 verovert Mohammed zijn geboortestad Mekka. Alle godenbeelden worden uit de stad verwijderd, en de kaaba wordt tot een islamitisch heiligdom gemaakt. Hierdoor wordt Mekka de belangrijkste stad van de islam. In het jaar 632 sterft Mohammed en word in Medina begraven. Zijn goed vriend Aboe Bakr wordt dan zijn opvolger

REACTIES

G.

G.

De stad Mekaa was al eeuwenlang een belangrijke handelstand.

Typfoutje :-) De stad MEKKA was al eeuwenlang...

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.