Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Genetische Manipulatie

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas havo | 330 woorden
  • 10 juni 2003
  • 55 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
55 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie
Genetische Manipulatie bij mensen Genetische manipulatie: het bewust beïnvloeden van erfelijke eigenschappen, op basis van erfelijkheidsonderzoek. Wordt vaak kort aangeduid als DNA-onderzoek. DNA-onderzoek: een zaak van zeer gespecialiseerde wetenschappers. - In de jaren ’50 voor het eerst de structuur van DNA blootgelegd. - DNA molecuul bevindt zich in de chromosomen van cellen. - Bestaat uit lang kralensnoer met 4 soorten kralen *basen* deze hebben afkortingen: A G T C. Deze komen meestal voor in een specifieke combinatie: A met T en G met C. Hierdoor bestaat het DNA-molecuul uit 2 snoeren. - Op de basen bevinden zich de genen van het organisme. Daarin liggen erfelijke eigenschappen opgeborgen. - De genen geen dit informatiemateriaal door aan de eiwitten die belast zijn met de opbouw van het organisme. - Er zijn ongeveer 100.000 genen in het menselijk DNA te vinden, maar deze zijn niet allemaal tegelijk in werking. - Sinds een aantal jaren kan met de 2 genoemde snoeren uit elkaar halen. En kan men verschillende brokstukken met elkaar verbinden: recombinant-DNA (genetische manipulatie). Manipuleren: hanteren. In het Latijn: een hand vol
In Nederlandse taal: naar zijn hand zetten. Op dit moment zijn 10% van het totaal vaak voorkomende erfelijke aandoeningen met behulp van DNA-onderzoek aan te tonen. Er zijn in de toekomst 2 mogelijkheden denkbaar als het gaat om genetische manipulatie: • gentherapie • eugenetica

Gentherapie: Het zodanig wijzigen van genetisch materiaal dat erfelijke ziekten voorkomen worden: * in grijpen bij het begin van het leven (IVF) * in grijpen tijdens het leven (foutjes in DNA herstellen) Gentherapie gaat om het voorkomen of genezen van ziekte, niet om supermens te creëren. De medische wetenschap heeft nu nog te weinig kennis om tot een verantwoord gebruik van deze kennis te komen. Eugenetica als wetenschap: de wetenschap die de invloeden bestudeert welke de erfelijke eigenschappen van de mens kunnen verbeteren. Eugenetica: de leer van rasverbetering van de mensheid. Gericht op het aanbrengen van verbeteringen van bepaalde kwaliteiten en eigenschappen van de mens. Genenpasje: een pasje met daarop alle belangrijke genetische gegevens van iemand.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.