Oidipous

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 1e klas vwo | 1385 woorden
  • 25 maart 2004
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
37 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Laios de koning van Thebe en Boiotie (dat betekent land van de koeien) en Iokaste zijn vrouw waren verdrietig. Ze hadden nog geen kind dus ook nog geen troon opvolger!!!!!!Laios maakte zich zorgen omdat er als hij dood zou gaan misschien geen troon opvolger was en dat er dan een burger oorlog zou uitbreken. Hij was vroeger toen die nog jong was door Amphion en Zethos van de macht beroofd. Hij werd toen door hun verbannen uit Thebe. Hij groeide daarom op bij koning Pelops. Toen Laios al wat ouder was vermoordde hij de zoon van koning Pelops die natuurlijk razend werden hem uitschold voor ondankbare hond. Later hoorde Laios dat Amphion en Zethos dood waren. Dus besloot hij terug naar Thebe te gaan.

Laios besloot (door dat probleem met de troon opvolger)om naar Apollo te gaan en die zei: jouw zoon zal zijn moeder huwen en zijn vader doden. Hij besloot om met zijn gade weer terug naar Thebe te gaan
Een tijdje later werd Iokaste toch zwanger. Ze besloten dat als het kind geboren werd de pezen van de hielen door te snijden en in de bergen te leggen. En dat deden ze.

In Korinthe is Polybos koning en Oidipous is zijn zoon. Er gaat daar in de stad een gerucht dat Oidipous NIET de zoon van Polybos en Merope is maar dat hij door herders naar hun is gebracht. Dat hoorde hij allemaal van zijn vrienden. Polybos vond dat het belangrijkste van een mens was dat diegene roem had. Oidipous kreeg de naam Oidipous omdat hij toen hij gevonden werd gezwollen voetjes had. Oidipous was er niet meer zo zeker van dus verliet hij de burcht van Polybos en ging om een orakel vragen bij Apollo. Apollo zegt: je zal met je moeder gaan trouwen en je vader vermoorden´´ , dus keert Oidipous niet terug naar Korinthe. Oidipous vermoord een man. Dus houdt hij zich even schuil in de bergen. Daarna besluit hij naar Thebe te gaan

Laios wist niet waarom de Sfinx in zijn stad was en ging naar apollo die zei: ´´ het is nog de vloek die koning Pelops over jou heeft gesproken. Een sfinx had een leeuwen lichaam en een vrouwen hoofd. De sfinx had een raadsel: welk wezen loop ´s morgens op 4 voeten ´s middags op 2 voeten en ´s avonds op 3 voeten? Pas als het raadsel opgelost was ging de sfinx weg. De sfinx wou om de zoveel tijd een mensen offer. Toen Laios op de terug weg was kwam hij een man tegen (Oidipous) die niet aan de kant voor hem wou. En hem en zijn gade (op een na) vermoorde.

Toen Oidipous in Thebe was ging hij naar de sfinx en loste het raadsel op het antwoord was namelijk een mens. Thebe was gered van de sfinx. De sfinx wou namelijk iedere maand een mensen offer. Omdat Oidipous het raadsel had opgelost werd hij koning van Thebe (want de oude koning Laios was vermoord) en mocht met Iokaste trouwen de vrouw van de oude koning. Oidipous en Iokaste kregen 2 dochters (Ismene en Antigone) en twee zonen (Eteokles en Polyneikes).

Een paar jaar later sinds zijn succes regent het niet zo veel meer en droogt veel landbouw enz. uit. Oidipous stuurt Kreon naar apollo om te vragen waarom er weer een vloek over Thebe is. Algauw komt Kreon terug en zegt: het komt doordat de moordenaar van Laios nog gewoon in de stad is. Oidipous vraag aan Teiresias wie de moordenaar is. Teuresias zegt: jij bent de moordenaar!!! Oidipous wil dit niet geloven en vraagt aan een herder of die diegene die bij de dood van Laios was wil gaan ophalen. Na lange tijd wachten komt de herder terug met de man die alles gezien heeft en zegt: u bent de moordenaar. Alles bleek dus door Oidipous te komen. De voorspelling was werkelijkheid geworden: hij heeft zijn vader vermoord en is met zijn moeder getrouwd: Iokaste. Zodra Oidipous hier achter komt steekt hij een speld in zijn ogen en Iokaste kan het ook niet aan en pleegt zelfmoord. Als de zonen van Oidipous erachter komen verstoten ze hem. Als Oidipous wordt verbannen uit de stad gaat Antigone mee om voor hem te zorgen. Kreon wordt weer koning. Na het vertrek van Oidipous ging het weer regenen en kon er weer goed land worden verbouwd.

Wanneer Eteokles en Polyneikes oud genoeg zijn krijgen zij de macht spreken af dat ze om het jaar koning van Thebe zijn als eerst mag Eteokles want hij heeft met het loten gewonnen. Polyneikes vertrekt uit de stad en hoor dat koning Adrastos nog 2 schoonzonen zoekt en gaat er heen. Uiteindelijk trouwt Polyneikes met een van de dochters van Adrastos. Hij gaat er vooral op af omdat Adrastos koning is van Argos (een hele grote stad in Griekenland in die tijd)en daarom Polyneikes zou gaan helpen wanneer Eteokles de macht niet na een jaar aan Polyneikes wil geven, wat waarschijnlijk gebeurt. Na een jaar keert Polyneikes terug maar zoals Polyneikes al wel dacht wou Eteokles de macht niet aan hem geven. Er was dus maar een ding om de macht van Thebe te krijgen: oorlog voeren. Allebei hebben ze een groot leger alleen bij Polyneikes moet nog de ziener Amfiaros komen want anders verliest Polyneikes sowieso. Eerst wil Amfiaros niet mee maar nadat Polyneikes hem heeft bezocht gaat hij toch nog mee. Maar dan wel op 1 voorwaarde: als Polyneikes Oidipous aan zijn kant kan houden. Eteokles heeft Kreon op pad gestuurd om er voor te zorgen dat Oidipous bij zijn kant gaat horen. Want de kant die Oidipous heeft is verzekerd van een overwinning.

Ondertussen zijn Oidipous en Antigone aangekomen op de heilige grond van de wraakgodinnen vlakbij Athene. Die plek is van de Eumuiden, als Oidipous daar achterkomt is hij blij want na zijn vertrek was hij bij apollo geweest en die zei: `` Na lange jaren zwerven en in een vreemd land
wacht jou verlossing, als je bij de Eumuiden belandt
donder en bliksem geven je aan
wanneer je Hades in moet gaan

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Ondertussen zijn Oidipous en Antigone aangekomen op de heilige grond van de wraakgodinnen vlakbij Athene. Die plek is van de Eumuiden, als Oidipous daar achterkomt is hij blij want na zijn vertrek was hij bij apollo geweest en die zei: `` Na lange jaren zwerven en in een vreemd land
wacht jou verlossing, als je bij de Eumuiden belandt
donder en bliksem geven je aan
wanneer je Hades in moet gaan

De koning van Athene belooft Oidipous te beschermen omdat Athene anders een vloek over zich heen krijgt.

Ondertussen was Kreon allang bij Oidipous aangekomen en vroeg of Oidipous mee ging maar Oidipous wou niet mee, want hij was verbannen uit dat land en nu als ze hem nodig hebben is hij opeens wel welkom. Even later komt Polyneikes ook nog maar ook hem wijst Oidipous af.

Dit wil je ook lezen:

Opeens gaat het onweren en Oidipous zegt dat zijn einde nadert. Ondanks dat hij blind is loopt hij naar de plek waar het allemaal gaat gebeuren Ismene die ondertussen hun al gezelschap hield moest nog een paar dingen doen. Hij verschoonde zich en toen moesten zijn dochters weg want wat nu kwam mocht alleen de koning van Athene zien. Er kwam een verblindend licht. Antigone besluit ondanks de gastvrijheid van de koning van Athene toch terug te gaan naar Thebe samen met Ismene.

De oorlog was begonnen. Omdat de muren van Thebe zo hoog waren gingen ze zich opsplitsen in 7 groepen ieder had een leider en een poort waar ze moesten aanvallen. Daarom wordt het ook wel eens de zeven tegen Thebe genoemd. Op een gegeven moment vinden de broers dat er teveel slachtoffers zijn gevallen en ze besluiten een 1 tegen 1 gevecht te houden (Eteokles VS. Polyneikes). Allebei verliezen ze en de Argosten en de Thebanen komen er niet overeen wie er nou gewonnen heeft. Want allebei zijn ze vermoord door elkaar. De Thebanen vermoorden uiteindelijk bijna alle Argosten. Alleen diegene die gevlucht is niet.

En zo wordt Kreon voor de 3de keer koning. Hij geeft Eteokles een begrafenis en Polyneikes niet! Hij heeft het ook verboden om Polyneikes te begraven. Antigone vindt dat het haar plicht is om OOK Polyneikes te begraven. En dat doet ze ook! Kreon vindt dat ze de wet heeft overtreden en sluit haar op in een grot. Zodra zijn zoon dat hoort gaat hij naar zijn verloofde, Antigone om haar te zien maar als hij daar komt heeft Antigone zelfmoord gepleegd. Hij kan het verdriet niet aan en pleegt ook zelfmoord, de vrouw van Kreon kan het verlies van haar 2de zoon ook niet aan en pleegt ook zelfmoord. Nu is Kreon helemaal alleen over. Hij is koning van Thebe totdat hij zelf dood is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.