Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoofdstuk 1

Beoordeling 10
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas havo | 2320 woorden
  • 4 januari 2013
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 10
1 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting KA hoofdstuk 1

Inleiding

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden

Het gebied dat nu uit Nederland, Belgie en Luxemburg vormt, vormde in de 16e eeuw 17 provincies die bestuurd werden door Spanje.

Fillips II (katholieke, Spaanse koning) hief hoge belastingen en stelde de Inquisitie in om de verspreiding van het protestantisme tegen te gaan. Vooral de vervolging op de protestanten, ook wel calvinisten genoemd, kwam het volk in opstand, o.l.v. Willem van Oranje (stadhouder):

- tegen de Spaanse heerschappij

- Wilde vrijheid van godsdienst

- Economische en politieke zelfstandigheid.

Deze opstand werd ook wel de 80-jarige oorlog genoemd. Tijdens de opstand claimden 7 noordelijke gewesten hun onafhankelijkheid. Ze verenigden zich in de zelfstandige Republiek der 7 Verenigde Nederlanden. Het protestantse geloof had er vooral de boventoon, maar andere geloofsovertuigingen werden gewoon geaccepteerd. De Staten-Generaal vormden de 7 gewesten. Fillips II heroverde de Zuidelijke provincies weer. Als gevolg was er in de Lage landen een groot verschil in godsdienst: protestant – katholiek.

1648: Vrede van Münster.

In de republiek was de invloed van aristocratie en de geestelijkheid veel kleiner dan in de rest van Europa. Oorzaken:

- Het protestantisme was niet georganiseerd onder een centraal kerkelijk gezag en moest niets hebben van rijkdom en kunst.

- Er waren geen rijke kardinalen want in de noordelijke Nederlanden werden de katholieke kerken onderdrukt.

- De kerk raakte bijna al haar privileges en grondbezit kwijt.

- Ook waren er geen machtige vorsten die opdrachten konden geven voor prachtige paleizen of andere kostbare objecten.

Nederland had niet echt hoven, ze hadden dan ook geen vorst, want Willem van Oranje en zijn familie waren stadhouders, ook wel gezien als legeraanvoerders.

Op cultureel en economisch gebied maakte Nederland een grote groei mee. De handel, militaire macht (vooral op zee), wetenschap en kunsten bloeden als nooit tevoren. Daarom wordt de 17e eeuw ook wel de Gouden Eeuw van Nederland genoemd.

Anders dan andere landen in Europa, was het vooral de stedelijke burgerij die van de groei profiteerden.

Oorzaken bloeiende handel:

- Centrale ligging

- handel van de VOC (1602).

VOC: vooral specerijen.

WIC: grote rol slavenhandel.

 

De overheid en de bevolking in de Gouden Eeuw

Bevolking:

- Burgers: handwerkslieden, kooplui en reders. Zij betaalden belastingen en hadden een vast adres.

- Volk: bedelaars, vreemdelingen die de kost verdienden op werkplaatsen van de schepenbouw (werven), op schepen, in de huisnijverheid of in andere werkplaatsen.

Zij speelden geen rol in de politiek.

De politiek in de Republiek was een contract tussen overheid en burgerij. Beiden hadden rechten en plichten. Deelname aan de schutterijen of schuttersgilde was een burgerplicht. De schutterij en de schuttersgilde was een soort burgerwacht of militie die in de middeleeuwen was opgericht om de stad of het dorp te beschermen bij een aanval, en de orde te handhaven bij oproer of brand. Ze waren meestal gegroepeerd volgens het wapen dat ze gebruikten: de handboog, de voetboog of het geweer. Hun oefenruimtes (doelen) waren vaak op openruimtes in de stad, dichtbij de stadmuren. Ze lieten zich portretteren op schuttersstukken, waarvan de Nachtwacht het beroemdste is. De schutters met het meeste geld werden naar voren afgebeeld en betaalden dan ook het grootste aan deel in het stuk.

Wie aan zijn burgerplichten voldeed was lid van de gemeente en kon eisen stellen aan de vroedschap (stadsbestuur). De regenten (burgers met een politieke functie) vormden de heersende en gesloten klasse binnen de steden. Hun macht was niet gebaseerd op afkomst, maar op rijkdom. Ze moesten ook aanzien hebben en geschikt zijn (bekwaamheid) om een politieke functie te krijgen.

Ook de leden van de Staten Generaal (Nederlandse parlement) kwamen uit de regentenklasse.

Sommige rijke families moesten nooit wat hebben van de politiek. Er ontstond namelijk een politieke tegenstelling, nl.:

Maurits - Oldenbarnevelt

Gewestelijke staten & Statengeneraal<>   Oranjes

Ambachtslieden, eigenaren van werkplaatsen, handelsmaatschappijen waren georganiseerd in gilden. Gilden waren corporaties die grote invloed hadden op het bestuur van de stad.

De boeren waren aan het begin van de 17e eeuw heel erg arm. De oogst mislukte nog wel eens, waardoor ze helemaal geen eten hadden.

Langzaam werd het wat beter en konden ze wat meer geld verdienen. Graan werd namelijk uit andere landen goedkoop ingevoerd. Daardoor gingen de boeren over op:

- grootschalige veeteelt (kaas, boter, vlees)

- tuinbouw (erwten en bonen)

- productie van gewassen (vlas).

Dat gebeurde vooral bij de gewesten die bij zee lagen, daar kon namelijk zo alles aangevoerd worden. Die producten die zij produceerden, konden weer aan het buitenland worden verkocht. 

Amsterdam als wereldhandelscentrum

Amsterdam werd het middelpunt van de wereldhandel. Eerder was Antwerpen het middelpunt van de wereldhandel, maar de haven was geblokkeerd. Er werd in Amsterdam gehandeld in: specerije, koffie, Japanse kimino’s, bier, laken, graan, wijn, kurk, tulpen en schilderijen.

Amsterdam werd ook het financiele centrum van Europa. Oorzaken:

- De Bank van Amsterdam (1609) opgericht.

- de Amsterdamse Beurs (1608) opgericht.

Het culturele leven in de Republiek profiteerde van de economische successen. Het schilderij bood de rijke burgers mogelijkheden om beschaving en sociale status te laten blijken. De handel in de schilderijen nam enorm toe in omvang en op veilingen werden grote bedragen geboden voor schilderstukken. De fraaie herenhuizen langs de Amsterdamse grachten en het op houten palen gebouwde Amsterdamse stadhuis getuigen nog altijd van deze glorietijd.

Opmerkelijk in de Gouden Eeuw was de verstedelijking in de Republiek. In de provincie Holland, waar ook de meeste mensen woonden, leefde ongeveerd de helft van de bevolking in de steden, terwijl in de omringende landen de meerderheid van de bevolking op het platte land woonde.

Het westen van de Republiek was ook een uniek gebied vanwege:

- het winnen van land ten opzichte van de zee

- het droogmalen van meren

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

- het indijken van de rivieren

 

Tolerante godsdienst

De officiële staatsgodsdienst werd het calvinisme, maar toch werd er niet moeilijk gedaan over godsdienst oefeningen van katholieken in schuilkerken, al was het eigenlijk verboden. De regenten van de grote steden stonden gereserveerd tegenover het strengen calvinisme en gaven de voorkeur aan meer tolerante vormen van protestantisme. Ze wilden zich niet de wed laten voorschrijven door de calvinistische kerk en stelden de grenzen open voor joden die door vervolgingen in Spanje en Portugal naar de Republiek vluchten. Ook veel mensen uit de Zuidelijke Nederlanden kwamen naar de Republiek. Amsterdam werkte als een magneet en het inwonertal groeide en groeide. De inwoners bestonden vooral uit Franse hugenoten en protestantse kooplieden uit Antwerpen. De tolerantie van godsdienst was in de Republiek wel relatief. De gereformeerde namen een sterke machtspositie in en maakten het andersdenkende vaak moeilijk of onmogelijk om hun religies te belijden.

 

Culturele en wetenschappelijke

ontwikkeling

In de 17e eeuw kregen de Nederlanden de reputatie een domineesland te zijn, maar tegelijkertijd werd de Republiek beroemd om de tolerantie. Het protestantisme is veel meer individueel gericht dan het strenge katholicisme. Dit had een gunstige invloed op de individuele vrijheid en de handel. De Republiek werd het enige land in die tijd waar vrijheid van denken werd toegestaan. De calvinistische regering was van mening dat iedereen de bijbel moest kunnen lezen. De welvaart en de unieke publicatievrijheid had een positieve invloed op de ontwikkeling van de wetenschap aan de universiteitei en zorgde voor een groot aantal publicaties. Als gevolg daarvan groeide het aantal boekdrukkers, uitgevers, boekhandelaren, drukkers en boekbinders.

Universiteit van Leiden (1575), als beloning voor Willem van Oranje voor het Leidse verzet tegen de Spanjaarden. Het was 1 van de eerste protestantse universiteiten, wat veel protestantse studenten uit heel Noord-Europa trok. Vervolgens kwamen er ook protestantse universiteiten in Franeken, Groningen, Amsterdam, Utrecht en Harderwijk.

Het trok veel denkers uit Europa aan, bijvoorbeeld de franse wetenschapper en filosoof Descartes in Leiden, Nederlandse filosoof Spinoza. Ze schreven hun revolutionaire (revolutie) geschriften waarin ze hun rationalistische denkwijze te verklaren.

Descartes verwierp alle opvattingen die ook maar enigszins aan twijfel onderhevig waren en die hij vroeger voor bewijzen had aangezien. ‘’Ik denk, dus ik ben’’ was zijn voornaamste grondbeginsel van zijn wijsbegeerte. De gedachten van de mens was de enige zekerheid die hij had. Zijn denken kwam bij God uit, over wie hij de volgende woorden schreef: ‘’Wanneer ik het woord God gebruik, mocht gij daarvoor in de plaats lezen: de mathematische orde der natuur’’.

Er was wel een bepaalde grens van de tolerantie. Dat merkte Spinoza ook die door de joodse gemeenschap uit Amsterdam werd verbannen.

 

Athonie van Leeuwenhoek: uitvinder van de microscoop, bacteriën, spermatozoïden.

Christiaan Huygens: legde de basis voor de golftheorie van het licht, maar bedacht ook een slingeruurwerk dat met grote precisie de tijd aangaf, een onontbeerlijke uitvinding voor de zeenavigatie.

 

Kunsten

De economische voorspoed ging samen met een briljante culturele ontwikkeling waaraan verschillende genieën een bijdrage leverden. Bekend werd o.a. portretschilder Rembrandt van Rijn (1606-1669) om zijn meesterlijke techniek en toepassing van het Clair-obscur (sterke licht-donker contrasten).

Ook waren er ook vele schrijvers, die zowel toneel als literatuur lieten bloeien. De meesten van hen waren aangesloten bij een van de vele Rederijkerskamers, de haarden van de toenmalige literatuurproductie. Zij schreven gedichten en toneel: pastorales (herdersspelen), tragedies (treurspelen) en komedies (blijspelen). Muziek werd vooral beoefend in de huiselijke kring, er waren geen hele beroemde componisten in de 17e eeuw, behalve organist-componist Sweelinck. Het calvinisme zette dan ook zijn twijfels bij het orgelspel in de godsdienstoefening; teveel versiering en opsmuk kwam de godsdienstbeleving niet ten goede. Hetzelfde gold voor de beeldhouwkunst. De calvinisten wilden geen religieuze beelden in hun gebedshuizen (Beeldenstorm 16e eeuw). De calvinistische kerken bleven somber en leeg. Alleen in de zuiderlijke Nederlanden (katholicisme) waren goede beeldhouwers te vinden.

Het hof en de adel speelden geen rol van betekenis meer in de kunstproductie. De kerk wou geen opdrachten meer opgeven voor de kunstenaars, ze wilden het liefst zo sober mogelijk houden. Overheidsinstellingen en verenigingen zorgden voortaan voor officiële opdrachten. Daarnaast kwam de nieuwe elite, rijk geworden door handel en nijverheid, op als opdrachtgever. De elite kochten schilderijen op de vrije markt maar gaven ook opdrachten aan kunstenaars. De rijke burger liet zich portretteren in een tijd waarin dat elders in Europa was voorbehouden aan hof en adel.

De schilders gingen voor de markt werken, vraag & aanbod bepaalden de prijzen en de productie van schilderijen. De schilderijenhonger werd zo groot dat het land in greep kwam van de verzamelmanie.

Rembrandt belegde geld in de aankoop van schilderijen van andere kunstenaars.

Een gedeelte voor de verkoop en zijn eigen privéverzameling.

De schilderijen van de 17e eeuwse schilders bieden een realistische verbeelding van het dagelijkse en huiselijke leven in de Gouden Eeuw: vrouwen bezig met het huishouden, musicerende mensen, etende en drinkende gezelschappen. Zij schilderen gewone Hollandse binnenhuizen omdat de kunst in de republiek de kunst van de burger was. De burger schafte schilderijen aan om zijn levensvisie te onderstrepen, zijn geld te beleggen, muren te behangen en om zichzelf te vereeuwigen. De schilderijen laten zien:

‘’We zijn wel rijk en we weten ook heel goed wat mooi is, maar alles met mate’’. Ook bleven Bijbelstukken een voorkeur voor de burgers, voorstelling van doop & avondmaal waren gewild. Kunstenaars combineerden vakmanschap met creativiteit, experimenteerden met nieuwe technieken. 

Clair-obscur, van de Italiaanse meesters, Rembrandt gebruikte het ook wel.

 

Bouwactiviteiten

De regenten van Amsterdam lieten statige grachtenhuizen bouwen. Ze wouden een vervanging van het oude stadshuis in 1639, en schreven een wedstrijd uit voor een nieuw te bouwen stadhuis. Jacob van Campen had hierbij gewonnen. Zijn ontwerp zorgde ervoor dat het stadshuis het grootste was van alle stadshuizen in Europa. De Rederijkerskamers schonken in de 16e eeuw het entreegeld op hun voorstellingen aan liefdadigheidsinstellingen.

De regenten van Amsterdam lieten statige grachtenhuizen bouwen. Ze wouden een vervanging van het oude stadshuis in 1639, en schreven een wedstrijd uit voor een nieuw te bouwen stadhuis. Jacob van Campen had hierbij gewonnen. Zijn ontwerp zorgde ervoor dat het stadshuis het grootste was van alle stadshuizen in Europa. De Rederijkerskamers schonken in de 16e eeuw het entreegeld op hun voorstellingen aan liefdadigheidsinstellingen.

Door het succes van de Rederijkerskamers en de groei van de welvaart van de stad besloten de notabalen (aanzienlijk persoon) rond 1637 tot de bouw van een openbaar pand waar voorstellingen zouden worden gespeeld.

Joost van Vondel bedacht de naam van het nieuwe gebouw: de Schouwburg (Grieks: theatron). Jacob van Campen kreeg deze opdracht.

De tehuizen voor de AOW-ers en voor weeskinderen zouden de kosten dragen in ruil voor inkomsten uit de voorstellingen. 3 voorstellingen in de week met wel meer dan 1000 toeschouwers.

De Schouwburg werd geopend met ‘’Gysbreght van Aemstel’’ van Joost van den Vondel, het werd jaarlijks, tot het jaar 1696 op nieuwjaarsdag opgevoerd.

Toonaangevend in de kunsten waren de schoonheid & inhoud van de kunst uit de klassieke oudheid. De klassieke Griekse en Romeinse kunstenaars hadden de algemene waarden en goddelijke harmonie zo goed weten te verbeelden, dat hun werk in vorm en inhoud navolging verdiende.

Aankomende schilders & beeldhouwers trokken naar Italie om daar de klassieke meesters en hun werk te bestuderen. Dichters lazen en vertaalden er klassieke werken en schreven in navolging daarvan hun eigen werk. Klassieke tragedies waren vooral populair in de toneelkunst, wetten van Aristoteles werd streng nagevolgd.

 

Het rampjaar 1672

De Gouden Eeuw liep op zijn einde en er begon een economische neergang. Engeland, Frankrijk, bisdommen Keulen en Münster verklaarden de Republiek de oorlog. In 1989 werd de Nederlandse stadhouder Willen III gevraagd om ook koning van Engeland te worden, waarna hij met een grotendeels Nederlands leger Engeland binnenviel. Willem III moest om koning te mogen worden ook veel macht inleveren aan het Engelse Parlement. Willem III bracht ook zijn bankiers en raadgevers van Holland naar Londen en voerde economische verbeteringen door. Vanaf deze tijd begon Engeland steeds meer de Republiek te overvleugelen, vooral in de koloniale handel. Voor een deel kwam dat omdat in Engeland nu het centraal gezag beter ging functioneren. Frankrijk & Engeland haalden de Republiek in. Dat Frankrijk en Engeland niet eerder de republiek voorbij waren gegaan kwam omdat zij het te druk hadden met binnenlandse problemen als revoluties en oorlogen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.