Traditionele kunst en burgerlijke cultuur

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas havo | 1801 woorden
  • 15 mei 2013
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
15 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Traditionele kunst

Traditionele beeldende kunst

  • Figuratief afbeeldend door middel van beelden (tegenstelling van abstract)
  • Naturalistisch Natuurgetrouw
  • Verheven thema’s
  • Natuurgetrouw ruimte en kleurgebruik
  • Verfijnd geschilderd

Traditionele muziek

  • Tonale muziek volgens harmonieleer alleen klankcombinaties die goed/mooi bij elkaar klinken
  • Regelmatig tempo/ritme Geen onverwachte overgangen
  • Goede opbouw van de melodie

Traditionele dans

  • Accent op hoog
  • Sierlijk/gracieus
  • Veelal vanuit verhaal vertellend
  • Passend op muziek
  • Lang gestrekte bewegingen
  • Accent op lichaam Niet op kostuum

Traditioneel theater

  • Verhalen Veelal klassieke stukken
  • Eenheid van tijd, plaats en handeling
  • Met groots gebaar gepresenteerd
  • Vaststaande genres

Burgerlijke cultuur

Accenten binnen het onderwerp

Stadhuis/paleis op de Dam (1648)

Het paleis was oorspronkelijk een stadhuis. Het werd gebouwd aan het einde van de 80-jarige oorlog in 1648. Het gebouw werd gebouwd als vervanging voor het oude vervallen stadhuis wat niet meer paste bij de welvarende en rijke stad. Ook stond het gebouw voor vrede tussen Nederland en Spanje.

Het nieuwe stadhuis is ontworpen door Jacob van Campen. De Antwerpenaar Artus Quellinus gaf de leiding aan de uitvoering van de meeste beeldhouwwerken. Het gebouw is classicistisch, omdat dit voor macht staat. De vier gevels en plattegrond zijn volledig symmetrisch. Het gebouw wordt gekroond met een timpaan en heeft zuilen in Ionische en Corinthische stijl. Om de beste te blijven in de zeehandel zorgde de Nederlanden dat de handelscontacten goed bleven. Het gebouw staat ook in de stijl van de vrede.

De burgerzaal is vrij toegankelijk voor iedereen.  Hoge burgerzaal was het middelpunt, een mozaïek vloer, het waren twee wereldhelften, met daartussen de noordelijke hemel. Zo komen de bezoekers het heelal binnen met de wereld aan hun voeten. Atlas, die de aarde op zijn schouders draagt kijk van grote hoogte neer op de vloer.

Boven de ingang staat de stedenmaagd, die vrede symboliseert met haar olijf tak. De adelaar is de heerser in de lucht en draagt haar kroon. Twee leeuwen liggen aan haar voeten en stralen kracht en heerschappij uit. De stedenmaagd wordt geëscorteerd door Kracht, Hercules, en Wijsheid, Pallas Athene. De vierschaar was ook opvallend, het was het mooist versierd. Hier werden doodsvonnissen uitgesproken en er waren ramen dat iedereen mee kon luisteren. De rechters stonden voor 3 beeldhouwwerken, die een goede rechtspraak symboliseerden: Barmhartigheid, Wijsheid en Rechtvaardigheid

Rol van het orgel

Nadat de kerken openbaar bezit zijn geworden, benoemen de steden stadorganisten. Zij geven publieke concerten met een breed repertoire aan muzieksoorten.

Jan Pietersz. Sweelinck volgt zijn vader op als organist van de oude kerk in Amsterdam. Hij was ook componist. Hij wordt bekend door zijn moeilijke stukken en goede technieken. Ook maakt hij uiterst knappe variaties op psalmen. Sweelinck maakte voor het eerst ( als eerste componist) onderscheid tussen composities voor orgel en klavecimbel.

Genres in de schilderkunst

  • Historiestuk toont een (belangrijk) moment uit de geschiedenis
  • Portretten Beeltenis van een persoon
  • Genrestuk een tafereel uit het dagelijkse leven
  • Stillevens een beeltenis van levenloze voorwerpen
  • Vanitas stilleven Stillevens waarin de afgebeelde voorwerpen, zoals zandlopers, weegschalen, spiegels, doodshoofden, en juwelen, boeken en wapens verwijzen naar de menselijke sterfelijkheid, de vergankelijkheid van het leven en de uiteindelijke waardeloosheid van aardse bezittinge.
  • Landschappen

Rederijkerskamers

Rederijkerskamers ontstonden aan het begin van de 17e eeuw. Mensen kwamen bijeen voor onder andere voorleesavonden, dichtwedstrijden en toneelavonden. Met het toneelspel leverden ze een belangrijke bijdrage aan openbare plechtigheden. Eerst voerde ze vooral processie-, mirakel- en heiligspelen op. In de eeuw van de godsdiensttwisten stapte ze over naar wereldlijke onderwerpen.

Stadsschouwburg van Amsterdam

In het begin van de 17e eeuw neemt de publieke belangstelling voor toneelvoorstellingen toe. De rederijkerskamers waren hier niet tegen opgewassen. In 1637 komt de eerste schouwburg in Amsterdam. Hij was ontstaan door een gestrande poging tot het opzetten van een toneelacademie

Jacob van Campen ontwerpt de schouwburg in de klassieke stijl. Het is gebouwd als een klassiek amfitheater met langs de randen loges en tribunes. Midden in de zaal zijn staanplaatsen voor het gewone volk. De welgestelden hebben tribuneplaatsen en de hoge heren hebben loges. Het tonvormige dak eindigt in een groot raam achter in de zaal. Dit was een natuurlijke versie van een spotlicht. De classicistische achterwant bestaat uit een middentoneel en twee zijtonelen. Zo kon het spel zonder decorwisselingen van de ene naar de andere locatie.

In 1665 wordt de zaal omgebouwd tot een lijsttoneel. Een boog omlijst het toneel en scheidt het van de zaal. Perspectivisch beschilderde coulissen en een achterscherm verhogen de illusie. De coulissen kunnen met kabels snel gewisseld worden. Er komen ook nieuwe technieken, zoals mensen laten vliegen of mensen laten verdwijnen door een gat in de vloer.

Klucht

  • Een kort toneelstuk
  • Vermaak was belangrijk
  • Er zat een moraal in

Tragedie/treurspel

  • Eenheid van handeling, plaats en tijd
  • Verdeeld in 5 bedrijven, eerste vier afgesloten met een gezongen rei
  • Catharsis: Het conflict wordt in het stuk opgelost

Spektakelstuk

  • Accent ligt op het spectaculaire van de handeling
  • Veel technieken/specialeffect

Specificaties van het onderwerp 

Religie

Het calvinisme heeft niets met de spilzucht en overmaat van de rijke burgers. Volgens de calvinistische kerk moesten mensen matig leven en mochten ze zich niet overgeven aan genot. De protestante kerken waren dan ook ingericht zonder beelden en versieringen. Psalmen werden samen gezongen en waren  eenstemmig.

De christenen eerden hun god juist wel met pracht en praal. Zei bouwden grootse kathedralen met veel versieringen. De liederen waren meerstemmig met meestal een orgel op de achtergrond.

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

De christenen eerden hun god juist wel met pracht en praal. Zei bouwden grootse kathedralen met veel versieringen. De liederen waren meerstemmig met meestal een orgel op de achtergrond.

Kunst en esthetica

Protestante visies op kunsten

De protestanten deden niet aan beelden verering. Ze vonden dat de mensen matig en rein moesten leven en zo was de kerk ook ingericht. Er waren geen versieringen of beelden te vinden. De kunst moest je niet afleiden van het geloof

Aristotelische principes in het theater

De Griekse filosoof Aristoteles beschrijft deze drie principes in zijn werk Poetica. In het werk geeft Aristoteles zijn opvatting weer over ‘poëzie’, waaronder ook lyriek, epos en drama vallen. De drie-eenheid van het aristotelisch theater zijn:

  • Eenheid van tijd  het op het toneel voorgestelde gebeuren mag niet de tijdsduur van een etmaal overschrijden
  • Eenheid van plaats  het geheel moet zich op dezelfde of nagenoeg dezelfde plaats afspelen
  • Eenheid van handeling   geen niet ter zake doende nevenintriges mogen de strakke lijnen verstoren

Door nabootsing van de werkelijkheid wilde hij emoties in mensen naar boven roepen zoals vrees en medelijden. Dit zorgde voor zuivering van dergelijke emoties (catharsis)

 

Als leerling ging je in de leer bij een grootmeester in de kunst. Je begon met het leren van het goed kopiëren van bestaande werken en daarna mocht je meehelpen met de kunstwerken van de meester zelf.

De Nederlandse barok is sterk beïnvloed door de Zuid-Europese barok. Dit komt doordat veel kunstenaars reisden naar Italië om daar kunst te bestuderen. De klassieke kunst werd in die tijd heel erg als voorbeeld gezien. Kunstenaars streefden ernaar om door het bestuderen van het klassieke (via het reizen naar Rome) serieus genomen te worden als vrije kunstenaars en de status als ambachtslieden te ontsnappen.

Opdrachtgevers

De kerk was in de 17e eeuw niet meer de belangrijkste opdrachtgever in Nederland als het ging om kunst, omdat de belangrijkste kerk nu protestant was. Protestanten deden niet aan beelden of kunstverering, want dat leid af van het geloof. De 17e eeuw in Nederland heet ook wel de gouden eeuw. Nederland was heel rijk geworden door internationale handel. Dit betekend dat niet alleen de adel, maar ook de gewone burgers meer geld hadden voor kunst in huis. Het gewone volk werd dan ook de belangrijkste opdrachtgever van de 17e eeuw. Hoogstaande kunst werd overal verkocht en er werd niet meer alleen geschilderd op vraag. Vooral de genrestukken met een duidelijk moraal deden het goed. Net als de vanitas stilleven hadden de genrestukken een bijzondere betekenis gekregen die niet alleen voor sier was, maar ook voldeed aan de calvinistische wensen van de burgers.

Onder de rijke burgerij ontstond een grote belangstelling voor landschappen en zeegezichten. Dit was vaak om de verbondenheid van Nederland met het landschap en het water. Ook lieten de zeegezichten vaak zien hoe machtig Nederland op het water was.

Ook portretten waren vooral populair onder de rijke burgers. Hiermee kon je je als rijke burger laten vastleggen voor het nageslacht en laten zien hoe welvarend en belangrijk je was. Dit werd ook veel gedaan door groepen en schuttersgilden.

Organisatie samenleving

Na de val van Antwerpen trokken veel kooplieden naar Amsterdam. De ervaren en rijke kooplieden zorgden ervoor dat Amsterdam zich goed kon ontwikkelen. Het verleden van visserij en nijverheid in Amsterdam bevorderde de handel ook. Door het sterke graantekort aan het begin van de 17e eeuw begon Holland te handelen via de Oostzee. Dit leverde al snel een graan overschot op. Dit werd weer verder verhandeld naar andere landen met een tekort. Ook had Nederland veel koloniën over de hele wereld. Onder andere in Afrika en Indonesië. Zo begon Amsterdam als centrum van de wereldhandel.

Kunst en vermaak

Ter lering en vermaak

Het belangrijkste moraal in de 17e eeuw was: de kunst moet te lering en vermaak zijn. Kunst moest het volk opvoeden, een spiegel voorhouden, onderwijzen en vermaken. Dit werd vaak op een komische manier gedaan. Het werd zo afkeurenswaardig gemaakt dat er om gelachen werd. Dit werd gedaan in Toneelstukken, schilderijen en gedichten. Schilderijen werden gezien als beeldende gedichten. Er zaten heel veel symbolische elementen in

Vermaak als medicijn

Mensen die zwaarmoedig waren konden hun lichaam in balans brengen met vermaak. Het kon worden voorgeschreven als medicijn.

Kunst, wetenschap en techniek

Empirisch onderzoek

Dit beschrijft elke onderzoeksactiviteit die directe of indirecte waarnemingen gebruikt. Deze methode wordt gebruikt vanaf de 13e eeuw. Deze methode was een reactie op de speculatieve, de niet op feiten gebaseerde, wetenschapsbeoefening uit eerdere tijden.

Camera obscura

Dit was een doos met een lens, waardoor je een gebeurtenis of beeld in een kamer kan zien als een prent. Dit werd veel gebruikt om te schilderen. Door het gebruik konden schilders een beeld heel nauwkeurig bijna fotografisch op doek zetten. Weergave van glans en reflectieve deeltjes werd makkelijker en meubelstukken en objecten konden makkelijker op de voorgrond gezet worden.

Kunst en vliegwerk

Door het gebruik van toneelmachines werd een toneelstuk indrukwekkender om naar te kijken. Je kon bijvoorbeeld iemand op een wolk naar beneden laten zakken of iemand door de vloer op het podium laten komen. Deze machines werden vooral gebruikt bij spektakelstukken. Kunst intercultureel

Chinees porselein en delfts aardewerk

NA de val van Vlaanderen trokken veel Vlaamse pottenbakkers naar Delft. Ze introduceerden er de moderne technieken van aardewerkproductie. Spaans aardewerk en vooral Chinees porselein hadden veel invloed op het delfts aardewerk. Het Chinees porselein komt in grote vrachten naar Nederland. De VOC had belangrijke handelscontracten met China. Aan het einde van de 17e eeuw was het Delfts blauw even hoog gewaardeerd als het Chinees porselein.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.