De Medea - tragedie van Euripides
Samenvatting:
Het verhaal begon met Jason: hij wilde de macht hebben in Jolkos, maar die kreeg hij niet van Koning Pelias. Hij zou de macht pas krijgen, als Jason het gouden vlies bracht. Hij ging zo op pad met de Argonauten en kwam aan in Kolchis. Hier kreeg hij hulp van Medea, verliefd op Jason, die hem hielp het gouden vlies te bemachtigen.
Met hulp van Medea’s toverkunst lukte het zo om het vlies te bemachtigen. Ze verried hiervoor haar eigen vaderland en doodde ook haar eigen broertje. Ze vlucht samen met Jason naar Jolkos, waar Pelias weigerde de macht af te staan en ook hier greep Medea in. Medea vermoordde met haar toverkunst de koning en zo werden Jason en Medea verbannen.
Aangekomen in Korinthe begon de tragedie eigenlijk. Ondertussen hebben Medea en Jason 2 zoons gekregen. Jason pleegt overspel en wil met de dochter van koning Kreon trouwen. Jason ziet dit niet als slechte daad: hij wil op deze manier het beste voor zijn zoons, want die krijgen prinsen als broers.


Medea is echter zo’n trotse vrouw, dat ze dit niet over haar kant laat gaan. Ze is jaloers en gaat daarom een plan bekokstoven. Ze wil Jason zo diep mogelijk treffen en besluit daartoe om haar zoons te doden, maar ze wil ook Kreon en de nieuwe echtgenote van haar man treffen.
Omdat Kreon zijn eigen leven en het leven van zijn dochter vreest, besluit hij tot verbanning. Medea wordt het land uitgezet samen met haar zoons. Ze heeft echter haar plan nog niet tot uitvoering gebracht en smeekt om 1 dag te mogen blijven. Ze krijgt het ook voor elkaar dat haar zoons niet verbannen worden.
Medea verzint een list en zegt dat ze het nieuwe huwelijk van Jason accepteert. Ze besluit door vergiftiging de koning en zijn dochter om het leven te brengen. Dit doet ze door een betoverd geschenk. Eerst is Jason’s nieuwe ega niet van plan om de geschenken aan te nemen, maar als ze de schoonheid ziet, kan ze zichzelf niet bedwingen. Dit is uiteindelijk haar einde.
Maar Medea is nog niet klaar met haar list: ze wil haar zoons nog ombrengen. Ze steekt haar zoons neer. Jason is er kapot van, maar Medea heeft op dat moment nog geen spijt, omdat ze Jason nog ziet lijden. Uiteindelijk vlucht de trotse Medea het land uit met de lichamen van haar zoons. Ze is bang dat ze wordt uitgelachen door haar vijand en wil daarom zelf haar zoons begraven.
Medea is een trotse vrouw, die wordt verraden door haar man Jason. Ze is erg verdrietig, maar haar jaloersheid en wraakzuchtigheid is groter dan haar verdriet. Ze besluit om wraak te nemen en wil Jason diep treffen. Zo besluit ze om haar kinderen te doden. In eerste instantie is ze content omdat ze Jason pijn deed, maar later krijgt ze spijt en wordt erg verdrietig.
De fout (amartia) is het besluit tot het doden van haar kinderen. Zo vergaat haar geluk: de omslag (peripeteia). Eerst heeft iedereen medelijden met Medea, totdat ze haar kinderen vermoord. Ze staat eigenlijk helemaal afgezonderd. Het publiek krijgt nu medelijden (eleos) met haar. Uiteindelijk zorgt het stuk voor opluchting en bevrijding van de zorgen bij het publiek: katharsis.
Het stuk is vernoemd naar de vrouw Medea in de tragedie.


Het theme van de tragedie is de trots en jaloersheid van de vrouw. Dit wordt uiteindelijk haar ondergang. Zelf vindt ze het ook niet fijn dat ze zo trots is, want dit leidde ook tot haar treurige ondergang.
Medea: een trotse vrouw, gelukkig getrouwd met Jason. Ze is zo jaloers, dat ze besluit wraak te nemen.
Jason: de man van Medea, die overspel pleegt. Hij is niet kwaad in de zin, want hij wil het beste voor zijn kinderen (zegt hij). Hij wil ook contact houden met Medea.
Kreon: koning van Kortinthe en vader van de nieuwe vrouw van Jason. Hij vreest zijn eigen leven en wil daarom Medea en haar nageslacht verbannen.
Verzorgster: ze is de verzorgster van Medea en haar kinderen en heeft het beste voor met de kinderen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

bedankt we hoeven niet de hele tragedie door te lezen

8 jaar geleden

I.

I.

goedzo!

7 jaar geleden

I.

I.

mooi verslag.

3 jaar geleden