Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Antigone

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas vwo | 448 woorden
  • 20 februari 2006
  • 26 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 26 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
KCV
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
De tragedie van Antigone
Het verhaal begint in een conversatie tussen de zusjes Ismene en Antigone. Antigone vertelt haar probleem met oom Creon. Creon is koning van Thebe. Hij wil Eteocles wel begraven, maar zijn broer Polynices niet. Antigone is eigenwijs en wil de wet van haar geloof volgen, maar Ismene wil haar oom gehoorzamen. Antigone vindt dat ze moet opkomen voor haar broer, maar Oom Creon ziet Polynices als landverrader.
Omdat de broers nu zijn overleden, neemt Creon de macht over. Hij beslist dat Polynices niet begraven mag worden. Wie dat toch doet, riskeert de dood. Toch komt even later het bericht dat Polynices begraven is. Creon is woedend, omdat zijn wet niet wordt nageleefd. Dan besluit Creon dat de wachters het graf van Polynices openhalen. Zo gaat Antigone de volgende dag naar het graf en daar wordt ze betrapt.

Nu wordt ze naar Creon gebracht samen met Ismene. Antigone is bereid te sterven en Ismene wil ook sterven, omdat ze van het plan af wist. Antigone wil dat Ismene zich er buiten houdt. Toch besluit Creon om beiden te arresteren.
Haemon komt in het verhaal: hij is de zoon van Creon en hij is verliefd op Antigone. Hij begrijpt zijn vaders standpunt. Hij vindt dat hij daaraan moet gehoorzamen. Later beseft hij zich dat hij zijn geliefde kwijtraakt en gaat tegen zijn vader in. Creon blijft echter koppig. Nu is Creon vastbesloten om Antigone te vermoorden.
Als het tijd is voor Antigone om te sterven, gaat Creon haar ophalen. Antigone betreurt het niet om te sterven. Ze vindt zelf dat ze haar plicht heeft gedaan en daarom moet sterven. Ze vertelde dat ze alleen haar ouders en broers of zussen zou begraven; bij haar man en kinderen zou ze dat echter niet doen. Ze zegt: ‘je kunt nooit nieuwe ouders of broers of zussen krijgen. Een nieuwe man kun je altijd krijgen.’
Tiresias, dat is de waarzegger van Thebe, komt naar Creon om hem te waarschuwen. Hij had gezien dat Creon fouten had begaan en deze moest herstellen anders dan zou het fout aflopen. In eerste instantie wil Creon hem niet geloven, maar later besluit hij toch om hem te geloven. Hij wil Thebe redden van zijn ondergang.
Nadat hij Polynices heeft begraven, gaat hij op weg naar Antigone. Toch is het al te laat, want ze heeft zichzelf opgehangen. Zodra Haemon ziet dat zijn geliefde is overleden, wil hij zijn vader in woede doden. Dat mislukt en daardoor besluit hij om zichzelf te doden. Als de vrouw van Creon, Eurodice, dit hoort, pleegt ze ook zelfmoord. Nu heeft Creon helemaal niemand meer. Creon voelt zich nu echt eenzaam, omdat hij dacht dat iedereen achter hem stond.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

Jrbebfuebf

5 jaar geleden