2.1 Inleiding informatie systemen
Een informatiesysteem is een systeem dat gericht is op het leveren van die informatie die nodig is om een bepaald doel te bereiken.
Het ontwerpen en bouwen van een nieuw (geautomatiseerd) informatiesysteem wordt systeemontwikkeling genoemd.
Informatiesystemen zijn er, handmatig opgezet of geautomatiseerd. Een informatiesysteem hoeft dus niet per se groot en ingewikkeld te zijn. (een website, een kaartenbak, een adresboekje, de Gouden Gids)
2.2 Systeemfuncties en processen
Een systeem bestaat uit onderdelen in een duidelijk afgebakende omgeving: ze moeten een bepaald doel bereiken. Een systeemfunctie is een activiteit die de organisatie uitvoert om het doel van het systeem te bereiken. (invoer, verwerking, uitvoer) Het uitvoeren van deze activiteit, van deze functie, is het proces. (invoeren, verwerken, uitvoeren). De processen moeten bestuurd worden. Klein bedrijf à bedrijfsleiding. Groter bedrijf à geautomatiseerde informatiesystemen
Een sturingssignaal: Een boodschap (bijv. rood licht bij verkeerslichten) die aangeeft wat ‘je moet doen’.
Terugkoppeling / feedback: De informatie op de reactie door het sturingssignaal.
2.3 Informatiebehoefte
Iedereen heeft behoefte aan informatie. Omdat je informatie relevant moet zijn, stel je eisen aan de informatie. Hoe de informatie verschaft wordt, hangt af van de behoefte.
De informatiebehoefte van de gebruiker bepaalt hoe het proces van informatieverschaffing moet zijn geregeld. De organisatie moet ervoor zorgen dat de informatie bij de juiste mensen komt, en dat zij er zo goed mogelijk mee kunnen werken.
Als er iets in de informatiebehoefte verandert, dan kan het bedrijf een nieuw informatiesysteem (laten) ontwikkelen.
2.4 Eisen aan informatie en informatiesystemen
Naast arbeid, grondstoffen en kapitaal is informatie bij bedrijven de vierde productiefactor. Acht eisen waaraan informatie moet voldoen: volledigheid, relevantie, actualiteit, juistheid, nauwkeurigheid, controleerbaarheid, overzichtelijkheid, tijdigheid.
Er worden vier eisen aan informatiesystemen gesteld: Betrouwbaarheid, continuïteit, efficiëntie, effectiviteit.
Als je wilt dat het informatiesysteem aan al deze eisen voldoet, dan moet je bij het ontwikkelen van het systeem planmatig te werk gaan, oftewel: eerst denken, dan doen.
2.5 De opbouw van een informatiesysteem
Een informatiesysteem is opgebouwd uit systeemfuncties en hulpbronnen. De systeemfuncties zijn invoer, verwerking en uitvoer (met daarbij opslag en besturing). Er zijn vijf hulpbronnen: hardware, software, gegevensbestanden, procedures en mensen.
2.6 Bedrijfsinformatiesystemen
Bedrijfsinformatiesystemen bieden bedrijven ondersteuning bij de uitvoering van het werk, voor het nemen van beslissingen door de leiding en voor het verkrijgen van strategisch voordeel. Systemen die ondersteuning bieden bij de uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden noem je operationele informatiesystemen. Systemen die ondersteuning bieden bij het nemen van beslissingen door de leiding ter verbetering van de bedrijfsvoering en voor het verkrijgen van strategische voordelen, noem je managementinformatiesystemen (MIS).
Een goed bedrijfsinformatiesysteem biedt ondersteuning bij bedrijfsbeslissingen.
Bedrijfsinformatiesystemen kunnen bedrijven op drie niveaus ondersteunen:
- Bedrijfsinformatiesystemen kunnen bedrijven op drie niveaus ondersteunen
Dit zijn uitvoerende taken, ook wel operationele taken genoemd. Deze taken worden uitgevoerd door operationele systemen. - Ondersteuning bij het nemen van beslissingen door de leiding.
Het gaat hier meestal om managementbeslissingen die betrekking hebben op het verbeteren van de huidige bedrijfsvoering. Deze taken worden uitgevoerd door managementinformatiesystemen. - Ondersteuning voor het verkrijgen van strategisch voordeel
Beslissingen op dit niveau hebben bijna altijd betrekking op vernieuwingen die in de bedrijfsvoering doorgevoerd moeten worden. Deze taken worden ook uitgevoerd door managementinformatiesystemen.
Een operationeel systeem zorgt voor de gegevensverwerking bij het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden.
Een managementinformatiesysteem wordt gebruikt als ondersteuning bij het nemen van beslissingen door de leiding ter verbetering van de bedrijfsvoering en voor het verkrijgen van strategische voordelen.
REACTIES
1 seconde geleden