Odyssee, korte samenvatting

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vwo | 664 woorden
  • 7 mei 2019
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
14 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Samenvatting Odyssee

Godenvergadering op Olympus. Athene maakt zich zorgen om Odysseus, omdat Poseidon kwaad op hem is. Athene gaat naar Ithaka om z’n zoon Telemachos te waarschuwen. Telemachos spreekt de vrijers aan op hun gedrag. Telemachos weigert uithuwelijken en zegt dat Zeus hen zal straffen als ze niet weggaan. Athene redt Telemachos door de vrijers in slaap te laten vallen. Ze worden ontvangen op Pylos door Nestor. Die ondersteunt hen en laat navraag doen door zijn zoon bij Menelaos in Sparta. Telemachos en Peisistratos komen aan in Sparta. Menelaös treurt over Odysseus en Agamemnon. Menelaos vertelt. De vrijers horen dat Telemachos afgereisd is en bedenken een aanslag op hem. Athene stelt Penelope in een droom gerust. Vrijers leggen schip in de hinderlaag.

Hermes brengt aan Kalypso bericht van de goden dat ze Odysseus moet laten gaan. De reis gaat goed totdat Poseidon hem in de gaten krijgt en een woeste storm creëert. Odysseus zwemt 2 dagen en 2 nachten tot hij land ziet. Athene geeft de prinses Nausikaä de opdracht om kleding te gaan wassen. Nausikaä wenst Odysseus als echtgenoot. Als Odysseus voor Aretes op de knieen zal vallen, verdwijnt zijn onzichtbaarheid. Er wordt feest gevierd. Odysseus gaat na het voorstel van Alkinoös naar de sportwedstrijden. Odysseus vertelt zijn hele verhaal.

Eerst kwam hij in Ismaros, bij de Kikonen. Toen bij de Lotoseters, die Odysseus’ mannen ‘vergiftigden’. Toen kwamen ze bij Polyphemos. Daarna gaan ze naar het eiland van Aiolos, de god van de winden. Na 10 dagen wordt de zak weer opengemaakt en ze waaien weer terug. Na de 7e dag roeien bereiken ze het land van de reusachtige Laestrygonen. Dan komen ze aan op Aiaia. Hier woont Circe, dochter van Helios. De helft van zijn makkers wordt door haar omgetoverd naar een zwijn. Odysseus ziet zijn moeder en ook nog strijders Achilles en Agamemnon. Als hij terug is vertelt Circe hem nog van de Sirenen, Scylla, Charibdis en de runderen van Helios. Dan vertrekken ze. Na de Sirenen vertrekken ze naar Scylla en Charibdis. Dan komen ze aan op Ogygeia, waar Odysseus verliefd wordt op Kalypso. Odysseus is door de Phaeaken op Ithaka gebracht. Hij herkent het eerst niet. Dan komt Athene, vermomd als jonge schaapsherder. Die vertelt hem dat hij op Ithaka is. Hij hoort dat de vrijers in zijn huis zitten. Odysseus vertelt een verhaal aan Eumaios wat hij heeft meegemaakt. Die maakt zich zorgen over Telemachos. Na zijn terugkomst gaat Telemachos naar Eumaios en ontmoet zijn vader. Als de vrijers horen dat Telemachos terug is bedenken ze een moordplan. Telemachos gaat het eerste naar het paleis. Eumaios en Odysseus volgen even later. Odysseus blijft buiten. Zijn hond herkent hem en wil naar hem toe komen, maar valt neer. Odysseus wordt uitgejouwd door de vrijers. Odysseus wordt uitgedaagd door Iros voor een gevecht. Penelope moet nu trouwen omdat het kleed af is. Penelope betreurt haar man. Eurykleia wast zijn voeten en die herkent het litteken, maar belooft het tegen niemand te zeggen. Penelope wil een schietwedstrijd houden. Odysseus krijgt een gunstig teken van Zeus. Niemand kan de boog spannen in de wedstrijd, alleen Odysseus kan het. Daarna schiet hij alle vrijers neer

Eurykleia maakt Penelope wakker en vertelt wat er is gebeurd. Penelope blijft zwijgend zitten zonder Odysseus te herkennen. Telemachos in verontwaardigd. Penelope stelt hem dan op de proef met een uitspraak over hun huwelijksbed, ze vraagt Eurykleia namelijk het te verplaatsten. Odysseus roept dat dat niet kan. Penelope heeft bewijs dat het haar man is. Dan gaan ze de liefde bedrijven en vertelt Odysseus alles. De volgende dag gaat Odysseus naar zijn vader Laërtes. De vrijers komen in de onderwereld waar ze Agamemnon en Achilles zien.

Odysseus en Telemachos gaan naar Laërtes. Athene roept de hulp in van haar vader. Ondertussen komt de menigte aan op het landgoed van Laërtes, maar Athene komt tussenbeiden en zorgt dat er vrede wordt gesticht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.