herakles de 12 werken

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 590 woorden
  • 3 oktober 2009
  • 85 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
85 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!


Herakles de 12 werken.


De geboorte van Herakles:
Tijdens het offerfeest van Thebe viel het oog van Zeus op Alkmene, vrouw van Amphitryon.
Door zeus moest Amphitryon van huis om oorlog te voeren. Zeus vermomde zich als Amphitryon en bezocht elke nacht Alkmene. Herakles werd geboren. Hera werd zo boos dat ze door een list een andere baby eerder liet geboren worden. Die werd koning van het land i.p.v Herakles. Ook stuurde ze 2 slangen op hem af. Maar Herakles wurgde hen. Doordat hij zo sterk was kreeg hij van de koning van Thebe zijn mooiste dochter cadeau. Daar kreeg hij 2 kinderen van. Op een dag werd hij waanzinnig door Hera en doodde zijn familie. Hierdoor moet hij 10 werken voor Eurystheus doen.

I De Nemeïsche leeuw
Hij wist niet dat de leeuw een ondoordringbare huid had. Hij begon te schieten met zijn pijlen maar hij zag dat er niets gebeurde. Hij wurgde de leeuw. Hij schraapte zijn vel van zijn lijf met de leeuw zijn eigen klauwen. Hij trok het pak over zijn hoofd.

II De Hydra van Lerna
Ze leefde in een moeras in de plaats Lerna. Hij had ook een hulpje het was zijn neef Iolaos. Hij had wel 12 koppen!! Hij bedacht een plan en riep Iolaos. Hij nam brandende fakkels mee en telkens als Herakles een kop afhakte schroeide Iolaos de wond dicht. Zo groeide er geen hoofd meer aan.

III De Ceryneïsche hinde.
Als derde werk moest Herakles de befaamde hinde met gouden horens vangen, en het moest levend blijven. De achtervolging duurde dagen maar uiteindelijk kreeg hij hem.

IV Het Erymantische everzwijn.
Hij kwam aan bij het everzwijn en maakte zijn poten aan elkaar met kettingen. Daarna bracht hij het naar zijn meester die in een pot was gekropen.

V De stallen van Augias
Nu moest Herakles in 1 dag de stallen van Augias schoonkrijgen. Er lag zoveel mest in dat je het plafond niet meer kon zien. Herakles maakte een gat in de omheining op een zwakke plek die hem was aan gewezen door Athena. Vervolgens leidde hij een rivier af en liet hem door de schuur lopen. Herakles eiste nu 1/10 van de veestapel van Augias. Herakles ging terug naar Eurystheus. Daar hoorde hij iets wat hij niet leuk vond; Eurystheus telde het werk niet mee omdat hij tegen betaling had gewerkt.

VI De Stymphalische vogels
Herakles moest de vogels van Stymphalis te verslaan. Herakles had bronzen castagnetten van Athena gekregen daarmee lokte hij de vogels boven het meer en schoot ze met een katapult neer.

VII De Kretenzische stier
Herakles moest een werk overzee verrichten. Hij moest naar Kreta om daar een stier te doden.

VIII De merries van Diomedes
Nu stuurde hij Herakles naar Thracië samen met Abderus het nieuwe knechtje van Herakles. Ze joegen de stalmeesters weg en joegen de paarden naar het schip.

IX De gordel van Hippolyte
Hij moest naar Hippolyte die een prachtige gordel had. Hij had de gordel te pakken maar Hera bedacht een list. Herakles doodde alle Amazonen

X Geryons kudden
Hij moest een man met drie hoofden verslaan. Hij pakte 3 pijlen en stak ze een voor een in de koppen van de Geryon. Hij dreef de kudde bij elkaar en ging terug

XI De appels van de Hesperiden
Hij reisde door naar het atlas-gebergte waar Atlas hem de appels gaf. Hij reisde terug en Eurystheus stond versteld’ hoe krijgt hij dat voor mekaar.

XII Cerberus
Hij moest de driekoppige hond uit de onderwereld hallen. Hades vond het allemaal wel grappig en herakles mocht hem meenemen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.