Samenvatting cultuur Grieks hst. 9 t/m 14.a
Homeros
schreef de Ilias en de Odyssee, in de 8e eeuw v.C. in de Ilias beschrijft hij 51 dagen van de 10 jaar durende oorlog.
Ilias
vernoemt naar Troje
Ilion = Ιλιον
Achilles
zoon van Peleus en Thetis.
Koning Priamos & vrouw Hekabe hadden kinderen, een daarvan was Paris. Priamos had voorspelling gekregen dat Paris Troje ten onder liet gaan. Daarom te vondeling gelegd in Ida-gebergte. Berin voedde hem een paar dagen. Toen met Herder mee, die gunstig teken daarin zag.
Peleus
Koning van de Myrmidonen.
Thetis
zeenimf.
Iedereen op huwelijk, behalve Eris, godin van de twist. Zij gooide in het feestgewoel een gouden appel met de tekst: voor de mooiste. Er kwam ruzie tussen Afrodithe, Hera en Athena. Zij gingen naar Zeus. Die zei dat Paris moest kiezen.
Hera belooft macht en rijkdom
Athena belooft wijsheid en heldendom
Afrodithe belooft de mooiste vrouw op aarde. (Helena.)
Hij koos Afrodithe.
Paris kreeg Helena en samen waren ze heel gelukkig in Troje. Menelaos, voormalige echtgenoot van Helena, besluit een strafexpeditie naar Troje te ondernemen met o.a. Achilles, zoon van Peleus en Thetis, Odysseus, koning van Ithaka. Agamemnon is bevelhebber van het leger.
Ilias en Odyssee
vaderlandse geschiedenis, voorbeeld voor Grieken.
Hektor
oudste zoon van Priamos, broer van Paris.
Agamemnon nam een jonge vrouw mee. De Dochter van priester van Apollo. Hij wou haar niet teruggeven, vader bad tot Apollo om de Grieken te straffen; een pestepidemie in het Griekse legerkamp brak uit. Achilles zei Agamemnon het meisje terug te geven, maar dan wou Agamemnon een oorlogsbuit van een andere Grieken. Uiteindelijk roofde hij de Briseïse slavin van Achilles, en gaf zijn meisje terug aan Apollo’s priester. Achilles was kwaad en vocht niet meer mee.
Patroklos
beste vriend van Achilles
Homerische helden
voorbeeld voor de Grieken. Leefbeeld. Nooit lelijk, geen handicaps, goed kunnen spreken, openlijk gevoelens tonen.
Hektor wou afscheid nemen van Andromache en zijn zoontje Astyanax. Andromache protesteerde en huilde, maar Hektor ging vechten.
Pas nadat Patroklos gedood was, vocht Achilles weer mee. Hij was vervuld van woede en wou Hektor die Patroklos gedood had doden. Hij zocht hem op en ging een duel aan. Hij doodde Hektor en hij wou niet zijn lichaam door zijn vader/moeder laten begraven, hij bond hem achter zijn strijdwagen en reed terug naar het Griekse legerkamp. De volgende ochtend reed hij met Hektor achter zijn strijdwagen nog 3 keer rond Patroklos’ grafheuvel.
Priamos wou Hektors lijk terug. Hij smeekte aan Achilles, en die ging akkoord. Hij kreeg geschenken van Priamos, en liet hektors lijk balsemen en zalven. Priamos nam zijn lijk mee terug naar Troje.
Achilles had 1 kwetsbare plek, waar zijn moeder hem niet in de Styx had gedoopt en had vastgehouden: zijn hiel (m.b.t. Achillespees). Niemand wist dit, behalve de goden. Zeus gaf opdracht aan Paris om een giftige pijl in Achilles’ hiel te schieten. Achilles stierf en er kwamen gevechten om zijn lijk. Ajax zorgde uiteindelijk dat het lijk veilig en wel terugkwam. Hij vond dat hij de wapenrusting van Achilles zou moeten krijgen.
Ajax was gevreesd om zijn schild, wat hij als stormram gebruikte.
Odysseus krijgt de wapenuitrusting. Ajax is woest. Hij besluit in zijn woede alle Griekse leiders te doden. Midden in de Nacht gaat hij op pad. Hij ziet ze lopen en hakt op ze in. Pas ’s ochtends ziet hij dat Pallas Athena hem op een groep schapen heeft laten inhakken en dat de Leiders nog veilig en wel zijn.
Odysseus bouwt het paard van Troje, kruipt er ‘s nachts uit en opent de poort voor de rest van het leger. Mannen werden gedood en vrouwen en kinderen als slaven gevangen genomen.
Aeneas en zijn vader en zoon wisten te ontsnappen uit Troje.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Er staat niks in over de zelfmoord van Ajax... En dat is toch best wel belangrijk?

10 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast