Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

§5.4 Politiek en samenleving

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas vwo | 127 woorden
  • 5 juni 2022
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
8 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

§5.4 Politiek en samenleving:

Vrouwen hadden in de 19e eeuw een achtergestelde positie. Zo mochten ze bijvoorbeeld niet stemmen. Tegen deze discriminatie (onderscheid maken tussen mensen met de bedoeling om iemand of een groep achter te stellen) ontstond vanaf 1870 verzet. Feministen eisten emancipatie (toekenning van gelijke rechten)                                                                                                                                   In 1901 kregen moeders (ook) wettelijke medezeggenschap over de kinderen. Steeds minder kinderen werden geboren en dat kwam, doordat vele vrouwen anticonceptiemiddelen gingen gebruiken.

Conservatieven waren tegen veranderingen en confessionelen baseerden zich op het christelijke geloof. Confessionelen waren de politieke tegenstanders van het socialisme en het liberalisme.

Protestanten en katholieken wilden dat de overheid niet alleen openbaar onderwijs, maar ook bijzonder onderwijs moest betalen. (De schoolstrijd) In 1917 kregen de protestanten en katholieken hun zin en betaalde de overheid ook het bijzonder onderwijs.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.