Op 31 augustus 1939 (rond 20:00 uur) werd een Duits radiostation aangevallen door Poolse militairen. Een paar uur later viel het Duitse leger Polen binnen. Hitler loog en de Britten en Fransen geloofden de Duitse versie van het verhaal niet en eisten dat de Duitsers Polen verlieten. Twee dagen later verklaarde ze Duitsland de oorlog.
Na Hitler zijn machtsovername was hij meteen begonnen met herbewapening. In 1936 en 1937 sloot nazi-Duitsland vriendschapsverdragen met Italië en Japan. In Mein Kampf had Hitler geschreven dat hij in een rassenoorlog de Sovjet-Unie zou vernietigen en Duitsland over Europa laten heersen. Om de Germanen lebensraum te geven moesten Russen, Polen en andere slavische volkeren worden verdreven. In maart 1938 kwam in Oostenrijk de nazi Arthur Seyss-Inquart aan de macht. Oostenrijk werd toen een Duitse provincie. Direct na de Oostenrijkse Anschluss eiste hitler het Tsjechische Sudetenland op. De Duitse herbewapening en de annexatie van Oostenrijk waren verboden volgens het Verdrag van Versailles, maar Frankrijk en Groot-Brittannië hadden alleen slapjes geprotesteerde. De Britse president dacht dat hij vrede kon redden door toe te geven aan Hitlers eisen. Groot-Brittannië en Frankrijk zeiden Tsjecho-Slowakije te zullen verdedigen, maar Hitler liet zich niet afschrikken. Op het laatste moment gingen Chamberlain en Edouard Daladier echter toch met Hitler praten. Ze besloten dat Hitler het Sudetenland zou krijgen in ruil voor vrede. Maar enkele maanden later bezette nazi-Duitsland de rest van Tsjechië en werd Slowakije en Duitse vazalstaat. In augustus 1939 sloten nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie een niet-aanvalsverdrag. In het geheim verdeelde Hitler en Stalin Polen. Een week later vielen de Duitsers Polen aan en op 3 september verklaarde Groot-Brittannië en Frankrijk Duitsland de oorlog. Polen was kansloos tegen de Blitzkrieg van de Duitsers en toen na twee weken de Russen Polen in de rug aanvielen was de strijd snel beslist. In april 1940 bezette Duitsland Denemarken en Noorwegen. Op 10 mei begon Hitler een blitzkrieg tegen Nederland, België en Frankrijk. Nederland gaf zich na vijf dagen over, België na 18 dagen en Frankrijk na zes weken. Er brak een luchtoorlog boven Engeland uit: the battle of Britain. De Duitsers hadden een overwicht in de lucht maar hun verliezen waren ook groter. Aan het eind van het jaar moest Hitler zijn plannen voor een invasie uitstellen. Op 21 Juli 1941 ging operatie Barbarossa van start. Maar hun offensief smoorde in de vroeg invallende winter.
De Duitsers waren slecht voorbereid op de kou en velen vroren dood. In december 1941 sloot de VS zich bij de Britten en Russen aan. In het zuiden bereikten de Duitsers de olievelden van Kaukasus en naderde Stalingrad. Daar werd vanaf augustus 1942 de bloedigste slag uit wereldgeschiedenis gevochten. Er vielen bij Stalingrad twee miljoen doden en gewonden. Later dat jaar verloren de Duitsers nog een tankslag en werden ze dus steeds verder teruggedrongen door het Rode Leger. In het westen landden de Britten en Amerikanen in juni 1943 in Zuid-Italië. Diezelfde maand werd mussolini door zijn ministers en generaal gearresteerd. Maar de Duitsers bevrijdde Mussolini, bezette Noord-Italië en wisten de opmars van de geallieerden te stuiten. Pas op 6 juni 1944, D-day, zetten de geallieerden troepen aan land in West-Europa. In de zomer van het najaar werden Frankrijk, België en Zuid-Nederland bevrijd. In januari 1945 viel het Rode Leger Duitsland binnen waar die eind-april Berlijn veroverde. Op 30 april schoot Hitler zichzelf neer en om te voorkomen dat de Russen het lijk zouden krijgen werd ere benzine over gegoten en verbrand. Op 7 mei tekende Duitsland de onvoorwaardelijke capitulatie.
REACTIES
1 seconde geleden