Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vroege Geschiedenis

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 6e klas vwo | 15922 woorden
  • 6 juli 2015
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
23 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Fundamenten van de Westerse Beschaving I
Een kennismaking met de Oude Wereld

College 1: De Dageraad van Europa

Dit college behandelt de Griekse en Romeinse beschaving tussen c. 900 en 500 v. Chr., met speciale aandacht voor de opkomst van de stadstaat (polis) in Griekenland (Archaïsche Periode) en Rome (Koningstijd).

 

Myceense Tijd (Griekenland), 2000 - 1200 v. Chr.

Bestond uit vele ‘dorpjes’, centrum was een burcht met een koning aan het hoofd, leven was ingesteld op het leven van de strijd (bijv. te zien aan de ommuring ter verdediging).

 

Dark Ages, 1200 - 700 v. Chr.

Achteruitgang van het aantal nederzettingen vergeleken met de bronstijd (Myceense periode). Door het instorten van de Myceense beschaving ontstonden de volgende gevolgen:

  • ‘system’s collapse’; de strak georganiseerde paleiseconomie verdween voorgoed;
  • versnippering, mede door de vele verhuizingen  (Ionische Volksverhuizing) van de Grieken naar o.a. de kusten van de Zwarte Zee, Sicilië en Zuid-Italië;
  • verdwijnen van het schrift (Lineair B);
  • terugloop van de bevolking, o.a. door de zogenoemde ‘Ionische Volksverhuizing’;
  • verarming van de materiële cultuur.

Rond 1000 v. Chr. bestaat deze wereld uit veel kleine nederzettingen en veel versnippering.

Het enige wat we uit deze periode weten, moeten we afleiden uit de archeologie en de grote epische dichtwerken van Homerus[1], de Ilias en de Odyssee. Hieruit leiden we onder meer af dat de koning in deze periode als het ware vervangen werd door een herenboer, die een soort primus inter pares was in oorlogstijd. Deze heren waren de leiders van grote agrarische huishoudens en bezaten de militaire macht. Deze mannen moesten de huishoudens beschermen en moesten dus laten zien dat ze sterk en gezond waren. Zij hadden ook het vermogen om zichzelf een outfit te veroorloven. Hieruit ontstond het competitie-element, waaruit o.a. de Olympische Spelen voortgekomen zijn.

Deze periode wordt de ‘Dark Ages’ genoemd, omdat contemporaine schriftelijke gegevens ontbreken en de materiële cultuur verarmd was, waardoor er bijna geen informatie over deze periode te vinden is.

 

Archaïsche Periode (750 - 500 v. Chr.); ontstaan van de polis

In deze periode wordt de basis gelegd voor een nieuwe bloei van een nieuwe Griekse cultuur met een geheel eigen karakter. Dit was geen heropbloei van de Myceense cultuur. Kenmerking van de ontwikkeling hiertoe zijn:

  • ijzer gaat een rol spelen, bijv. bij de productie van wapens;
  • toenemende contacten met het oosten;
  • nieuwe, betere gewassen (agrarische samenleving!) >bevolkingsgroei;
  • alfabet (overgenomen van de Feniciërs) >invoering schrift, zaken vastleggen als regelgeving en stimulans voor de handel vanwege de verifieerbaarheid;
  • oriëntalisterende[2] stijl; cultuurelementen bijv. overgenomen in aardewerk
  • bevolkingsgroei vanaf 900 v. Chr., o.a. door betere gewassen en meer landbouwgrond;
  • opkomst en ontstaan polis, uit een behoefte tot organisatie;
  • hoplietenfalanx

Een gevolg van de bevolkingsgroei was dat mensen wegtrokken (kolonisatie) om op andere plekken zich te vestigen en nieuwe poleis te stichten. In het Nabije Oosten bestonden vooral koninkrijken; het Nieuwassyrische, Nieuwbabylonische en Perzische Rijk. Door de bevolkingsgroei werd nieuwe landbouwgrond ontgonnen en er kwam een grotere variëteit in gewassen. Enkele Grieken probeerden handel en piraterij uit op zee.

Tijdens deze periode profileert zich een elite, die vooral teruggrijpt op haar eigen stamboom (afkomst >aristocratie).

 

De polis

Definitie: een autonome politieke gemeenschap met haar ommeland (landbouwgebieden) die gevestigd is op een vaak relatief klein territorium rond een ‘stedelijke’ kern. Burgers werden politai genoemd. Andere kenmerken van de polis:

  • vaak een centrale burcht op een verhoogd terrein waar men in tijden van nood naartoe kon vluchten (akropolis);
  • het bergen van heiligdommen in bijv. tempels;
  • verzamelplaats (agora) en marktplein waar bestuurders en volk bijeenkwamen voor het nemen van besluiten;
  • mannen hadden enkel burgerrecht, vrouwen, slaven en vreemdelingen niet;
  • aristocraten bezaten het meeste landbezit, en daarmee ook de meeste macht;
  • (de polis is niet per se ommuurd).

Een bewoner van een polis was in de regel een boer die van zijn eigen land zijn oikos (huishouding met alles wat daarbij hoort) onderhield. Met andere woorden valt dus ook te zeggen dat een polis een verzameling is van allerlei oikos.

De autonomie van een polis was belangrijk. Ze was onafhankelijk op politiek (eigen bestuur), militair (eigen leger) en economisch gebied. Poleis hadden dus niks over elkaar te zeggen. De poleis hadden geen koning, m.u.v. Sparta. In de meeste poleis was sprake van een aristocratie.

Politiek gezien was de indeling van de polis als volgt; magistraten, een raad en een volksvergadering. In veel poleis lag de uiteindelijke beslissing bij de volksvergadering, wat het democratisch gehalte dus zeer hoog maakt. Maar er waren echter ook poleis waar oligarchisch bestuurd werd door een elite, waar in eerste instantie vooral de aristocraten de macht hadden, wat het democratisch gehalte natuurlijk niet ten goede komt. De meeste poleis waren echter democratisch, met Athene als bekendste voorbeeld.

In minder ontwikkelde gebieden bleven de stamstructuren de overhand houden. De zogenoemde ethnos daar waren samenwerkingsverbanden van kleinere gemeenschappen, die soms uit konden groeien tot een polis. Alhoewel Griekenland hierom nooit een politieke eenheid was, voelden de Grieken zich wel met elkaar verbonden door hun gemeenschappelijke taal, verering van dezelfde goden en de gemeenschappelijke tradities.

De godsdienst in de poleis betrof een polytheïstische godsdienst waarbij de goden antropomorf waren, wat inhield dat er dus geen officieel dogma was. Daarnaast ging men uit van het orfisme.

 

De aristocratische samenleving

Landbezit was voor de aristocraten een zowel sociaal als cultureel ideaal. Ze hadden een sterke status bewustheid (conspicuous consumption); zo gebruikten ze bijv. paarden. Daarnaast deden ze aan sociaal vermaak en legden ze een sterke nadruk op afstamming (genos).

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

Spanningen in de polis

Echter ontstaan spanningen in de poleis:

  • opkomst middenklasse van rijkeren (nouveax riches); onder de aristocratische samenleving wist een groep mensen zich via de handel op te werken en rijker te worden. Echter, omdat ze niet van adel waren, konden ze ook niet tot de aristocratie behoren. In eerste instantie was deze groep niet duidelijk aanwezig, maar als ze zelf wapens kunnen kopen (hoplieten), komt daar verandering in (zie punt 3);
  • bevolkingsgroei; poleis konden door natuurlijk omstandigheden als bergen niet altijd onbeperkt uitbreiden;
  • verandering oorlogvoering; zodra de rijkere middenklasse zelf wapens kan kopen, besluit ze mee te doen in de oorlog. In een speciale formatie (falanx) vallen ze aan. De status van de aristocratie wordt hier erg meer verzwakt, o.a. doordat een groep die niet altijd van goede komaf was een aanzienlijke macht wist te krijgen, en doordat de hoplieten door middel van de falanx samen wisten te werken, terwijl de aristocratie juist altijd man-tegen-man vocht;
  • competitie tussen aristocraten;
  • verarming van kleine boeren >schuldslavernij.

Voor deze spanningen bestonden echter ook oplossingen:

  • tweede kolonisatie (8e/7e eeuw) of uitbreiding van het grondgebied (door zelfstandige poleis), o.a. door oorlogen (bijv. hoe de polis Sparta Messenië overviel om de landhonger te stillen, en waarbij de Messeniërs neergedrukt werden als heloten). Hierna spreken we ook wel van Groot-Griekenland;
  • toenemende inspraak van andere groepen dan aristocraten →oligarchische regimes;
  • optekening gewoonterecht door Draco in 620 >tegengaan adellijke willekeur;
  • tirannie; kwamen echter bijna altijd wel uit aristocratische kringen, uiteindelijk beëindigt bij Solon (594 v. Chr.). Tirannie ontstond als gevolg van een instorting van de militaire en politieke macht van de adel.

 

Uitgelichte poleis: Athene en Sparta

Twee (verschillende) poleis worden hier uitgelicht: Athene en Sparta.

Athene

De polis Athene is vooral bekend van de befaamde Atheense democratie, en is de drager van de Griekse cultuur bij uitstek. Na een periode van tirannie komen in ca. 593 de hervormingen van Solon, o.a. een indeling van burgerij naar vermogen:

  1. pentekosiomendimnoi; de rijkste (aristocraten);
  2. hippeis; rijk genoeg om zich een paard te kunnen veroorloven, maken cavalerie uit van het leger, handelaren, ‘middenklasse’;
  3. zeugieten;
  4. theten; grootste groep, compleet rechteloos.

Daarnaast schafte hij de ook de schuldslavernij af en richtte hij de Raad van 400 op. Hierin hadden den theten geen zitting! Echter was de democratie hierin niet terug te vinden; enkel aristocratische mannen mochten zitting nemen. Na Solon keerde van 560 - 510 de tirannie terug (Pesistratiden), die in 510 een halt werd toegeroepen. In 509 en 508 kwam Cleisthenes aan de macht. Hij volbracht een herindeling van de burgerij van Athene in 10 fylen (districten) en deze indeling werd de basis van het Atheense staatsbestel. Daarnaast kwam er ook een verdere democratisering. Zo richtte hij de Raad van 500 (boulè) op. Deze raad was van groot belang voor de democratie; hierin mochten mannen maar een jaar lang zitting hebben, en iedereen kon erin verkozen worden. Zie de ppt voor een staatsbestel van Athene.

 

Sparta

In Sparta werd de bevolking gedomineerd door Doriërs. Een constante in- en externe dreiging leidde tot de opkomst van hoplieten.

Vanaf ca. 700 was er een Spartaanse expansie in Peloponnesos, waarbij de Messeniërs tot heloten worden onderdrukt. In Sparta weten de hoplieten de aristocratische heerschappij te doorbreken, waardoor Sparta de hoplietenstaat bij uitstek werd. Echter bleef hier wel het erfelijke koningschap bewaard. De wetgeving van Lycurgus geeft vervolgens een belangrijke rol aan de hoplietenklasse. Zo kregen zij een gelijke positie in de falanx en een gelijke stem in de volksvergadering.

Echter was Sparta een harde, militaristische samenleving. Het spreekwoord ‘een Spartaanse opvoeding’ is natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen...

De indeling in Sparta was als volgt:

  1. Spartiaten; zij die het volledig burgerrecht hadden >zitting in Apella (homoioi);
  2. Perioiken; zij die leefden in steden rond Sparta >slechts autonomie in de eigen stad;
  3. Heloten (staatsslaven); zij die rechteloos waren.

Er was sprake van een gemengde constitutie.

 

Rome

Italië wordt rond 800 v. Chr. gedomineerd door Etrusken, Carthagers en Grieken (poleis). De traditionele stichtingsdatum van Rome is 753 v. Chr., waarna het in de 6e eeuw een urbaan uiterlijk kreeg. Dit vanwege haar ligging op een belangrijke handelsroute, aan een vaarroute (de Tiber), in een vruchtbare, relatief dichtbevolkte landstreek en aan de weg naar zoutpannen. Het forum wordt het centrum van de stad. Daarnaast worden er tempels en aristocratische huizen gebouwd.

De structuur van de Koningstijd in Rome. De koning had de hoogste bestuurlijke, rechterlijke en militaire macht. Aristocratische familiehoofden (patres familias) maakten deel uit van de senaat, het adviesorgaan van de koning. Het gewone volk[3] noemde men plebéjers (of plebs). De familia maakte daarnaast deel uit van gens. Een bundeling hiervan werd een cúria genoemd. Dit waren groepen families die dezelfde stamvader meenden te hebben en er gemeenschappelijke tradities op nahielden. Deze cúria vormde de basis van de politieke en militaire ordening.

In 509 werd de laatste koning verjaagd door Brutus, die hiermee de Romeinse Republiek instelde.

 

College 2: De Gouden Eeuw van Athene

Dit college behandelt voornamelijk de Klassieke tijd, met de opkomende macht van de polis Athene (Attica) en daarbij wordt er ingezoomd op de radicale democratie die vanaf de 5e eeuw v. Chr. daar heerste, de rol van Sparta, gewapende conflicten een nieuwe opkomende macht: Macedonië.

 

Even globaal: hervormingen/ontwikkelingen

Athene had geen last van Doriërs (zoals Sparta), en had een aristocratisch bestuur.

ca. 620: Draco-optekening gewoonterecht (schrift >optekening rechtsregels >verifieerbaar)

594: Hervormingen van Solon

561-510: Tirannie Peisistrates/Hippias/Hipparchus

510/509: Hervormingen Cleisthenes

5e eeuw: de ‘eeuw van Pericles’

Jaren 480: Themistokles

 

 

Politieke hervorming Solon

 

1 + 2 → archont → areopagus;

1 + 2 + 3 → raad van 400;

1 + 2 + 3 → ekklesia.

 

Athene: hervormingen Solon (594)

 

Belangrijkste hervormingen onder Solon:

  • indeling burgerij naar vermogen; 4 bevolkingsgroepen:

1. Pentekosiomedimnoi;

2. Hippeis;

3. Zeugiten >gezeten boerenstand;

4. Theten

>idee van afkomst wordt ondergeschikt aan idee van vermogen >rijke handelaren ook aan de macht >inperking (macht) aristocratie

  • afschaffing van de schuldslavernij (seisachtheia);
  • instelling Raad van 400; samengesteld uit mensen uit de hoogste vermogensklassen, gebaseerd op aantal districten, ambtstermijn 1 jaar;
  • instelling volksrechtbanken (juryrechtspraak); ambtstermijn 1 jaar;
  • loslaten ideaal van autarkie; economische onafhankelijkheid loslaten >handel (import & export) >meer macht/invloed van handelaren.

 

Bestuursstructuur Athene na Solon

Aeropagus >raad, bestond uit ex-archonten (archonten waren bestuurders, magistraten; ookwel de ‘ambtenaren van het oude Griekenland’).

De Raad van 400 (boulè) werd samengesteld uit 4 fylen (zie hervormingen Cleisthenes). De volksvergadering (ekklèsia, weinig macht) werd toegankelijk voor alle 4 bevolkingsklassen, iets wat toen nog zeer ongebruikelijk was. Daarnaast spraken de volksrechtenbanken recht.

 

Tirannie Peisistratus 561/546-528

Met name de aristocraten proberen de macht terug te krijgen in Athene. Dit lukt door Peisistratus die in 561 de macht grijpt, en later in 546 weer voor een langer termijn. Hij schafte de constitutie van Solon niet af, maar zorgde dat er gebeurde wat hij zei.

Voor continuïteit is steun nodig in de samenleving, en Peisistratus steunde op de kleind boeren. Deze waren in eerste instantie in de schuldslavernij geraakt >afgeschaft bij de Hervormingen van Solon . Echter konden deze boeren heel moeilijk aan zaaigoed en ged komen; mensen wilden de boeren geen geld lenen omdat de kans op een mislukte oogst te groot was. Dit loste hij op met 2 zaken:

  1. Peisistratus wilde de macht van de adel breken, en joeg veel edelen de stad uit; met hun geconfisqueerde bezit hielp hij kleine boeren bij de overstap naar meer lonende landbouw (olijven). Daarnaast verfraaide hij Athene met het overgebleven geld;
  2. Peisistratus creëert meer werkgelegenheid (o.a. bouwprogramma’s, zie bovenstaand); hierdoor ontstaat een stedelijk/urbaan karakter >handel.

Onder Peisistratus vindt er ook een instelling van religieuze feesten plaats. Alle burgers kunnen hieraan deelnemen, zelfs zij die buiten de polis wonen. De feesten en festivals hielpen mee om mensen te verbinden, om een nieuwe eenheid te vormen onder de burgers. Het religieuze festival van Dyionisia was bijzonder; hierbij ging het vooral om toneel. Dit was een festival ter ere van de god Dionysis, en bij dit feest werd zowel komedie als tragedie opgevoerd;

  • een tragedie ging hier vooral over het lot van de mensen en hun verbintenis met de goden, zo stond hubris hierin centraal. Mensen moesten niet overmoedig worden, dan zou men verkeerde dingen gaan doen en getroffen worden door het noodlot;
  • een komedie uitte vooral kritiek op de maatschappij.

Door zwartfigurig en roodfigurig aardwerk ontstond er in deze periode een culturele bloei.

Peisistratus wordt opgevolgd door Hipparchus (vermoord door Harmodius en Aristogiten, de zogenaamde ‘tirannendoders’). Hippias volgt hem op als hij in 514 vermoord wordt. Echter weet ook Hippias niet lang stand te houden; in 510 wordt hij (en daarmee de tirannie) verdreven. Deze verdrijving van de tirannie kwam dus uiteindelijk tot stand door een verenigde aristocratie m.b.v. Sparta.

 

Hervormingen Cleisthenes (510/509)

Na de periode van tirannie komt Cleisthenes aan de macht. Zijn hervormingen zijn minder omvangrijk dan die van Solon, maar daarom niet minder belangrijk:

  • herindeling van de burgers van Athene; dit moet even uitgelegd worden in verschillende denkstappen:
  • Cleisthenes deelde Attica op in 3 gebieden, die ieder een eigen ‘thema’ kregen; dit werden de tríttyës genoemd. Er bestond een kust-, binnenland- en stad-tríttys.
  • Deze tríttyës bestonden op hun beurt weer uit vele demen[4]; een dorp of een stadswijk.
  • Uiteindelijk werden deze demen samengevoegd in een fyle. Uit dit systeem ontstonden vervolgens 10 fylen, die ieder 50 man naar de Raad van 500 (!) stuurden.

>         Met dit systeem probeerde Cleisthenes de macht van de aristocraten te breken; de  fylen werden samengesteld uit demen vanuit allerlei verschillende tríttyës. Hierdoor verloren de aristocraten hun vaste achterban, en moesten ze vechten met soldaten die ze helemaal niet kenden.

  • Raad van 500 >vergroting van 100 personen omdat er uit iedere fyle 50 man kwam (50 mensen x 10 fylen = 500 in de Raad);
  • ostracisme; schervenrecht >indien men in de volksvergadering vermoedde dat iemand teveel macht naar zich toe trok (‘tirannieke trekjes’), dan kon men via een manier van namen op scherven schrijven besluiten de persoon voor 10 jaar uit de polis te verbannen. Nadeel hiervan is dat er snel ‘politieke spelletjes’ ontstonden.

>Areopagus bleef machtig: archonten uit de eerste 3 klassen!

 

Opkomst Achaemeniden (oosten/Perzië)

Cyrus de Grote sticht in 559-530 het Perzische Rijk (Achaemeniden). Hier vindt een expansie van plaats onder leiding van Darius de Grote: het strekt zich uit van voor-Azië, Egypte en de westkust van klein-Azië. Het werd een multicultureel wereldrijk, en werd bestuurd door ‘sartrapen’ (soort gouverneur). Perzische vorsten voelden zich goddelijk en werden ook als dusdanig vereerd. Echter komen op de westkust Griekse poleis onder Perzisch bestuur (vaak een tiran) >oorlog Grieks en Perzische Rijk (Perzische Oorlogen) tegen de Perzische overheersing.

 

Perzische Oorlogen (499-448 v. Chr.)

Chronologie:

  • 499-493: Ionische opstand (soort van aanleiding);
  • Ionische Grieken komen in opstand en vragen hulp aan ‘stamgenoten’ (Grieken);
  • Athene stuurt hulp; verwoesting Sardis;
  • Darius consolideert macht in West-Klein-Azië en rond Zwarte Zee >verwoesing Milete.
  • 490: eerste Perzische (straf)expeditie onder Darius I >slag bij Marathon >Perzen verslagen door Atheense hoplieten;
  • 480-479: tweede Perzische expeditie o.l.v. Xerxes; na 3 (grote) slagen eveneens mislukt.

 

Themistocles

De strateeg (militair leider) Themistocles hield rekening met een evt. terugkeer van de Perzen, en mogelijk met vloot. Het probleem was dat Athene geen vloot had. Echter worden er zilveraders gevonden bij Laurion, en de opbrengsten hiervan worden gestoken in het bouwen van een goede (oorlogs)vloot >roeiboten. Het doel van deze roeiboten was niet om te enteren, maar om midscheeps te rammen. Atheense vloot boekte een grote overwinning bij Salamis.

Deze enorme roeiboten werden geroerd door de theten. Zij deden dit omdat de hogere klassen zich een hoplieten ‘outfit’ konden veroorloven, en daarom deel uitmaakten van het landleger. Uiteindelijk was dit roeien in het voordeel voor de theten; ze weten er meer politieke invloed mee te verkrijgen.

 

Gevolgen Perzische oorlogen

Door de winst bij deze oorlogen ontstond er een enorm zelfvertrouwen bij de Grieken, die een eigen identiteit gaan formuleren en al het andere ‘barbaars’ (vooral de Perzen) noemen. Maar er is ook een gevoeligere kant; de oorlog wordt gemonumentaliseerd.

Tijdens de Perzische Oorlogen was Herodotus de belangrijkste geschiedschrijver (‘de vader van de geschiedschrijving’), de Perzische Oorlogen waren tevens ook zijn hoofdthema.

 

Delisch Attische Zeebond (DAZ, 477)

Deze (maritieme) bond werd opgericht tegen de Perzen, met Athene aan het hoofd. Bestond uit een coalitie van oligarchische staten en rijke burgers. Het conflict met Perzië gaat wel door - weliswaar met lagere intensiteit - tot in 448 de Kalliasvrede wordt gesloten >Perzen trekken zowel vloot als landleger terug.

Echter blijkt al gauw dat deze bond een machtsinstrument blijkt van Athene, bondgenoten - die tribuut moesten betalen aan de bondskas - raakten ondergeschikt aan de wil van de Atheners.

 

DAZ instrument van Atheens imperialisme

Athene was na de Perzische Oorlogen een grote macht; zo telde de vloot bijv. al meer dan 200 oorlogsgeschikte roeiboten. De DAZ is vanaf het begin al gedomineerd door Athene en zowel gezien als gepresenteerd als een Atheens imperium (hegemonie).

Na de Kalliasvrede wordt de DAZ wel doorgezet. Er ontstaat een hard optreden tegen afvallige bondgenoten (eed van Chalkis). Maar er blijven trouwe bondgenoten tot het bittere eind.

 

Atheense machtsmiddelen

Athene beschikte over meerdere machtsmiddelen dan enkel de DAZ en de oorlogsvloot:

  • vergaand ingrijpen in locale autonomie >vestigen van democratieën;
  • tribuutbetalingen (phoros);
  • Atheense belangenbehartiger (proxenos) in iedere stad;
  • Atheense commandanten (episkopoi) in sommige steden;
  • legering Atheens garnizoen;
  • Athene heeft recht om kolonisten te vestigen >militaire steunpunten >verhogen hoplieten. Een kolonie werd ook wel een kleucheroi genoemd.

 

Achtergronden Atheens imperialisme

Atheners hebben mogelijk zelf de nadruk gelegd op eer (competitie) en naakt eigenbelang. Als economische achtergronden golden:

  • graaninvoer; uitermate belangrijk voor de voedselvoorziening, schepen ingezet ter bewaking;
  • tribuutbetalingen financierden eigen vloot;
  • arme Atheners (theten) konden als kolonist landbezitter worden (sociale stijging);
  • oorlogen zijn bron van slaven;
  • Athene’s rol als belangrijke handelshaven wordt bevorderd, omdat alle goederenstromen (ook binnen DAZ) via Athene moesten.

 

Radicale democratie[5] in Athene

Theten krijgen als roeiers meer politieke invloed. Daarnaast worden alle belangrijke beslissingen genomen in de ekklesia. De rechtsprekende bevoegdheden van de Aeropagus gaan grotendeels naar de volksrechtbanken, wiens jury’s vooral uit theten bestaat.

Verder worden alle functionarissen via een loting aangesteld, met uitzondering van de strateeg; deze wordt gekozen, en is ieder jaar ook weer opnieuw verkiesbaar.

In 462/461 volgt er echter een beperking van het burgerrecht; bepaald wordt dat allebei de ouders een Atheens burger moeten zijn alvorens de zoon of dochter ook het burgerrecht kan vergaren.

 

Culturele bloei in Athene

Er ontstaat een bloei op allerlei culturele gebieden, wat mede te danken is aan het feit dat Athene een hele open samenleving had; zo waren vreemdelingen altijd welkom (hoewel ze geen burgerrecht kregen). Retorica wordt steeds belangrijker bij juryrechtspraak en volksvertegenwoordiging >de macht van het woord groeit.

 

Conflict Athene-Sparta: de Peloponnesische Oorlog[6] (431-404)

Voorgeschiedenis:

  • 479 - 460: Sparta trekt zich terug op Peloponnesos;
  • Sparta en haar bondgenoten verenigen zich in de Peloponnesische Bond;
  • bouw lange muren rondom Athene en de havenstad Piráéus (i.v.m. een mogelijk Spartaanse invasie);
  • toenemende spanningen over de groei van de Atheense macht (‘koude oorlogsfase’, zie voetnoot);
  • 431: conflict Athene met Korinthe (bondgenoot Sparta) loopt uit de hand >oorlog.

1e fase (431-421):

  • 431: Spartaanse invasie in Attica, >Atheners trekken zich terug tussen de muren >voedselaanvoer over zee;
  • zomer 431: lijkrede Pericles n.a.v. gesneuvelden;
  • 430-429: pestepidemie in Athene >25-30% sterft (incl. Pericles) >minder strijdkrachten;
  • 425: veroveringen aan beide zijden;
  • 421: patstelling leidt tot vrede van Nicias.

2e fase (421-413):

  • 421: ‘gewapende vrede’: Athene kiest voor expansionistische politiek >expeditie Sicilië (415-413) >Atheense nederlaag;
  • Sparta gaat op advies van overloper Alcibiades over tot permanente beztting Attica >slaven vluchtten uit de zilvermijnen & voedselaanvoer in gevaar.

3e fase (413-404):

  • permanente Spartaanse bezetting Attica;
  • Sparta begint met de opbouw van een vloot met Perzisch geld;
  • 411: oligarchische couppoging in Athene;
  • 406-405: dramatische maritieme verliezen voor Athene;
  • 404: Blokkade van Athene >hongersnood & overgave >Sparta vestigt oligarchisch regime in Athene (‘30 tirannen’); pas veel later werd de democratie weer hersteld.

De Peloponnesische oorlog wordt ook wel gezien als één van de grootste oorlogen van die tijd, omdat beide zijden met bondgenoten vochten.

 

4e eeuw

In de 4e eeuw gebeuren een paar belangrijke ontwikkelingen:

  • 404-371: Sparta dominante macht in Griekenland;
  • in Athene wordt democratie snel hersteld, en zelfs 2e DAB opgericht (377-355);
  • Perzië is op achtergrond actief (financiële steun verschillende Griekse poleis);
  • 371-361: na slag bij Leuctra (371) Thebe dominante macht, Sparta in verval;
  • 359-336: Philippus II; opkomst koninkrijk Macedonië als dominante macht in Griekenland >338: slag bij Chaeronea >Macedonië wint;
  • 337: oprichting Korinthische bond o.l.v. Macedonië
  • 336-323: Alexander de Grote verovert in bliksem-veldtocht Perzische rijk.
  • 323: dood van Alexander in Babylon luidt Hellenistische periode in.

Belangrijke internationale ontwikkelingen uit deze tijd:

  • continue oorlogen leiden tot wisselende machtsbalans;
  • oorlogsvoering wordt gespecialiseerde activiteit >geen hoplieten (5e eeuw) maar huurlingen;
  • militaire technologie >vestingwerken en wapentuig;
  • wapenwedloop jaagt de kosten van oorlogsvoering omhoog >alleen grote staten hebben voldoende middelen.

 

Verval Sparta

Ondanks het feit dat heloten en peroiken nog getraind werden voor soldaat, kon men het niet verhinderen dat in de periode van 479-360 het Spartaanse leger kromp van 5000+ naar slechts 400 man. Oorzaken hiervoor:

  • toenemende sociale ongelijkheid;
  • erfdeling voor vrouwen leidt tot verdeling bezit;
  • demografische factoren zorgen voor uitsterven families.

Na 360 speelt Sparta geen rol van betekenis meer.

 

Panhellinisme

  • kritiek op de polis als politiek systeem wordt sterker (Plato, Aristoteles);
  • roep om sterke leider wordt sterker (Isokrates en Philippus II);
  • toenemende aandacht voor culturele eenheid van Griekse wereld; poleis moesten meer gaan samenwerken;
  • panhellenisme wordt ideologische kracht;
  • Griekse (culturele)  identiteit wordt relatief belangrijker (i.t.t. stedelijke identiteit).

 

Opkomst Macedonië

Macedonië was een relatief marginaal deel van de Griekse cultuurkring, zo was Macedonisch bijv. ook een Grieks dialect.

Macedonië was een eenheidsstaat (dus geen polis), met een koning (monarchie) een sterke positie voor de adel. De koning vervulde een rol als primus inter pares. Vanaf 350 bouwt koning Philippus II in hoog tempo aan versterking en expansie van de Macedonische staat >conflicten met Athene en andere poleis >338: Griekse poleis verslagen in slag bij Chaeronea. Dit onder meer door de introductie van een nieuwe oorlogstechniek van Macedonië: de Macedonische falanx (sarissa).

Anders kan ook wel worden gezegd dat in 338 de bloeiperiode van de poliswereld, zoals deze in de Archaïsche Tijd tot bloei is gekomen, tot een halt komt. De steden verdwenen niet maar verloren wel hun autonomie, omdat ze kwamen te staan onder de Korintische Bond. Philippus II wordt hier de leider van.

In 336 wordt Philippus II vermoord >opvolger is Alexander de Grote >Hellenistische Tijd.

 

College 3: De Hellenistische Wereld

Dit college speelt zich af in het Hellenistische Tijdperk, en bespreekt daarbij Alexander de Grote, de Hellenistische monarchieën van de diadochen en de opkomst van euergetisme. Lees voor een algemene inleiding op Macedonië en Philippus II het kopje ‘Opkomst Macedonië’ van college 2 door. Zie de eerste dia’s van de ppt voor de enorme machtsgroei van Macedonië tussen 359 en 336 v. Chr.

 

Alexander de Grote

Alexander was de zoon van Philippus II. Hij staat bekend als zeer machtsbelust, zelfs zo erg, dat eraan wordt getwijfeld of hij zijn vader niet zelf vermoord heeft. Echter is het in het algemeen moeilijk om te doorgronden wie Alexander precies was, gezien er geen contemporaine bronnen over hem beschikbaar zijn. Er bestaan onder wetenschappers vele visies over hem; zo bedacht een wetenschapper na WO II, dat Alexander mensen wilde verbinden (denk aan de VN).

Alexander staat bekend om zijn grote veldtochten (334-323), waarin hij de hele oosterse wereld heeft veroverd, vanuit het standpunt dat hij wraak wilde hebben op de Perzen voor hun invasie in Griekenland, nota bene 1,5 eeuw terug. Uiteindelijk worden de Perzen (Darius III) verslagen bij de Slag van Gaugamela (331).

Tijdens zijn veldtochten heeft Alexander Griekse poleis gesticht/heropgericht. Hij noemde ze allemaal ‘Alexandrië’, maar de bekendste Alexandrië is die boven in Egypte.

Bij een bezoek aan de tempel van Ammon in Egypte wordt Alexander door een priester aangesproken als de ‘zoon van God’. Hiermee ontstond de heerserscultus: de verering van een heersers als een nabije God, weldoener en redder. Bij Alexander hoorde hier ook nog de proskynesis bij; een knieval maken voor de koning en hem niet aankijken.

In 324 trouwt Alexander met Roxane tijdens de Bruiloft van Susa, en Roxane raakt eveneens zwanger van Alexander.

In 323 sterft Alexander zonder opvolger. Zijn (Macedonische) generaals raken verwikkeld in een strijd om de macht >de diadochen oorlogen. De drie belangrijkste figuren hierin waren Ptolemaeus, Seleucus, Antigonus (de Eenogige). Uiteindelijk raakte het land onderverdeeld in verschillende Hellenistische rijken. Deze rijken waren constant met elkaar in oorlog.

Het optreden van Alexander de grote kan gezien worden als een breuk met het verleden om de volgende redenen:

  • nieuwe oorlogstechniek (Macedonische falanx met de sarissa);
  • hij kreeg een enorm groot rijk onder zijn heerschappij, veel groter dan de Grieken;
  • de heerserscultus; Alexander liet zich vereren als een God.

Voor kaartjes van de Hellenistische Rijken; zie ppt.

 

Hellenisme

We bespreken hier eerst de kenmerken van het Hellenisme zoals die gelden voor het gehele gebied in het Hellenistische Tijdperk. Hierna wordt ingezoomd op de kenmerken van steden en dynastieën in wisselend Griekenland en het Nabije Oosten.

Het Hellenistische Tijperk begon in 323, maar wanneer deze eindigde is niet bekend. De term ‘Hellenisme’ is geïntroduceerd door de Duitser Johann Gustav Droysen in zijn boek ‘Geschichte des Hellinismus’. De belangrijkste Hellenistische koninkrijken:

  • Ptolemaeën (Egypte)
  • Antigoniden (Macedonië)
  • Seleuciden (Voor-Azië)
  • Attaliden (Pergamon)

De Hellenistische Koninkrijken worden ook wel aangemerkt als ‘koloniale rijken’, omdat de bovenlaag bestond uit o.a. Grieken (Grieks-Macedonisch), terwijl er op de autochtone bevolking werd neergekeken. Deze autochtone bevolking werd een soort structurele onderklasse (landbouw).

Het leger was een permanent leger. Het leger bestond eerst uit Griekse en Macedonische huurlingen, maar later kwamen hier ook andere nationaliteiten bij. Daarnaast konden bevolkingsgroepen ook elders gelegerd worden; bijv. Joodse garnizoenen in Klein-Azië. De militaire macht vormde een belangrijke machtsbasis, eveneens omdat de militaire macht uitermate belangrijk was voor de positie van de steden.

In de Hellenistische periode werden ook expedities ondernomen >‘de wereld wordt groter’

 

Afroming productie landbouw

De Rijken golden voor een groot deels als privé domeinen van de Koninklijke heersers. Zo was er in de Ptolemaeën sprake van vergaande reglimentarisering van het economisch leven >staatsmonopolies (alleen de staat mag verkopen), en Chora (Egypte buiten Alexandrië) werd onderverdeeld in 40 nomen (districten) o.l.v. strategos en oikonomos.

 

De koning en het hof

Ondanks het feit dat een nieuwe heersende elite haar intrede deed in het Nabije Oosten, veranderde er in de structuur van de aanwezige landen weinig; alleen de toplaag veranderde[7]. Bestuur door een bureaucratisch apparaat van een Grieks sprekende elite. Daarnaast vond er een hellenisering plaats van de lokale elites >deze passen zich aan aan de huidige situatie en kunnen daarmee evt. toetreden tot het hof. De informele macht lag bij de philoi, de ‘vrienden’ van de koning.

Daarnaast ontstonden er dynastieën die door een monarch bestuurd werden.

Als de koning ging rondreizen, trok het hof mee en dan was daar ook het centrum van de macht.

 

Heerserscultus

De vorsten claimden een goddelijk afstamming (zo zag Alexander zich als zoon van Hercules en Achilles) en zelfs een goddelijke status. Dit was deels een Griekse traditie: uitzonderlijke leiders hadden al eerder zelden spontaan verering ontvangen als ‘redders, ‘weldoeners’ en ‘2e stichters’ van de steden. Nieuw is dat Hellenistische vorsten dit systematisch begonnen te eisen van Griekse steden. Vorsten hebben bijnamen als “soter” (redder) en “euergetes” (weldoener).

De heerserscultus begon bij Alexander de Grote en werd door de diadochen overgenomen, die het combineerden met euergetisme. De heerserscultus is een vorm waarin geprobeerd werd om te invloed van de oude goden te tanen.

 

Hellenistische steden (poleis)

Alexander de Grote richtte of heroprichtte nieuwe poleis. In deze poleis vond een verspreiding van de Griekse cultuur plaats, waarop dit Griekse steden werden. Ook vond er onder oude Griekse steden in het Nabije Oosten een nieuwe bloei plaats.

De invloed van vorsten bleef op dit gebied ook niet klein; er werden nieuwe steden gesticht als Alexandrië, Antiochië en Seleucia. Niet-Griekse bestaande steden werden gehelleniseerd.  Er vond acculturatie plaats; aanpassing op een andere cultuur.

De Griekse steden waren formeel (intern) autonome poleis. De Hellenistische vorsten kregen erkenning van de oppermacht door o.a. de heerserscultus. Sommige Griekse steden verenigden zich in stedenbonden. In eerste instantie leken de poleis democratisch bestuurd te worden; echter werden de democratische instellingen (raad, volksvertegenwoordiging) gekoppeld aan een oligarchisch systeem. Dit oligarchische systeem werd beheerd door een kleine (landbezittende) elite, die politiek en stadsbeeld domineerden. Met de opkomst van de weldoener (euergetist) komen er kleine veranderingen. Zie hiervoor verderop het kopje ‘Euergetisme’.

Veel van deze steden zijn in hun aanleg te herkennen in het ‘schaakbordpatroon’; kaarsrechte wegen met kruispunten.

De fysieke kenmerken van een polis:

  • agora >plaats waar bevolking samenkomt voor nemen van besluiten;
  • gymnasium >sportplaats, maar eveneens plaats van grote intellectuele uitwisseling;
  • theater;
  • tempels;
  • schaakbordpatroon.

 

Cultuur, godsdienst, economie en filosofie in Griekenland/Nabije Oosten

Bij cultuur is als belangrijkste punt te noemen dat vele poleis de Griekse cultuur hebben overgenomen, maar dat in de oriëntaalse steden ondanks de Griekse invloed veel van hun eigen cultuur behouden bleef >er is nauwelijks sprake geweest van een menging van oosterse en Griekse culturen. Synkretisme = vermenging van cultuur en religie.

Betreffende godsdienst was in de Griekse wereld kritiek gerezen op de oude homerische goden en waren richtingen opgekomen die een verhevener godsbeeld propageerden. Contact met het oosten >eigen goden identificeren met eigen goden (bijv. Zeus met Baäl en Amon). Daarnaast was er de mysteriegodsdienst: een cultus waarbij het gaat om een mysterie die enkel toegankelijk is voor mensen binnen de cultus. In oudoosterse steden en tempels ging de godsdienstverering gewoon door zonder dat er iets van een menging van de Griekse cultuur merkbaar was.

Sociaaleconomisch was er een kloof te zien tussen arm en rijk, mede door euergetisme, maar ook door het feit dat burgerschap en raadmanschap eigenlijk alleen weggelegd waren voor de rijkere burgers. In het Nabije Oosten waren de boeren vooral slachtoffer in de missie om de schatkist zo vol mogelijk te krijgen (meestal door middel van oorlog).

Filosofie kreeg in Griekenland een nieuwe dimensie door de opkomst van drie nieuwe ‘scholen’:

  1. Stoïcijnen >mens moest zich bevrijden van felle emoties, zichzelf genoeg zijn en zich volledig laten beheersen door zijn verstand (ratio);
  2. Epicúrus >persoonlijk genot als het hoogste ideaal. Mensen kon dat bereiken door zich vrij te maken van angst en harstochten;
  3. Cynici >keerden zich tegen de bestaande menselijke maatschappij. De mens moet zichzelf volledig genoeg zijn. Wie alles kan missen, is het gelukkigst.

 

Alexandrië

Alexandrië was een knooppunt in de geleerdheid. Ook door o.a. zijn gunstige ligging (havens!) kon de stad floreren. Wat hier mede aan bijdroeg was het feit dat Egypte één van de belangrijkste graanproducenten was. Dit graan werd in Alexandrië verhandelt, en eveneens andere oosterse producten.

Er is veel lovend over Alexandrië geschreven. In deze geschriften is de retoriek duidelijk terug te vinden. Echter is Alexandrië permanent bewoond geweest, wat de reden is dat er weinig uit de oudheid nog is blijven staan.

 

De Joden in de Hellenistische Tijd

De Joden zijn, vooral in Alexandrië, door aanrakingen met de Griekse cultuur in hun denken beïnvloedt. Zo konden veel Joden in Alexandrië alleen nog maar Grieks spreken. De Griekse vertaling voor de heilige Joodse geschriften noemen we Septuagínta.

De Makkabeeën wisten uiteindelijk in 152 het ambt van hogepriester te krijgen evenals de functie van strateeg. De schrijvers van Makkabeeën-boeken gaven sterk af op de Griekse invloeden (in Judea), terwijl Joodse koningen zichzelf meer als Hellenistische vorsten gingen gedragen en zich zelf Philhelleen (= ‘Griekenvriend’) gingen noemen.

 

Nageslacht van de Hellenistische cultuur

Voor conclusie lees blz. 142-143

In het Partische als Romeinse Rijk kon de Hellenistische cultuur verschillend doorwerken:

  • het Partische Rijk had geen organisatorisch vermogen; de officiële taal was Grieks, maar in de eerste eeuw na Chr. werd dit verder en verder teruggedrongen; in nieuwe en herbouwde steden kwamen immigranten van velerlei nationaliteiten waardoor Mesopotamië een vergaarbak van vreemde volken en culturen werd;
  • in de gebieden die onder Romeinse heerschappij kwamen te staan, kon de Griekse cultuur makkelijker voortbestaan dan in het oosten, aangezien de Romeinen zelf al eeuwen door de Griekse beschaving beïnvloedt waren.

 

Euergetisme

Een centraal figuur in het stedelijk leven van de Hellenistische Periode is de publieke weldoener, de euergetes. Euergetein is Grieks voor ‘weldoen’, namelijk weldoen aan de gemeenschap door middel van voedseluitdelingen,  het bekostigen van festiviteiten, het verstrekken van leningen aan de stad, de financiering van openbare gebouwen en infrastructurele werken, of het verrichten van allerlei diensten,  zoals een gezantschap, zonder daar betaling voor te vragen.

Dit is vergelijkbaar met wat de Atheense weldoeners, de liturgisten deden (‘wie het breed heeft, laat het breed hangen’). Echter is het verschil dat de euergetes deze diensten vrijwillig doen, terwijl het van de liturgisten toch min of meer verwacht werd.

Echter handelde de gulle gever hier niet in het belang van de polis, maar vooral voor zichzelf en zijn familie. Door de diensten kon hij populariteit genereren >meer macht >enkelingen aan de top/kleine groep rijke families domineert politieke/publieke leven >oligarchie (geen einde van de democratie!).

De euergetai (mv. van euergetes) waren op stadsniveau een soort van hellenistische vorsten.  Hoe groter de stad, hoe rijker de lokale machtshebbers, hoe meer er te beleven was >terreinen die in eerdere perioden strikt privé waren geweest, kwamen nu binnen het gezichtsveld van de collectieve organisatie. De gebieden waarop de euergetes actief waren, waren vooral politiek, economisch en cultureel.

De relatie tussen weldoeners en steden was op zich goed. Een bijzonderheid hierin vormt Samos, een eiland waar de euergetes Boulagoras[8] geëerd werd. Dit eiland lag vlak bij twee dynastieën. Met de ene, de Seleuciden, had het eiland een conflict, terwijl het met de andere, de Ptolemeeën, vriendjes probeerde te worden.

Overige notities bij dit college:

een oligarchie is meestal een timocratie in deze periode, maar dit geldt andersom niet.

verschillende godenstelsels:

  • polytheïsme: geloof in meerdere goden;
  • henotheïsme: aan één god wordt zoveel aandacht besteedt dat de andere goden als waardeloos worden geacht (er wordt dus nog wel in meerdere goden geloofd!);
  • monotheïsme: verwerpt het bestaan van andere goden en duldt de verering van andere goden niet.

nog een paar jaartalletjes: in 148 (v. Chr.) wordt Macedonië een provincie van het Romeinse Rijk, en in 146 (v. Chr.) worden de Griekse steden ingelijfd als zijnde onderdeel van het Romeinse Rijk.

 

College 4: De opkomst van Rome (509-133 v. Chr.)

Dit college behandelt de opkomst van Rome door middel van beschrijvingen van Romeinse expansie en imperialisme, de Standenstrijd, sociale en economische veranderingen en de rol van slavernij.

 

Chronologie:

753-509: Koningstijd

509-27: Romeinse Republiek (res publica), onder te verdelen in:

  • 509-287: Vroege Republiek;
  • 287-133: Midden Republiek;
  • 133-27: Late Republiek.

De Republiek is ingesteld door Brutus, die een consulaat instelde met consuls. Rome werd dus oorspronkelijk door koningen bestuurd.

 

Rome onder Koningstijd

Gedurende de Koningstijd in Rome lag de macht bij de comitia centuria. Hierin waren vijf vermogensklassen verdeeld (centuria), die ieder één stem kreeg. De stemmen werden zo verdeeld dat de rijke ruiters samen met de aristocraten de meerderheid zouden hebben. Hier is dus net als in sommige Griekse poleis een directe relatie te zien tussen de rijkdom, de militaire betekenis en de politieke inbreng van burgers.

Deze comitia centuria werd steeds meer verdrongen door de comitia centuriata. Hierin mochten zowel patriciërs als plebs plaatsnemen, maar dit was wel op basis van vermogen >aristocraten meeste macht >oligarchisch/beperkt democratisch >spanningen >Standenstrijd.

 

Politieke situatie in de Libera Res Publica (Vrije Republiek)

Brutus stelde een consulaat in met 2 jaarlijkse consuls, die gekozen werden uit patriciërs (aristocratie!). De politieke invloed was hierom dus ook ongelijk verdeeld; aristocratische grootgrondbezitters (patres) hebben de meest politieke invloed. In deze tijd kon de Romeinse bevolking ruwweg zo verdeeld worden:

  • patriciërs: aristocraten;
  • plebéjers (plebs): boeren en ambachtslieden die buiten het patronage van de aristocraten vielen[9]. Zij waren wel burgers, maar misten het burgerrecht;
  • rijke maar niet-aristocratische landbezitters, middenboeren (‘hoplieten’), stadsbewoners in handel en ambachten, rurale arme bewoners, stedelijke proletariërs;
  • proletariërs: bezitloze burgers die buiten de legerorganisatie vielen.

De patriciërs en plebs worden ook wel de Populus Romanus genoemd. Echter ontstaat er een strijd tussen deze twee groepen, mede door de ongelijke politieke invloed en het feit dat de plebs buiten het patroon van patronage vielen >Standenstrijd.

 

Even tussendoor: patronage

In deze periode ontstonden patroon-cliënt verhoudingen, gebaseerd op fides (vertrouwen). De patroon beschermt mensen die van hem afhankelijk zijn. Omgekeerd steunen de afhankelijken hun patroon weer, bijv. op politiek gebied. Een grote cliëntela betekende auctoritas, dignitas en virtus, die respectievelijk waardigheid, respect en dapperheid (mannelijkheid) betekenen.

De virtus was erg belangrijk. Consuls en magistraten konden deze ook laten toenamen als bijv. een (succesvol) legerleider.

Plebéjers deden hier dus niet in mee. Waarom dit zo was is niet precies bekend. Je status in het Romeinse Rijk betekende in ieder geval of je wel of niet binnen het patronage zou vallen.

Het patronagestelsel vertoont ook overeenkomsten met het feodale stelsel; waar in het feodale stelsel een vazal eveneens een landheer kon zijn, kan in het patronagestelsel een cliënt ook weer de patronage van een ander iemand zijn, en die op zijn beurt weer van iemand anders, etc.

Patronen hadden als vrienden ook een groot voordeel; ze konden dan rekenen op de cliëntela van vrienden. Op deze manier hadden patronen binnen een tribus (zie verderop) veel invloed.

 

De Standenstrijd (494-287 v. Chr.)

Belangrijkste knelpunten bij de Standenstrijd:

  • politiek >rijkste plebs wilden toegang tot de politieke macht;
  • economisch >arme plebs verzetten zich tegen afhankelijkheid en schuldslavernij;
  • juridisch >alle plebs verzetten zich tegen een onduidelijke juridische situatie (proletariërs hadden monopolie op rechtspraak).

Het verloop van de standenstrijd:

  • 494: secessio plebis >plebs scheiden zich af en vormen een eigen vergadering; de concilium plebis en kiest eigen magistraten (aedielen en volkstribunen);
  • 449: optekening gewoonterecht in de twaalf tafelen;
  • 367-366: Leges Licinae Sextiae (Licinisch-Sextische wetten); rijke plebs krijgen toegang tot het hoogste bestuursambt, namelijk dat van consulschap;
  • afschaffing schuldslavernij;
  • 287: Lex Hortensia >erkenning van het concilium plebis als officiële volksvergadering:
  • de besluiten van de vergadering kregen kracht van wet zonder dat daar achteraf een fiat van de Senaat voor nodig is.

 

Volkstribunen

In 449 v. Chr. krijgen de volkstribunen erkenning van hun bevoegdheden. Ze zijn daarnaast ook sacrosanct, ofwel onschendbaar. Ze roepen de vergadering van de plebs (concilium plebis) bijeen, en komen tussenbeide als plebs in de knel komen (intercessio) of bij willekeur van patricische magistraten. En ze beschikken over een wet van veto bij wetsvoorstellen van de Senaat of acties van magistraten.

 

Nobilitas

Na 287 komt er een nieuwe elite op: de nobilitas. Dit is een samensmelting van de patriciërs en de ‘top plebs’. Zij wilden het aantal plebeïsche magistraten beperken, en daarmee dus de magistratuur monopoliseren. De Senaat blijft het leidende politieke orgaan.

 

Senaat

De Senaat is een adviesraad, en had toezicht op de staatsfinanciën en de buitenlandse politiek. Daarnaast wees ze ook provincies aan. In de Senaat zaten alle magistraten en ex-magistraten bijeen. De (wets)voorstellen werden enkel gedaan door de ex-magistraten. De Senaat bleef door prestige en centrale positie een leidend orgaan, en onder de senatoren bevond zich een hiërarchie.

Als we de Senaat nu eens vergelijken met de Atheense Boulè zijn er een aantal verschillen te zien:

  • de Senaat was veel groter;
  • de Senaat werd bezet door (ex-)magistraten en de Boulè door burgers.

De overeenkomst is dat beide een voorbereidende functie hadden:

  • Senaat >comitia centuriata, concilium plebis en comitia tributa (deze zeiden alleen ja of nee);
  • Boulè >volksvergadering (nog wel enige discussie).

 

Even op een rijtje

In de Romeinse Republiek bestaan dus de volgende vergaderingen:

  • Senaat >(ex-)magistraten, voorbereiden van wetsvoorstellen die bekrachtigd worden door de comitia centuriata, concilium plebis en comitia tributa;
  • Comitia centuriata >193 stemmen naar vermogensklasse;
  • Concillium plebis >vergadering van de plebs, 35 stemmen naar woondistrict;
  • Comitia tributa >woordvoerders van 35 tribus (waar ieder burgers bij was ingeschreven), ontstaan in de Koningstijd onder koning Servius Tullius, 35 stemmen naar woondistrict.

Belangrijkste verschil tussen de comitia centuriata en de conmitia tributa is dat de tributa zowel patriciërs als plebs zitten, en in de centuriata enkel patriciërs (aristocraten).

En dan waren er ook nog verschillende belangrijke magistraten[10]:

  • 2 consuls (imperium) >bevelvoering legers, handhaving openbare orde, algemeen bestuur, macht in Romeinse provincies; gekozen door comitia centuriata;
  • 2 praetoren (imperium) >vervanging consuls, organisatie rechtspraak Rome, macht in hele Romeinse Rijk; gekozen door comitia centuriata;
  • 10 volkstribunen >vetorecht, recht van tussenkomst, voorzitterschap van het concilium plebis, moesten plebs zijn;
  • 4 Aedielen >politietaken, brandweer, toezicht op orde op de markten en organisatie van de spelen; vergelijkbaar met de liturgieën van Athene;
  • 2 (vanaf 80 v. Chr. 20) Quaestoren >beheer staatskas/financiën. Zij zouden ook belasting moeten innen, maar konen dit ook overlaten aan anderen; iemand die dit wilde doen betaalde al zijn belasting vooruit, en ging vervolgens zelf zoveel mogelijk belasting innen met als doel om winst te halen voor hemzelf; niet te zachtzinnig >vooral rijke burgers; senatoren mochten echter niet innen.

Gezien de twee belangrijkste machtsposities werden verkozen door de raad die beheerst wordt door de aristocratische bovenlaag, spreken we van een beperkte democratie.

De consuls en praetoren hebben een imperium, wat betekend dat ze een op alle gebieden uitstrekkend gezag hadden, wat ook wel als een absoluut gezag gekenmerkt kan worden.

De functies werden in eerste instantie door de nobiles (= aanzienlijken) bekleedt, in tweede instantie door de homo novus.

In tijden van grote nood kon de Senaat voor een half jaar een dictator aanwijzen.

Dan blijft nog over de hoe de sociale structuur er in deze periode (vroeg Romeinse) eruitzag:

  1. senatoren (nobiles);
  2. ridders (equites);
  3. burgers >cliënten en vrijgelatenen;
  4. overige burgers;
  5. vrije inwoners zonder burgerrecht >tot 287 dus ook alle plebs!;
  6. slaven.

 

Romeinse expansie 500-280

5e eeuw: Latium verenigd in een bondgenootschap (Latijnse Bond)

4e eeuw: Etrurië veroverd

Eind 4e eeuw: Zuid-Italië

280: Invasie Pyrrhus van Epirus afgeslagen (275: Slag bij Beneventum)

Rome kende Latijnse en Italische bondgenoten, die socii genoemd werden. Dit waren eigenlijk overwonnen, die uit angst bondgenoten wilden worden met Rome. Met deze socii werden bi-laterale verdragen gesloten, wat inhield dat de plaatselijke burgers het burgerrecht konden krijgen. Maar zij moesten daarvoor ook troepen leveren en de buitenlandse Romeinse politiek volgen. Geleidelijk aan vond er hierdoor een romanisering plaats van de Italische bevolking.

De verovering van Italië ging gepaard met het stichten van kolonies >delen van de grond in beslag genomen als staatsland. Hierop werden (bezitloze) Romeinse en Latijnse boeren (met militaire ervaring) geplaatst. Deze kolonies werden Latijnse kolonies genoemd, om ze te onderscheiden van enkele kleine kolonies die om strategische redenen in het Romeinse gebied gesticht waren (coloniae Romanae). Deze Latijnse kolonies met Romeins staatsland (ager publicus) lagen verspreid in Italië, en waren geen zelfstandige stadstaten, maar bleven bij Rome horen.

De Romeinse steden buiten Rome zelf, die reeds bestonden en niet als coloniae gesticht waren, werden aangeduid als municípa.

 

Carthago en Rome

Rome was niet de enige die bezig was met expansie in het westelijk deel van het Middellandse Zeegebied; ook Carthago (gesticht als Tyrus door de Feniciërs) was hier vanaf het midden van de 7e v. Chr. mee bezig. In 264 escaleerde dit in een conflict op Sicilië >eerste Punische Oorlog (264-241).

Direct had Rome al te kampen met een probleem; ze beschikte wel over een sterk landleger, maar dit was een oorlog die ook over zee uitgevochten werd, en Rome had geen (oorlogs)vloot. Vervolgens werd hierop de corvus gebouwd; dit is een boot met een soort loopbrug die op de boot van de tegenstander gegooid kan worden waarna het schip geënterd kan worden en de strijd aan dek uitgevoerd kan worden >hierdoor heeft het toch nog iets weg van een landoorlog. Dit type boot bleef echter ook de ‘Griekse’ ram aan de voorkant houden.

Rome wint deze Eerste Punische Oorlog uiteindelijk, en Sicilië wordt de eerste provincie van het Romeinse Rijk. De veroverde provincies (provincia) werden onderworpen aan een (ex-)magistraat zoals een consulof praetor, of een stadhouder. De provincia kreeg de betekenis van een territoriaal (win)gewest >het werd een vorm van incorporatie van overwonnen gebied in Romeins territorium.

 

De Tweede Punische Oorlog

In 218 brak opnieuw oorlog uit tussen Rome en Carthago, met dank aan de komst van Hannibal in Italië, die Rome een traumatische nederlaag liet lijden bij de Slag van Cannae in 216. In deze coalitieoorlog vermijdt Rome na deze nederlaag een direct confrontatie, maar de bondgenoten blijven haar wel trouw. Scipio Africanus (Romeins generaal) verlegt het oorlogsterrein naar Spanje en Afrika, en met hulp van de bondgenoten weet Rome Carthago in 202 bij de Slag bij Zama te verslaan. Dit betekent het einde van Carthago, en het begin van Rome als ‘superpower’ in het westelijk Middellandse Zeegebied.

 

Achtergronden imperialisme

De aard van het imperialisme van de Romeinen was het vergroten van hun virtus, hun mannelijk- en dapperheid. Daarnaast heerste er onder de elite een oorlogszuchtige mentaliteit (dignitas = politiek kapitaal). De Romeinen hebben de oorlogen altijd gepresenteerd als de ‘terechte afloop van defensieve oorlogen’.

De economische voordelen waren o.a. slaven en buit. Maar voor de stad Rome waren er door de enorme groei meer gevolgen:

  • nieuwe beroepsgroepen; mogelijk door meer handel, en er was meer gebied waar meer (nieuwe) producten uit weg te halen viel;
  • slaven en buit naar Rome; welvarender, en de slaven waren goedkope arbeidskrachten;
  • de kloof tussen arm en rijk werd groter.

 

Verovering Middellandse Zeegebied en de kennismaking met de Hellenistische Wereld

In de 2e eeuw oorlogen op Iberisch Schiereiland, Povlakte, Zuid-Gallië en Afrika; deze oorlog wordt ook wel de Derde Punische Oorlog genoemd, maar is verder niet van zulk groot belang als dat de eerste twee dat waren.

In de 3e eeuw komt Rome in contact en conflict met de Hellenistische Wereld. Van 215-148 zijn er Macedonische (lees slide op ppt even door, geen jaartallen te weten) en Seleucidische oorlogen over de controle van het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied.

In de 2e eeuw v. Chr. bestond het Romeinse leger uit de volgende groepen; burgers die een wapenuitrusting (evt. met paard) konden betalen (ook boeren!), Italische bondgenoten en huurlingen.

 

Gevolgen expansie

De Romeinen lieten over het algemeen in een nieuwe provincie het plaatselijke bestuur dat zij aantroffen in stand en zetten er een stadhouders als controleur boven (zie eerder). In de Griekse steden bevorderden de Romeinen de oligarchische staatsvorm.

De expansie had voor de boeren slechte gevolgen, maar op den duur ook voor de staat. De expansie leidde tot het ontstaan van villae (= grote, meer op de markt gerichte agrarische bedrijven). Zij verdreven de boeren door steeds meer van het staatsland in beslag te nemen (veel boeren konden het staatsland ook niet meer onderhouden omdat ze in het leger aan het vechten waren; ten minste, de boeren die zo rijk waren dat ze zich een wapenuitrusting konden veroorloven) >proletarisering van boeren >rekruteringsprobleem (staat!) omdat de boeren geen eigen wapenuitrusting meer konden kopen.

Een ander gevolg heeft niet zozeer met de expansie zelf als wel met de daaruit voortvloeiende oorlogen te maken; slavernij. In de 2e eeuw v. Chr. bloeide dit op, omdat krijgsgevangenen als slaaf werden gebruikt. Deze slaven kwamen niet alleen op plantages ingezet, maar ook in de publieke en privésector.

 

Hellenisering van de Romeinse wereld

De culturele invloed vanuit Griekenland stroomt ook het Romeinse Rijk in, op zowel sociaal als politiek vlak. Op allerlei gebieden lieten de Griekse invloeden zich zien; filosofie, architectuur, beeldhouwkunst, toneel, retorica, literatuur en geschiedschrijving (Polybius >schreef het Romeinse succes toe aan de evenwichtige gemengde staatsregeling, d.w.z. de goede mening in het bestuur van een monarchaal element (consuls), een democratisch element (volksvergadering) en een aristocratisch element (Senaat).

 

Sociale en politieke gevolgen als gevolg van het Romeins imperialisme nogmaals op een rijtje

  • groeiende kloof tussen arm en rijk;
  • verarming boeren; kleine boerenbedrijven vervangen door landgoederen (latifundia); boeren worden ‘proletariër’;
  • toename aantal slaven;
  • groei bevolking steden in Italië;
  • toenemend recruteringsprobleem ;
  • imperialisme biedt elite mogelijkheid tot vergroting auctoritas.

Zie ook schema blz. 182!

Lees bij dit college ook goed de pagina’s 36-39 door in het handboek.

 

College 5: De Romeinse Revolutie

Dit college gaat over de burgeroorlogen die de politiek en sociale structuur van Rome hebben beïnvloedt. Daarnaast behandelt het college ook het imperialisme.

 

De eeuw van de Romeinse burgeroorlogen

Deze onrustige eeuw gaat over in een tijd van alleenheerschappij >Keizertijd (Augustus). Het imperialisme van Rome krijgt vooral na de verovering van Carthago enorme gevolgen. In het schema van Hopkings (hb blz. 182; schema 8) is dit duidelijk te zien. Daarnaast is uit dit schema te concluderen dat alles  met elkaar te maken had.

Voor de sociale structuur van de Late Republiek, zie ppt. no. 4 en hb. blz. 194; schema 9. In de steden bestond een groot proletariaat, edelen wilden strijden voor meer macht.

 

De Grachhen

Tiberius en Gaius Grachhus waren beide volkstribunen die verkozen waren door het concilium plebis en dus handelden in naam van de plebéjers.

Tiberius Grachhus probeerde iets aan de ongelijkheid te doen. In 133 v. Chr. dient hij direct (dus zonder overleg met de Senaat) een landhervormingswet (lex agraria) in bij de volksvergadering >staatsland in Italië (ager publicus) moest gebruikt worden om proletariërs weer aan een bestaan te helpen. Doordat dit direct bij de volksvergadering werd ingediend ontstond er oppositie in de Senaat, en veel senatoren bezaten stukken staatsland en wilden dit niet uit handen geven, zeker niet aan proletariërs. De doorslag voor dit plan komt als de Hellenistische vorst Pergamum besluit om land af te staan aan Rome >gebruikt voor lex agraria.

Als gevolg van dit voorstel ontstond er een tweedeling binnen de senaat:

  • optimates >vonden dat alle belangrijke beslissingen genomen moesten worden door optimi (aanzienlijken) >Senaat (vb. Sulla, Pompeius);
  • populares >vonden dat alle belangrijke beslissingen genomen moesten worden door de volksvergadering (vb. Caesar).

>dit zijn geen politiek partijen! Er zat geen ideologie achter, zoals bijv. om het Romeinse volk meer macht te kunnen verschaffen. Er valt ook wat voor te zeggen voor het feit dat de optimates conservatief waren, de populares progressief. De equites, de Italische aanzienlijken en lagere standen in Rome hadden in deze politieke twist een wisselend perspectief.

Er wordt hier ook wel gesproken van een ‘roman revolution’.

Gaius Gracchus, volkstribuun van 123-122, probeerde de problemen wat breder aan te pakken. Hij kreeg verschillende problemen voor de boeg: het uitdijende stadsproletariaat, de ridderstand die optrad als publicani >innen belasting >conflict provinciegouverneurs, en het feit dat de Italische bondgenoten niet genoeg (extra) rijkdom genoten.

De nasleep van de Grachhen was dat de senaat gesplitst was in twee groepen, het probleem met de proletariërs niet opgelost was >te smalle rekruteringsbasis (opgelost door Marius, zie beneden), verandering van de akkerwetten en een extra last op de kas door de graansubsidies:

            >akkerwetten:             1e eeuw v. Chr.: maximum gesteld aan hoeveelheid grond;

                                               Grachhen: niet meer dan 25 ha staatsland >uit de tijd van het pachten

                                               >rijken profiteerden omdat ze alles opkochten;

            >graansubsidies:          Gaius Grachhus wilde een vaste lage graanprijs hanteren, en hief                                        staatssubsidies op de aankoop van koren.

 

C. Marius (157-86)

Marius was een homo novus (nieuwe man) uit de ridderstand en consul tussen 107-100.  Hij rekruteerde vrijwillige proletariërs, voor wie hij de wapenuitrusting betaalde zodat deze klasse ook mee kon vechten en daarmee het probleem van de rekruteringsbasis opgelost was. Hij hervormde op deze manier het leger en trainde zijn soldaten op de wijze waarop gladiatoren getraind worden.

De veldheren die onder Marius stonden, regelden een pensioensuitkering voor de uitgevochten soldaten >huis en stukje grond in een bepaald gebied >veteranenkolonies. Doordat de gepensioneerde soldaten hier dankbaar voor waren, veranderden deze veteranenkolonies ook wel in clientela, de soldatenclientela. Echter konden generaals deze clientela ook inzetten voor privé doeleinden (Sulla).

 

Bondgenotenoorlog (90-88)

Ondertussen eisen de Italische bondgenoten meer politieke inspraak. Ze verenigden zich in een confederatie, genaamd Italia, die ook eigen munten ging slaan. Deze kwestie wordt opgelost met een oorlog, die Rome op het nippertje wint. Echter verliezen de bondgenoten niet helemaal >alle vrije burgers krijgen het Romeins burgerrecht.

 

Eerste burgeroorlog (88-82)

Marius en Sulla raken met elkaar in conflict over wie ten strijde mag/gaat trekken tegen Mithridates (koning van Pontus). De Senaat had in 88 Sulla al het bevel gegeven om tegen Mithridates ten strijd te trekken, maar na diens vertrek liet een volkstribuun de volksvergadering besluiten het commando aan Marius te geven. Ook stonden in de Senaat de populares en publicani achter Marius, en alleen de optimates achter Sulla. Als Sulla dit bericht hoort, keert hij om en trekt met zijn legers ten strijde tegen Rome. In 87 herovert hij de macht >dictatuur, en wint daarnaast ook de oorlog tegen Mithridates.

 

Dictatuur Sulla (82-79)

Sulla was één van de sterke mannen, en de eerste dictator die zich aanstelde zonder de traditionele tijdslimiet van 6 maanden. Hij behoorde tot de optimaten >voorstander gezag Senaat >uitbreiding Senaat van 300 naar 600 leden (in eerste instantie gooide hij er 300 ridders uit, maar bracht er daarna opnieuw 300 ridders in, die hem wel goed gezind waren).

Ook de bevoegdheden van de volkstribunen en volksvergadering werd beperkt. En Sulla introduceerde de proscripties >hierop kwamen de namen te staan van mensen die ‘uit de weg geruimd moesten worden’.

 

Spartacus opstand (73-71)

Slaven bestonden overal in de Romeinse samenleving, en kwamen ook overal vandaag (Gallië, Thracië, etc.). Er waren al twee eerdere slavenopstanden geweest die echter niet succesvol waren; van 135-132 op Sicilië en van 104-100, wederom op Sicilië.

De eerste slaaf/gladiator die een succesvolle opstand weet op te zetten, is Spartacus. Spartacus was een uit Thracië afkomstige slaaf, die werd getraind tot gladiator. Bij zijn opstand verkrijgt hij veel aanhang van andere slaven, die allemaal getraind werden tot gladiator >vaardig in vechten >verslaag Romeinse legioenen.

Uiteindelijk na lange omzwervingen wordt Spartacus met gevolg verslagen door M. Crassus en gekruisigd langs de Via Appia (dit was een oneervolle manier om te sterven).

Het precieze doel van de opstand is nooit bekend geworden. Het doel was in ieder geval niet om slavernij in heel Italië af te schaffen, men gaat er vanuit dat het vanuit het principe was dat Spartacus gewoon vrij wilde zijn en wilde terugkeren naar Thracië.

Spartacus wordt nog gebruikt in vele opzichten:

  • uitspraak Karl Marx: ‘Spartacus is “the most splendid fellow in the whole of ancient history”’;
  • ‘Spartakusbund’, o.l.v. Karl Liebknecht en Rosa Luxemburg t.t.v. de Weimar Republiek;
  • Spartak Moskou;
  • Spartakiade (soort Olympische Spelen);
  • 1960: verfilming Spartacus.

 

Pompeius en het eerste driemanschap (triumviraat)

Pompeius was de sterke man na Sulla. Hij was een groot veldheer:

  • 67: campagne tegen piraten;
  • 66-64: oorlog tegen Mithridates;
  • 64-63: bestuurlijke inrichting van het oosten.

Samen met Crassus wist Pompeius in 70 v. Chr. consul te worden, waardoor deze twee de maatregelen van Sulla tegen de volksvergadering konden terugdraaien. Echter misbruikte Pompeius hierna zijn volmachten om zijn positie te versterken en zijn achterban van soldaten en protégés uit te breiden. Ondertussen groeide onder de optimaten in de Senaat de wrevel tegen de machtsposities van Pompeius, Crassus en Caesar. Zij dachten dat ze de drie wel klein konden krijgen en blokkeerden hierom in de Senaat al hun wensen en ambities.

Als antwoord hierop sloten de drie in 60 v. Chr. de particuliere afspraak dat ze elkaar in de politieke strijd zouden helpen >(eerste) driemanschap/triumviraat (politieke vriendschap, factio).

Een mooi voorbeeld van de samenwerking is zichtbaar in 59. In 59 wordt Caesar consul, waarbij hij landwetten aanneemt voor Pompeius’ veteranen.

De drie hadden ieder hun eigen voordeel om bij te dragen; zo was Crassus de rijkste, Pompeius de belangrijkste veldheer en Caesar het populairst bij de Romeinse bevolking.

In 58-49 verovert Caesar Gallië. Hierdoor groeien Pompeius (die in Rome bleef) en de primaten naar elkaar toe, uit vrees voor de ‘rijzende ster’ Caesar die in Gallië overwinning na overwinning boekt. In 53 sneuvelt Crassus tegen de Parthen. Dit leidde deels het einde in van het triumviraat, maar eveneens omdat Caesar te slim was voor Pompeius >tweede burgeroorlog.

 

Tweede burgeroorlog (49-45)

In 49 trekt Caesar de Rubicon over. Hiermee brak hij met de Senaat, en was een staatsgreep onvermijdelijk. Bij deze oversteek zou hij de woorden alea iacta est hebben gesproken, wat betekent; ‘de teerling is geworpen’. In 48 verslaat hij Pompeius en ‘zijn’ optimaten bij de Slag bij Pharsalus. In 48-47 voert hij oorlogen in Egypte (waarna hij Cleopatra daar op de troon plaatste), Afrika, Klein-Azië en Spanje (zoons van Pompeius). Als Caesar van deze indrukwekkende triomftocht terugkeert naar Rome, spreekt hij in de Senaat de woorden veni, vidi, vici (‘ik kwam, ik zag en ik overwon’).

In 46 benoemt Caesar zich tot dictator voor het leven. Al tussen het vechten door was Caesar begonnen met een aantal hervormingen:

  • controle op stadhouders in de provincies verscherpt;
  • graanuitdelingen beperkt tot 150.000 ontvangers;
  • 40.000 oud-soldaten en tienduizenden proletariërs en vrijgelatenen kregen een nieuw bestaan in de kolonies (o.a. Corinthe en Carthago);
  • hervorming kalender waar we nu nog steeds mee te maken hebben.

Naast de hervormingen heeft Caesar ook veel wetgeving geïnitieerd. Caesar was veruit de machtigste man in de samenleving; betreffende dignitas was er niemand die ook maar bij hem in de buurt kon komen >wordt hierom ook wel als de eerste Romeinse keizer beschouwd. Hij laat ook zijn eigen forum bouwen in Rome.

Het feit dat Caesar zich zoveel macht wilde toerekenen viel in verkeerde aarde bij een aantal senatoren >staatspartij o.l.v. Cassius en Brutus >moord op Caesar op 15 maart 44.

 

Na de moord op Caesar

C. Octavius (>Octavianus >Augustus) werd de erfgenaam van Caesar.  Tussen Antonius en Octavius komt het tot een conflict over Caesars nalatenschap >vijanden van de Caesarianen kregen gelegenheid om militaire macht op te bouwen >tweede triumviraat in 43 tussen Octavius, Antonius en Lepidus.

Zij eigenden zich via een besluit van de volksvergadering dictatoriale volmachten toe. Dit tweede triumviraat kreeg ook wel de naam: Triumviri Rei Publicae Constituendae Consulari Protestate. Het verschil met de eerste driemanschap/triumviraat was (afgezien de indeling) dat het eerste triumviraat was gesticht uit een eigen wil van de toenmalige drie, de tweede was op aandringen van de Senaat om de ellende en chaos die in Rome was ontstaan na de moord op Caesar te herstellen.

Brutus en Cassius waren na de moord op Caesar naar het oosten gevlucht, maar werden samen met andere anti-Caesarianen verslagen bij de Slag bij Philippi in 42. Door toedoen van proscripties worden 300 senatoren en 200 ridders vermoord.

In 40 vindt er een verdeling van het Romeins territorium plaats:

  • Octavius >Italië en westen;
  • Antonius >oosten >gedraagt zich als een Hellenistische absolute koning en vestigt zich in Egypte waar hij gaat samenwerken (relatie) met Cleopatra;
  • Lepidus >Afrika;

Er ontstond een tegenstelling tussen oost en west, en dus eveneens een tegenstelling tussen Octavius en Antonius >zeeslag bij Actium >Antonius en Cleopatra verliezen >plegen later zelfmoord.

Na de overwinning op Antonius en Cleopatra verovert Octavius Egypte (Ptolemaeën Rijk) in 30, en wordt bij het Romeinse Rijk geïncorporeerd.

Octavius blijft alleen over als machthebber nadat hij een einde heeft gemaakt aan alle burgeroorlogen >Keizer Augustus >Keizertijd (27 v. Chr. - 193 na Chr.).

NB. Iedereen gaf ook zijn of haar eigen munten uit; tweede triumviraat, Antonius, etc. >ppt. 37 t/m 40.

 

Het democratisch gehalte van de Romeinse politiek

In hoeverre was er sprake van democratie in de Romeinse politiek?

Aan de ene kant niet; er was sprake van een grote mate van vriendjespolitiek (Q. Cicero, Commentariolum Petitionis). (Nieuwe) senatoren moesten zoveel mogelijke vrienden en kennissen achter zich hebben, maar ook veel magistraten moesten goed over hun denken omdat ze in deze kring wilden ‘infiltreren’. Er was dus sprake van een soort ‘vriendjespolitiek’. Dit is echter gebaseerd op een handleiding geschreven door één man →niet betrouwbaar!

Anderzijds was er wel sprake van democratie, gezien politieke en maatschappelijke kwesties openlijk bediscussieerd werden op het Forum, waar het publiek bij kon zijn (F. Millar, The crowd in Rome in the Late Republic).

 

College 6: Pax Augusta en de Vroege Keizertijd

Dit college beslaat de periode van Keizer Augustus, de staatsvorming, religie en maatschappij gedurende deze periode en enkele gebeurtenissen na Augustus’ dood.

 

‘Herstel van de Republiek’: het Principaat

Octavianus wordt op gegeven moment de machtigste man in de samenleving. Hij kiest bij het vasthouden van deze macht niet voor de strategie van Caesar (alleenheerschappij >dictator) >bij terugkomst gaf hij in 27 v. Chr. alle bevoegdheden terug aan de volksvergadering en Senaat. De eerbewijzen die hij hiervoor krijgt zijn o.a.:

  • hij wordt Augustus genoemd, wat ‘de verhevene’ betekent;
  • hij wordt de pater patriae, ofwel de vader des vaderlands;
  • hij krijgt het imperium van een proconsul in de drie provincies waar de meeste troepen gelegerd lagen: Gallië, Spanje en Syrië (aangevuld in 23, zie beneden).

De term ‘Keizer’ is een term van latere jaren. In de eerste eeuwen van de Keizertijd gebruikte de bevolking de benaming princeps >hiermee presenteerde Augustus zich ook als een primus inter pares; een eerste onder zijn gelijken.

Het wordt principaat, dat de Vroege Keizertijd[11] (27 v. Chr. - 284 na Chr.) beschrijft, is van princeps afgeleid. Dominaat kondigt de Late Keizertijd (284-476 na Chr.) aan.

 

Augustus’ formele machtsbasis

Als een paar senatoren hem aan de kant proberen te schuiven, krijgt Augustus een aantal formele bevoegdheden:

  • tribunicia potestas >macht van een volkstribuun >grote invloed Augustus in binnenlands bestuur omdat hij met deze macht wetten kan initiëren;
  • imperium proconsulare maius (23) >krijgt het gezag van een proconsul en daarmee het imperium van een consul (proconsul is imperium van een consul) >magistraten die ook een imperium hebben (consuls en praetoren) kan hij hiermee overrulen (aanvulling op wat in 27 besloten is);
  • in 19 krijgt Augustus vervolgens de belangrijkste bevoegdheden van een consul.

Daarnaast wordt de Keizer ook de opperpriester; de pontifex maximus.  Dit was ook een machtige functie omdat vanuit deze positie ‘gecommuniceerd’ kon worden met de goden, en die ‘vertelden’ dan of het slim was om met iets door te gaan of niet. Op deze manier kon Augustus ook besluiten naar zijn hand zetten.

Eveneens belangrijk was de steun van het leger. Mede omdat Augustus hiermee oorlogen kon beginnen of beëindigen, maar eveneens omdat de Praetoriaanse Garde (onderdeel van het leger!) zijn persoonlijke lijfwacht was (Zwitserse Garde voor de Paus nu). Daarnaast konden er door de steun van het leger ook geen nieuwe militaire machthebbers buiten Augustus’ kring opkomen. Augustus verwierf deze steun door soldaten bij het afzwaaien een stuk land of een som geld mee te geven.

Augustus had enorm veel dignitas (respect). Door deze waardigheid keken vele mensen tegen hem op. De Keizer stond daardoor aan de top en was daarmee de patroon van iedereen >soort ‘super patroon’. Deze 'super patroon' creëerde ook een soort van afhankelijkheid; individuen moesten nu helemaal naar de Keizer toe komen indien ze een vorm van hoger beroep bij hem wilden aankaarten. Vroeger spraken cliënt en patroon elkaar 'gewoon' op de markt, nu moest een cliënt erg ver reizen (blz. 217).

Daarnaast is steun vanuit de bevolking ook belangrijk. Augustus steunde in het begin vooral op de 2e stand: de ridderstand.

>deze formele bevoegdheden waren erg belangrijk! Opvolgers hadden deze ook allemaal.

 

Verder van belang voor de Keizer

  • Muntslag >ook belangrijk als een vorm van ‘PR’, om bijv. propaganda te verspreiden;
  • Beslissingen oorlog en vrede;
  • Recht Romeinse kolonies te stichten;
  • Recht Romeins burgerrecht te verlenen;
  • Recht magistraten voor te dragen (censor recht; dit recht bezat Augustus al sinds 28 v. Chr.; hiermee kon hij de senaat en ridderstand aanvullen, volkstellingen houden, belastingcontracten afsluiten en openbare werken aanbesteden).

 

Steun

Augustus kon echter ook niet alles doen wat hij wilde. Zoals bij het leger al beschreven, had hij steun nodig in de samenleving. Deze steun diende hij te hebben van drie groepen:

  1. Senaat; de (machtige) magistraten, natuurlijk wel zo handig, vooral als je kijkt naar de Senaatscoalitie die Caesar vermoord heeft;
  2. Leger (Praetoriaanse Garde); verkregen door de ‘pensioenspremies’;
  3. Plebs (stadsbevolking van Rome); plebs bevonden zich in alle sociale klassen, waardoor in iedere sociale klasse wel steun was.

            >Augustus legde vooral het accent op soldaten en plebs, omdat hij hier de steun van moest            hebben.

 

Pax Augusta: symbolisch leiderschap

Vanaf 27 v. Chr. krijgt Augustus de titel ‘Imperator’, wat betekent dat hij ‘Aanvoerder’ wordt van de legers >militaire macht.

Augustus is de erfgenaam van Caesar en mag daarmee ook deze naam dragen. Dit zorgt voor een dynastieke legitimiteit (rechtmatigheid/wettigheid van een regerende familie).

Ook de naam ‘Augustus zelf’ droeg bij aan de symboliek van het leiderschap; je werd immers niet voor niets een ‘verhevene’ genoemd.

 

Varusschlacht (Slag bij het Teutoburgerwoud)

In 9 na Chr. worden Romeinse legioenen verslagen door Arminius (Hermann der Cherusker). Dit na aanleiding van een Romeinse expeditie om het Rijk te vergroten. Na aanleiding van deze letterlijke slachting wordt de grenspolitiek losgelaten; er komen echter nog wel expedities, maar deze zijn niet gericht op verovering van gebieden.

Arminius staat nog steeds symbool voor het Duitse nationalisme; het ‘Hermannsdenkmal’ uit 1875 in Detmold herinnert hieraan.

 

Romeinen en grenzen

De grenzen van het Romeinse Rijk (limes; kaartje ppt. 12) waren meestal natuurlijk grenzen. Zaken als bergen of rivieren zorgden ervoor dat de Romeinse troepen niet verder konden trekken (denk aan de Rijn). Echter was het niet zo dat het Romeinse Rijk helemaal ophield achter de grenzen. De Romeinen zelf waren niet bekend met het woord ‘grens’ >Romeinse invloed ook buiten de grenzen.

 

Augustus en zelfrepresentatie (ppt. 20-24)

Augustus portretteerde zichzelf op velerlei wijze:

  • presenteert zich op munten als van goddelijke afkomst >inscriptie munt: Divi Pater Patriae en Caesar ∙ Augustus; hiermee wordt dus aangegeven dat Caesar de eerste onder zijn gelijken is, en er wordt een vergelijking getrokken tussen hem en de ‘goddelijke’ Caesar;
  • presenteert zich als zijnde een variant van Apollo (beeldhouwkunst) >geen directe gelijkenis, wel corresponderende gelaatstrekken;
  • presenteert zich als imperator (beeldhouwkunst) >veldheer/generaal/opperbevelhebber van de troepen;
  • presenteert zich als Princeps (beeldhouwkunst) >als eerste van de burgers, te zien aan het feit dat hij gekleed gaat in een normale toga;
  • presenteert zich als pontifex maximus (beeldhouwkunst) >te herkennen aan het feit dat hij iets over zijn hoofd draagt (algemeen kenmerkt van priesters);
  • presenteert zich als pater familias (beeldhouwkunst) >vader van zijn (keizerlijke) familie, dus ook iedereen die daarbij hoort; het beeldfragment is te zien op de ara pacis (Altaar van de Vrede).

 

Keizercultus

Augustus wilde geen oosters despoot zijn die over slaven regeerde en evenmin een militaire dictator. Hij wilde beschouwd worden als vader en weldoener. Dit lukte hem aardig als het keizerschap onder hem religieuze trekjes begint te krijgen. Deze cultus van de keizer begon in de oostelijke provincies, omdat men hier gewend was aan de verering van hellenistische goden, en verspreidde zich vanaf daar over het hele Romeinse Rijk.

De Keizer werd als goddelijk vereerd, samen met de godin Roma (verpersoonlijking van de stad Rome). Er kwamen tempels en priesterschappen speciaal voor de keizer, en na diens dood zou er een apotheose plaatsvinden; een verheffing tot de rang van de goden.

 

Damnatio memoriae

Als onderdeel van de Keizercultus, was dit een wat negatiever punt. Damnatio memoriae betekende 'verbanning uit het publieke geheugen'. Als een Keizer zich nu niet goed had gedragen of zijn burgers en/of stad/steden verkeerde dingen had aangedaan, dan kon er een damnatio memoriae op hem uitgevoerd worden. Hij werd dan verwijderd van alle mogelijk plekken: zijn gezicht werd van munten af gehaald, zijn naam werd op sokkels weggesleten, beelden van diegene werden neergehaald. Een iemand wie dit is overkomen is bijv. Nero.

 

Augustus en Rome

Augustus zorgde naar verhouding goed voor Rome. Zo deelde hij Rome in in districten en stelde daar wijkmeesters aan. Daarnaast creëerde hij een corps van 7000 nachtwakers, die tevens als brandweerlieden dienstdeden; de vigiles, en een ordedienst van 4000 man; de vier stadscohorten (cohórtes urbánae). Deze werden geleid door de stadsprefect (praeféctus urbi) >belangrijk man; leidde niet alleen bestuur van de stad Rome, maar ook belangrijke positie in de rechtspraak en ordehandhaving in Italië.

Augustus vond Rome echter niet het uiterlijke hebben van een wereldlijke stad, en liet daarom veel bouwactiviteiten uitvoeren (o.a. zijn eigen Forum en zijn eigen Mausoleum). Hij liet Rome achter als een 'stad van marmer'.

 

Sociale structuur (schema 13 blz. 232)

  1. Keizer >'super patroon';
  2. Ordo senatorius >senatorenstand (1 miljoen sestertiën[12]) >voornaamste functies bestuur, doorliepen nog steeds de cursus honorem;
  3. Ordo equester >ridderstand (400.000 sestertiën) >belangrijke functie bestuur; leven officieren voor de legers en konden zich verdienstelijk maken in de keizerlijke provincies als procuratores (toezicht op uitgaven en belastinginning);
  4. Ordo decurionum/curialis >plaatselijke notabelen uit de Italische gemeenten; uit deze groep werd vaak gerekruteerd indien zich door burgeroorlogen of het uitsterven van families lacunes waren ontstaan in de senaat >opwaartse sociale mobiliteit!;
  5. Vrijgeborenen met Romeins burgerrecht;
  6. Vrijgeborenen zonder Romeins burgerrecht;
  7. Vrijgelatenen;
  8. Slaven.

            →de senatoren, ridders en elite vormden nog geen 1% van de bevolking.

 

Bestuur rijk

Het rijk werd bestuurd op 3 niveaus:

  1. Rijk: keizer met de:
  • familia Caesaris >grote groep slaven, vrijgelatenen en vrijen die op de keizerlijke domeinen werkten (Caesariani, 'lieden van de keizer'), tezamen met het personeel van de keizerlijke kantoren;
  • concilium principis >raad van ervaren senatoren en ridders die de keizer adviseerden (werd zeer belangrijk, leek enigszins op de adviesraden van de magistraten en stadhouders die in de Republikeinse Tijd ook al bestaan hadden, maar deze was veel belangrijker) >keizerlijke secretarieën die het schriftelijk deel van het werk uitvoerden en verzoekschriften in ontvangst namen;
  1. Provincie: in eerste instantie (27 v. Chr.) liet Augustus de drie provincies (zie begin college) besturen door in de regel om de één of twee jaar wisselende gevolmachtigden (legati) met het imperium van een propraetor (legáti Augústi propraetóre; kwamen uit de senatorenstand) >provincies besturen en strijdkrachten commanderen, werden bijgestaan door de procuratóres uit de ridderstand (zie eerder college). In de praktijk liep dit uit op een verdeling in keizerlijke en senatoriale provincies:
  • keizerlijke provincies: nieuwe provincies, die onder Augustus aan het rijk toegevoegd werden; bestuurd door quaestor;
  • senaatsprovincies: term omstreden; ook wel aangeduid als provincies van het volk of publieke provincies; bestuurd door proconsul >dit waren oud-praetoren in de kleine provincies en oud-consuls in de grotere provincies;
  1. Stad: raad en bestuur van de stad bestaan uit de stedelijke elite.

            >voornaamste zaak keizers en provinciegouverneurs: handhaven van orde en rust.

 

Veranderingen in de praktijk van het bestuur

Achter deze façade vonden belangrijke veranderingen plaats. Zo kreeg Augustus het hoger beroep in de rechtspraak in handen, evenals de buitenlandse politiek en de supervisie op staatsfinanciën. Daarnaast oefende hij op grond van de regelingen van 27 en 23 toezicht uit op de stadhouders in de provincies >gunstig voor de bevolking omdat de stadhouders en belastingpachters nu minder de gelegenheid hadden tot uitbuiting.

De inning van direct belastingen werd afgenomen door de publicani en toevertrouwd aan de plaatselijke notabelen (decuriones), die onder toezicht stonden van de procuratores (keizerlijke provincies) en de quaestores (senaatsprovincies).

Er ontstond een drukke correspondentie tussen de keizer, stadhouders (legati en proconsuls) die iets te vragen hadden en de steden die om gunsten vroegen. Echter konden ook individuen de keizer om een gunst vragen of hem een zaak voorleggen (hoger beroep!) >ontwikkeld uit de oude vormen van patronage >idee van 'super patroon'.

De keizer kreeg ook een eigen financiële sector, naast de oude staatskas die altijd door de senaat beheerd was. De oude kas heette aerárium >Augustus trok de controle hierover steeds meer naar zich toe. De keizer beschikte daarnaast ook al over kassen in de keizerlijke provincies, de fisci, die beheerd werden door procuratoren. In deze fisci vloeiden de belastingen uit de keizerlijke provincies en uit deze kassen werden de soldaten in de keizerlijke provincies betaald.

Provincies apart: Egypte, Gallië, Spanje en Syrië

Zoals eerder beschreven was prefect/stadhouder van Egypte één van de hoogste prefecten die een ridder kon krijgen. Waarom? Egypte was een uiterst belangrijk melkkoe voor de keizerlijke schatkist. In Egypte bevond zich een enorm graanoverschot; dit werd voor een belangrijk deel bestemd voor de voeding van de stad Rome. Daarnaast lag deze 'graanschuur' op een knooppunt van handelswegen.

Gallië moest voor een belangrijk deel de grote legers van de Rijnstreek, die tegenover de Germanen stonden, onderhouden.

Spanje bracht essentiële producten op en had toen ook nog een groot leger binnen de grenzen.

Syrië was het enige gebied aan de oostgrens met een Romeins leger van enige omvang; verder lagen daar tot 73 na Chr. alleen vazalstaten (cliëntstaten) met kleine legertjes. Tot 73 na Chr. vormde Syrië als het ware het Romeinse bruggenhoofd (militaire vesting die het einde van een 'brug' beschermt die het dichtst bij de vijand ligt) tegenover het Parthische Rijk. Bovendien kwamen in Syrië rijke karavanen uit het oosten aan.

 

Loopbaan ridderstand

In de cursus honorem ontstond een loopbaan binnen de ridderstand. De procuratoren (procuratores ('zaakwaarnemers') als voorheen genoemd) leverden legers en konden zich verdienstelijk maken in de keizerlijke provincies. Zij konden daarna bevorderd worden tot een van de belangrijke bestuursfuncties die Augustus in het leven riep en aan de ridders toedeelde:

  • prefect van één van de twee vloten die Augustus in Italië gelegerd had;
  • prefect van de korenvoorziening in Rome;
  • prefect van Egypte >praefectus Aegypti; stadhouder van Egypte >één van de hoogst bereikbare posten voor ridders;
  • prefect Praetoriaanse Garde >praefectus praetorio; gardeprefect werd in feite tweede man in het rijk, achter de Keizer.

Daarnaast waren er in de stad Rome ook nog 2 prefecten weg te geven:

  • praefectus vigilium; veiligheid in de stad Rome;
  • praefectus annonae; voedselvoorziening Rome.

 

Wat doet een Keizer?

Dit is deels uitgelegd onder het kopje 'Veranderingen in de praktijk van het bestuur'. Deze paragraaf is ter ondersteuning en aanvulling. Betreffende het Romeinse recht, zie verderop in dit college.

De keizer reageert op informatie die hem bereikt (verzoekschriften = rescripten) via gezantschappen, brieven, provinciegouverneurs, etc. In de regel dus geen pro-actief beleid, gezien de 'persoon in kwestie' zelf naar de keizer toe zal moeten; de keizer komt niet naar jou toe. In andere woorden; de keizer reageerde meer dan dat hij regeerde >geen langetermijnvisies of toekomstplannen.

Twee andere taken waren rechtspreken en wetten uitvaardigen.

 

Opvolging (schema 12 blz. 227)

De opvolging van een keizer was altijd een geschilpunt. Een keizer moest voorkomen dat na zijn dood de legers eigen kandidaten naar voren zouden schuiven. Sterfte van een keizer zonder nageslacht is dus een politiek gevaar; een gevaar dat werkelijkheid wordt als Nero in 69 na Chr. zelfmoord pleegt en geen opvolger achterlaat >troonstrijd tussen vier pretendenten; Galba, Otho, Vitellius en Vespasianus >vierkeizerjaar (in één jaar vier verschillende keizers) >Vespasianus trekt aan het langste eind >Flavische dynastie (69-96). Vespasianus was een legerleider onder Nero, en verantwoordelijk voor het neerslaan van een Joodse opstand en de verwoesing van de tempel in Jeruzalem, gepaard met een roof op de daar zich bevindende schatten. Deze verovering van Judea werd ook op een munt gedrukt (PR!).

Vanaf 98 introduceerde zich een nieuw fenomeen; de keuze van de sterkste kandidaat valt samen met adoptie >adoptiekeizers (Trajanus, Hadrianus, Antonius Pius, Marcus Aurelius). Adoptie was in de Romeinse maatschappij altijd al een veel toegepast en algemeen aanvaard middel geweest om een familie te laten voortbestaan of met bekwame leden te versterken.

Tussen 193 en 197 vindt er een ronde burgeroorlogen plaats als Marcus Aurelius vermoord wordt. In deze oorlogen drijft Lucius Septimius Severus boven >Severische dynastie (193-235).

Vanaf 235 tot 284 kwamen er vooral soldatenkeizers aan de macht.

 

Het Romeinse recht

Het Romeinse recht was formalistisch >de letter van de wet telde en het kwam aan op de precieze definitie en begripsbepaling (iets als jurisprudentie kenden ze dus nog niet). In de Romeinse tijd was de praetor degene die een proces kon toestaan; hij bepaalde een klacht ontvankelijk of niet. Vervolgens zocht hij een iúdex (een gezworene) die het vonnis zou gaan vellen. De praetor stelde een instructie op waarin stond welke definities en regels van toepassing waren.

De uitspraken van de praetor werden hun meestal ingegeven in hun persoonlijke adviesraad, hun concilium (blz. 164 & 180). In de 6e eeuw is uiteindelijk onder Justiniánus in het Córpus iúris civílis een definitieve ordening tot stand gekomen.

In Rome bestond ook een vorm van 'hoger beroep' >men kon zich in de Republikeinse tijd via bemiddeling van een volkstribuun beroepen op de volksvergadering. In de Keizertijd was de rechtspraak in handen van de gezworenen van de preatoren (iudices), de zes speciale rechtbanken (opgezet onder Sulla), de stadsprefect van Rome, de gardeprefect en de keizer. Op lager niveau spraken lokale bestuurders recht; in de provincies was de rechtspraak in handen van de plaatselijke regenten (laagste niveau), de stadhouders (hoger beroep, enkel voor burgers met burgerrecht) en de keizer; het woord van de laatste was de wet.

Belangrijke kanttekening; de Romeinse rechtspraak was niet vrij van klassenjustitie. Er werd een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de hogere klassen (honestióres) en de lagere standen (humilióres).

 

Landbouw en status in de Vroege Keizertijd

De boeren moesten zwaar en weinig productief werk doen, onder het beheer van een grootgrondbezitter. Deze grootgrondbezitter trokken vaak opbrengsten van het platteland af om grote bouwactiviteit, amusement en liefdadigheid in de steden mogelijk te maken.

Ook op het platteland werkten slaven, onder het beheer van een rentmeester. Slavernij was enkel te zien op de (middel)grote boerderijen. Hieromheen lagen kleinere boerderijen die gepacht konden worden. Deze kleinere boeren lagen in relatie met de grootgrondbezitters; kleine boeren konden gemakkelijk in de schulden komen als de oogst bijv. een jaar tegenviel. Grootgrondbezitters konden op deze manier meerdere boerderijen beheersen waren daarmee altijd zeker van een oogst.

Dit was de situatie binnen de Italische gebieden. Voor de situatie hierbuiten, zie blz. 245.

De relatie tussen werk en status was in bepaalde mate belangrijk, omdat je hiermee in een hoger aanzien kon komen. Grootgrondbezitters stonden hoger in aanzien dan bijv. landbouwers >de grootgrondbezitters hoefden weinig werk te doen voor hun levensonderhoud en konden zich dus bezig houden met zaken als studie e.d.

 

Veroveringen na Augustus

Na Augustus zijn nog veroverd;

  • Brittannië, o.l.v. keizer Claudius;
  • Germanio inferio en superio;
  • Mesopotamië; echter was dit tijdelijk.

 

Romeinse godsdienstige leven en de opname van externe (oosterse) goden

Er was een bonte variëteit aan godsdiensten en religieuze gebruiken. Elk volk, elke stad, iedere vereniging en elke familie had eigen culten, gebruiken en beschermgoden. Verreweg de meeste godsdiensten waren rituele religies met vele goden. De riten werden verklaar en gefundeerd met mythen en verhalen over het handelen van de goden.

De goden uit de Keizertijd waren vooral antropomorf. Hiervoor waren vooral natuurgoden, deze waren wat abstracter van definitie.

Men stond tolerant tegenover zowel Griekse als oosterse goden. Deze goden werden vaak aangenomen in tijden van nood. Ook probeerde men de goden van de tegenstander nog wel eens aan de eigen kant te krijgen voor hulp, dan al niet morele steun.

Alleen met de Joden en Christenen hebben de Romeinen problemen gehad >deze erkenden slechts één god en verwierpen alle andere goden.

 

College 7: De transformatie van de antieke wereld

Dit college behandeld de periode van de crisis en het uiteindelijke einde van zowel het West- als Oost-Romeinse Rijk.

 

Crisis 3e eeuw

Vanaf de 2e eeuw:

  • toenemende problemen aan de grenzen;
  • problemen met de economie >verlaten landgoederen, inflatie, etc.;
  • bestuurlijke crises >bestuurders volgden elkaar in rap tempo op, meerdere keizers die elkaar bestrijden;
  • afscheidingsbewegingen.

De problemen kunnen ook ingedeeld worden in interne en externe problemen:

  • interne problemen;
  • burgerrecht werd geen privilege meer >Caracalla had in 212 (n. Chr.) alle vrije rijksinwoners Romeins burgerrecht gegeven >niet meer militaire dienst nemen om dit recht te verkrijgen;
  • dalen landbouwoverschotten >hongersnood en pest;
  • hoge officieren uit de ridder- en senatorenstand >weinig militaire ervaring;
  • legeronderdelen in grensgebieden hadden daar sterke regionale belangen en bindingen gekregen;
  • belastingstelsel niet berekend op min of meer permanente oorlogstoestand;
  • handel achteruit door onveiligheid en dalende koopkracht;
  • ontstaan van roversbenden;
  • inflatie (>opgelost door waardevermindering munt door Septimus Severus en Caracalla);
  • centrum van de macht lag niet meer in Rome (>troonstrijd soldatenkeizers).
  • externe problemen;
  • verhoogde druk op de grenzen:
  • westen: Franken;
  • noorden: Visigoten;
  • Oosten: Sassaniden.

>deze dreiging is te zien in het feit dat steden gingen ommuren (bijv. Aureliaanse Muur Rome).

 

Soldatenkeizers (235-284)

Soldatenkeizers waren door hun eigen legers naar voren geschoven en wisten d.m.v. gevechten de macht te veroveren >dus niet benoemd door de Senaat!

De soldatenkeizers steunden het leger eenzijdig. Daarnaast trokken ze ook (geregeld) tegen elkaar ten strijde, wat erop uitkwam dat er veel nieuwe 'bestuurders' waren (intern probleem).

 

Hervormingen Diocletianus

In de regeringsperiode van Diocletianus (284-305) kwam de derde-eeuwse crisis tot een einde. Hij probeerde een herhaling van de crisis te voorkomen door de volgende hervormingen:

  • herindeling van het Rijk: grote provincies gesplitst en groepen provincies gebundeld in (12) diocesen;
  • tetrarchie: 'vierkeizerbewind' >2 augusti (opperkeizers) en 2 Caesaren (onderkeizers) >bedoeld om het probleem van opvolging hiermee te verhelpen;
  • scheiding militair en civiel (burgerlijk) bestuur: militairen werden altijd bestuurd door consuls, die in feite ambtenaren waren;
  • prijsedict: wet voor de maximumprijzen van goederen;
  • versterkingen grenzen en uitbreidingen leger;
  • Perzisch hofceremonieel: afstand tussen keizer en volk wordt steeds groter >steeds minder samenwerking met de senaat >presentatie keizer heel anders;
  • boeren worden aan hun grond gebonden en ambachtslieden aan hun werk >meer stabiliteit;
  • nieuwe munt: waarde van deze munt gewaarborgd >hoeveelheid edelmetaal dat een munt bevat; standaardhoeveelheid goud in een munt.

Echter vindt onder Diocletianus ook minder 'positieve ontwikkelingen' plaats >303: grootste georganiseerde vervolging van Christenen (Great Persecution).

 

Christendom - ontstaan + relatie Jodendom

Het Christendom is ontstaan binnen het Jodendom, en wordt ook wel gezien als een Joodse sekte. Belangrijk verschil tussen de twee is dat binnen het Christendom Jezus als de Messias gezien wordt, en buiten het Christendom (Jodendom) niet.

Het Jodendom was in het Romeinse Rijk een religio licita >'een toegestane godsdienst' >dit was toegestaan onder Caesar. Het Jodendom was een strikt monotheïstische godsdienst. Joden woonden overal dor het Romeinse Rijk, meestal in Joodse gemeenschappen.

De boodschap van Jezus werd na zijn dood door zijn apostelen verder uitgedragen.

 

Missie en Paulus

Paulus verspreidde het Christelijke gedachtegoed in Judea, en later ook Syrië (Antiochië) en Cilicië. Hierna maakte hij 4 grote reizen waar hij eveneens het gedachtegoed verspreidde (deze rijzen zijn te herleiden n.a.v. door Paulus geschreven brieven). Paulus had indertijd niet door dat hij specifiek christelijk gedachtegoed overbracht: hij had eerder 'het licht gezien', maar was toen niet op de hoogte van het feit dat dit christendom was.

Een belangrijke daad van Paulus is dat hij op den duur ook niet-Joden ging bekeren (tot het christendom) >grotere verspreiding. Later sticht hij gemeenten van groepen Christenen.

Langzaamaan ontstaat er een kloof tussen het Jodendom en het Christendom. Paulus' laatste reis eindigt in Rome, waar hij ten onder gaat aan de christenvervolgingen.

 

Vroege Christendom en Rome

Pontius Pilates was een proconsul, en hij heeft Jezus Christus veroordeeld tot kruisiging.

De eerste christenvervolging vindt plaats in 64 onder Nero >zou christenen de schuld hebben gegeven van de grote brand van Rome >opgeschreven door Tacitus.

In 112 schrijft Plinius Minor (gouverneur) een brief aan Trajanus, waarin hij de angst van de Romeinse overheid weergeeft >het christendom kende veel volgelingen in alle lagen van de bevolking, wat het tot een machtige organisatie maakte. Voor Plinius was een persoon daadwerkelijk geen christen als hij Jezus zou vervloeken ('want dat zou een echt christen nooit doen'). Trajanus wil dat de Romeinse functionarissen een tolerante houding innemen betreffende het christendom: een christen moet alleen vervolgd worden als hij/zij iets strafbaars gedaan heeft, en op de 'aangeeflijsten' mag geen acht meer worden geslagen.

Later vinden er nog vervolgingen plaats onder Decius (250-251) en Diocletianus (303-311).

 

Organisatie kerk (3e eeuw)

In de derde eeuw vindt er een geleidelijke groei plaats van christelijke gemeenschappen; volgelingen werden vooral gemaakt in eigen vrienden- en familiekring.

Ook vindt er een steeds betere organisatie (hiërarchie) plaats: bisschoppen, priesters, diakenen en diaconessen. Ontwikkeling liturgie en organisatie kerk.

Grootste groei was in de 2e helft van de 3e eeuw, maar ongeveer 5-10% Romeinse Rijk werd christelijk. Dit kwam door het feit dat het Christendom een strikt monotheïstische godsdienst was, en dus ook geen zaken als religieuze feesten kende.

 

Aantrekkingskracht Christendom

  • Gelijkwaardigheid;
  • Leven na de dood;
  • Vergeving van schulden;
  • Liefdadigheid >zorg voor weduwen, wezen;

 

Constantijn de Grote (306-337)

Constantijn de Grote is één van de bewijzen dat de tetrarchie niet gelukt is; hij heeft één van de opperkeizers opgevolgd, voor wie een andere opvolger bedoeld was. Constantijn is door zijn legers naar voren geschoven >bevechten positie eerste jaren.

In 312 is nog één iemand over. Constantijn krijgt in een droom een soort van kruisteken te zien (wat waarschijnlijk gewoon een Zonnehalo was), en zou de aansporing krijgen van Christus om dit teken op de schilden van zijn soldaten aan te brengen >In Hoc Signo >'in dit teken zult u overwinnen'. Met deze overtuiging verslaat hij in 312 bij de Slag bij Pons Milvius de laatste tegenstander. Dit verhaal is opgetekend door Eusebius, die ook wel de vaker van de christelijke geschiedschrijving genoemd wordt (zoals Herodus de vader van de geschiedschrijving is). Belangrijk is deze gebeurtenis ook door het feit dat Constantijn hierna voor het christendom kiest.

In 313 vaardigt hij het Edict van Milaan uit >algehele godsdienstvrijheid >einde christenvervolgingen. Daarnaast voert hij een pro-christelijk beleid:

  • privileges priesters;
  • huwelijkswetgeving;
  • schenkingen >gaf eigendommen die tijdens de grote vervolging onteigend waren terug;
  • kerkbouw >daarvoor vonden kerkdiensten plaats in zogeheten 'huiskerken'.

>Keizer blijft wel de Pontifex Maximus tot 379.

In deze periode komt er een andere stroming binnen het Christendom op: het Arianisme. Dit geloof hield in dat Christus een schepsel was en dus niet van hetzelfde wezen was als God de vader.

In 325 organiseert Constantijn het Concilie van Nicaea, met als doel om eenheid te scheppen in de kerk.  Hierbij wordt de ideologie van het Arianisme verworpen; bij het Concilie wordt besloten dat Jezus homo-ousios ('eenswezens') is met God de vader[13]. Het Arianisme hield echter nog wel een grote invloed. Ook werd op dit Concilie de datum voor de Paasviering vastgesteld.

In 330 wordt de bouw van de stad Constantinopel afgerond, Dit is een nieuwe hoofdstad, met een nieuwe senaat naast die van Rome >hof elders gevestigd, senaat Rome werd meer een soort gemeenteraad. Constantijn gaf hiermee ook de senatoren weer een belangrijke plaats in het rijksbestuur. Constantinopel is echter niet gesticht als een nieuwe christelijke hoofdstad!

Palestina wordt heilig land, o.a. door de heilige plaatsen: de Heilige Grafkerk (op Golgotha) en de kerk op de Olijfberg >de Olijfberg is de plek waar Jezus is overgeleverd aan de Romeinen. Daarnaast bevindt zich in Bethlehem nog de Geboortekerk. Zowel de Heilige Grafkerk als de Geboortekerk zijn door Constantijn gebouwd.

In de tijd van Constantijn hadden kerken vooral een basiliekale vorm.

Ook kwam er onder Constantijn een nieuwe munt >de solidus.

 

Ontwikkelingen 4e en 5e eeuw

Julianus Apostata (361-363) >enige niet-christelijke keizer van deze tijd. Komt met onderwijswet en een herbouw van de Joodse tempel >zag in de Joden medestander in zijn strijd tegen christendom.

 'Barbarisering' van leger en rijk >opnemen van andere (vreemde) volken in het leger.

391: Theodosius I verbiedt offeren en sluit tempels. Offeren is essentieel voor polytheïstische godsdiensten >Christendom als het ware staatsgodsdienst.

395: Splitsing Romeinse Rijk in oostelijk en westelijk deel:

  • oost veel meer verstedelijkt;
  • keizer in de praktijk steeds duidelijker afzonderlijke heersers met gescheiden bestuursapparaten.

410: plundering van Rome door Alaric en 'zijn' Goten.

Justitianus weet nog wat gebieden terug te winnen maar na zijn dod in 565 valt het Romeinse Rijk meer en meer uit elkaar

Einde Romeinse Rijk

Einde Romeinse Rijk

Er zijn verschillende punten waarop gezegd kan worden dat het Romeinse Rijk uit elkaar viel:

  • 312 >Constantijn en zijn bekering tot het Christendom;
  • 395 >opsplitsing Oost- en West-Romeinse Rijk;
  • 476 >geen keizer meer;
  • 641 >opkomst Islam;
  • 1453 >val van Constantinopel door Ottomaanse Turken >einde Oost-Romeinse Rijk.

 

'Nachleben' van de Romeinse tijd

Het Rome-idee leeft nog steeds voort. Een mooi voorbeeld hiervan is te zien in de VS: in de bouwstijl van gebouwen als het Witte Huis, de Universiteit van Colombia en de National Art Gallery; maar ook hoe president George Washington afgebeeld wordt >als een (Griekse) god.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] Homerus is van enorm belang geweest voor de Grieken; zijn weergave van de adellijke competitieve mentaliteit en zijn voorstelling van de goden als hogere antropomorfe wezens, die ook volgens de aristocratische mentaliteit leefden, heeft grote invloed gehad op het Griekse denken en geloven.

[2] Bij een oriëntaliserende richting moet gedacht worden aan het gebied ten oosten van de Middenlandse Zee, ofwel Zuidwest Azië.

[3] Hier als 'boeren en ambachtslieden die buiten de patronage van aristocraten vielen' te verstaan.

[4] Een 'kust-deem' bestaat dus niet; dan zeg je dat een deem in een kust-tríttys ligt.

[5] Belangrijk is te onthouden dat we hier spreken van een directe democratie; er is geen sprake van een vertegenwoordiging.

[6] Sparta en Athene hadden al eerder met elkaar overhoop gelegen (461 - 446) , met als oorzaak dat de Spartanen de drang van de Atheners en vooral haar leiders naar een Griekse hegemonie niet pikten.

[7] Deze toplaag bestond vooral uit Grieken; de armere bevolking was voornamelijk oosters.

[8] Verantwoordelijk voor verschillende zaken; directeur gymnasium, als ambassadeur uitgezonden, een offerreis gefinancierd naar Alexandrië.

[9] Wat betreft de Vroege Republiek, later werd dit anders.

[10] Algemene definitie voor magistraat: iedereen die is verkozen of benoemd in een openbaar bestuursambt.

[11] De Vroege Keizertijd wordt ook wel de Romeinse monarchie genoemd, zoals deze in de eerste drie eeuwen van de Keizertijd bestond.

[12] Vermogensdrempels die nu vast kwamen te liggen (onder Augustus)

[13] Ander punt is dat de christenen geloven dat Jezus geboren is, de Arianen geloven dat Jezus geschapen is.

REACTIES

A.

A.

is dit allemaal hetzelfde onderwerp? of gaat het over alles van de Grieken?

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.