Vietnam oorlog

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 956 woorden
  • 5 november 2002
  • 350 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.6
  • 350 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Vietnam oorlog

1. Oorzaak van de Vietnam oorlog.
2. Het Tet-offensief.
3. De eindelijke vrede

Oorzaak van de Vietnam oorlog.

De Fransen hadden een kolonie genoemd Vietnam. Toen de Vietnamezen zich gingen verzetten, waarbij de Fransen omsingeld werden, verloren de Fransen de strijd na 7 weken. Er was een overeenkomst in Geneve geweest (een overeenkomst is dat wat mensen met elkaar gaan praten over een bepaald onderwerp) en ze hadden besloten dat de Fransen weg moesten gaan en dat de Vietnam Zuid- en Noord Vietnam werden. Er zouden nog verkiezingen komen maar zijn er nog niet gekomen voor de oorlog. In 1955 werd er door de Amerikanen geld gestuurd en militaire instructeurs, naar Zuid-Vietnam. Er werd toen een anticommunistische regering opgericht. Communistisch is dat alles bij elkaar hoort. Zoals boerderijen die zijn niet van jou maar van de staat. in 1959 werden er door de Noord-Vietnamezen soldaten, wapens en voorraden langs de Ho Chi Minh route aan gevoerd. De route was vernoemd naar de Communistische leider. De eerste slachtoffers die er waren gevallen waren de militaire instructeurs. Aan het eind van het jaar waren er 760 Amerikanen in het land.
Nu word het een opsomminkje wat er is gebeurd tot het Tet-offensief

1961- Er zijn aan het eind van het jaar 3200 Amerikaanse soldaten in het land.
1962- President Kennedy stuurt 5000 mariniers oftewel navy seals naar vietnam en 50 straaljagers naar Thailand om het communisme in laos te bestrijden.
1963- Een kleine legereenheid van de Vietcong (een strijdgroep) verslaat een Zuid-Vietnamees leger bij Ap Bac. Een aantal Boeddhistische monniken pleegt zelfmoord tegen de oorlog. Een premier Ngo Dinh Diem word geëxecuteerd door legerofficieren.
1964- Een Amerikaanse torpedoboot word aangevallen door Noord-Vietnamese patrouilleboten. 2 Dagen erna vind nog een aanval op een belangrijk iets plaats. Daar tegenover staat dat de bommen werpers van Amerika bommen gooien op Noord-Vietnam.
1965- De Amerikanen gooien weer bommen op Noord-Vietnam door terreuracties van de Vietcong. Daarna er arriveren nog meer navy seals. In oktober vinde de eerste grote veldslag plaats in Ia Drang-dal. In december stopt de president de bombardementen en wil met de communisten praten.
1966- De bombardementen gaan weer verder.
1967- De communisten willen praten als de bombardementen worden stopgezet. In augustus zegt de Amerikaanse minister van defensie dat de bombardementen niks hebben opgeleverd. In begin september word Nguyen Van Thieu tot president uitgekozen in Zuid-Vietnam. In Amerika nemen de protesten tegen de oorlog toe.

Het Tet-offensief.

In 1968 een, jaar na de verkiezingen, werd er in de stad Saigon niet veel op knallen gelet. Er was toen overal geluid van rotjes en ga maar door. Toen ging het lawaai over in machine geweren die schoten en mortiervuur en ontploffende granaten. Niemand kon vluchten want de stad was omsingeld. De soldaten die in Saigon waren raakten in hevige gevechten verstrikt. De Amerikaanse ambassade werd ook aangevallen. Er werd een gat geblazen in de muur en de Vietnamese strijders gingen door dat gat heen. De commando’s van de Vietcong stormden het terrein op en schoten de militairen neer die de gebouwen moesten bewaken. Er werd overal in de stad gevochten. In de Chinese wijk Cholon waren de Amerikanen en Zuid-Vietnamezen tegen de Vietcong aan het vechten. In heel Zuid-Vietnam waren steden en bases aangevallen. In Heu doodden de Vietcong en de Noord-Vietnamese soldaten iedereen die er van verdacht werd banden te hebben met de Amerikanen of de Zuid-Vietnamezen, zonder pardon doodgeschoten. De vijandelijke troepen werden overal door de Ho Chi Minh teruggeroepen behalve in Heu. De strijd duurde bijna een maand.


De gevolgen van het Tet-offensief.


Deze dingen die ik nu ga vertellen zijn het gevolg van het Tet-offensief.

• Het Zuid-Vietnamese leger werd volkomen verrast en was dat nog steeds dus ze lette niet erg op, vooral niet in de nacht.
• Uit onderzoek was gebleken dat de meeste mensen van het Amerikaanse volk tegen de oorlog stemde.
• De strijd op het platteland hadden de meeste mensen naar de grote steden verdreven dus was het een gouden tijd voor de zwarte handel, prostitutie en misdaad en kregen de communisten de kans om nieuwe mensen te rekruteren in de stad.
• De vietcong (voor degene die het vergeten zijn was dat een grote strijdgroep) leed zware verliezen maar door het maken van soldaten en de aanvoer van troeppen uit Noord-Vietnam bleven de strijdkrachten toch op goed niveau.
• Heel veel burgers werden slachtoffers van het geweld. Vooral in de genoemde veiligheidszones waar toch grote communistische troepen waren. Ze werden door de Amerikanen gezien als vijanden gezien en werden gewoon neergeschoten of bestookt met bommen.
• De generaal van de Amerikaanse strijdkrachten vroeg om steeds meer nieuwe troepen en kreeg die maar het deed niks tegen de Vietcong of de Guerrilla’s.

De eindelijke vrede.


Nixons nationale veiligheidsadviseur en architect van de oorlog in Vietnam, had in 1971 en 1972 een aantal geheime ontmoetingen gehad met vertegenwoordigers van Noord-Vietnam. Hij bereikte met zijn tegenstander Le Duc Tho de afspraak terug te trekken maar de afspraak werd afgekeurd door de Zuid-Vietnamese president.Na de laatste bombardementen op Hanoi en Haiphong, werd de vredesbespreking hervat en zei Nixon tegen het volk op 23 januari 1973 :”We hebben eindelijk vrede kunnen bereiken.” Op 29 maart verliet de laatste soldaat Vietnam, en werd de zinloze oorlog beëindigd. In die periode won de Vietcong en het Noord-Vietnamese leger meer terrein. Op 30 april 1975 konden de communisten moeiteloos Saigon innemen. Eindelijk was er echt een einde aan de oorlog. De kosten waren voor alle kanten hoog: 47.244 Amerikaanse doden, 153.329 gewonden, 2.483 vermisten. 365.000 Vietnamese burgers hadden het leven verloren, het Zuid-Vietnamese leger had bijna 224.000 doden en 570.000 gewonden te betreuren, het Noord-Vietnamese leger ruim 660.000 doden en een onbekend aantal gewonden. Het resultaat van de Vietnamoorlog? Exact hetzelfde resultaat had ook in 1956 gehaald kunnen zijn als de Amerikanen de verkiezingen hadden laten doorgaan. De Vietnamoorlog stelde de hereniging simpelweg 20 jaar uit.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.