Van München tot Neurenberg

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas havo | 2470 woorden
  • 31 mei 2009
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
12 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

10.1: Op weg naar een nieuwe oorlog
Alleen Duitsland kreeg de schuld van de 1e wereldoorlog. Ze waren verplicht het verdrag van versailles te tekenen. Hierdoor moesten ze:
- Hoge herstelbetalingen aan andere landen en aan hun eigen land.
- Gebieden afstaan. Bijvoorbeeld: Elzas Lotharingen.
- Een beroepsleger van maximaal 100.000 soldaten hebben.
- Geen soldaten in het Rijnland legeren.

Adolf Hitler was het hier niet mee eens. Hij wilde zelfs het rijk herstellen en uitbreiden. Ze waren tegen het verdrag en moedigde oorlog juist aan.

1930: Spanningen in Duitsland en omgeving nemen toe.
1936: De Duitsers vallen het Rijnland binnen in Maart.

Gevolg: Frankrijk en Engeland reageren woedend en Frankrijk beveelt de Duitsers hun soldaten terug te trekken.

Adolf Hitler doet dit alleen als Frankrijk zijn soldaten ook uit het Rijnland haalt. Deze inval was tegen het verdrag maar Engeland wou geen oorlog dus ze deden niets. Adolf Hitler maakt intussen een verdrag met de Italiaanse dictator Benito Mussolini.

1937: Duitse vliegtuigen bombarderen Guernica =>  Noord- Spanje. Laagvliegende vliegtuigen schieten op de inwoners en bommenwerpers bombarderen het overvolle marktplein. Voor de Duitsers was dit meer een oefening of de Luftwaffe hierop slaagde. De hele stad stond in lichterlaaien. 1600 mensen werden gedood. Gevolg =>  Spaanse burgeroorlog.

Adolf Hitler had nu een oogje op Oostenrijk. Hitler nodigde Schussnig de Oostenrijkse leider uit in zijn hoofdkwartier in Berchtesgaden en Hitler zei dat ze op het punt stonden Oostenrijk binnen te vallen. Van schrik liet Schussnig het toe en benoemde Hitler, Arthur Seyss- Inquart tot kanselier in Oosternrijk. Op 12 maart 1938 trok Duitsland enthousiast Oostenrijk binnen. Ook wel Anschluss genoemd. Ook dit was tegen het verdrag. Engeland en Frankrijk deden niets. Hitler kon weer een stap verder.

Het Sudetenland wilde ook bij Duitsland horen. Hitler zette de regering in Praag onder druk maar Praag zocht steun bij Rusland. Stalin de leider van Rusland greep niet alleen in want hij wou niet alleen voor Duitsland komen te staan. Engeland en Frankrijk deden niets. De Britse minister Chamberlain besloot met Hitler te praten maar het leidde tot niets. Engeland en Frankrijk zeiden Praag om toch maar op de eisen van Hitler in te gaan zonder resultaat. Toen greep Mussolini in. Hij nodigde Engeland, Frankrijk en Duitsland uit om te praten. Rusland werd niet uitgenodigde. Stalin dacht dat er een complot tegen hun.

29 september 1938: Hitler kreeg in de conferentie van München het Sudetenland. Hitler was tevreden en Engeland en Frankrijk werden als helden binnengehaald door het volk omdat ze een oorlog hadden voorkomen.

In maart 1939 bezet Hitler heel Tsjechie- Slowakije. Nu was zijn rijk zo groot dat Engeland en Frankrijk hun niet meer tegen konden houden. Nu wou Hitler Polen hebben. Frankrijk en Engeland zagen dit in 1939 ook al aankomen.

Waarom oorlog?
- Hitler wilde wraak door de vernederingen van het verdrag van Versailles.
- Hitler wilde zijn rijk vergroten in 1 groot rijk.
- Hitler was boos dat alleen hun de schuld kregen van de elende in de 1e wereldoorlog.
- Hitler vond het beroepsleger te streng.

10.2: De tweede wereldoorlog

Hitler en Stalin hadden allebei nu een heel groot land. Stalin wist dat het een kwestie van tijd was dat Hitler en Stalin voor elkaar zouden komen te staan in een oorlog. Ze sloten een non- agressiepact om elkaar te vriend te houden. Eigenlijk vonden ze elkaar vreselijk. In het geheim werd Polen verdeeld in 1939. Stalin zou het oosten van Polen bezetten zodat Hitler niet voor heel Polen kwam te staan.

Op 1 september 1939 begon de tweede wereldoorlog. Duitsers verkleede zich als Poolse soldaten. Liepen over de grens naar Polen schoten op het Duitse grondgebied en de Duitse soldaten in Duitsland zelf zei dat de Poolse soldaten op Duitsland schoten. HItler kon zo de oorlog verklaren zodat de schuld niet bij hun lag. Op 3 september 1939 verklaarde Engeland en Frankrijk officieel de oorlog aan Duitsland. West- Polen werd veroverd door Duitsland en zoals afgesproken het oostelijke deel van Polen door Rusland.

In het voorjaar van 1940 had Hitler het gemunt op Denemarken en Zweden. Hun hadden olie en Zweden was een mooie basis voor zijn oorlogsvloot. Op 10 mei 1940 viel Hitler de Benelux binnen. Nederland gaf zich na vier dagen over omdat Hitler na het Rotterdamse bombardement met meer bombardementen dreigde. Nederland gaf zich over op 5 mei 1940. Bovendien hadden de Nederlanders geen wapens, tanks of ander artillerie om Duitsland tegen te houden. De Nederlandse regering vluchtte snel naar Engeland. Hitler trok door naar België en veroverde België in 18 dagen. De weg naar Frankrijk was vrij.

Op 22 juni 1940 gaf de Duitse Luftwaffe een aanval op Engeland. Engeland had een nieuw wapen, namelijk de radar. Hiermee rekende hij met gemak af tegen deze aanvallen. Dit was de eerste tegenvaller voor Duitsland.

22 juni 1941 =>  Operatie Barbarossa. Dit was de codenaam voor de oorlog tegen de Sovjet- Unie. Het non- agressiepact was doorbroken. De Duitsers trokken de Sovjet- Unie binnen en maakte kilometers terreinwinst. De echte slag zou komen in Wolga =>  Stalingrad. De winter kwam eraan. De Duitsers waren niet gekleed op zulke strenge winters. Stalin vocht keihard terug om te voorkomen dat de stad die vernoemd was naar zijn eigen naam Stalin verloren zou gaan. De Duitsers werden hier met moeite verslagen. Dit was de tweede grote tegenvaller voor Duitsland.

Op 7 December in de vroege ochtend van 1941 sloeg Japan toe in Pearl Harbor. Een Amerikaanse marinebasis. De vloot werd geheel verwoest door honderden Japanse vliegtuigen en bommenwerpers. Amerika verklaart de oorlog met Japan en Duitsland ook met Amerika. Duitsland heeft nu een 2 frontenoorlog waarbij de as- mogendheden samen met Japen en Italie tegen het Geallieerde Amerika, Engeland en de Sovjet- Unie strijdt.

Vanaf 1942 komen er grote nederlagen voor Duitsland bij de slag in El- Alamein in Egypte en de slag bij Stalingrad. Rusland won dus de slag bij Stalingrad en de Sovjet- Unie rukte met zijn rode leger op naar Berlijn. Het hart van het Duitse rijk.

6 juni 1944: D-day. De Amerikanen slagen erin om door de bunkers aan de kust van Engeland en Frankrijk door te breken. De weg naar Berlijn is ook aan deze kant open. De Sovjet- Unie en Amerika strijden nu om Berlijn.

Het rode leger slaagt op 2 mei 1945 erin Berlijn te veroveren. Voordat dit gebeurd pleegt Hitler met zijn vrouw Eva Braun zelfmoord op 30 april na net een dag getrouwd te zijn. Op 7 mei 1945 capituleert Duitsland en op 8 mei 1945 valt het derde rijk definitief.

Japan is niet van plan zich over te geven. Amerika slaagt er ook niet in om Japan te verslaan door de boobytraps die de Japanners hebben en hun kamikaze piloten. Amerika denkt dit op te lossen met vernietigingswapens. Op 6 augustus 1945 liet Amerika op Hiroshima een atoombom Enola Gay vallen. Gebouwen werden gereduceerd tot stof en mensen verdampten van de hitte. Keizer Hirohito gaf zich niet over. Amerika gooide vervolgens een 2e atoombom Fat man op Nagasaki. Hirohito gaf zich over. De tweede wereldoorlog is voorbij. Oorlogsmisdadigers werden in het proces van Neurenberg veroordeeld tot de doodstraf, celstraf of vrijlating. De Japanse keizer Hirohito werd niet veroordeeld. Veel mensen vonden dit oneerlijk.

10.3: Nederland in oorlogstijd

Hoe raakte Nederland betrokken bij de oorlog?
Nederland was al heel lang in oorlogen neutraal. Ook in de 1e wereldoorlog was Nederland neutraal. Hierdoor werd er weinig of geen geld uitgegeven aan landsverdediging. De Nederlandse soldaten hadden geen tank en alleen wapens uit 1895. Het Nederlandse leger was ook niet getraind voor een wereldoorlog.

Op 10 mei 1940 viel Duitsland Nederland binnen. Nederland hield nog aardig lang stand. Op 14 mei moest Nederland zich overgeven van Duitsland. Dit gebeurde niet en daarop besloot Duitsland Rotterdam te bombarderen. Op 15 mei 1940 had Generaal Winkelman geen keus dan zich over te geven omdat de Duitsers met meer bombardementen dreigden.

Vanaf 15 mei was Nederland bezet. Het Duitse leger controleerde het bestuur en de kranten (voor evt. propaganda tegen Duitsland). De Duitse bezetting was eerst heel soepel. Arthur Seyss- Inquart werd rijkscommissaris van Nederland. Hij was niet populair. Seyss- Inquart kreeg de opdracht het Nederlandse leven zo normaal mogelijk te handhaven.

In 1941 werden politieke partijen verboden met uitzondering op de NSB (Nationaal Socialistische Beweging) in 1931 opgericht door Anton Mussert. Eerst had de NSB geen macht maar nu rook Anton Mussert zijn kans. Hierdoor ontstond collaboratie (de NSB ging samenwerken met vijand Duitsland).

Wat deed Duitsland om de Nederlandse economie weer op gang te brengen?
De Duitsers gaven veel orders aan Nederlandse bedrijven zodat ze beter zouden verdienen. Ook dit liep weer fout want voor meer productie is ook meer arbeidskracht nodig. Hierop werden arbeiders met reclamecampagnes naar Duitsland gelokt. Dit werd geen succes en daarop besloten de Duitsers de mannen verplicht in Duitsland te laten werken. De meesten deden dit maar sommigen besloten ook onder te duiken voor dwangarbeid.

Het dagelijkse leven in Nederland.
In Nederland ging het gewone leven tijdens de oorlog gewoon door. In het najaar 1940 moest men een ariërverklaring ondertekenen dat je geen Joodse voorouders had. Wie dit niet kon kreeg ontslag. 200.000 ambtenaren ondertekende dit en 8 ambtenaren weigerde. Er werd aan het begin van de tweede wereldoorlog niet echt verzet tegen de Duitsers. Dit kwam pas later in de oorlog. Met verzet werd dan bedoeld: niet meewerken Duitse regels, vervalsen van verplichte persoonsbewijzen, meedoen aan een staking tot het helpen van onderduikers en aanslagen plegen op de Duitsers.

Voor de Nederlandse Joden ging het dagelijkse leven niet altijd even goed door. Joden hadden geen werk meer, kregen een reisverbod, joden moesten hun fietsen inleveren en mochten niet meer in openbare gelegenheden zoals theaters of parken. Dit ging stap voor stap verder. In Januari 1941 moesten joden zich laten registreren. In het persoonsbewijs kwam een “J” van Jood te staan. Begin mei 1942 was ook op straat te zien wie jood was doordat alle Joden een Jodenster moesten dragen.

Op 15 juli 1942 vertrok de eerste trein naar Westerbork. Ze kregen een oproep om er te gaan werken. Niemand wist waar ze heen gingen maar via Westerbork werden ze met treinen doorvervoerd naar Treblinka en Auschwitz waar ze werden vergast.

In ander landen van West- europa overleefde vaak meer Joden. Dit kwam doordat Nederland een zeer goed admininistratiesysteem had waardoor Joden makkelijk konden worden opgespoord. Ook had Nederland geen bergen waar ondergedoken kon worden. De meeste Nederlanders lieten de jacht op Joden maar over zich heen komen. Het enige grote verzet was de Februaristaking op 26 en 27 februari 1941. Duizenden mensen kwamen naar Amsterdam en protesteerde tegen het oppakken en afvoeren van Joden. De Duitsers waren verrast. Ze grepen keihard in waardoor ook doden vielen. De staking werd afgebroken en daarna was er nooit meer sprake van massaal verzet. Op 4 september 1944 werd Antwerpen bevrijd. Het gerucht ging dat de Britten en de Amerikanen elk moment Nederland zouden bevrijden. Op 5 september 1944 stonden overal in Nederland mensen met Engelse en Amerikaanse vlaggen langs de kant van de weg. Duitsers en NSB’ers sloegen op de vlucht. Er werd te vroeg gejuicht. De Geallieerden stopten bij de grens van Nederland omdat ze zo snel waren dat de bevoorrading hen niet bijhield. Dit werd de Dolle Dinsdag genoemd omdat het meestal omgekeerd was. Op 14 september werd als eerste Maastricht bevrijd. Daarna volgde andere steden en gebieden. Op 17 september 1944 hoorde mensen op de Engelse radio dat er massale luchtlandingen waren van geallieerde troepen. Het bezette Arnhem raakte opgetogen. De slag om Arnhem mislukte. Voedseltransporten waren beperkt zodat mensen in grote steden nauwelijks eten hadden. Om niet te sterven gingen mensen naar het platteland om daar te overleven van de akkers. Dit was het begin van de Hongerwinter. Eind maart 1945 kwam er een nieuwe slag Noort- en Oost Nederland werden bevrijd en op 5 mei 1945 tekende de Duitsers de overgave. NSB’ers werden gevangengezet en vrouwen die met Duitsers een relatie hadden gehad werden uitgescholden en op straat kaal geknipt.

10.4: De Holocaust

De massale Jodenvervolging in de tweede wereldoorlog wordt ook wel de Holocaust genoemd.
Hitler legde de schuld aan de Joden van het verdrag van versailles. Zij waren volgens Hitler minderwaardig. Dit verschijnsel van aanpak werd ook wel Antisemitisme genoemd. Hitler verdeelde de mensheid met bovenaan het arische ras en onderaan het Joodse ras. De arische ook wel Übermenschen hadden blond haar, blauwe ogen, lang postuur en hoog voorhoofd. De Joden waren de Untermenschen. Op scholen werd het nationaal socialisme aan de kinderen voorgelegd door propaganda tegen de Joden.

Vanaf oprichting NSDAP werden de joden achtergesteld. Joden werden op steeds meer openbare gelegenheden niet toegelaten. Elke keer werden er nieuwe maatregelen genomen om de joden te isoleren in de maatschappij. In 1935 werden de joden hun burgerrechten ontnomen en huwelijken tussen joden waren niet meer toegestaan. Op 10 november 1938 werden er synagogen in de brand gestoken tijdens de reichskristallnacht. Het doel van dit geweld was om de Joden te laten vertrekken uit Duitsland. Joden vluchtten naar verschillende landen zoals de V.S. en andere omringde landen zoals Nederland.

Niet alle Joden waren vertrokken en daar ging Hitler nu zijn plannen op maken. Er werden Joden in speciale wijken opgesloten door Reinhard Heydrich. In de grote steden stonden de grotere getto´s zoals in Praag, Amsterdam en Warschau. Regelmatig werden er Joden vermoord in de Getto´s. Dit kwam steeds vaker voor. De Einsatzgruppen van de SS voerde deze speciale commando´s uit.

Op 20 Januari 1942 werd er gesproken over een massale uitroeiing van het Joodse ras. Er moest volgens Hitler een definitieve oplossing (Endlösung) komen tegen de Joden. Tijdens de Wannsee conferentie werden er afspraken gemaakt over concentratiekampen door middel van Zyklon B gas. Deze kampen werden in Polen gebouwd omdat ze daar afgelegen van de buitenwereld lagen. De massamoorden lagen onder leiding van Adolf Eichmann.

Over heel Europa werden alle Joden opgespoord en afgevoerd naar concentratiekampen zoals: Auschwitz, Belzec, Bergen Belsen, Treblinka, Sobibor enz. De Joden mochten geen scherpe voorwerpen meenemen wel een rugzak, eetkommetje met lepel en 2 dekens. De Duitsers zeiden de Joden dat ze moesten werken maar in het echt werden de meeste bij aankomst al vergast. In de trein stierven al vele aan de opgepropte wagon.

Bij aankomst kwam er een selectie. Oude mensen, Vrouwen en kinderen gehandicapt of niet werden per direct al naar de gaskamer gebracht. Alleen de grote sterke mannen die gezond waren moesten in het concentratiekamp werken. Maar na een paar maanden werden ook deze weer vergast. De lijken werden eerst begraven maar omdat er zoveel vermoord waren, werden er later verbrandingsovens gemaakt. De spreuk “Arbeit macht Frei” die boven elk concentratiekamp hing was werkelijkheid. Als je werkt wordt je een vrij mens. Dit was ook zo want uiteindelijk werd je vermood.

Sommige besloten onder te duiken omdat ze niet in Duitse handen wilden vallen. Op allerlei plekken besloten Joden onder te duiken. Ook op verborgen plekken in hun huizen.

Eind 1944 besloten de Duitsers gaskamers op te blazen omdat de bevrijding door de Geallieerden op komst was en deze mochten niet van deze massale Jodenvervolging weten. De overlevende joden werden door de Duitsers naar het westen gebracht lopend in de dodenmarsen. Wie zwak was werd doorgeschoten en langs de weg gegooid.

REACTIES

Y.

Y.

Er staan echt heel veel fouten in deze samenvatting. Klopt niks van!

12 jaar geleden

J.

J.

Mooi verslag gemaakt. Proficiat. Van mij krijg je een 8. Zonder de taalfouten was het een 10.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.