Willem van Oranje had door erfenis rijke bezittingen in de Nederlanden gekregen. Hij was ook prins van Oranje in Frankrijk. Hij verzette zich ook tegen Filips II omdat hij als edel te weinig invloed had op het bestuur. De vervolging van de protestanten vond hij ook verschrikkelijk. Dit waren zijn idealen:
- 1. Meer zelfstandigheid onder de Nederlanden.
- 2. Geen verplichting om katholiek te zijn.
Toen Alva naar de Nederlanden werd gestuurd vluchtte Willem naar het Duitse Rijk. Hij organiseerde een opstand tegen Filips II dat later de Tachtigjarige Oorlog wordt genoemd. In 1568 en 1572 probeerde Willem 2 keer de Nederlanden binnen te komen maar mislukte allebei. De watergeuzen waren het ‘in naam van Oranje’ op 1 april 1572 wel gelukt. Ze veroverden Den Briel. Steeds meer steden in Holland en Zeeland sloten zich aan bij Willem en er was steeds minder steun voor Filips II omdat alle soldaten in Zuid-Nederland waren. In 1573 werd Alva opgevolgd door Requesens.
In juli 1572 benoemden de staten van Holland Willem van Oranje tot stadhouden van Holland. Willem zorgde ook voor vrijheid van godsdienst. Iedereen kon geloven wat hij wilde. Maar Filips II wilde alleen het katholieke geloof toestaan. Zeeland besloot hetzelfde te doen nadat de Spanjaarden daar ook verdreven waren. Dit betekende verzet tegen Filips II.
4 jaar lang voerden Holland en Zeeland de strijd alleen en bleven de andere staten aan Filips II zijn kant. Maar in 1576 stierf Requesens plotseling en was er zo gauw geen vervanger. Toen gingen de Spaanse soldaten plunderen omdat ze geen geld meer ontvingen. Alle gewesten sloten toen vrede met elkaar: de Pacificatie van Gent. Daarbij spraken ze 3 dingen af:
- 1. De Spaanse soldaten uit de Nederlanden verdrijven.
- 2. Opstaan tegen de centralisatie en de zelfstandigheid van steden en gewesten
- 3. Geen aandacht besteden aan geloof
In 1576 zouden alle gewesten samen een land vormen. Maar dat is niet gebeurt. Hierdoor zijn Nederland en België ontstaan:
In Holland en Zeeland werd de vrijheid van godsdienst niet aangehouden en werd het katholieke geloof verboden. In steden in Vlaanderen en Brabant veroverden calvinisten de macht. Zij vernielde katholieke kerken en verjoegen katholieke geestelijken. Filips II bleef nog steeds alleen het katholieke geloof toestaan. Door het geweld van de calvinisten kregen de katholieken meer steun. Filips II liet Willem van Oranje vogelvrij worden verklaard. In 1584 werd Willem in Delft vermoord door een Franse katholiek.
In 1578 werd de zoon van Margaretha, hertog van Parma, de nieuwe landvoogd. Hij wist handig gebruik te maken van de ophef tegen de calvinisten. Sommige gewesten erkenden het gelijk als landvoogd, andere wist Parma over te halen. In 1579 sloten deze gewesten de Unie van Atrecht. Parma had nu dus een groot deel van het huidige België in zijn macht.
Een aantal noordelijke gewesten en de steden Gent en Antwerpen sloten samen de Unie van Utrecht. Andere noordelijke gewesten sloten zich daarbij aan. In 1581 erkende ze allemaal Filips II niet langer meer als hun koning en gingen ze op zoek naar een nieuwe vorst. Zij vonden die niet en gingen dus zonder vorst verder. Zo ontstond in 1588 de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Tussen 1581 en 1586 heerste Parma over de grootste delen van Vlaanderen en Brabant. Na de val van Antwerpen waren er geen opstandelingen meer in de zuidelijke gewesten maar verder noordwaarts kwam Parma niet. Filips II wilde eerst een andere vijand verslaan.
Toen Maurits, de zoon van Willem van Oranje, in 1585 aanvoerder van het opstandelijke leger werd, verbeterde bij de organisatie en training van het leger en voor de betaling van het leger. Hij veroverde onder andere Breda. Hij mislukte om delen van Vlaanderen de veroveren. Van 1609 tot 1621 was er een pauze in de oorlog: het Twaalfjarig Bestand. Daarna haalde de jongere broer van Maurits, Frederik Hendrik, delen van Limburg en Zeeuws-Vlaanderen bij ons land. In 1648 eindigde de opstand.
REACTIES
1 seconde geleden