Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Samenvatting H5 paragraaf 2

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 1e klas vwo | 224 woorden
  • 3 maart 2019
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
4 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video

Eeuwenlang leefden moslims, joden en christenen vredig in Jeruzalem. Rond het jaar 1000 hoorde de stad bij een islamitisch rijk. al-Hakim vond christenen niet aardig. Hij liet een grafkerk verwoesten die was gebouwd voor Jezus.

Daarna veroverde de Seldjoeken de stad,deze waren ook niet altijd vriendelijk tegen de christenen. De Seldjoeken veroverde steeds meer van het Byzantijnse Rijk. De keizer raakte in paniek, hij had een te klein leger. DUs hij vroeg west-Europa om hulp. De positie van de moslims zwakte af, Hun sterke leiders waren overleden. De keizer dacht dit is mijn kans, hij vroeg de paus om het Europese aan te sporen om hem te helpen bij zijn strijd met de seldjoeken.

Paus Urbanus ll deed dat ook en zei tegen het volk: god wil het!. Hij vroeg eigenlijk niet om de keizer te helpen, maar om een gewapende pelgrimstocht (= tocht naar Jeruzalem) naar Jeruzalem te maken om de stad te bevrijden van de moslims. Als je meedeed zou er gegarandeerd een plekje voor je zijn in de hemel. De mensen die meededen naaiden rode kruizen op hun kleding. hun eerste slachtoffers waren geen moslims maar Europese joden. Na een tocht van enkele jaren stonden ze voor de poorten van Jeruzalem. van het leger was weinig over (onderweg hongers noten etc.) toch wonnen ze en veroverden ze Jeruzalem. Dit was de kruistocht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.