Rusland tussen dictatuur en democratie

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas vwo | 859 woorden
  • 18 januari 2003
  • 48 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
48 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Rusland tussen dictatuur en democratie.

1860-1924  van autocratie naar dictatuur
1924-1945  Rusland onder de tsaar
1945-1985  aan de Sovjetleiband
1985-heden  de tweede Russische revolutie

Waarom groeide in de negentiende eeuw de weerstand tegen het lijfeigenschap?
• Omdat Rusland de enige Europese staat waar nog slavernij bestond en bovendien groeide de angst voor een bloedige opstand.

Waarom gingen de hervormingen van Alexander 2 niet ver genoeg, hoewel hij wel als tsaar-bevrijder de geschiedenis inging?
• Omdat de boeren hun vrijheid af moesten kopen en ze hadden meestal geen geld om een eigen stukje grond te kopen. Ook behielden de landheren nog veel macht, ook al konden ze hun boeren niet meer verhuren, verdobbelen of verkopen.

Waarom was het wel logisch dat het verzet niet afnam maar juist toenam?
• Omdat het lokale zelfbestuur volledig ondergeschikt bleef aan de tsaristische overheid. Ook namen intellectuelen kennis van liberale en marxistische ideeën uit het westen

Waarom was het bloedbad op 9 januari 1905 ‘Bloedige Zondag’ directe aanleiding tot veel verzet tegen de tsaar?
• Omdat de demonstratie onder leiding van Gapon geheel vreedzaam was, toch werden ze allemaal vermoord. Zo was er niks aan de situatie veranderd en er werden onschuldige mensen vermoord.

Waardoor verdween het laatste beetje vertrouwen in de tsaar bij de burgers?
• Het was 1917, ze bevonden zich in de eerste wereldoorlog. De Russische legers leden zware nederlagen en de bevolking leed honger. De honger en de oorlog zorgen ervoor dat het laatste beetje vertrouwen in de tsaar verdween.

Noem een verschil tussen de opstand van 1905 en die van februari 1917 en een gevolg van de februari opstand in 1917.
• In de opstand van februari 1917 kozen de politie en het leger partij voor de bevolking, dit deden ze in 1905 niet.
• Gevolg was dat Tsaar Nicolaas afstand van zijn troon deed en daarmee dus de autocratie ten val gebracht werd. Nu kreeg de Doema de macht en die riep een ‘voorlopige regering’ in het leven.

Waarom wou het niet lukken met de democratie?
• Omdat de Voorlopige regering onder druk stond en e oorlog maar voortwoedde. Daardoor kreeg het publiek vaak meer vertrouwen in de sovjets, die waren ontstaan door de opstand in 1905, en minder vertrouwen in de voorlopige regering. Ook woedden er op het plattelandopstanden die het karakter kregen van een regelrechte oorlog.

Sinds wanneer waren de bolsjewisten er, hoe zijn ze ontstaan en wat was hun doel?
• De bolsjewisten zijn ontstaan doordat lenin een scheuring veroorzaakte in de RSDA. Sindsdien noemde Lenin zijn groep de Bolsjewisten. Hij geloofde niet in een spontane revolutie maar in een revolutie die ven een zetje nodig had. Hij ontvouwde een program, aprilstellingen, wat er op neer kwam dat lenin Alle macht aan de sovjets, alle grond aan de boeren en vrede met Duitsland.

Waarom waren veel mensen toch nog ontevreden na de oktoberrevolutie?
• Omdat ze dachten na de oktoberevolutie bevrijding te bereiken, maar er ontstond een nog grotere slavernij. De communisten dwongen iedereen om naar hun regels te denken

Wat veranderde er allemaal na de oktoberevolutie?
• De communisten verklaarden alle productiemiddelen tot staatseigendom, boeren moesten hun oogst afstaan aan de regering, de privé-handel werd verboden, de Tsjeka (geheime politie) werd in het leven geroepen. Mensen die hun privé-bezit wouden houden kregen te maken met de terreur van de staat.

Hoe ontstonden de zogenaamde Witten en wat was hun doel en wat was hier het gevolg van?
• De witten ontstonden uit alle tegenstanders van de communisten en ze wilden met zijn allen proberen de communisten af te zetten. Het gevolg hiervan was dat er een verschrikkelijke burgeroorlog begon, die aan miljoenen Russen het leve koste, waaronder de Tsaar en zijn familie, met hundood was de weg naar het verleden afgesneden.

Hoe kon Stalin na Lenin aan de macht komen?
• Hij sloot zich eerst aan bij de bolsjewisten, in de oktoberrevolutie had hij een ondergeschikte rol gespeeld en pas in 1922 kreeg hij meer macht. Hij werd door lenin benoemt tot secretaris generaal van de communistische partij. Hierdoor kon hij een web van macht opbouwen, dmv mensen waarvan hij wist dat ze hem altijd zouden steunen. Nadat Lenin overleden was, schakelde Stalin stap voor stap iedere oppositie uit, totdat hij in 1929 de partijleider werd.

Hoe dacht Stalin gestalte te geven aan het socialisme in een land?
• Allereerst moesten de economische experimenten stop gezet worden. Stalin schafte de NEP (Nieuwe Economische Politiek, boeren en kleine zelfstandigen krijgen voorlopig hun vrijheid terug om voor de vrije markt te produceren). Het agrarische Rusland werd een industriële natie.

Waarom moesten op den duur ook de 25 miljoen boeren die nog voor de vrije markt produceerden ondergebracht worden in de communistische planeconomie?
• Omdat het geld van de industrialisatie moest worden opgebracht door de verkoop van landbouwopbrengsten, daardoor moesten de vele primitieve boerderijtjes samengevoegd worden tot efficiënte collectieve boerderijen (kolchozen).

Waardoor begon de periode van grote Terreur en wat was het doel ervan?
• De Grote terreur begon met de door van Kirov, een geduchte tegenstander van Stalin die mogelijk Stalin zijn macht wat had kunnen inperken. Het doel van de grote terreur was waarschijnlijk dat Stalin in zijn totalitaire staat geen enkel verzet duldde. Alleen hij, de grote leider bepaalde hoe de Russen dienden te denken en te handelen.

REACTIES

T.

T.

hey, ik denk wel dat je het goed hebt gedaan en ik hoop dat ik er woensdag wat aan zal hebben :)

KuSs Thamar

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.