Romeinse Rijk

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 1e klas hbo | 678 woorden
  • 13 november 2004
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
35 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Antieke wereld: Belangrijke items betreffende het Romeinse Rijk (Imperium Romanum)
De expansie

De hoofdstad Rome is gesticht in 753 v Chr. Het Imperium Romanum was ten tijde van Christus de grootste stad van de wereld (1 miljoen inwoners). Dit komt door het Romeinse organisatie talent in combinatie met hun militarisme en technische vernuft.
Tussen 500 v C. en 250 v. C. veroverden de Romeinen het grootste deel van Italië. Na nog een aantal oorlogen kwam daar ook het westelijk deel van de Middellandse Zee bij. Cartago werd uiteindelijk in 146 v Chr. met de grond gelijk gemaakt. Daarna richtte de uitbreiding zich oostwaarts. De diadochenrijken in Klein-Azië en Griekenland worden toegevoegd. Griekenland werd een provincie. In 50 v. C. komen ook Gallië en Egypte onder het Romeinse gezag. De onderworpen gebieden werden als kolonie in het Imperium Romanum opgenomen.
De expansie had grote consequenties voor de Romeinse samenleving. In 89 v. C. kregen alle inwoners van Italië burgerrecht. In 212 n. C krijgen alle inwoners van het rijk burgerrecht.

Staatsordening

510-27 v. C. was de tijd van de Romeinse Republiek. Die bestond uit een volksvergadering, een senaat (machtig aristocratisch advieslichaam) en magistratuur (overheidspersonen). Dit alles waren onbetaalde ambten. Uit angst dat de macht in de handen kwam van een enkeling, waren er veel ambtstermijnen van een jaar (annuïteit) of een gezagdrager had een tweede naast zich (collegialiteit). Tot de belangrijkste autoriteiten hoorde de beide consuls; oorlog voeren. De praetoren; rechtsprekers. De censoren; toezicht op de zeden en de belastingheffing. De aedielen; de politie, tempelbeheer, organisatie volksfeesten. De quaestoren; ministers van financiën.
De uitzondering op de regel was, in de tijd van crisis kreeg voor een periode van een half jaar een dictator de macht. De Romeinse ambtenaren hadden een lijfwacht. Hoewel er altijd strijd was tussen de machtigen en de arme massa van de bevolking, was het idee van de staat als organisatie en gemeenschap voor het welzijn van iedereen toch sterk.

Zo groeide de Romeinse beschavingswereld. De Romeinen vertoonde zich verdraagzaam tegenover andere culturen, maar overgenomen werd Latijn als voertaal in economisch verkeer en als bestuurstaal. In de door de Romeinen beheerste gebieden ontstond een saamhorigheidsgevoel.
Op den duur bleek de Romeinse Republiek niet geschikt voor het bestuur van het wereldrijk. Machtsstrijd tussen rijk en arm laaide op en Julius Caesar kwam als overwinnaar uit de strijd en werd rond 50 v. C. benoemd tot dictator. De republiek bestond niet meer en de basis werd gelegd door keizerschap. Caesar werd echt vermoord door een groep senatoren en onder het bewind van zijn aangenomen zoon, Octavianus (ook wel keizer augustus), ging het rijk 3 eeuwen van rust tegemoet (Pax Romana).
Juridisch

De Wet der Twaalf Tafelen uit circa 450 v. C. legde het gewoonterecht vast. Het is steeds verder verfijnd. Het recht diende een algemene norm te zijn, willekeur moest worden uitgesloten en het diende zoveel mogelijk gevallen te omvatten. Naast het burgerrecht, groeide het volkerenrecht. Privaatrecht (regelt betrekkingen tussen families en later de juridische relaties tussen burgers). Recht als wetenschap ontstond. Er kwamen ook rechtsscholen. Rome werd ‘de trotse wedgeefster alle naties.’ De Romeinen, maakte het Imperium Romanum hecht door hun juridische constructie, hun assimilatiepolitiek (politiek aanpassen aan gebied) de in garnizoenen gelegerde soldaten en handig inspelen op de onderworpen volkeren. Onmisbaar was hierbij de communicatie russen Rome en de buitengewesten. Die communicatie kon plaatsvinden via het zogenaamde wegennet.

Tot de Romeinse erfenis behoren op juridisch vlak allereerst recht en bestuursorganisatie. De gecentraliseerde ambtenarenstaat als politiek, economisch, administratieve en financiële eenheid. De staat vroeg offers aan zijn burgers, maar de openbare diensten zorgde weer voor de staat van de burgers (de eerste aanzet tot overheidsbemoeienis). Het schrift was hoog ontwikkeld.
Technologie

Op technologisch gebied hadden zij een wegennet. Hierdoor hadden ze ook een geregelde postverbinding. Daarnaast is hun woningbouw, riolering, cv van een hoog niveau. Net als de aquaducten en andere bouwwerken als poorten en theaters. De romeinse kolonisten hebben grote gebieden ontgonnen. Landbouw en veeteelt werden onder hun leiding op een hoger peil gebracht.
Veel gewassen, levensmiddelen en alledaagse zaken zijn aan het Latijn ontleend. De uniforme tijdrekening (de kalender hervorming) komt van Caesar.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.