Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Piet Hein

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas vwo | 811 woorden
  • 12 februari 2009
  • 148 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
148 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Goud is meer dan zilver, deugt overtreft beide?
De lijfspreuk van Piet Hein was: Goud is meer dan zilver, deugd overtreft beide. Maar hier hebben wij een vraagteken achter geplakt. Want vond hij dat wel, of zei hij dat meer voor de schijn, om niet een rijke gierigaard te lijken? Natuurlijk kunnen we niet met 100% zekerheid een antwoord geven, hij is dood. Daarom is het antwoord op de hoofdvraag een mening( gebaseerd op feiten). Er zijn 3 deelonderwerpen gemaakt. Piet Hein in zijn jeugd, bij de WIC en VOC, en bij de verovering van de Zilvervloot. Daarom onze hoofdvraag: Vond Piet Hein vreugde echt belangrijker dan rijk zijn?
Dit is Piet Hein.
De jeugd van Piet Hein.

Piet Heyn (dat wordt tegenwoordig meestal als Hein geschreven) werd op 27 november 1577 als Piet Pietersz Heyn geboren. In de Kerkstraat in Delft zette hij zijn eerste stappen, die straat heet vandaag de dag de Piet Heinstraat. Zijn vader was visser in de haringvloot van Delfshaven. Die baan betekent dat hij vaak weg was maar ook dat weinig verdiende. Zijn moeder wilde dan ook dat hij een baan ging zoeken aan de wal. Daar had Piet Heyn geen zin in, hij wilde meer het avontuur opzoeken en dat deed hij ook. Op jonge leeftijd ging hij namelijk met zijn vader mee de zee op. Hij heeft absoluut geen geluk, Spanjaarden namen hem en zijn vader gevangen en Piet en zijn vader leven 4 jaar lang als galeislaaf. Avontuur kreeg hij dus wel. Na zijn vrijlating kiest Piet voor een bestaan als schipper in de koopvaardij.

De VOC en de WIC.
Piet Hein begon met werken bij de VOC waar hij erg rijk werd. Toen een paar jaar later de WIC (West-Indische Compagnie) werd opgericht (1621) werd hij daar lid van. Hij maakte in totaal 3 reizen voor de WIC. Tijdens de eerste reis (1624-1625) was hij vice-admiraal. Hij bezette in mei 1624 de Portugese hoofdstad San Salvador (Bahia) in Brazilië. Deze werd echter in 1625 heroverd door de te hulp geschoten Spanjaarden (deze kregen het nieuws over de verovering eerder dan de Nederlanders, waardoor deze te laat kwamen). Op 5 augustus 1624 vertrok Piet Hein met 7 schepen uit San Salvador om vandaar uit Sao Paulo de Loanda in de Portugese kolonie Angola, destijds een belangrijke slavenhandelplaats, te veroveren. De aanval mislukte echter en hij keerde terug naar San Salvador, waar hij werd verrast door de aanwezigheid van de vloot van Don Fadrique de Toledo die de stad in april 1625 had heroverd. Hij besloot om de stad niet weer aan te vallen en hij ging terug naar Nederland.
Tweede tocht
Tijdens de tweede tocht (1626-1627) was hij benoemd tot admiraal door de WIC. Hij viel Salvador opnieuw aan en behaalde weer de overwinning. Ook veroverde hij een aantal Portugese schepen, waarbij hij een grote hoeveelheid suiker buitmaakte.
Verovering van de Zilvervloot.
De WIC wilde een zo groot mogelijke slag toebrengen aan de Spanjaarden. De beste manier daarvoor was om de Zilvervloot te veroveren. De Zilvervloot vertrok jaarlijks vanuit Havanna (op Cuba) naar Spanje. Samen met zwaarbewapende schepen voor bescherming. In 1628 namen de boten van de zilvervloot een WIC vloot onder leiding van Piet Hein waar. Een deel van de Spaanse vloot blijft daarom in de haven. Als gevolg hiervan was de zilvervloot verzwakt. Vlakbij de haven waren de schepen van Piet Hein. 8 september namen de schepen van Piet Hein, de Zilvervloot waar. Meteen laat hij de achtervolging inzetten. De Spanjaarden zoeken hun redding in Matanzas maar lopen vast op een zandbank. Ook schepen van Piet Hein lopen vast, maar de Spanjaarden zijn dan al binnen hun bereik. De paniek onder de Spanjaarden was zo groot dat zij zich bijna meteen al overgaven. De weg terug was niet zonder problemen, er waren stormen, en ziektes en het verlies van schepen. Tussen november 1628 en januari 1629 kwamen 22 schepen binnen. Pas 22 januari kwam Piet Hein terug met 5 schepen, want hij was vastgehouden door de Engelsen. De schepen bevatte: huiden, zilver, suiker, zijde, verfstoffen en geld.Piet Hein werd feestelijk ontvangen in Nederland. De opbrengst van de buit was ongeveer 12 miljoen gulden, de grootste buit die ooit op zee is veroverd. Een groot deel van de buit gaat naar de bemanning van de schepen en de aandeelhouders van de WIC. De rest van de buit ging op aan de bestrijding van de Spanjaarden. Dankzij de verovering van de Zilvervloot konden de Nederlanders de als onneembaar geldende vesting Den Bosch innemen. Ook kon dankzij de verovering de volgende overneming van de WIC worden gefinanciёerd worden.

Afsluiting
Vond Piet Hein vreugde echt belangrijker dan rijk zijn? Wij denken dat hij rijk zijn belangrijker vond, omdat het hem ook veel geld heeft opgeleverd. En hij zal wel plezier willen maken maar wij denken dat hij geld toch wel belangrijker vond dan vreugde.

Bronvermelding:
http://www.kennisnet.nl/po/kinderen/perdagwijzer/piethein/html/
http://www.xs4all.nl/~fvjole/archief/ph/phhome.html

REACTIES

J.

J.

heb je dit zelf bedacht ofzo?
welke bronnen gebruikte je?

11 jaar geleden

E.

E.

langg

11 jaar geleden

N.

N.

super interessant

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.