ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Wat zijn de oorzaken van de Tweede Wereldoorlog?

De oorzaken van de tweede wereldoorlog zijn:
- De ergernis van de Eerste Wereldoorlog:
Het Verdrag van Versailles, veel mensen waren het niet eens met het verdrag. Dit leidde tot verzet. De Volkenbond werd opgericht om de vrede te bewaken, maar dit lukte niet doordat sommige landen geen lid waren.

- De economische crisis:
Het parlement kan het land niet uit de crisis halen. Hitler belooft werk, vrijheid, voedsel enz. De NSDAP (NationalSozialistische Deutsche ArbeiterPartei) wint de verkiezingen en Hitler komt aan de macht.

- De bezetting van het Rijnland:
Als Frankrijk in 1936 Hitler had tegengehouden om het Rijnland in te trekken, wat makkelijk te doen was omdat Duitsland bijna geen munitie had, dan was de tweede wereldoorlog waarschijnlijk uitgebleven. Maar Frankrijk was te bang, om actie te ondernemen.

- Samenwerking van Duitsland en Oostenrijk
Eigenlijk was in het verdrag van Versailles vastgesteld dat Duitsland zich niet in Oostenrijk mocht vestigen. Maar Hitler deed dit toch en onderdrukte de Oostenrijkse Joden en liet hun bijvoorbeeld de tramrails schoon poetsen met een tandenborstel. Dit alles gebeurde op verzoek van Seyss-Inquart.

- Conferentie van München
De conferentie van München tekende het doodvonnis van Tsjecho-Slowakije en in maart 1939 marcheerde Hitler Tsjechië binnen en maakte er een Duits protectoraat van. Daarna liet hij het Slowaakse nationalisme aanwakkeren. Slowakije verklaarde zich onafhankelijk en kreeg een pro-Duits bestuur.

- De aanval op Polen:
Op 23 augustus 199 sloten de Russen met Duitsland het niet-aanvalsverdrag. Ze zouden elkaar niet aanvallen en maakten geheime afspraken en verdeelden alvast Polen. De Russen zouden zich buiten de oorlog houden in ruil voor invloed op Estland, Letland en Litouwen. Hitler was blij met dit contract en zou later wel met de Russen afrekenen. Op 1 september 1939 trokken de Duitse troepen Polen binnen. Twee dagen later verklaarden Engeland en Frankrijk de oorlog aan Duitsland. Dit was het begin van de tweede wereldoorlog.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Hubert

Hubert

Waarom hebben Engeland en Frankrijk de oorlog niet verklaard aan de Sovjet Unie na de Russische inval in polen in 1939 ??

11 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

super zonnebriljant petje af aangezien

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

het zou fijner te begrijpen zijn als je de volgorde verandert dus eerst de economische crisis maar dan uit gelegd over meerdere landen want daarom is het verband van Versailles opgericht

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

goed verslag !!

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Hamnah

Hamnah

De aanval op Polen is geen oorzaak maar een aanleiding. Goed verslag verder :)

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

V.

V.

wat dacht je van het feit dat Duitsland niet in de Volkenbond mocht, dat is ook zeker een reden geweest voor meer wraakzuchtige gevoelens

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

We worden allemaal voor de gek gehouden met het zogenaamde wet van versailles het had allemaal te maken met wapenhandel en machtsovernamen.de exlegerleiders die er nog zijn kunnen ons de waarheid vertellen.saddam kon ons de waarheid vertellen,maar werd vermoord omdat hij heel veel afwist van de tweede wereldoorlog.toen hij de macht overnam waren de oliereserves bedoeld voor de leiders ,toen president bush senior.door de machtsovername wereldwijd konden de amerikaanse bedrijven gevestigd worden in verschillende landen.landen in afrika,zuid amerika over de gehele wereld.hierdoor is amerika een van de rijkste landen geworden en ook landen in europa zijn rijk geworden van wapenhandel.dankzij de zogenaamde wet van versailles.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

dit is echt heel goed maar het gaat over de 1e wereldoorlog

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

Bij het kopje; de oorzaken van de tweede wereldoorlog zijn, staat: Het Verdrag van Versailles, veel mensen waren het niet eens met het verdrag. Dit leidde tot verzet.
Maar er wordt niet bij verteld waarom..
De reden was omdat Duitsland miljarden aan Frankrijk moest terug betalen, dit geld hadden ze niet. Vandaar het verzet !

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

In de onderste alinea staat:
"- De aanval op Polen:
Op 23 augustus 199 sloten..."
Maar dan 199, moet 1939 zijn. ^-^

11 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast