1.1 De Servische nationalist Princip vermoorde in 1914 Franz Ferdinand, de kroonprins van oostenrijk-hongarije, en zijn vrouw. oostenrijk-hongarije zag dit als reden om Servië aan te vallen. Maar Servië werd gesteund door rusland en dus nam oostenrijk-hongarije contact op met Duitsland. Duitsland zei dat het oostenrijk-hongarije zou steunen en oostenrijk-hongarije viel aan.rusland zocht steun bij de tegenstanders van Duitsland, bij frankrijk. Frankrijk gaf rusland een blanco cheque. Rusland mobiliseerde zijn leger. Duitsland sommeerde rusland op te houden maar die gaven daar geen gehoor aan. Toen verklaarde Duitsland de oorlog aan rusland en aan frankrijk, omdat ze dachten dat die de russen toch wel zouden steunen. Toen had je aan de ene kant de geallieerden: rusland, Servië en frankrijk en aan de andere kant de centralen: oostenrijk-hongarije en Duitsland. Duitsland koos voor een verrassende route naar frankrijk, ze gingen via België. Maar België had een verdrag met Engeland dat ze als ze zouden worden aangevallen dat ze steun zouden krijgen van Engeland. Dus verklaarde Engeland Duitsland de oorlog. In frankrijk werd nu gestreden aan twee fronten, in het oosten vielen de russen aan en in het westen frankrijk en België met steun van de Engelsen.
1.2 Duitsland was vroeger nooit een rijk geweest. Na 1850 veranderde dit. In 1870 begon Pruisen een oorlog met frankrijk. De oorlog was in 1871 al gewonnen door Pruisen. Frankrijk moest vele vernederingen ondergaan maar het ergste was toch wel dat ze Elzas-Lotharingen. Dit gebied was belangrijk door zijn kolen en ijzermijnen. moesten afstaan. Wilhelm de 1e werd toen uitgeroepen tot “kaiser van het deutsche reich”. Na de eenwording van het Duitse rijk gingen de Duitsers bouwen aan de industrie, een vloot en een leger. Bismarck wilde Duitsland in alle rust opbouwen en sloot dus bondgenootschappen. In 1882 kwam de triple alliantie tot stand. Een verbond tussen Duitsland, oostenrijk-hongarije en Italië. Omdat Duitsland economisch en politiek zoveel sterker werd ging frankrijk in 1894 een bondgenootschap met de russen aan. In dit verdrag stond, dat als er een oorlog zou komen met Duitsland, dat de russen Duitsland in het oosten zouden aanvallen en frankrijk in het westen. Dit zou lastig zijn voor Duitsland omdat ze dan van twee kanten aangevallen zouden worden, een tweefrontenoorlog. Ook de Engelsen waren onder de indruk ze probeerden een machtsevenwicht of balance of powers in europa te laten bestaan. Zolang dit het geval was zouden ze bij oorlogen niet ingrijpen maar zich afzijdig zouden houden van de Europese zaken, de splendid isolation. Toen Duitsland echter te sterk dreigde te worden trad ook Engeland toe tot een coalitie van landen. In 1907 ontstond de triple entente, een verbond tussen Engeland, Frankrijk en Rusland. Door de industriële revolutie hadden kwamen er zoveel producten dat de industrieën een te kleine afzetmarkt hadden in eigen land en moesten dus gaan exporteren. Ook moesten ze de grondstoffen gaan inkopen omdat daar in eigen land een gebrek aan was, ze moesten ook spullen als katoen en graan importeren omdat de eigen landbouw de bevolking niet meer konden voeden. Zo werden steeds meer landen economisch afhankelijk van elkaar. De landen gingen gebieden buiten europa veroveren omdat ze daar grondstoffen en voedsel konden halen en hun industrieproducten kwijt konden. dit streven naar een wereldrijk door koloniën te vormen wordt modern imperialisme genoemd. Ieder land vond zichzelf het beste en zo kwam er een wapenwedloop. De grote Europese landen hadden de grootste legers ooit. Een dreigende oorlog werd normaal gevonden, de mensen dachten dat de oorlog toch zo afgelopen zou zijn. Het enige dat een oorlog kon tegenhouden waren verbonden dachten de diplomaten. Daarom de triple alliantie en de triple entente, deze verbonden waren bedoeld voor een gevoel van veiligheid. Maar de 2 verbonden stonden wel tegenover elkaar. Ze zorgden aan de ene kant voor een machtsevenwicht omdat alle grote landen erin zaten maar aan de andere kant kon er ook zomaar een oorlog uitbreken.
1.3 de 1e wereldoorlog begon met een schot op kroonprins Franz Ferdinand. De balkan werd in het begin van de 20e eeuw door 3 rijken, het Russische tsarenrijk, het Turkse rijk en oostenrijk-hongarije. Veel landen waren veelvolkerenstaten, staten waarin een aantal volkeren zijn samengebracht. Er waren ook een paar onafhankelijke staten, Griekenland, Roemenië, Bulgarije en Servië. Deze staten hadden zich losgemaakt van het Turkse rijk en wilden groeien door stukken van het Turkse rijk of oostenrijk-hongarije in te nemen. Daar woonden mensen die dezelfde taal spraken en dezelfde cultuur hadden. Het Turkse rijk en oostenrijk-hongarije kampten met een nationaliteitenprobleem, een volk wil niet meer bij een land horen maar onafhankelijk zijn. Rusland had ook veel belangen in de balkan. De bosporus en dardanellen gaven toegang tot de warme haven, de havens die ’s winters niet dichtvroren, verder is Russisch een Slavische taal dus stonden de russen wel sympathiek tegenover het Slavisch nationalisme. Nadat princip Franz Ferdinand had neergeschoten wilde oostenrijk-hongarije wraak nemen op de Serviërs. Maar omdat rusland Servië steunde vroeg oostenrijk-hongarije om steun van Duitsland. binnen een paar weken was er een wereldoorlog. De eerste wereldoorlog is dus eigenlijk een regionaal conflict op de balkan dat door de vele verbonden die er gesloten waren is uitgelopen tot een wereldoorlog.
1.4 in de nacht van 4 op 5 december viel Duitsland België aan, ze waren op weg naar frankrijk. Volgens het von schlieffen-plan zou Duitsland eerst frankrijk verslaan en vervolgens rusland. Alleen rusland rukte zo snel op dat Duitsland moest kiezen of ze zich eerst helemaal op frankrijk richten of troepen overbrengen naar het oosten en een tweefrontenoorlog beginnen. Ze kozen voor de tweefrontenoorlog. En het lukte aardig, de russen werden teruggedrongen tot over hun eigen landsgrenzen. In 1915 gingen ze verder rusland in met hulp van oostenrijk-hongarije en het Turkse rijk dat zich uit angst voor de russen al eerder had aangesloten bij de centralen. Minder goed ging het in het westen, doordat Duitsland veel legers had getransporteerd naar het oosten waren ze in het westen flink verzwakt. Aan de Marne kwam er zelfs tegenoffensief van Belgische, Franse en Engelse legers. Het tegenoffensief zorgde ervoor dat de Duitsers niet verder konden. het werd een loopgravenoorlog, door de komst van de mitrailleur konden er geen stormaanvallen gedaan worden omdat iedereen dn binnen een mum van tijd was neergemaaid. In 1916 werd er door beide partijen geprobeerd een doorbraak te forceren. De Duitsers probeerden verdun in te nemen en de Engelsen probeerden de Somme in handen te krijgen. bij de slag om de Somme sneuvelden 1100000 soldaten en het leverde geen van beide partijen ook maar enige terreinwinst op. De Britten gingen nu de Duitse havens blokkeren. De Duitsers beantwoorden dit door de Britse eilanden te omsingelen met hun onderzeeërs. In januari 1917 torpedeerde een Duitse onderzeeër de Lutetia, een schip dat Amerikaanse munitie en passagiers vervoerde. De Amerikaanse regering waarschuwde de Duitsers zo erg dat de duikbootoorlog op een laag pitje kwam te staan. De engelse vloot wist de Duitse vloot, die hoopte op een slag op open zee, in de havens te houden. Ook op zee kwamen geen van beide legers een stap verder.
De samenvatting gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
M.
M.
goed verslag alleen kan het waarschijnlijk wat korter
6 jaar geleden
Antwoorden