Module 4: I have a dream, Hoofdstuk 1

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas havo | 460 woorden
  • 5 augustus 2008
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 6
2 keer beoordeeld

Hoofdstuk 1
Virginia was het eerste gebied met kolonisten. Ze gingen daar tabak verbouwen. Tabaksteelt is zeer arbeidsintensief en het put de grond snel uit, daarom gingen ze verder het land in. Naar het gebied van de indianen. De indianen gingen vaak dood door de ziektes die de Europeanen mee brachten. Doordat ze dicht naar elkaar toe gedreven waren, kwamen de indianen op elkaar terrein terecht. Dat zorgde weer voor vele oorlogen. Het leven voor de kolonisten was vreselijk in Amerika, ze hadden nauwelijks voedsel.
De Hollanders kwamen in 1619 aan in Amerika, ze brachten slaven mee. Slaven werden gebruikt op plantages. De Nederlanders stichtte New Amsterdam, maar in 1664 werd de stad veroverd door de Engelsen en doopte het om in New York. De Nederlanders wisten nog heel lang hun Homogeniteit te behouden. Tegenwoordig zie je in New York nog een paar herinneringen aan de tijd van de Nederlanders, bijvoorbeeld de Wall street dat is gewoon de walstraat.


Veel Engelse werden naar de VS gestuurd om het bevolkingsoverschot weg te werken, als ze naar de VS gingen kregen ze veel grond . Verder gingen er naast arme boeren ook veel Katholieken en protestanten naar de VS om daar in vrijheid hun geloof uit te kunnen oefenen. De Engelse kolonies vielen onder de Macht van de Engelse koning. De Amerikanen wilde hun eigen bestuur en uiteindelijk stemde de koning daar in toe. Het werk op de plantages werd vooral verricht door slaven. In het zuiden ontstonden er grote plantages waarop tabak, suiker, rijst of indigo werd verbouwd. In het noorden waren er weinig slaven maar meer allemaal kleine boerderijen. Voor een slaaf was het leven vreselijk, de reis was verschrikkelijk en het leven was er zwaar. Er kwamen ook nog andere emigranten: de Schotten. De Schotten waren lastposten, ze waren arm, drankzuchtig en gewelddadig. Ze woonden dicht bij de frontier. De Duitsers waren het tegenovergestelde van de schotten. Zij vestigde zich voor al in Pennsylvania. Zij leven hier nog steeds net zo als in de 18e eeuw dus zonder TV.

De Amerikanen waren nog steeds min of meer verbonden aan Engeland. Daarom de Boston Tea Party. Op 17 december 1773 klommen 50 kolonisten verkleed als indianen aan boord van drie Engelse schepen die in de haven van Boston lagen. Zij gooide snel 300 kisten thee in het water. De Engelse waren boos ze sloten de haven, en ze mochten geen zelfbestuur meer uit voeren. De Amerikanen waren aanhangers van het Liberalisme, ze wilde in vrijheid leven. Op 4 juli 1776 werd de VS onafhankelijk. Veel mensen verhuisde naar de VS om dat het een compleet nieuw land was. Ze verjoegen de indianen en gebruikte slaven op plantages. Ze kozen een volkssoevereiniteit en vrijheid, gelijkheid en het nastreven van geluk waren de belangrijkste principes. De basis voor een uiterst modern bestuur.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.