Geschiedenis memo - H2 paragraaf 1,2,3 - Havo 3

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas havo | 638 woorden
  • 22 januari 2022
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
25 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

Samenvatting + uitleg geschiedenis H2 par 1,2,3 - Memo, Havo 3

Paragraaf 1 

Op 14 mei 1940 werd Rotterdam gebombardeerd. De tweede wereldoorlog duurde van 1939 tot 1945. De tijd van de oorlogen duurde van 1900 tot 1950.

Paragraaf 2 

Door het verslag van Versailles kwam er een economische crisis in Duitsland. Er was veel werkloosheid, ze moesten veel herstelbetalingen betalen en het leger werd verkleind. Hierdoor was er veel onrust op straat. Om dit op te lossen werd de Nationaalsocialistische Duitse arbeiderspartij - NSDAP opgericht. Adolf Hitler was de leider en aanhangers heette nationaal socialisten of nazi’s. Hun belangrijkste doelen waren :

  • * 1 partij 1 leider
  • * nationalisme terugbrengen
  • * militarisme ( Ze verheerlijkte het soldatenleven.)
  • * Rassenleer ( Duitsers waren het beste ras - Übermenschen. Andere rassen waren         Untermenschen. Er was veel jodenhaat ook wel antisemitisme genoemd.)

In 1929 brak een economische wereldcrisis uit, Hitler beloofde dat op te lossen. In juli 1932 op de parlementsverkiezingen werd de NSDAP de grootste partij van Duitsland. Op 30 januari 1933 werd hij rijkskanselier. Toen kort daarna de Rijksdag in de fik werd gestoken gaf hij de communisten de schuld en greep de kans om wetten aan te passen. Hij stelde ook een machtigingswet (Wet die Hitler de macht gaf om Duitsland te besturen zonder parlement) voor. Vanaf maart 1933 had Hitler de volledige macht, tegenstanders en journalisten sloot hij op in gevangenissen. Toen die vol kwamen liet hij concentratie kampen bouwen. Door indoctrinatie ( opdringen en aanleren van ideeën van een partij) werd Duitsland een totalitaire staat. ( de staat beheerste en controleerde het leven van de mensen volledig.) Hij liet legervoertuigen bouwen, jongens moesten vanaf 18 jaar een half jaar in een arbeidskamp werken en vrouwen werden ontslagen. Zo maakte hij een einde aan veel werkeloosheid. 

Paragraaf 3

In 1936 liet Hitler soldaten het Rijnland in trekken en sloot hij een bondgenootschap met de Italiaanse leider Mussolini. Die twee landen heette de asmogendheden. In maart 1938 trokken Duitse troepen Oostenrijk - het geboorteland van Hitler binnen en eiste ze het Sudetenland ( een grensgebied met Tsjecho- Slowakije) op. Tsjecho-Slowakije had een bondgenootschap met Engeland en Frankrijk. In september 1938 vergaderde Frankrijk en Engeland met de asmogendheden op de conferentie van München. Tsjecho-Slowakije was niet uitgenodigd. Frankrijk en Engeland gaven Hitler Sudetenland als hij zou stoppen met veroveringen. Maar maart 1939 veroverde Hitler Tsjecho-Slowakije. In augustus 1939 sloten Duitsland en de Sovjet-Unie een niet-aanvalsverdrag en verdeelde ze polen onderling. 1 september 1939 trok Duitsland polen binnen. Engeland en Frankrijk verklaarde de oorlog aan Duitsland. De tweede wereldoorlog begon. 

Eerst werd polen door Rusland bezet. Na de bezetting van Noorwegen en Denemarken begon op 10 mei de aanval op Nederland, Frankrijk en België. Als snel stond Engeland er alleen voor. Duitsland bombardeerde Engeland maar Engeland gaf niet op dus viel Hitler in juni 1940 het communistische Sovjet-Unie aan. 

Al voor 1939 was Japan bezig om een groot Aziatisch keizerrijk te maken. Japan sloot zich aan bij de asmogendheden en viel in december 1941 de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbour aan. Al snel werd Nederlands Indië bezet. De verenigde staten verklaarde oorlog aan japan. Het was toen de geallieerden - Engeland, Verenigde Staten en de Sovjet- Unie tegen de asmogendheden - Japan, Duitsland en Italië. In de winter van 1942-1943 was Rusland in Noord en Zuid omsingeld door Duitsland maar het Russische Rode leger dreef Duitsland uit de Sovjet- Unie. De geallieerden plande een aanval op Europees vasteland. Op 6 juni 1944 ook wel D-day genoemd landde 3 miljoen Amerikaanse, Engelse en Canadese soldaten op de kust van Normandië. De bevrijding van West-Europa begon. Eerst kwam Frankrijk, België en Zuid Nederland vrij. De bevrijding van Arnhem en de Ardennen mislukte. Na een korte pauze in de winter van 1944 trokken in januari 1945 de geallieerden en Rusland ( na het bevrijden van Oost- Europa) naar Duitsland. Op 30 april 1945 pleegde Adolf Hitler Zelfmoord en op 7 mei gaf Duitsland zich over. 

Japan gaf zich eerst niet op maar toen de Amerikaanse president Truman de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki bombardeerde gaven ze de strijd ook op. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.