Hoofdstuk 2, paragraaf 2.1 t/m 2.4

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 866 woorden
  • 2 december 2009
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
40 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Geschiedenis Hoofdstuk 2 Paragraaf 1 t/m 4
(wat tussen * * staat is een schuin gedrukt woord in je boek)
Paragraaf 1
De *Wetenschappelijke Revolutie* hield een nieuwe manier van onderzoeken in.
Belangrijke kenmerken daarvan waren:
-Observeren (zelf waarnemen,kijken wat er gebeurt)
-Experimenteren (zelf proeven doen)
-Redeneren (zelf nadenken over wat er is gebeurd,zelf conclusies trekken uit observaties en experimenten).

Verschillen met de wetenschap in het Oude Griekenland:
-Er werd door de onderzoekers veel meer geëxperimenteerd.

-Het aantal onderzoekers was veel groter.
-De onderzoekers werkten met elkaar samen in wetenschappelijke verenigingen.
-Deze verenigingen betaalden experimenten van de onderzoekers
-Deze verenigingen werden door de overheid gesteund.

Het verschil tussen technologie en wetenschap:
Wetenschap en technologie hebben in onze samenleving veel met elkaar te maken. Bij *technologie* denken we vooral aan de manier waarop (wetenschappelijke) kennis in de industrie wordt gebruikt. De wetenschap probeert er achter te komen waarom bepaalde dingen gebeuren.

Paragraaf 2
De mensen begonnen te begrijpen dat het toenemen van kennis veel voordelen had. Op allerlei gebieden werd de vooruitgang zichtbaar.

Onderzoekers toonden tijdens de Wetenschappelijke Revolutie aan dat veel anders was dan men eeuwen lang had gedacht. Mensen gingen toen ook over andere zaken nadenken.

Paragraaf 3
In de 18de eeuw gingen onderzoekers bestuderen hoe de mens zich in de samenleving gedroegen. De mensen leefden volgens hen in duisternis omdat ze bijgelovig waren en te weinig wisten.
De 18de eeuw wordt ook wel de *Verlichting* genoemd. Deze onderzoekers noemen we daarom ook wel *verlichters*.


De kenmerken van de Verlichting zijn:
-De samenleving wetenschappelijk onderzoeken.
De samenleving moest op dezelfde manier worden bestudeerd als de natuur. Ze moesten zelf nadenken.
-Gelijkheid en menswaardig bestaan voor iedereen.
De verlichters vonden dat de mensen er recht op hadden ook tijdens het leven op aarde gelukkig te zijn. Ze wilden het bestaan van de mensen verbeteren. Ze vonden dat de mensen in de wereld overal en altijd gelijk zijn. Het belangrijkste begrip hierbij was volgends hen; Vrijheid van
•Meningsuiting
•Drukpers
•Godsdienst
•Handel

- Het volk hoort de macht in de staat te hebben
Het idee ontstond dat het volk de hoogste macht in handen hoort te hebben. Niet de koning en niet de kerk. Mensen moesten afspraken maken en die moesten vervolgens in een verdrag of grondwet worden vastgelegd.
- Verering van de natuur
De mens zo volgends de verlichters een voorbeeld kunnen nemen aan de natuur. Als de mens dat zou doen dan zou er een einde komen aan onverdraagzaamheid een onwetendheid.
- Tijfel of eigen kijk op de wereld de enig juiste is (besef van de eigen standplaatsgebondenheid)

In de eigen wereld bleken ook andere culturen te bestaan. Verlichters vonden dat je ook van andere culturen wat kan leren.
Als er in het verleden en in het heden zo verschillend kon worden gedacht,hoe wist je dan zeker dat je eigen kijk op de wereld juist was?

Paragraaf 4
De ideeën van de verlichters werden op allerlei manieren verbreid:
- De Encyclopedie van Diderot
Het belangrijkste boek van de Verlichting werd de ‘Encyclopedie’. Hij was door de Fransman Denis diderot samen met een aantal ander velichters geschreven. Door de Wetenschappelijke Revolutie en de Verlichting was de hoeveelheid kennis van de mensen enorm toegenomen. Diderot heeft in zijn encyclopedie alle kennis in artikelen en tekeningen willen vastleggen.

- Salons en koffiehuizen
Salons behoorden tot de plaatsen waar de ideeën van de verlichters werden verspreid. Een *salon* was een bijeenkomst in het huis van een vrouw uit de bovenlaag van de bevolking. Alles mocht in deze salons worden gezegd.
Mensen gingen in een salon met elkaar praten over de ideeën van de Verlichting.

- Schrijvers,boeken en tijdschriften
Dankzij de uitvinding van de drukpers was het mogelijk boeken in grote aantallen te drukken. Naast boeken kwamen er nu ook tijdschriften. Er werden grote bibliotheken opgericht, waar men boeken kon lezen en lenen.

- Toneel

Rondreizende toneelgezelschappen zorgde ervoor dat de ideeën van de Verlichting onder alle lagen van bevolking werden verbreid.

- De ontduiking van censuur
De encyclopedie bevatte ook veel kritiek op de Franse samenleving van de 18de eeuw. De Franse regering vond de Encyclopedie daarom gevaarlijk. Het was in die tijd heel normaal dat Kerk en Staat toezicht hielden op alles wat geschreven, gedrukt en gezegd. Dat wordt *censuur* genoemd. Iemand die kritiek durfde te geven op de Kerk of de koning en zijn ambtenaren,kreeg een spreekverbod. Hij kon er zelfs gevangenisstraf voor krijgen. De verlichters waren het met de censuur helemaal niet eens. Zij wilden de vrijheid hebben te zegen wat zij wilden. De samenleving kon er alleen maar beter van worden, als mensen kennis konden maken met nieuwe ideeën.
Veel verlichters hadden een slimme manier gevonden om een verbod van hun werk te verkomen. Kritiek die zij hadden op hun eigen samenleving,verwerkten zij in stukken over andere volken,bijvoorbeeld, Perzen of Chinezen.

- De verlichte despoten
Al in de 18de eeuw waren enige vorsten bereid een aantal verlichte ideeën uit te voeren. Zij werden *verlichte despoten* genoemd. Deze vorsten hielden wel de alle macht in handen.

- De Franse Revolutie
Geen gebeurtenis heeft meer bijgedragen tot meer bijgedragen tot de verbreiding van ideeën van de Verlichting dan de Franse Revolutie. In 1789 werd in Frankrijk de koning ten val gebracht.



REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.