H7 Rusland een keizerrijk in crisis

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1276 woorden
  • 28 juni 2003
  • 62 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
62 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Geschiedenis; Samenvatting Hoofdstuk 7 Rusland een keizerrijk in crisis.
Paragraaf 1: De macht van de Tsaren

Rusland was een groot rijk dat steeds meer land wilde veroveren. In die tijd was er een standensamenleving. Er waren veel lijfeigenen, boeren die voor een grootgrondbezitter werkten en bij een stuk grond toe behoorden. Er was veel armoede en de armen moesten veel belasting betalen. Er brak vaak hongersnood uit doordat de oogsten mislukten. Industrie en handel was er nog nauwelijks door de slechte infrastructuur (De infrastuctuur zijn de verbindingen in een land, zoals: Wegen, kanalen en spoorwegen). Pas in de tweede helft van de 19e eeuw kwam de industrie op gang.
Rusland werd bestuurt door de Tsaren; de Romanovs (Het woord Tsaar is afgeleid van Caesar). Ze regeerden het land als autocraten. Het bestuur werd gebaseerd op god en de tsaren regeerden als alleenheersers met onbeperkte macht. Er was geen volksvertegenwoordiging en het volk had dus niks te zeggen. De kerk was erg belangrijk in het bestuur. De tsaren benoemden de priesters en bisschoppen van de Russische-orthodoxe Kerk. Die zich in het einde van de middeleeuwen had afgesplitst van de westerse chirstelijke kerk en had al zijn bezittingen af moeten geven aan de Tsaren. Zij zouden ze uitbetalen als ruil dat ze er voor zouden zorgen dat de mensen de Tsaar gehoorzamen. De volkeren in de overwonnen gebieden moesten het russische geloof aannemen en de russische taal gaan spreken, zodat het land een echte eenheid zou worden (russificatie). Opstanden tegen deze russificatie werden niet met dank afgenomen.
Van 1762-1796 werd Rusland bestuurt door een Tsarin, Catharina de Grote. Haar echtgenoot de Tsaar peter de 3e kwam om tijdens een revolutie en sindsien bestuurde Catherina Rusland. Ze las veel boeken van Franse filosofen en richtte een Wetgevende Commissie op die zich moesten houden aan haar instructies.

Paragraaf 2 Rusland op de rails

Rusland blijft zijn macht uitbreiden, maar wanneer Rusland Turkije wil bezetten, helpen Frankrijk en Engeland Turkije mee en breekt van 1853 tot 1856 de Krimoorlog uit. Doordat de voedselvoorraden en nieuwe manschappen te laat arriveerden, verloor Rusland de strijd. Naar de aanleiding van het verlies van de Krimoorlog besloot de Russische regering om de Instrastructuur te verbeteren. Door de komst van de nieuwe wegen, kanalen en spoorwegen kwam de industralisatie op gang en hierbij ook de handel. Er kwamen steenkoolmijnen en er werd ijzer en olie gewonnen. Door een zekere graaf Sergej Witte, tevens minister van financiën had goede plannen en schreef die aan de Tsaar van die tijd, Nicolaas de 2e. Dit bevorde de industralisatie enorm. Bijv. door het handhaven van de invoerrechten werd hun eigen industrie beschermt (protectie).
Rusland was nog steeds een communistischland en de fabrieken werden gebouwd door de Russische regering. Ze leenden geld van het buitenland en betaalden dat weer terug door graan te exporteren. Wel gaven ze die landen Obligaties, een schriftelijk bewijs dat je geld had geleend aan de Russische staat.
Na de Krimoorlog werden de lijfeigenen afgeschaft. De boeren kregen een stukje grond aangewezen dat ze later moesten terugbetalen en beheerd werd door de dorpsgemeenschap: De mir. Maar veel boeren konden niet leven van de kleine opbrengst van hun stukje grond en trokken de stad in op zoek naar beter werk, bijv in de fabrieken. Er was te weinig graan voor iedereen, doordat de regering de leningen moest afbetalen en door het heffen van de invoerrechten waren alle producten duurder of schaarser geworden.

Paragraaf 3 Spanningen in hemperium

Er kwamen steeds vaker opstanden in Rusland. Vaak omdat ze te weinig voedsel hadden of ze waren tegen de wil van de Tsaren. In 1825 kwamen zelfs hoge officieren in opstand. Dit was de Decembristenopstand. Ze wilden een grondwet, maar Tsaar Nicolaas de 1e wilde dit niet en liet ze vermoorden. In het geheim werd er daarom een geheime organisatie opgericht. De Narodnaja Volja (volks-wil). Ze wilden meer macht voor het volk door geweld te plegen tegen de staat probeerden ze de regering onderuit te halen.
Karl Marx had voorspeld dat er vroeg of laat een revolutie zou komen van het Russische volk tegen de staat. Het proletariaat zou dan de macht krijgen en het communisme invoeren. De socialisten volgden hem, maar het ging mis en ze kregen ondeling ruzie met elkaar. Ze splitsten zich op in twee groepen. De bolsjewieken en de mensjewieken. De bolsjewieken onder leiding van Lenin wilden de revolutie alleen leiden. De mensjewieken wilden eerst meer aanhangers krijgen voordat ze met de revolutie zouden beginnen.
Door al deze opstanden had de Tsaar een geheime politie aangesteld om de mensen die gevaar dreigten voor de staat aan te pakken. Vooral na de aanslagen op de Tsaar Alexander de 2e. De derde afdeling van de Kanselarij van de Tsaar was zo’n geheime politie. Ze moesten vijanden van de staat opsporen en aanpakken (deze werd opgericht door Tsaar Nicolaas de 1e in juni 1826).

Paragraaf 4: Een lont in een kruitvat

Ondertussen was de oorlog met Japan uitgebroken (1904-1905). De mensen hadden er genoeg van en wilden dat de oorlog stopte en er een volksvertegenwoordiging kwam. De Tsaar wilde echter de oorlog doorzetten die ze uiteindelijk hadden verloren. Op 9 januari 1905 gingen de arbeiders demonstreren en ze trokken naar het paleis van de Tsaar. Daar aangekomen wilden ze de Tsaar een verzoeksschrift aanbieden, waarbij ze om meer rechten vroegen. De paleiswachters wisten niet wat ze moesten doen en schoten op de mensen. Vele stierven of raakten ernstig gewond. Deze dag word sindsdien Bloedige Zondag genoemd.
Er werden vakbonden opgericht die eisten dat de staat vrede moesten sluiten met Japan en dat er een Doema (volksvertegenwoordiging) moest komen. De bolsjewieken wilden nog steeds dat er een revolutie zou komen onder leiding van Lenin. Daarom kwamen alleen de mensjewieken en de liberalen in de Doema. Toch behield de Tsaar nog bijna al zijn macht.
Omdat de mensen nog steeds niet tevreden waren, richtten ze Sovjets op. Sovjets zijn plaatselijke raden van arbeiders, boeren en soldaten. De Tsaar was hiertegen en liet ze oppakken. Ook omdat de vroegere lijfeigenen niet tevreden waren, besloot de Tsaar de mir op te heven. De grond werd nu helemaal eigendom van de boeren. Nu steeg de opbrengst weer van het land en er leek eindelijk rust in het land te zijn. De mensen bleven wel hun kritiek houden, vooral over een zeker monnik Raspoeten. Hij kwam als troonopvolger van Alexej en kreeg volgens de mensen te veel invloed in het bestuur.

Paragraaf 5: De Russische Revolutie

Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) strijdden Rusland samen met Engeland en Frankrijk tegen Duitsland en Oostenrijk. Maar het ging niet goed, Rusland verloor steeds vaker en de economie stortte helemaal in.
In Sint Petersburg brak op 23 februari 1917 een oproer uit en ze eisten betere leefomstandigheden. Zelfs vrouwen kwamen naar Sint Petersburg om te demonstreren. De Tsaar stuurde het leger er op uit, maar ze weigerden en steunden de demonstranten, zodat de Tsaar wel moest aftreden (De februarirevolutie).
De doema stelde een voorlopige regering samen. Ze beloofden verkiezingen en een grondwet. Maar de oorlog werd doorgezet en er ontstonden opnieuw Sovjets die wilden dat ze vrede zouden sluiten. De bolsjewieken onder leiding van Lenin stonden hier ook achter en eistten vredesonderhandelingen en een herverdeling van het land. De bolsjewieken grepen de macht en namen de voorlopige regering gevangen. Een dag later werd een nieuwe regering samengesteld onder leiding van Lenin. De Oktoberrevolutie zorgde er voor dat de bolsjewieken alle macht kregen, ze voerden het communisme in en alles kwam weer in bezit van de staat.
In maart 1918 sloot Rusland vrede met Duitsland. Maar in Rusland zelf braken er nu burgeroorlogen uit (1918-1922) De westerse landen steunden ‘de witten’ tegen het leger van de bolsjewieken. In 1922 toen bevrijding werd de Sovjetunie opgericht.

REACTIES

..

..

Heel mooi..!! :P
Ik heb ut al gebruikt..!! haha.. :P
Maarja.. alleen dan §1 De macht van de tsaren dan..
Want die had ik juist nodig..
voor een werkstuk..
maarja.. TNX!!

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.