Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Grensgangers (Aline Sax) deel 2

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas havo | 777 woorden
  • 29 juni 2022
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 7
27 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Grensgangers Deel 2

Jaar 1977

          Marthe en haar broer ( die een soort van wederzijdse liefde delen lmao ) willen verandering en actie ondernemen. Ze mag sinds kort weer naar de universiteit en heeft een baan bij een café. Ze zit in een leesclub samen met haar vrienden waar ze verboden boeken lezen en van plan zijn pamfletten te verspreiden. Haar familie word al in de gaten gehouden door de Stasi, de Oost- Duitse veiligheidsdienst, omdat hun oom jaren geleden naar het westen was gevlucht.

Wanneer de leesclub de pamfletten met de tekst “Ontwaak, mijn volk, de vuursignalen roken” stencilen door hun universiteit mag Marthe niet mee. Op die zelfde dag liet een student een foto zijn van een jongere versie van haar opa in een Duits uniform. Die avond vraagt haar Oma aan haar of ze een verjaardagscadeau voor haar Opa wilt maken.

Die avond erna gingen pamfletten verspreiden, maar deze keer mocht ze mee. Ze waren opgesplitst en zij ging mee met Andreas. Na het verspreiden gingen ze nog even naar zijn flat om nog wat te drinken.

Op school vertelde een student een verhaal over Duitse soldaten die een dorp in de fik hadden gezet en zegt dat de soldaat met het plan om dit te doen Marthes opa was. Door dit verhaal kan ze haar gedachtes er niet bij houden en gaat later werken in het café.

Haar broer had door dat er iets met haar mis was en ze vertelde hem over alles dat de student haar had verteld.

Toen Florian, Marthes broer, zijn uiteenzetting moest delen met de klas, ging wat hij zei een beetje tegen de regels in.

Het persoon waar de pamfletten lagen, Andreas, was meegenomen (of meegegaan) door(/met) een paar mensen, waar ze van aannemen dat het de Stasi was. De leesclub ging kijken in zijn flat was het duidelijk dat de pamfletten er ook niet meer waren. Hierdoor gingen de mensen van de leesclub elkaar verdenken.

Toen ze thuiskwamen was hun moeder boos op ze, omdat de Stasi door het raam naar hun kijkt. Ze ging naar haar werk waar de student haar ging vragen of ze aan haar opa heeft gevraag over het dorp Javneviç. Hij is benieuwd, omdat de andere man op de foto zijn opa zou kunnen zijn.

Voor het cadeau wilt Marthe sinaasappelen halen, omdat ze eindelijk weer terug in de winkel zijn. Terwijl ze in de rij staat komt ze Hans tegen (zit in de leesclub). Hij legt uit dat Andreas uit het Westen kwam en een reportage over hen wilde maken. Er liep toen een Stasi op hen af waardoor Hans snel wegliep, maar Marthe ondervraagde, ze ging snel naar huis.

Voor haar opa’s cadeau wilt ze foto’s voor een fotoboek die ze ophaalt bij haar oma. Terwijl ze opzoek is vind ze brieven die over Javneviç konden gaan, dus ze nam ze mee. Ze word op haar weg terug gevolgd door een auto en heeft niks kunnen vinden over het dorp.

Op haar opa’s verjaardag vraagt ze over het dorp, maar niemand zegt iets. Ze vraagt ook over haar oom en kreeg alweer geen antwoord, waardoor ze boos werd en naar buiten ging. Uiteindelijk komt Florian ook naar buiten en gingen ze samen terug naar huis. Onderweg naar huis werden ze ontvoerd.

Ze wordt geplaatst in een kamer zonder Florian waar ze haar kleding out moet doen en gefouilleerd wordt. Ze krijgt daarna andere kleding. Daarna wordt ze alleen in cel 112 gezet en krijgt ze geen slaap die hele nacht.

De ochtend erna wordt ze verhoord, maar zegt niet veel. Het persoon die haar overhoort vraagt naar de pamfletten en spionnen werk. Uiteindelijk mag ze terug naar haar cel en zo gaat dat door voor een paar dagen, elke dag mag ze 20 minuten naar buiten waar ze alleen is.

Ze hoort opeens een tik geluid dat komt van Franz, hij is daar, omdat zijn zus was gevlucht naar het Westen. Marthe wordt midden in de nacht gehaald, een andere man verhoort haar, hij zegt dat Florian al alles bekend heeft. Ze krijgt de belofte dat als ze tekent om informatie aan de Stasi te geven ze mag gaan. Dit maakt haar boos en ze tekent niet.

Wanneer ze weer buiten is en Florian hoort zegt hij dat ze sterk moet blijven en niks moet zeggen. Ze komt terug in haar cel met het gevoel alsof ze een winnaar is, omdat de Stasi een fout had gemaakt.

Op die avond wordt ze vrijgelaten en krijgt ze haar kleren terug, ze wordt afgezet bij een staat dichtbij haar huis en neemt aan dat haar broer ook binnenkort komt ( daar eindigt het boek ).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.