Geschiedenis HS3 tweede wereldoorlog
De tweede wereldoorlog werd veroorzaakt door nazi-Duitsland. Hitler begon direct na zijn machtsovername met de voorbereiding van Duitsland op een nieuwe oorlog en sloot bondgenootschappen met Japan en Italië tegen het westen en de Sovjet-Unie. Hitler wilde de Sovjet-unie in een “rasssenoorlog” vernietigen. In zijn boek “Mein Kampf” had hij geschreven dat het Duitse volk meer grondgebied nodig had om zich te voeden en om over Europa te heersen. In 1938 begon Hitler met de uitbreiding van Duitsland. Hij nodigde de Oostenrijkse kanselier Schuschnigg uit en dreigde met dat hij Oostenrijk zal binnenvallen als de nazi’s daar niet in de regering kwamen. De kanselier haalde de nazi Seyys-Inquart in de regering. Hitler eiste een paar weken later dat Seyys-Inquart de leiding kreeg in de Oostenrijkse regering. Die avond trad Schuschnigg af, waarna Seyys-Inquart het Duitse leger uitnodigde om ‘de vrede en orde in Oostenrijk te herstellen’. De volgende morgen trok Het Duitse leger Oostenrijk binnen. In 1938 lijfde Hitler Oostenrijk en Sudetenland in. Op de conferentie van München gaven Groot-Brittannië en Frankrijk Hitler een deel van Tsjechië (Sudetenland) in ruil voor zijn belofte om geen verdere eisen meer te stellen zij dachten hiermee dat het beleid van Hitler minder agressief zou worden. Enkele maanden later bezette nazi-Duitsland de rest van Tsjechië. Op 1 september 1939 viel het Duitse leger Polen binnen en overtreedt daarmee het verdrag van München. Toen Groot-Brittannië en Frankrijk twee dagen later (3 september 1939) aan Duitsland de oorlog verklaarden, was dat het begin van de tweede wereldoorlog.
3.2
Op vrijdag 10 mei 1990 viel Duitsland, Nederland binnen. Nederland was slecht voorbereid voor de oorlog. Men verwachte neutraal te kunnen blijven, men was slecht bewapend en men geloofde niet in de spionage die werd gewaarschuwd. Al op 14 mei 1940 gaf Nederland zich over aan de Duitsers (capitulatie), na het bombardement op Rotterdam. Na de nederlaag oftewel het verlies moesten de Nederlanders kiezen tussen: aanpassing; doen wat je moest doen om uit de problemen te blijven, collaboratie; meewerken met de bezetters en verzet; niet meewerken en actief tegenwerken. De nazi’s voerde een totalitair (systeem waarin alles door de staat bepaald wordt) beleid. Je had gelijkschakeling dat was dat alle organisaties behalve weg moesten behalve de NSB, want de boodschap van de overheid moesten uitdragen en censuur dat was dat alles wat afweek van de nazi boodschap was verboden, controle op publicaties. Nederland werd bezet een kreeg een Duits bestuur onder leiding van Arthur Seyss-Inquart (geen militair beleid). De Nederlandse nazi van de NSB (Nationaal-Socialistische Beweging) was onder leiding van Anton Mussert. De NSB kreeg meer macht maar werden niet de baas. Er was veel verzet maar dat was beperkt. Wel was er veel onderduikhulp. Na de spoorwegstaking in 1944 legde de bezetters de voedseltransporten in het westen van Nederland stil en zo ontstond de hongerwinter van 1944-1945.
3.3
Door de Duitse bezetting breidde de Jodenvervolging zich ook uit in Nederland. In 1940 werd de ‘Ariërverklaring’ ingezet. Dat was een verklaring waarin je moest verklaren of je een jood was of niet, die alle ambtenaren moesten invullen. In 1941 vond de Februaristaking plaats waarin mensen tegen het wegvoeren van joden oftewel Jodenvervolging gingen staken. Vanaf 1943 begon de wegvoering naar vernietigingskampen, in een poging een heel volk te vernietigen wat ook wel genocide wordt genoemd. Door de complete burgerlijke stand waren Joden in Nederland gemakkelijk op te sporen. Mede daardoor is een groot deel vermoord. Antisemitisme (haat tegen Joden) bestond al langer dan de nazi. In Oost-Europa ontstonden regelmatig pogroms (vernietigen van volk) in nazi-Duitsland werd echter een systeem opgezet om iedereen die niet gewenst was te vernietigen. In 1942 vond het Wanssee conferentie plaats, waarin werd bepaald hoe Nazi-Duitsland joden zou gaan uitvoeren. 6 miljoen joden werden vermoord, daarnaast ook zigeuners, gehandicapten, homoseksuelen en politieke tegenstanders. Op de avond van 9 tot 10 november 1938 vond de Kristalnacht plaats. Op die avond werd in heel Duitsland, Joden en hun bezittingen aangevallen.
3.4
Sinds de industrialisering in Japan, gaat Japan koloniën veroveren. Tijdens de tweede wereldoorlog denkt Japan te kunnen afrekenen met de verenigde staten en Engeland. Amerika levert Japan geen kolen, olie en staal meer waardoor Japan zich aansluit bij nieuwe bondgenoten: Duitsland,Italië en hun andere bondgenoten (asmogendheden). Door de aanval op Pearl Harbor, dat was een Amerikaanse marinebasis die op 7 december 1941 werd aangevallen door Japanse gevechtsvliegtuigen) verklaarde de verenigde staten oorlog en besloten mee te vechten in de tweede wereldoorlog. De Japanse opmars ging heel snel. In de veroverde koloniën worden gevangenkampen voor Europeanen ingericht. Daar werd dwangarbeid geëist. Na 1942bij de Slag bij Midway (zeeslag die plaatsvond tussen Japan en de Verenigde Staten) won de VS en nam het initiatief over onder leiding van generaal Douglas Mcarthur. De strijd is moeizaam en kostte veel doden. De Japanners zetten zelfmoordvliegtuigen (kamikaze) en onderzeeërs (kaiten) in. In 1945 werpen de verenigde staten 2 atoombommen op Japan. Hiermee kwam een eind aan de tweede wereldoorlog.
3.5
In1945 worden de verenigde naties opgericht (opvolger van de volkenbond, maar veel machtiger) doelen waren; vorkomen van een nieuwe oorlog, bescherming van mensenrechten en berechtiging van misdadigers. De tribunalen (tijdelijke rechtbank voor oorlogsmisdadigers) waren in Neurenberg en Tokyo. Er zijn twee nationale herdenkingen. 4 mei, dodenherdenking: herdenken we alle allen burgers en militairen die in Nederland en de hele wereld zijn omgekomen of vermoord in de tweede wereldoorlog. 5 mei, Bevrijdingsdag: is de nationale Bevrijdingsdag van de Duitse bezetting in Nederland. De tweede wereldoorlog heeft lang ook ingediend als maatstaf voor goed en fout. Beoordeling voor verzet en collaboratie, beoordeling voor verzet en zuivering na de oorlog. Nadeel was heel ongenuanceerd, moralistisch (alleen op goed en kwaad gericht) en anachronistisch (past niet in zijn tijd).
REACTIES
1 seconde geleden