Franse Revolutie

Beoordeling 5.3
Foto van Femke
  • Samenvatting door Femke
  • 3e klas vwo | 239 woorden
  • 31 oktober 2015
  • 3 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.3
  • 3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat die leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

De Franse revolutie in een notendop.De standen.1e stand2e stand3e stand1% v/d bevolking10% grond- geestelijkheidBisschop, kardinaal, pastoor, priester, monnik, enz.- Geen belasting betalen   (Ze doen een gift aan de staat, meestal lager dan de belasting die ze eigenlijk moeten betalen), wel belasting innen.-voorrechten!1,5% v/d bevolking20% grond- adelMarkies, graaf, paus, hertog, enz.-betalen weinig tot geen belasting.-belangrijke functies in de kerk, het bestuur en het leger.-voorrechten!97,5% v/d bevolking- burgers en boerenAdvocaat, dokter, bankier, koopman, boer, smid, schoenlapper, enz.Rijke burgers = bourgeoisie.- betalen veel belasting.- plichten!Boer: Mislukte graanoogst -> weinig inkomen -> honger.Smid: Mislukte graanoogst -> hoge graanprijzen -> duur brood -> honger.Advocaat: Waarom hebben wij geen macht?

3 fases van een revolutie.1. De bestaande regering wordt verdreven (Koning Lodewijk) en de gematigde hervormers (Bourgeoisie) krijgen de macht in handen. Ze wilden veel veranderen, maar niet te snel en met zo weinig mogelijk geweld.2. De gematigde hervormers kunnen de macht niet in handen houden. Zij worden verdreven door de radicale hervormers (Robespierre). Ze willen snel veel veranderen en doden tegenstanders.3. Door het geweld van de radicalen ontstaat chaos in het land. De kan is dan groot dat een sterke man (Napoleon) de macht grijpt.Revolutie: een groten verandering in een samenleving, die in korte tijd plaatsvind.Revolutionairen: mensen die een revolutie uitvoeren.
REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Femke