De Franse Revolutie
In 1789 probeerde het hongerig Franse volk de rijke edelen die het land regeerden, ten val te brengen. 'Vrijheid ! Gelijkheid ! Broederlijkheid !', was hun leuze. Na de revolutie kwam het gewone volk aan de macht.
De revolutie begon toen koning Lodewijk XVI failliet was en daarom voor het eerst sinds 1614 het Franse parlement bijeen riep. De Staten-Generaal steunde zijn voorstel om de belastingen te verhogen niet en nam de macht van hem over. In Parijs bestormde een grote menigte de Bastille, een gevangenis die het symbool van de koninklijke macht was. De koning werd gedwongen om de revolutie te steunen, maar nadat Frankrijk in 1792 tot republiek was uitgeroepen, werd Lodewijk XVI terechtgesteld. In 1793 brak er een tegen-revolutie uit die een schrikbewind tot gevolg had. Veel van het goede dat de revolutie gebracht had werd nu weer teniet gedaan. In 1799 greep generaal Napoleon Bonaparte de macht en eindigde de revolutie.
Enkele data
mei 1789 De Staten-Generaal komen bijeen in Versailles.
14 juli 1789 De bestorming van de Bastille.
augustus 1789 De verklaring van de rechten van de mens.
juni 1790 De adelstand wordt afgeschaft.
juni 1791 Lodewijk XVI probeert Parijs te ontvluchten.
augustus 1792 Lodewijk XVI wordt gevangen genomen.
september 1792 Frankrijk wordt een republiek.
maart 1793 Tegen-revolutie inde provincie Vendeé.
september 1793 Begin van een schrikbewind.
juli 1794 Robespierre, leider van het schrikbewind, wordt afgezet.
november 1795 Een nieuwe regering komt aan de macht.
november 1799 Napoleon Bonaparte grijpt de macht.
Weetjes
De goedgeklede aristocraten (voorname mensen) keken neer op de revolutionairen en noemden hen 'sans culottes'. Dit betekent 'zonder broek'. De revolutionairen waren trots op deze naam en hun eenvoudige kleding werd het symbool voor het nieuwe leven in het revolutionaire Frankrijk.
Een ander symbool was 'Marianne'. Deze denkbeeldige vrouwenfiguur sierde de eerste revolutiekalender. Vrouwen waren trouwens erg actief tijdens de revolutie. Stemmen of zitting hebben in de regering mochten ze echter niet. De rechten van de mens (het revolutionaire handvest over de mensenrechten) was voor hen niet van toepassing.
Het middelpunt van de revolutie was Parijs. Op veel pleinen stond een guillotine opgesteld. Dit was een doeltreffend beulswerktuig, door dokter Guillotine ontworpen, om mensen te onthoofden.
REACTIES
1 seconde geleden