Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

de Trojaanse oorlog

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 318 woorden
  • 2 november 2002
  • 580 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
580 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Samenvatting van de Trojaanse oorlog.
Het verhaal begon op een bruiloft van Peleus en Thetis. Zij hadden alle goden en godinnen uitgenodigd behalve Eris de godin van de Twist. Zij bedacht uit wraak een plan om het feest te verpesten. Ze had een gouden appel waar ‘Voor de mooiste’ op stond en gooide die tussen de gasten. Zij kregen ruzie over wie hem kreeg. Uiteindelijk waren ze het er over eens dat Hera, Pallas Athene of aphrodite de appel kreeg. De 3 dames gingen naar Zeus om hem te laten beslissen. Maar hij verwees hen door naar Paris. Alle 3 de dames beloofde hem iets als hij haar zou kiezen. Hij koos aphrodite want die beloofde hem de mooiste vrouw van de wereld. Toen Paris had gehoord dat in Sparta de mooiste vrouw van de wereld woonde ging hij daarheen. De vrouw heette Helena en was getrouwd met de koning van Sparta Menelaos. Helena besloot met Paris mee te gaan. Menelaos begon uit wraak daarvan een oorlog tegen de Trojanen. Er gebeurde veel erge dingen. En er vielen veel doden. (voorbeelden staan wel in de strip) Na 10 jaar oorlog voeren bedacht de Griekse Odysseus een list om Troje te verslaan. De Grieken maakte een heel groot paard waarin ongeveer 30 mannen zich konden verstoppen. De Grieken zeiden dat ze zich overgaven en dat het paard een cadeau van hun voor de Trojanen was. De Trojanen lieten het houten paard de stad in (ze moesten er zelfs een deel van de stadsmuur voor slopen) en gingen feesten omdat ze hadden gewonnen. Midden in de nacht de Trojanen waren stom dronken kwamen de dertig mannen uit het paard en deden de stadspoorten open. Het hele Griekse leger kwam binnen stormen en vermoorde bijna alle Trojaanse mannen. De vrouwen en kinderen werden als slaven meegevoerd. Helena de vrouw waarom de oorlog begon ging weer met haar man Manelaos mee om het opnieuw te proberen.

REACTIES

A.

A.

helena ging alleen maar met paris mee omdat ze betoverd was door aphrodite, omdat dit de belofte was aangezien paris de mooiste vrouw van de wereld zou krijgen.

11 jaar geleden

L.

L.

ze was ontvoerd door paris met allemaal schaten op zijn schip

8 jaar geleden

H.

H.

Mooie samenvatting, misschien iets te weinig details, maar t is niet erg dat je dat weg gelaten hebt, want daarvoor is het een samenvatting xD

10 jaar geleden

L.

L.

wie lezen dit in 2015??

8 jaar geleden

S.

S.

het is een raar verhaal

10 jaar geleden

I.

I.

Het is wel een goeie samenvatting. Maar, ik vind het dom alleen omdat, een van de goden niet is uitgenodigd. Dat is echt dom. Maar het is een leuke samenvatting.

7 jaar geleden

H.

H.

ik krijg hele erge scheetbuien van dit artikel kunnen jullie het verwijderen want ik in mijn broek gepoept xx

6 jaar geleden

A.

A.

zoo mooi ik vind het kaulo hard auwe respect vor jou

6 jaar geleden

A.

A.

er konden wel 50 man in dat paard en ze vermoordde de mensen van Troje niet ze lieten het gebouw aar ze feest vierden in brand zetten

6 jaar geleden

J.

J.

Het is wel handig als je straf voor geschiedenis moet schrijven

6 jaar geleden

M.

M.

Goed ik heb er veel aan gehad

5 jaar geleden

A.

A.

dit klopt niet.

5 jaar geleden

C.

C.

fijne samenvatting voor mij presentatie

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.