De Koude Oorlog

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 815 woorden
  • 1 juli 2008
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
13 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Geschiedenis
4.1 NAVO en Warschaupact.

In het voorjaar van 1945 werden er 2 conferenties gehouden over hoe het verder moest met Duitsland. In Jalta en Potsdam. De grote leiders van de wereld; Roosevelt (na april Truman) van de VS, Stalin van de Sovjet-Unie, Churchill van Groot-Brittannië. Ze besloten Duitsland in 4 bezettingszones te verdelen: een Russische, Amerikaanse, engelse & Franse. (= Stunde nul). In de westelijke zones werd door de Amerikanen een nieuw democratisch Duitsland geprobeerd op te bouwen en in het oostelijke deel kwam er een communistische regering van de Sovjet-Unie. In 1949 werd Duitsland definitief in 2 delen gesplitst. Oosten= Duitse Democratische Republiek (DDR) en het westen= Bondsrepubliek Duitsland (BRD). De Sovjet-Unie wilde na WO ll een oorlog op eigen bodem voorkomen dus creëerde Stalin een Russische invloedssfeer in Oost-Europa. De landen die de Sovjet-Unie had bevrijd in de oorlog werd het communisme geïntroduceerd. Op er voor te zorgen dat heel Europa niet communistisch werd kwam de VS met de containmentpolitiek (=Politiek van de Amerikanen die erop gericht is een dam tegen de oprukkende communisme op te werpen) Ook steunde de VS alle verwoesten landen met Marshallhulp(=opbouwhulp). En de Trumandoctrine(= doctrine = leer opgesteld door Truman in 1947 waarin hij hulp bood aan landen) zorgde voor militaire steun voor landen die bedreigd werden door een revolutie of het communisme. In 1949 richtten de VS, West-Europa en Noord- Atlantische (canada, IJsland) een Verdragsorganisatie (NAVO). Dit was een militaire organisatie met doel de vrede waarborgen maar ook tegen de Sovjet-Unie. Als antwoord op de NAVO richtte de Sovjet-Unie in 1955 het Warschaupact op waar Oost-Europese landen lid van werden. De grens tussen oost en west werd zwaar bewaakt. De landen werden door het ijzeren gordijn(= scheiding tussen oost en west, deze grens werd door wachttorens en prikkeldraad beschermd) definitief van elkaar gescheiden. De periode 1945-1991 wordt de Koude oorlog genoemd. Het dieptepunt van de koude oorlog was de Cuba crisis in 1962. de Sovjet-Unie plaatste in dat jaar kernwapens op een basis in Cuba. In 1991, toen de Sovjet-Unie ineenstortte, kwam er definitief een einde aan de koude oorlog.

4.5 einde koude oorlog

op 6 augustus 1945 liet Amerika de 1ste atoombom ter wereld vallen. Hiermee gaven ze het startsein voor de wapenwedloop(= wedstrijd over wapenproductie). Tussen de grootmachten. In 1949 beschikte de Sovjet-Unie ook over een atoombom. Door deze “wedstrijd” werd het defensie budget steeds maar verhoogd. Aan het einde van de jaren ’60 werden er initiatieven genomen om de wapenwedloop af te remmen. In deze periode van détente(= ontspanning, verhouding VSóSU verbeterde (1971-1979) kwamen de leiders bij elkaar om afspraken te maken over wapens. Met resultaat SALT - akkoorden (= Strategic Arms Limtation Talks) in 1971-1979. hoewel deze afspraken werden gemaakt bleven zowel de VS als de SU doorgaan met wapens maken. Toen de Sovjet-Unie in 1979 Afghanistan binnen viel en in 1981 Reagan de nieuwe president werd was de détente voorbij. Reagan was communistenhater en vond dat Amerika kwetsbaar werd door de SALT- akkoorden en begon aan een herbewapening. In 1985 werd Michael Gorbatsjov regeringsleider van de Sovjet-Unie. In die tijd ging het economisch met de Sovjet-Unie heel slecht. Gorbatsjov wilde meer openheid (Glasnost) en hervorming (perestrojka), het communisme en de economie hervormen. Zowel in de SU als in Oost-Europa kregen mensen binnen het communisme meer vrijheid. Gorbatsjov onderschatte echter de gevolgen van zijn hervormingen. Vanaf 1989 verloor hij de controle over zijn éigen maatregelen. In 1989 werden de Belijnse muur en het ijzeren gordijn afgebroken. Duitsland werd 1 land (1990). In 1991 vond in de Sovjet-Unie een democratische revolutie plaats, hierdoor kwam er een eind aan de communistische dictatuur. De Sovjet-Unie viel uiteen in onafhankelijke staten.

Afsluiting. De Cubacrisis

De Cubacrisis van 1962 was hét dieptepunt van de koude oorlog. Toen Kennedy de Sovjetbasis op Cuba ontdekt had, dreigde hij met een aanval op de Sovjet-Unie. Croetsjov zei dat de Russen zich niet terug zouden trekken. De VS en de Sovjet-Unie beschuldigde elkaar van alles en brachten de wereld op een puntje van een kernoorlog. Het liep met een sisser af.

Extra. Leven met de koude oorlog

In 1971 kwam de communistische partij aan de macht in Rusland. Het land ging vanaf 1921 de Sovjet-Unie heten. Ze vonden dat het kapitalisme omver moest worden geworpen en vervangen moest worden door het communisme. Vooral na de 2e wereldoorlog leek het erop dat het communisme in snel tempo de wereld aan het veroveren was. Na 1945 werden de Oost-Europese landen satelliet-staten van de Sovjet-Unie. En werden China, Noord-Korea en Vietnam communistisch. Na de Cubacrisis kondigde Croetsjov de vreedzame coëxistentie af(= kapitalisme en communisme vreedzaam naast elkaar konden leven zonder dat het op een oorlog hoefde uit te draaien). Vooral in de jaren ’50 en ’60 werd er een negatief beeld van de Sovjet-Unie geschetst. Veel mensen kregen het idee dat de 3e wereldoorlog dichterbij was dan ooit. Omdat deze oorlog met kernwapens uit zou worden gevochten zou het waarschijnlijk het einde van de beschaving worden. In de propaganda werd gesuggereerd dat de eventuele nucleaire oorlog door de Sovjet-Unie zou worden gewonnen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.