§7.4 Het einde van de koude oorlog

Beoordeling 8.6
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vwo | 471 woorden
  • 2 juni 2019
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 8.6
12 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

Crisis in de Sovjet-unie

De ambtenaren in Moskou bepaalden hoe en waar de producten gemaakt moesten worden en controleerden het productieproces. Dat leidde tot een enorme bureaucratie. Deze zorgde ervoor dat alles traag verliep. Dit werkte door in de houding en motivatie van de bevolking.

Hervormingen van Gorbatsjov

In 1985 kwam er een nieuwe partijleider, die zag dat de Sovjet-Unie ‘ziek’ was: Michail Gorbatsjov. Gorbatsjov kwam meteen groot programma van veranderingen. Hierbij draaide het om perestrojka en glasnost.

perestrojka: Nieuwe politiek om de economie van de Sovjet-Unie te hervormen.

glasnost: Nieuwe politiek van openheid waardoor de burgers in de Sovjet-Unie de mogelijkheid kregen om kritiek op het communistische bestuur te uiten.

Gorbatsjov rekende uit dat de Amerikaanse economie vier keer zo groot was als die van de Sovjet-Unie. Dit vond hij niet kunnen dus haalde hij een groot deel van de troepen terug uit de landen van het Warschaupact. Ook maakte hij een einde aan de dure wapenwedloop.

wapenwedloop: Denkbeeldige wedstrijd tussen het Oostblok en Westblok waarbij partijen steeds meer en krachtiger (kern)wapens ontwikkelden om zich veiliger te voelen en de andere partij af te schrikken.

Het Oostblok valt uiteen

Een week nadat op 25 april 1989 de eerste eenheden van het Rode Leger uit dit land vertrokken, knipten Hongaarse grenswachten het prikkeldraad van de grens met Oostenrijk door (voor het eerst een gat in het Ijzeren Gordijn). De hele zomer reisden burgers uit de DDR via Tsjecho Slowakije naar Hongarije om daar de grens over te steken.

De val van de Muur

De regering van de DDR kwam door deze ontwikkelingen in grote problemen. Hoe meer maatregelen zij nam om te voorkomen dat mensen het land ontvluchtten, hoe groter de onrust in eigen land werd. In november 1989 was er geen houden meer aan. Toen tienduizenden DDR-burgers eensgezind naar de Muur wandelden, durfden de grenswachten geen geweld te gebruiken en werd de poort geopend.

Het einde van de Sovjet-Unie

De glasnost en perestrojka hadden in de Sovjet-Unie zo veel op gang gebracht, dat Gorbatsjov het proces niet meer in de hand kon houden:

Door de komst van nieuwe kleine bedrijfjes en een gedeeltelijk vrije markt werden de prijzen door ‘de markt’ bepaald in plaats van door ‘de staat’ → de prijzen stegen snel → de prijzen van levensmiddelen schoten omhoog. De lonen bleven laag en hierdoor nam de ontevredenheid onder de bevolking toe.

Door de glasnost veranderde ook de politiek. Er werden steeds meer onafhankelijke kandidaten gekozen. Hierdoor raakte de Communistische Partij haar overwicht kwijt.

1991: ontbinding van de Sovjet-Unie compleet.

Met het wegvallen van de bondgenoten in Oost-Europa en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kwam er tussen 1989 en 1991 plotseling een einde aan de Koude Oorlog. Na het einde van de Koude Oorlog bleef er nog maar één supermacht over: de Verenigde Staten.

Dikgedrukt = begrip

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.