Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

3.2

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 198 woorden
  • 12 maart 2016
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
19 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting 3.2

Kopje 1&2
Vanaf 1613 was een groot deel van Amsterdam afgebroken. Hiervoor waren grachtengordels rondom de stad gekomen. De grachtengordel stond centraal voor de stad de gouden eeuw was begonnen. Nederland begon te handelen en Amsterdam werd een stapelmarkt. Ze sloegen het koopwaar op in pakhuizen en verkochten het daarna door. Zoute haren en walvistraan waren de belangrijkste handelswaar.

Kopje 3
handel en nijverheid was heel belangrijk in die tijd. Een deel van hun winst wordt in hun ondernemen geïnvesteerd. Dit wordt handelskapitalisme genoemd. Het belangrijkste was de scheepsbouw. Nederlanders waren de vrachtvaarders van Europa. Kaas was hun belangrijkste exportproduct.

Kopje 4&5
Nederland als republiek had een goed leger. Ze huurder huursoldaten uit andere landen voor hun leger. De oorlog met Spanje was in 1648 afgelopen. Antwerpen was in de 16de eeuw belangrijk in de handel en nijverheid maar al snel werd dat Nederland. In 1648 sloten Spanje en de republiek de vrede van munster. Snel daarna kwam de republiek in oorlog met Engeland. Er waren grote oorlogen op zeen en Nederland verloor veel schepen maar hield toch stand door de grote scheepsbouw. In de Engelse zeeoorlogen werd Michael de Ruyter de populairste zeeheld uit de Nederlandse geschiedenis.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.