Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

3.2

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 198 woorden
  • 12 maart 2016
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
19 keer beoordeeld

Samenvatting 3.2

Kopje 1&2
Vanaf 1613 was een groot deel van Amsterdam afgebroken. Hiervoor waren grachtengordels rondom de stad gekomen. De grachtengordel stond centraal voor de stad de gouden eeuw was begonnen. Nederland begon te handelen en Amsterdam werd een stapelmarkt. Ze sloegen het koopwaar op in pakhuizen en verkochten het daarna door. Zoute haren en walvistraan waren de belangrijkste handelswaar.

Kopje 3
handel en nijverheid was heel belangrijk in die tijd. Een deel van hun winst wordt in hun ondernemen geïnvesteerd. Dit wordt handelskapitalisme genoemd. Het belangrijkste was de scheepsbouw. Nederlanders waren de vrachtvaarders van Europa. Kaas was hun belangrijkste exportproduct.

Kopje 4&5
Nederland als republiek had een goed leger. Ze huurder huursoldaten uit andere landen voor hun leger. De oorlog met Spanje was in 1648 afgelopen. Antwerpen was in de 16de eeuw belangrijk in de handel en nijverheid maar al snel werd dat Nederland. In 1648 sloten Spanje en de republiek de vrede van munster. Snel daarna kwam de republiek in oorlog met Engeland. Er waren grote oorlogen op zeen en Nederland verloor veel schepen maar hield toch stand door de grote scheepsbouw. In de Engelse zeeoorlogen werd Michael de Ruyter de populairste zeeheld uit de Nederlandse geschiedenis.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.