Samenvatting Le Secret Du Vieil Orme

Beoordeling 8
Foto van Puck
 • Samenvatting door Puck
 • 4e klas vwo | 2023 woorden
 • 19 februari 2019
 • 1 keer beoordeeld
Cijfer 8
1 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Personages

 1. Serge Morel is de oom van Delphine. Hij is diamantzoeker in Australië en heeft een stuk land in het dorp waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Hij heeft in zijn jeugd met veel meisjes gehad, maar brak de harten van de meesten. Nu hij ouder is, is hij niet meer populair. Hij is gierig.
 2. Delphine gaat trouwen met Julien. Heeft lang blond haar. Ze is de nicht van Serge.
 3. Julien heeft bruin haar. Ze gaan nu trouwen en willen dan gaan doen op het stuk land van Serge.
 4. Aurélie is bloemist met een eigen winkel en een jeugdvriendin van Delphine. Verloofd met Nicolas.
 5. Catherine Mercier was de voormalige echtgenoot van Serge. Ze hebben samen een zoon (top secret!). Ze is nu getrouwd met iemand anders.
 6. Nicolas is wat forser met een vriendelijk gezicht. Werkt in l’Auberge du vieil orme. Neef van Serge. Verloofd met Aurélie.
 7. Marie is de zus van Serge en runt l’Auberge du vieil orme.
 8. Antoine, vriend van Serge. Farmaceut.  Magere man met kwaadaardige ogen met een glazen bril. Hij is geliefd in het dorp, hij is vriendelijk, glimlachend
 9. Adjutant Luciani komt oorspronkelijk uit Corsica, Saint-Florent. Wil graag terug. Houdt van meisjes met rood haar.
 10. Favre is de leider van Luciani. Als hem iets niet interesseert, luistert hij ook niet.
 11. Emellie, vriendin Aurélie, heeft rood lang haar.

Plaats
Het verhaal speelt zich af in een klein plaatsje, vlakbij Lac d'Annecy, waar Serge een stuk land heeft. Lac d'Annecy ligt in de alpen, vlakbij Lyon en vlakbij aan de grens met Zwitserland en Italië.

 Het verhaal

Hoofdstuk 1 rillingen van angst
Serge zit bij de open haard in de woonkamer van zijn zus Marie. Hij leest een anonieme dreigbrief. Hij voelt gevaar. Dan komt Delphine binnen, ze heeft samen met Julien een afspraak met haar oom. Serge vraagt: En ben je gelukkig. Delphine antwoordt: Ja, heel blij, maar wel erg moe. Marie schreeuwt uit de gang: Je hebt niets te klagen, ik heb alles voor je geregeld! Delphine geeft toe dat haar moeder alles heeft voorbereid.

Een uur later komt Julien binnen. De relatie tussen Julien en Serge is gespannen. Serge weigert om zijn land te verkopen. ‘Ik kan een heel interessant bod doen. ‘Daar gaat het niet om, je wilt mijn projecten vernietigen. Ik ben net teruggekomen uit Australië en ik kom hier voor de rust en de vrede die hier heerst. Ik ben van plan een klein houten huis in het midden van het veld te bouwen en vanaf mijn balkon kan ik dan de boten op het meer bekijken. Dit is de grond waar mijn vader mij verlaten heeft Julien.’ Julien is boos en vindt Serge een egoïst. ‘Alleen de dood zal mij scheiden van mijn terrein Julien’. Julien zegt dat Serge spijt zult krijgen van zijn beslissing en bedreigt hem.

Inmiddels is Delphine aangekomen in de bloemwinkel van Aurélie, haar jeugdvriendin. Ze kiezen een boeket uit met rozen, orchideeën en lelies. Dan vraagt Aurélie aan Delphine of ze het wel zeker weet of ze met Julien wilt trouwen. Delphine kijkt haar verrast aan. Aurélie: ‘ik weet niet hoe ik dit moet zeggen maar Julien werkt weinig en zit op dit moment in een dip. Als je oom, Serge, weigert iets op zijn land te bouwen, dan zal hij in de problemen komen.’ Delphine kijkt bezorgt en zegt: ‘Het is zwaar, maar mijn oom zal ons helpen.’ Aurélie: ’Ik vertrouw je oom niet, iedereen zegt dat hij een fortuin heeft, maar heeft hij je ooit iets gegeven? Hij heeft de hele reis over gereisd, maar nu is hij van plan om te blijven. Ik vraag me af waarom, ik weet zeker dat hij iets verbergt.’

Hoofdstuk 2 veel problemen
Serge en Catherine maken een wandeling rond het meer. Catherine: ‘Serge, Waarom ben je teruggekomen?’

 Serge: ‘Ik kwam voor de vrede. Ik ben je nooit vergeten Catherine.’

Catherine: ‘Laat me met rust, geef antwoord op mijn vraag, waarom ben je teruggekomen?’

Serge(geirriteerd): ‘Ik kwam voor mijn rust zei ik toch al.

Serge probeert vervolgens Catherine te kussen.

Catherine: ‘Stop, iemand kan ons zien!’

Serge: ‘Je echtgenoot is zeker jaloers?’

Catherine: ‘Ja.’

Serge:’Ik heb je losgelaten, als ik terug zou komen is het voor jou en onze zoon.’

Catherine is boos, niemand mag weten dat Serge de vader is van haar zoon, niemand mag het weten. Haar echtgenote mag geen pijn lijden.  Catherine rent weg. Serge gaat terug naar l’Auberge du vieil orme. Hij komt Nicolas tegen. Nicolas wilt praten met Serge. Serge wilt dit eigenlijk niet. Toch hebben ze een gesprek, over geld. Nicolas begint: ‘Delphine, Marie en ik hebben het nodig: Het hostel levert steeds minder geld op. Toeristen willen nu liever naar luxehotels met zwembaden. We moeten het dak repareren, anders zal het in de kamers gaan regenen. We hebben geen geld. We hebben geld geleend bij de bank, we moeten het teruggeven, maar dat kunnen we niet. Delphines bruiloft was duur.’ Serge weigert en loopt weg.  ‘Ik zal wraak nemen’. Schreeuwt Nicolas. Hij schopt tegen de oude iep en gaat naar het dorpsplein.

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Hoofdstuk 3 na mijn dood
Nicolas en Aurélie lopen langs de weilanden. ‘Ik heb gister ruzie gehad met mijn oom’. ‘Waarom?’ vraagt Aurélie. ‘Hij wilt ons niet helpen. ’ Aurélie: ’Maar dat betekent dit dat ons huwelijk niet door kan gaan?’. ‘Nee, we moeten wachten’. Zegt Nicolas. Aurélie begint te huilen.

Serge zit in de apotheek van Antoine. Serge en Antoine krijgen ruzie. Antoine zegt dat er in dit dorp eerlijke en goede mensen zijn, behalve Serge. Serge keert zich tegen hem en zegt: ‘Jullie beginnen me te irriteren, ik moet dit doen dat doen, geef me geld.’ *zucht*. ‘Zeg dan wat’. Antoine zegt: ‘Je moet Julien helpen, hij heeft jouw land nodig!’ Serge verlaat de Apotheek.

Hoofdstuk 4 een verrassend feestje
Julien en Delphine zijn getrouwd en vieren het in een restaurant. Er is het beste van het beste. Maar dan staat een man met wit haar op en onderbreekt het rumoer, hij vraagt om stilte: Het is Serge. Hij wilt toasten op het bruidspaar, maar niemand geeft er aandacht aan. Dan halverwege zijn zin begint Serge te trillen, zijn lichaam verschrijft, en hij valt op de tafel: Hij is dood.

Hoofdstuk 5 in de schoensmeer
Atjutant Luciani is bezig met Dauphine Libéré, de regionale krant. ‘Geen vrede meer’. Luciani wilt niet meer in deze stad blijven. In de winter is het hier koud en hij wilt graag terug waarvan hij vandaan komt. Maar eerst moeten ze de moord van Serge oplossen. Uit het forensisch rapport blijkt dat hij vergiftigd is door rattengif. Het is een gemakkelijk te verkrijgen gif. Het kan een moord zijn…We weten alleen niet waar en wanneer hij vergiftigd is. We moeten wachten op nieuwe resultaten.

Hoofdstuk 6 afspraak met het lot
De zomer nadert. Er komt iemand binnen in de drogisterij. Antoine sluit de deur. Antoine zegt dat hij geld nodig heeft. Antoine zegt: ‘Ik heb je geheim ontdekt, ik denk dat Serge dood is. Ik heb geld nodig.’ Man zegt: ‘Serge sterft vergiftigd, het is Luciani die het mij verteld heeft. Luciani zal het begrijpen als ik hem vertel wie onlangs het rattengif heeft gekocht. Serge: ’Hoeveel wil je? Ik heb een gokschuld als ik dat niet betaal dan ben ik een dode man.’

Man: ‘Ik heb je geheim ontdekt, ik weet hoe Serge stierf. Jij gaat me geld geven vanavond.

Antoine: ‘De oude molen om middernacht.’

De huurmoordenaar verlaat het pand.

Het is middernacht, Antoine heeft de diamanten van Serge meegenomen. ‘Als je deze verkoopt’. Maar dan wijken de terrasplank en valt hij in een leegte.

Hoofdstuk 7 waar zijn de diamanten?
De volgende dag zijn de adjudanten bezig in de drogisterij. Ze vinden een agenda waarin Antoine al zijn afspraken in op schreef. Op de avond van zijn moord stond ‘middernacht bij de molen.’ Luciani: ‘Beetje vreemd als afspraak, of niet?’ Ze gaan naar de plek van ‘het ongeluk’. Ze zien voetafdrukken. Ze zien een visser en ze vragen of hij war gezien heeft. Hij wist dat Antoine de laatste tijd veel geld verloren heeft. Hij is er al zich de ochtend en heeft een blocnote. Favre neemt de blocnote over en ziet het woord diamant een paar keer staan.  Ze gaan naar de herberg, om met Nicolas te praten. Marie is gebroken door de dood van haar broer en Delphine gaat op huwelijksreis. Serge was niet gul. ’Ik weet dat hij edelstenen had. Mijn moeder heeft ze al gezocht maar kan ze nergens vinden. Ze zijn goed verborgen… of verdwenen. Zegt Nicolas.’

Hoofdstuk 8 een nieuwsgierige heen en weer
Luciani heeft besloten om de diamanten te gaan zoeken. De diamantendief is ook de moordenaar. De politieagent gaat stiekem in de slaapkamer zitten van Serge achter de gordijnen. Dan hoort hij Nicolas en Delphine in de gang. Ze hebben het over de edelstenen: ‘Misschien was hij helemaal niet rijk en is het een gerucht… of hij was echt rijk en Julien….’

Heeft Julien de diamanten gestolen? Vraag Luciani zich af.

Nicolas: ‘We zullen het land erven en jij zult je deel krijgen. Julien zal eindelijk huizen kunnen gaan bouwen.’

Delphine: ‘Je beschuldigt Julien van moord’. Ze rent weg.

Dan komen Aurélie en Catherine. ‘Iedereen zegt in het dorp dat Serge je grote liefde was.’ Catherine voelt zich niet op haar gemak, ze gaan verder met het opknappen van de herberg.

Hoofdstuk 9 deze goede oude iep
Luciani zit verborgen achter de oude iep. Hij ziet dat er een auto geparkeerd wordt. Dan stapt Catherine de auto uit. Ze draagt een donkere spijkerbroek en een paarse trui. Catherine kijkt om zich heen, om te zien of ze alleen is. Hij ziet een rode fluwelen zak en Luciani arresteert Catherine. Ze gaat mee naar het bureau en ze moet alles opbiechten. ‘Ik heb Serge vermoord om mijn zoon te beschermen. Serge is zijn vader en ik wil niet dat hij erachter kwam dat zijn vader niet zijn vader is. Ik wilde niet dat hij geconfronteerd werd met een dergelijk schandaal. Ik was wanhopig. Ik bescherm mijn familie. Serge wilde mijn zoon het vertellen, alle liefde van mijn man zou dan in een keer weg zijn, alle moeite’. Huilt Catherine. ’Voor Antoine hetzelfde verhaal. Hij wist dat ik Serge vergiftigd had. Hij had geld nodig en bedreigde me. Als ik hem niet gaf wat hij wilde dan zou hij naar Favre toegaan. Ik had het gif gekocht in zijn apotheek, beetje dom. Antoine dacht dat ik de edelstenen had en ik moest deze verkopen, omdat ik dan het geld had, maar ik had geen edelstenen. Maar toen zag ik het iepenblad vallen uit Serges jas. In onze kindertijd speelde hij en ik naast de oude iep. Hij hield van die boom, en de edelstenen lagen dus daar in de boom.’

Hoofdstuk 9 deze goede oude iep
Luciani zit verborgen achter de oude iep. Hij ziet dat er een auto geparkeerd wordt. Dan stapt Catherine de auto uit. Ze draagt een donkere spijkerbroek en een paarse trui. Catherine kijkt om zich heen, om te zien of ze alleen is. Hij ziet een rode fluwelen zak en Luciani arresteert Catherine. Ze gaat mee naar het bureau en ze moet alles opbiechten. ‘Ik heb Serge vermoord om mijn zoon te beschermen. Serge is zijn vader en ik wil niet dat hij erachter kwam dat zijn vader niet zijn vader is. Ik wilde niet dat hij geconfronteerd werd met een dergelijk schandaal. Ik was wanhopig. Ik bescherm mijn familie. Serge wilde mijn zoon het vertellen, alle liefde van mijn man zou dan in een keer weg zijn, alle moeite’. Huilt Catherine. ’Voor Antoine hetzelfde verhaal. Hij wist dat ik Serge vergiftigd had. Hij had geld nodig en bedreigde me. Als ik hem niet gaf wat hij wilde dan zou hij naar Favre toegaan. Ik had het gif gekocht in zijn apotheek, beetje dom. Antoine dacht dat ik de edelstenen had en ik moest deze verkopen, omdat ik dan het geld had, maar ik had geen edelstenen. Maar toen zag ik het iepenblad vallen uit Serges jas. In onze kindertijd speelde hij en ik naast de oude iep. Hij hield van die boom, en de edelstenen lagen dus daar in de boom.’

Hoofdstuk 10 Het prachtige meer van Annecy
Aurélie en Nicolas gaan nu definitief trouwen. Ze gaan naar de juwelier. Nicolas zegt vervolgens dat ze de steen, een opaal, al hebben. Het is een steen uit Australië. De juwelier haalt een ring.

Een uur later zitten ze op een terras, dan komt Emelie aanlopen. Ze komt erbij zitten en Aurélie toont haar de ring. Ze vindt hem mooi. Daarna komt Luciani er ook bij zitten. Hij vindt Emelie geweldig. Hij gaat niet terug naar Corsica. Hij blijf wonen vlakbij het Annecy meer. Hij gaat alleen nog maar op vakantie naar Saint-Florent. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Puck