Samenvatting

 schuingedrukt = niet zeker 

Clotaire

a des lunettes! – Clotaire heeft een bril!

Agnan is de slimst van de klas. Agnan heeft een bril. Op een dag krijgt Clotaire ook een bril. Iedereen denkt dat hij nu ook de slimste van de klas zou worden. En iedereen zegt dat zij ook de slimste gaan worden als ze om een bril vragen. Agnan moet daarom huilen.

Nicolas en de anderen vragen of zij de bril op mogen als zij een beurt krijgen. Ze mogen allemaal de bril even passen, behalve Alceste omdat hij vieze vette vingers heeft van de boterhammen.

 

Als ze naar binnen gaan, mag Alceste de bril toch even passen, als hij zijn handen afweegt. De juf denkt dat hij een grap uithaalt en stuurt hem de klas uit, met de bril nog op. Dan krijgt Clotaire een beurt, hij heeft zijn bril niet op en krijgt weer een nul.

 

Le chouette bol  d’air – de koude/frisse lucht

Nicolas en zijn vader en moeder gaan op een zondag op bezoek bij kennissen met een huisje op het platteland. (collega vader) Meneer Bongrein ontvangt hen, zijn vrouw komt erbij, zij is helemaal smerig omdat zij het kolenfornuis aan het aansteken was. Ze was aan een elektrischfornuis gewend. Corentin het zoontje zit voor straf op zijn kamer, want hij was in een pruimenboom geklommen, maar nu mag hij naar beneden omdat Nicolas er is. Ze gaan aan tafel. De tomaten zijn niet rijp. Het vlees is van buiten zwart en van binnen rauw. Na het eten spelen Nicolas en Corentin jeudeboules, als de bal op het gazon komt, wordt Corentin weer naar boven gestuurd. Als Nicolas weer naar huis gaat, zegt Meneer Bongrein tegen zijn vader: ‘Koop ook een huisje op het platteland, niet alleen fijn voor jezelf maar al helemaal leuk voor je vrouw en kinderen.’

 

 

Les crayons de couleur- de gekleurde potloden.

Er is een pakketje voor Nicolas geleverd. Zijn vader vind het onzin/onnodig, maar zijn moeder maarkt het niet zoveel uit en vind het wel leuk. In het pakketje(van zijn oma)  zit iets wat Nicolas verschrikkelijk vind:potloden! Zijn moeder brengt hem naar school en hij is trots op zijn potloden. Hij laat ze aan al zijn vriendjes zien. De doos wordt doorgegeven en afgepakt door de juf. Nicolas gaat naar Geofrrey die ze als laatst had en de juf zegt dat nicolas de clown niet moet uithangen. Nicolas zet het op een huilen en legt het uit. De jongens hebben potloden uit zijn doos gehaald. De juf zegt dat ze de potloden moeten teruggeven en dat doen ze allemaal. Ze moeten allemaal strafregels schrijven: Ik neem geen kleurpotloden mee om wanorde te zaaien in de klas. (behalve Agnan) In de pauze komt Nicolas erachter dat hij zijn gele potlood mist. Rufus geeft Eudes de schuld, omdat hij rood wordt en maakt een grapje. Eudes wordt boos en slaat hem en Geoffrey. De surveillant komt erbij en haalt ze uit elkaar. Joachim slaat Alceste. Als hij voor lunch naar huis gaat is hij niet tevreden. Zijn geel is nog steeds weg.Hij vertelt alles en zijn vader krijgt gelijk: Kleurpotloden zijn een ramp. (Hij had het gele potlood, want hij was erover gevallen )

 


 

Les campeurs- de kampeerders

Joachim stelt voor om te gaan kamperen (eigenlijk spelen). Clotaire weet niet wat dat is. Donderdag zijn ze op campingplek, die helemaal vies is. Er is ook een oude auto. Joachim heeft ipv tent een deken mee. Geoffrey is het er niet mee eens dat Joachim leidt met de auto. Ze doen alsof ze bij de rivier komen, eten koken, eten en vuur maken. Alleen Alceste eet echt, want die had eten meegenomen.Ze zetten de tent op en gaan ‘slapen’, maar ze slapen niet, want er is heel weinig ruimte. Ze krijgen ruzie, omdat ze het camperen suf vinden (en iets met indianen). Eudes slaat Joachim. Joachim slaat Eudes. Omdat er zo weinig ruimte is slaan ze elkaar allemaal. Joachim wordt boos en stuurt ze allemaal zijn tent uit. Joachim zei de hele tijd ‘we doen alsof’ en dus antwoord Rufus meen je dat of doe je alsof? Daarna begint het te regenen. Ze pakken hun spullen en rennen naar huis, tevreden, maar moe. De ouders zijn boos, omdat ze te laat zijn door de file.

 

On parle dans la radio- wij praten op de radio

Op een dag wordt de klas van Nicolas geïnterviewd door de radio. Uitleg van de radioman(nen). Ze testen de radioapparatuur.  Als eerst mag Agnan, maar die is te verlegen en begint te huilen. Daarna Alceste, maar hij praat met volle mond. De directuer wordt boos, omdat hij een croissant eet. Dus pakt Alceste een broodje.  Als laatste gaat Eudes, die te hard schreeuwt en het verkeerde zegt. maar als hij wat zegt, is niemand het er mee eens en begint de klas er door heen te schreeuwen. Dan gaan de mannen van de radio weg. Als iedereen s’avonds om 8 uur bij de radio zit, is er alleen maar muziek. Het interview wordt dus niet uitgezonden, Nicolas vindt het toch wel zielig voor de mannen van de radio.

Dan mag Alceste. Maar Alceste zit net een croissant te eten en kan niet goed zijn naam uitspreken omdat hij met volle mond moest praten. De directeur, die ook bij het interview is en zorgt dat alles goed gaat, wordt boos en zet Alceste in de hoek.

Dan gaat meneer Kiki Eudes interviewen. Allen Eudes schreeuwt zijn naam zo hard in de microfoon dat meneer Pierrot, die een koptelefoon draagt, vreselijke pijn aan zijn oren heeft.

 

Dan verteld Eudes dat hij heel goed is in voetbal. Maar Maixent zegt dat hij de beste speler is. Eudes wordt boos en zegt: Wil je een vuist in je gezicht?

Hij moet dan van de directeur op donderdag nablijven.

 

 

Marie –Edwidge

Nicolas mag zijn vrienden uitnodigen en nodigt ook Marie-Edwidge(van de overkant) uit. Als zijn vrienden er zijn, zegt hij dat. Ze zeggen allemaal dat ze niet met een meisje spelen. Nicolas zegt dat hij uitnodigt wie hij wil en heeft geen tijd om ze te slaan, omdat Marie er is. Voorstellen. Niemand zegt wat en ze gaan zitten. Ze krijgen taart en chocolade. Marie zegt dat Alceste snel eet en vind het geweldig. Alceste zegt niets en stopt een groot stuk taart in zijn mond en wordt rood. Geoffrey wordt jaloers en zegt dat hij sneller kan eten. Hij eet snel zijn taart. Dat roept Eudes dat hij heeft gewonnen ( alleen nog maar kruimels). Dan krijgen ze ruzie over wie het snelst was. Nicolas staat op het punt Clotaire te slaan als zijn moeder komt en ziet dat de taart op is. Behalve die van Marie. Dan gaan ze spelen in de tuin. Ze hebben discussie over wie de beste salto’s kan maken. Ze gaan salto’s maken en Marie klapt. Ze gaan op hun handen lopen. Rufus klimt in een boom. Daarna ook Geoffrey en Clotaire. Ze gaan weer naar huis. Nicolas vraagt of ze het wel leuk vond, omdat ze niet veel met haar hadden gepraat. Clue??

Philatelies – Postzegelverzamelaars

Rufus heeft een schrift, links boven op de eerste bladzijde is een postzegel geplakt. ‘Het is een postzegelverzameling’ zegt hij. ‘Mijn vader zegt dat je daardoor veel leert over aardrijkskunde en geschiedenis. En dat er een Engelse koning was, die een postzegelverzameling had die heel veel waard was’. ‘Als jullie ook gaan verzamelen, kunnen we onder elkaar ruilen’. Nicolas gaat naar huis en vraagt zijn moeder om postzegels. Zijn vader vind het een mooi idee (verhaal postzegel) en geeft hem postzegels.‘s Middags hebben bijna alle jongens uit de klas, postzegels bij zich. Het ruilen gaat niet goed. (niemand wil die van Alceste, omdat die vies is)Pleinwacht (verhaal postzegels). Eudes pakt postzegel Clotaire en speelt voor luchtpostbrief met een postzegel op zijn voorhoofd geplakt. Clotaire laat hem struikelen en ze beginnen te slaan. Le Bouillon de pleinwacht stuurt 2 jongetjes in de hoek, de anderen gaan door met ruilen.  Nicolas wil zijn postzegels wel ruilen voor iets leuks. Als hij thuis komt vraagt zijn vader: ‘Hoe gaat het met het postzegels verzamelen?’ Zegt Nicolas: ‘Heel goed’. En hij laat de twee knikkers zien die hij voor zijn postzegels heeft gekregen.

 

Maixent, le magicien – maixent, de tovenaar

Iedereen uit de klas van Nicolas is bij Maixent uitgenodigd om daar thee te drinken. Anders mogen zij nooit bij Maixent spelen maar nu wel, want hij heeft een goocheldoos gekregen. Ze krijgen thee met melk en (zoete) broodjes. Geoffroy heeft net zo’n goocheldoos en hij verklapt steeds de trucs. De moeder haalt de hele tijd beeldjes en vazen uit de kamer. Joachim wil dat hij een duif tovert, maar Maixent wil en kan dat niet. Op het laatst wil Maixent een balletje laten verdwijnen, maar dan raakt hij slaags met Geoffrey.Zijn moeder komt binnen en ziet de puinhoop. Bij dat gevecht verdwijnt het balletje echt en daar is hij Maixent boos om. Ze grappen allemaal dat hij hem weer moet terugtoveren. Geoffrey en Maixent slaan elkaar, omdat Geoffrey hem een slechte goochelaar. Nicolas vond het wel een leuke dag. Hij vond het leuk om hem te zien goochelen. De volgende dag is Maixent nog steeds boos.

 

La pluie- De regen

Nicolas houdt van regen, maar hij vindt het wel irritant als er regen in zijn jas komt. De juf overlegt met andere juffen. Ze willen met een bal spelen en zodat de ramen niet breken, zetten ze de ramen open. Iedereen behalve Agnan die verder gaat met geschiedenis lezen. Als de juf binnen komt, zegt ze dat ze gek zijn en doet de ramen dicht. Het is helemaal nat. Ze moeten bij tafeltjes gaan zitten waar het niet nat is, wat heel krap is. Met z’n 5en ipv 3en. Agnan zit nog alleen en van de juf moeten ze zich beter verdelen en stil moeten zijn. Daarna gaat ze weer het lokaal uit met de andere juffen praten. Geoffroy gaat op het bord tekenen en schrijft Maixent is een idioot. Maixent slaat Geoffroy, die begint te huilen. De juf komt binnen en wordt boos. Agnan verraad Geoffroy, dus Agnan=verrader. Agnan begint te huilen. Iedereen moet gaan zitten. Directeur komt binnen en zegt tegen de juf dat iedereen haar tegen de leerlingen hoort schreeuwen en dat de kinderen weer op hun eigen plek moeten gaan zitten. Juf legt uit kinderen blijven zitten. Dan ziet hij het bord. Hij geeft straf 500 keer strafregels schrijven. Ze moeten binnen blijven in de pauze.

Clue??

 

 

 

Les echecs- het schaken

Nicolas gaat thee drinken bij Alceste met allemaal lekkernijen. Na het eten willen ze van alles gaan spelen op Alcestes kamer. Die kamer is net opgeruimd. Alceste’s moeder wil dat de kamer netjes blijft. De vader van Alceste besluit om hen schaken te leren. Hij haalt het bord en legt hen uit hoe het moet en blijft er nog even bij voor advies. Als de vader na de schaakles de kamer uitgaat, laten ze de regels varen en spelen Nicolas en Alceste echt oorlogje met schaakstukken. Ze gaan ieder aan een kant van de kamer staan en gooien met schaakstukken, knikkers, vliegtuigjes en voetballen. Treintjes en autootjes als tanks. Ballen op de tanks gooien. Alceste schiet de bal de kamer uit en de moeder van Alceste is erg boos als zij de kamer in komt, want het is weer een grote bende. Alceste krijgt geen toetje en Nicolas arme moeder! Maar Nicolas vond schaken wel heel erg leuk,maar meer een spelletje om buiten te doen.

 

Les docteurs- de dokters

Als Nicolas op school komt, hoort hij dat de dokter op school komt. De ene vriend zegt dat hij komt om röntgenfoto’s te maken, de ander voor een prik en de laatste zegt dat ze aan de gaan opereren. (blindedarm). Als de juf vertelt over de dokters begint Agnan te huilen (hij is bang dat hij ziek is). De pleinwacht komt de klas ophalen. De juf probeert Agnan gerust te stellen. Iedereen is doodsbenauwd. Agnan schopt de dokter wanneer deze hem bij zijn arm pakt. Hij wordt door de directeur naar binnen gedragen. De röntgenfoto’s worden in een soort bus gemaakt. Het is de bedoeling dat ze in een rij gaan staan, dan gaan ze door de achterdeur naar binnen, daar worden röntgenfoto’s gemaakt en dan moeten ze door de voordeur weer naar buiten. Niemand durft naar binnen en daarom wijst de dokter de eerste vijf aan. Die gaan naar veel gezeur naar binnen en daar vinden ze het zo leuk dat ze nog een keer willen. Ze proberen door de achterdeur naar buiten te gaan, om dan weer in de rij te gaan staan. Alceste zegt dat hij Rufus is en dat hij al geweest is. De dokters constateren dat Alceste, die wel op de lijst staat, ziek is en dat ze dus klaar zijn. Dan rijdt de bus weg en één van de dokters blijft achter (die met Alceste aan het praten was) en Geoffroy zit nog in de bus.

 

 

La nouvelle  librairie- de nieuwe biobliotheek

Er is een nieuwe boekhandelaar: Meneer Escarbille. De vrienden gaan er kijken. De boekhandelaar is heel vriendelijk.

Alceste vraagt hoeveel de schriften kosten. Dat kost hier 1,25 Franc. Op school 1 Franc. Maar dit schrift heeft 100 bladzijden, ipv 50. Men. Zegt alceste moet oppassen met zijn vieze handen. Alceste, met vette vingers, telt ze na. Er is ook een meneer die de hele tijd om een tijdschrift vraagt, maar wanneer hij het heeft gevonden is de man al weg. Nicolas en Rufus mogen de stripverhalen niet door elkaar halen. Niclolas en Rufus vertellen elkaar luid schreeuwend de inhoud van een stripverhaal dat ze kennen. Ze krijgen ruzie over welk verhaal het mooiste is met Eudes.

Clotaire laat een boekenmolen omvallen. Dan is Meneer Escarbille het zat.

‘Willen jullie nou iets kopen, of niet?’ roept hij.

Alceste is net klaar met tellen, van de bladzijden in het schrift. Hij wil het schrift wel kopen, maar heeft geen geld en dat gaat hij waarschijnlijk ook niet krijgen. Daarna gaan de vrienden weg.

Nicolas denkt dat ze nog vaak in de winkel zullen gaan kijken. Zijn moeder denkt dat het goed is dat ze dat doen: ‘Dan kent die meneer jullie en dan zal hij je ook goed helpen als je wat komt kopen.

 

 

Rufes est malade – Rufus is ziek

 

Retenue??

In de klas doen ze rekenen over appels en eieren. Rufus steekt zijn hand op en zegt dat hij ziek is. Hij mag het lokaal uit. Daarna steekt Clotaire zijn hand op en en zegt dat hij niet doet alsof hij ziek is voor rekenproblemen. In de pauze blijkt dat Rufus helemaal niet naar de ziekenzaal is gegaan. De vorige keer deed dat vreselijk veel pijn aan zijn knie. Al snel hebben ze weer ruzie. Dan komt de nieuwe pleinwacht (M. Mouchabiere) en zegt dat ze moeten stoppen anders zorgt hij ervoor dat ze straks allemaal ziek zijn. Hij vraagt waarom Rufus op school is en Rufus zegt dat zijn moeder er niks van wilde weten. Hij moet meekomen naar de ziekenzaal, maar Rufus protesteert (huilen op de grond) heftig. De pleinwacht wordt boos. Dan beginnen ze allemaal te schreeuwen en  dan komt le Buillon. Hij legt uit wat er was gebeurd. Dan overleggen ze heel laag. Le Buillon stuurt Rufus weer naar het ziekenzaaltje, opnieuw protest + boos worden. Eindelijk gaat hij mee, en de rest ook. Alleen Rufus! En als ze daarna de klas binnenkomen hebben M. Mouchabiere en Rufus mazelen.

 

De klas is bezig met een moeilijke som, dan steekt Rufus zijn vinger op een zegt dat hij ziek is, dan moet hij van de juf naar het ziekenzaaltje. Dan komen de nieuwe pleinwacht (M. Mouchabiere) en le Bouillon erbij.

In de pauze blijkt dat Rufus niet naar het ziekenzaaltje is gegaan. Iedereen begint zich ermee te bemoeien en krijgen ze ruzie.. Na veel tegenstribbelen gaat Rufus uiteindelijk samen met de nieuwe pleinwacht naar het ziekenzaaltje. Het blijkt dat ze allebei mazelen hebben.

 

Les atheles- De sporters

De vrienden gaan allemaal naar een terrein waar ze vaak spelen, wat vies is. Maar nu weten ze niks te doen. Geen oorlogje. Clotaire zegt dat ze een atletiek wedstrijd kunnen houden. Als eerste willen ze gaan hoogspringen, maar Alceste wil niet omdat hij dan misselijk wordt en geen cakejes meer kan eten. Ze kunnen geen touw vinden en een riem kan niet want dan zakt hun broek af (Alceste draagt geen riem). Geoffroy wil een wedstrijd doen, waarbij je op je handen loopt. Maar Clotaire zegt dat op je handen lopen er niet bij hoort. Dan krijgen Clotaire een Geoffroy ruzie.Ze stoppen, omdat Rufus zegt dat ze straks als straf niet meer naar het terrein mogen. Wat jongens beginnen cowboy te spelen. Clotaire stelt hordelopen of 100 meter sprint voor (naar de auto). Hij krijgt ruzie met Maixent, omdat je voor dat volgens hem ook touw nodig hebt. Om een gevecht te voorkomen geeft Clotaire toe. Dan komt Joachim met een stuk ijzerdraad. Ze gaan hamer gooien. Ze binden een steen aan het ijzerdraad en kijken wie het verst kan gooien. Clotaire gooit hem over het hek en vind dat hij heeft gewonnen. De anderen vinden van niet, omdat zij niet hebben gegooid. Nicolas vindt dat dat Clotaire gelijk heeft want hij heeft de steen zover gegooid dat hij door het raam van de kruidenierswinkel van Meneer Compani is gegaan.

De vrienden gaan allemaal naar een terrein waar ze vaak spelen, wat vies is. Maar nu weten ze niks te doen. Geen oorlogje. Clotaire zegt dat ze een atletiek wedstrijd kunnen houden. Als eerste willen ze gaan hoogspringen, maar Alceste wil niet omdat hij dan misselijk wordt en geen cakejes meer kan eten. Ze kunnen geen touw vinden en een riem kan niet want dan zakt hun broek af (Alceste draagt geen riem). Geoffroy wil een wedstrijd doen, waarbij je op je handen loopt. Maar Clotaire zegt dat op je handen lopen er niet bij hoort. Dan krijgen Clotaire een Geoffroy ruzie.Ze stoppen, omdat Rufus zegt dat ze straks als straf niet meer naar het terrein mogen. Wat jongens beginnen cowboy te spelen. Clotaire stelt hordelopen of 100 meter sprint voor (naar de auto). Hij krijgt ruzie met Maixent, omdat je voor dat volgens hem ook touw nodig hebt. Om een gevecht te voorkomen geeft Clotaire toe. Dan komt Joachim met een stuk ijzerdraad. Ze gaan hamer gooien. Ze binden een steen aan het ijzerdraad en kijken wie het verst kan gooien. Clotaire gooit hem over het hek en vind dat hij heeft gewonnen. De anderen vinden van niet, omdat zij niet hebben gegooid. Nicolas vindt dat dat Clotaire gelijk heeft want hij heeft de steen zover gegooid dat hij door het raam van de kruidenierswinkel van Meneer Compani is gegaan.

 

 

 

 

Le code secret – de geheime code

Het is moeilijk met je vrienden te praten in de klas. En als je briefjes doorgeeft, geeft de juf die aan de directeur. En die zegt het weer tegen je ouders. In de kleine pauze heeft Geoffroy een geweldig idee: een geheime code. Voor elke letter een gebaar. Clotaire vindt dat te moeilijk, omdat hij dan moet spellen en zegt liever alles in de pauze. Agnan wil de code niet weten. De andere vinden het wel een handig idee. Geoffroy legt de code uit en iedereen doet hem na. Dan komt M. Mouchabiere en waarschuwt ze dat als ze door gaan er maatregelen komen. Geofrroy vaag tof iedereen het nog weet en Joachim weet a,b en c nog. Maar dan kan hij niet idioot zeggen. Er is geen tijd om te ruzien; de pauze is voorbij. Geoffroy zegt wie de code in de volgende pauze weet, hoort bij de groep. Clotaire vindt dat onzin. M. Mouchabiere zegt dat ze niet mogen praten in de rij. Alceste antwoord dat ze met de code niet gestraft kunnen worden. In de klas moeten ze overschrijven wat de juf op het bord schrijft. Geoffroy is zijn gebaar aan het maken. Nicolas vindt het moeilijk, omdat hij snel gaat en stopt om te schrijven. Het is een lang bericht, wat irritant is want dan kunnen ze niet overschrijven van de juf. En Geofrroy zit ook nog eens achterin. Dan stopt hij, omdat de juf kijkt. Ze zegt dat het een beetje lang duurt. Jullie blijven in de pauze en schrijven voor morgen 100x ‘Ik speel geen clown  en leidt mijn vrienden af van het werk’. Als school uit is, is Geofrroy boos. Hij is klaar met die code. Hij had gezegd. Kijk niet de hele tijd naar mij, anders wordt ik gepakt door de lerares.

 

L’anniversaire de Marie-Edwige- de verjaardag van Marie-Edwige

Ze zijn buren. Nicolas’ moeder heeft een klein keukentje met pannen en vergieten. Als Nicolas een blauw pakje aan heeft gaan ze naar M-E. Nicolas heeft er zin in. M-E’s moeder doet de deur open en roept daarna ME. Ze is heel blij met het cadeau. Dan gaat ze moeder van Nicolas weer weg. Nicolas gaat naar binnen en daar zijn haar 2 best vrienden: Melanie en Eudoxie. Nicolas gaat zitten en de meisjes beginnen te discusieren over keukentjes. Er komen steeds meer meisjes met jurkjes met plooien. Dan kunnen ze aan tafel. Nicolas is de enige jongen en hij wil eigenlijk naar huis, maar durft niet. Mme Courteplaque geeft iedereen hoedjes en die van hem is een clownshoed. Alle meisjes lachen en hij krijgt het nog warmer en zijn das zit nog strakker. Het eten is niet slecht, maar hij heeft niet zoveel honger. De meisjes blijven maar praten en hun popjes eten geven. Als ze naar de woonkamer gaan, gaat Nicolas in een hoek op een stoel zitten. ME doet als truc een vogel na. Iedereen klapt. Mme zegt tegen Nicolas dat hij vast ook wel een ‘nadoenzegje/grapje’ weet. Hij wordt rood en schut nee. Iedereen lacht, want hij eruit ziet als een pop met die hoed en neeschudden. Bertille speelt stukje piano, maar weet eind niet -> huilen. Dan zet ME al haar cadeau’s op het tapijt en iedereen begint te schreeuen en lachen. Dan maken ze een kringetje en speelt Mme piano. Als Nicolas’ moeder er is zegt Mme dat hij heel lief is, beetje verlegen en de beste  uitgenodigde/leerling. Moeder=opgelucht. Ze vertelt het aan vader. Hij doet het hoedje af en vraagt of hij zich heeft vermaakt. Nicolas begint te huilen. Die avond kijken ze een cowboyfilm.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.